IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 27.01.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• наскоро един приятел ми се оплакваше, човека работи в голяма западна компания в България и за неговия отдел си търсел хора. Не може да определя той заплащането - прави се на фирмено ниво, но той си избира хората. но все пак заплащането си е ок макар и не идеално - поне според доминиращите виждания. Разправя преди години са получавали стотици отговори при обява за работа, които да отговарят на изискванията. Последния път като са търсили - преди два три месеца - получили три.

Та Марков - не е само в малките градове - и в София е същото.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jazabel Разгледай мнение
      Абе марко ,гледам май си финансистче (не че да вярвам ама приказката да върви) ,ей виж съседна тема за млади хора искят 15000 лв ,че вземи ги финансирай финансисте ,да ама ти работиш в микрофинансите.Пък и те двама човека ,да емигрират и за 2 месеца и даже като метачи ще ги изкарат тези пари.Ама знаеш ли защо няма да стане ,защото след 2 месеца ще знаят че по добре чистач из Европата отколкото финансист в Бг.Ама финансирай си де ,не ми пречиш.
      Темата е голяма. Разбира се, че има и работници, които искат да вземат 15000 лв. на година, но не са квалифицирани и няма кой да им ги даде. Но има такива работодатели, които могат спокойно да дадат подобно заплащане на част от своите служители, но не го правят. Има и такива чуждестранни, които за същата работа тук плащат доста по-малко, отколкото в своите си страни. Те са тук за пазарен дял, а не за аутсорсинг, но като им кажеш, че плащат малко и реват като съдрани.
      Сега съвсем друг момент е, дали всеки ще емигрира и дали ще е ОК да работи като чистач. Ако може да си намери добре платена работа тук и с перспекитва да му се увеличава заплащането с подобряване на квалификацията, може би ще реши да остане, макар и да не взема такива пари в чужбина. Не всеки има мечтна да взема заплата като на СЕО. Но има и хора, които бягат навън заради средата, а не заради парата. Случаи и случки много. Въпосът е как да се направи така, че тез дет биха останали да не ги гоним.
      Last edited by nomche; 29.11.2015, 14:22.

Коментар

Абе марко ,гледам май си финансистче (не че да вярвам ама приказката да върви) ,ей виж съседна тема за млади хора искят 15000 лв ,че вземи ги финансирай финансисте ,да ама ти работиш в микрофинансите.Пък и те двама човека ,да емигрират и за 2 месеца и даже като метачи ще ги изкарат тези пари.Ама знаеш ли защо няма да стане ,защото след 2 месеца ще знаят че по добре чистач из Европата отколкото финансист в Бг.Ама финансирай си де ,не ми пречиш.
        Честно казано тоя ти пост даже не го схващам какво ми казваш.

Никои никъде не те чака на готово , пари на готово пък съвсем не трябва да се дават щото това развращава , трябва борба, бачкане и отговорност и резултатите идват след няколко години.

Това че метач из Европата ше вземе повече от финансист в БГ , ми вернвай си го и мети някъде из странство , аз от личен опит съм се уверил че не е така.
        Просто всеки трябва да си намери правилното място, ако е в БГ ще е прекрасно за мен щото аз обичам родината си , колкото и глупаво сигурно да звучи в ушите на някои тук...
        Last edited by markoci; 29.11.2015, 14:06.
        Не спори с идиот-соросоид! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнение
          Така е, но много хора в частния сектор са на минимална или под средната работна заплата. И причината да е така не е само в държавната политика, макар там да е заровено кучето.
          Това е пазарната икономика , работодателя се води от пазарната конюктура и от регулацията на държавата / дали я има или я няма /.

Ако пред портала му се въртят хиляди квалифицирани работници , логично цената на труда няма как да се качи , но ситуацията на пазара отдавна не е такава. В момента работодателите по скоро не намират квалифицирани работници и се налага възнагражденията да растат.

Държавата просто трябва да си влезе в функциите и да води регионална политика , със субсидии и данъчни преференции да насочва новите работни места към изоставащите райони с висока безработица.....уж нищо сложно и въпреки това не се случва вече 25 години...

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala Разгледай мнение
            Ами увеличи ги бре,кой ти пречи!!!
            Аз каквото мога правя по въпроса. Ти какво точно направи?

Коментар

Аха ,за около 10 месеца ако не ядат ...

Коментар

• Абе марко ,гледам май си финансистче (не че да вярвам ама приказката да върви) ,ей виж съседна тема за млади хора искят 15000 лв ,че вземи ги финансирай финансисте ,да ама ти работиш в микрофинансите.Пък и те двама човека ,да емигрират и за 2 месеца и даже като метачи ще ги изкарат тези пари.Ама знаеш ли защо няма да стане ,защото след 2 месеца ще знаят че по добре чистач из Европата отколкото финансист в Бг.Ама финансирай си де ,не ми пречиш.
                Где нет вопросов - всегда есть ответ.

Коментар

Така е, но много хора в частния сектор са на минимална или под средната работна заплата. И причината да е така не е само в държавната политика, макар там да е заровено кучето.
                  Аз дадох пример от наша дискусия с Равновесния (шото си мени мнението както му отърва), когато по мой спомен той спореше, че не може да се увеличат заплатите с 1000 лв. Разбира се, че не може за всички, даже и не е необходимо точно с 1000 лв. да се увеличат и на тези, които са квалифицирани, и на половина да е, някой ще се замислят дали да емигрират. Моето мнение е, че има работодатели, които печелят достатъчно и могат да възнаграждават служителите си по-добре вместо да харчат за нови коли, любовници и т.н. Изобщо не визирам публичния сектор, който по нечии мнения обхваща около 30 % от заетите.
                  Ами увеличи ги бре,кой ти пречи!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от markoci Разгледай мнение
                    Смея да твърдя че заплатите в БГ за добре квалифицирани работници и служители отдавна са над 1000 лева ....друг е въпроса ако някои иска да си чеши тумбака на държавна хранилка , там ще взема по малко но общо взето и нищо няма да прави ....
                    Аз дадох пример от наша дискусия с Равновесния (шото си мени мнението както му отърва), когато по мой спомен той спореше, че не може да се увеличат заплатите с 1000 лв. Разбира се, че не може за всички, даже и не е необходимо точно с 1000 лв. да се увеличат и на тези, които са квалифицирани, и на половина да е, някой ще се замислят дали да емигрират. Моето мнение е, че има работодатели, които печелят достатъчно и могат да възнаграждават служителите си по-добре вместо да харчат за нови коли, любовници и т.н. Изобщо не визирам публичния сектор, който по нечии мнения обхваща около 30 % от заетите.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                      Като заговорих за обяви за работа. Абонирал съм се за няколко сайта във Великобритания за търсене на работа. Интегрирах си профила в линкдин със съответния сайт. И моментално ми изчислиха на каква средна заплата мога да се хвана да работя там. В последствие редовно ми пращат обяви за работа като заплата е съвсем ясно казана вътре, а често и правят сравнения с други подобни налични работни места и как се движи предложената заплата спрямо тях.

В България обаче това да ти кажат за каква заплата кандидатстваш е баси мъката Търсенето на работа е като купуване на котка в чувал.
                      Като подпишеш договора тогава приказвай...

Коментар

+
                        Обаче не мога да не напомня, как ти точно ми обясняваше, че заплатите тук не можели да се увеличат щото нямало да стигне БВП-то и умножаваше 1000 лв. по броя на заетите.
                        Смея да твърдя че заплатите в БГ за добре квалифицирани работници и служители отдавна са над 1000 лева ....друг е въпроса ако някои иска да си чеши тумбака на държавна хранилка , там ще взема по малко но общо взето и нищо няма да прави ....

За неквалифицираните съгласен съм възнаграждението е проблемно по-надолу , същото се отнася и за някои неразвити населени места което е проблем на държавата която трябва да прави активна регионална политика

п.п.
                        Затова трябва да караме децата ни яко да учат и да се развиват ....
                        Last edited by markoci; 29.11.2015, 13:44.

Коментар

• Като заговорих за обяви за работа. Абонирал съм се за няколко сайта във Великобритания за търсене на работа. Интегрирах си профила в линкдин със съответния сайт. И моментално ми изчислиха на каква средна заплата мога да се хвана да работя там. В последствие редовно ми пращат обяви за работа като заплата е съвсем ясно казана вътре, а често и правят сравнения с други подобни налични работни места и как се движи предложената заплата спрямо тях.

В България обаче това да ти кажат за каква заплата кандидатстваш е баси мъката Търсенето на работа е като купуване на котка в чувал.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            Най-големия проблем е грешната политика на ДС олигарсите, която причинява емиграцията.

Ако тези хора можеха да изкарват достойни пари в България нямаше и да емигрират. Но желанието за тотална експлоатация на местни селски бекове върху населението води до това че хората просто се махат.

Липсата пък на възможност за евтини наеми и жилища в големите градове води до това че е по-лесно човек от малко населено място с недостатъчно способности да емигрира навън отколкото да отиде да живее в друг град вътре в България.
                            +1. Напълно съгласен.
                            Само ще добавя, че освен ДС олигарсите и други местни работодатели се възползват от ситуацията и натискат средната работна заплата. Добре, че влязоха доста чужди компании, които промениха малко картината, макар някой от тях да дойдоха точно заради ниските заплати и има вероятност да си тръгнат ако те станат като в Полша да речем.
                            Обаче не мога да не напомня, как ти точно ми обясняваше, че заплатите тук не можели да се увеличат щото нямало да стигне БВП-то и умножаваше 1000 лв. по броя на заетите. Могат да се увеличат естествено на някой от тези, които не са в държавната администрация, полиция, армия и т.н. Само че на много от т.н. местни и не само предприемачи им е по-лесно да се правят на улави и не им се дават кинти на служителите им.

Коментар

• Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                              Марков и на теб ако не се бяхме омели сега заплатите щяха още да са на 150лв, аз нямаше да мога да изплатя апартамента си, най вероятно изобщо нямаше да има пари да го купя и т.н Не оспорва сметките и съм наясно че в днешния свят деографията е фактор за търсенето, но трябва и ти да се съгласиш с мен. Работих в Бг стигнах до някакво ниво, но благодарение на ВМРО ме наритаха и бях принуден да стана бачкер, като такъв дойдох и в германия. Ако бях останал в Бг най вероятно щях да получава не повече от 800-1000лв , а сега всеки месец поне 600-до 1000евро отиват в бг само от мен
                              Тук по скоро проблема в миналото беше че твърде бавно се преструктурира икономиката , от държавна към частна и резултата беше мизерно заплащане за дълго време. Отдавна вече ако имаш качества можеш да правиш добри пари и в БГ , за мен лично прелома беше някъде около 2000 - 2008 ....от когато нещата полека лека си почнаха да си идват на местата ..

Коментар

• А за грешната политика - кой реално е премахнал всякаква социална мрежа, гарантираща нормален живот и човек да няма работа - ДС креатурите в политиката. Мисля си че само така народа ще е готов да работи за без пари - е народа се омита.

Кой не само че не строи нови, а дори и продава стари социални жилища - същите политици. Мислят си че така ще се помпат цените на недвижимите имоти - и са прави - но народа така не може да се премести от един град в България в друг а просто се омита.

Чии закони не изискват дадено заплащане за работа да е на ясно място в обявите за работа. Или поне да има лесно достъпни данни за това какви пари се взимат за дадена работа. Отново същите. По-лесно е човек да намери какви пари ще получава в САЩ или в ЮК отколкото в България. мислят си че като държат заплатите в тайна и народа ще е по-склонен да се лови за ниско заплащане. И са прави - всички проучвания говорят че в момента в който заплатите станат ясни и заплатите се вдигат. Но народа се омита.

Коментар

Working...
                                X