IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 27.01.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
    Ами да спре да дрънка а да го направи ако му стиска.Омръзна ми да му слушам хвалбите.Да вземе накрая да направи нещо стига само се дуял кат пуек
    Да прави, каквото си иска, но У ТЯХ.
    М.... . ш..... ..й.о!

Коментар

• Първоначално изпратено от Vladi666 Разгледай мнение
      Путин: Ще освободим България за трети път….

Българската държава изглежда сякаш е лишена от правото да взема самостоятелни решения това нещо е недопустимо за такава велика държава. Ние имаме много общи неща с България близки сме по род, език, култура, ценности, традиции и.т.н ние сме им дали свобода, те са ни дали азбука в исторически план Русия винаги гледала с добро око на България и винаги се е отнасяла с топли чувства към вековните ни братя от България. По времето на СССР от всички държави членки на Варшавският договор България се доказа като най-лоялният съюзник, а ние им се отплатихме като 45 години им указвахме подкрепа за армията с най-модерните наши оръжия. В момента България отново изглежда поробена и лишена от основното право да взема самостоятелни решения, ние вече 2 пъти освободихме България, ако е наложи и трети път ще освободим българите, допълни Путин.
      Ами да спре да дрънка а да го направи ако му стиска.Омръзна ми да му слушам хвалбите.Да вземе накрая да направи нещо стига само се дуял кат пуек

Коментар

• барбаон,
        Аз съм част от пазара ,следователно аз също определям.. Търсене и предлагане, нали си спомняш кривите ...
        Last edited by pepe1234; 29.11.2015, 17:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
          Комунизма обещава
          "от всекиго според възможностите, всекиму според нуждите".
          Като пораснеш, ще разбереш, че в цивилизования свят се прилага само:
          "всекиму според приноса му за печалбата".
          Така че не са си "глътнали езиците", а са преценили че не си достатъчно рентабилен че да искаш толкова
          Маааааааалко си в грешка, дори не малко а доста. Дават толкова колкото да не умреш от глад на работното си място/колкото са преценили

Коментар

• Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнение
            Това е така, но предимно в учебниците. Не съм запознат колко се плаща в Кока Кола, но са добър пример за разглеждане. Да сравним нашия пазар с този в Кипър. Дали там се пие повече кока кола? Дали е по-скъпа от тук и дали служителите тук и там вземат еднакви заплати? Тогава дали един служител в Кипър и един в Б-я имат еднакъв "принос за печалбата". Така че, нека не размахваме само лозунги.
            Все пак е ясно, че при по-висока производителност е нормално да има и по-добро заплащане, но дали някой компании без значение от произхода на капитала не забравят за тази зависимост?
            В бг идват копаниите с нагласата че всичко тук е евтино, като кажеш че искаш някакво средно европейско заплащане те се опулват и казват- ааааааа не може да дадем такива пари

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
              Комунизма обещава
              Така че не са си "глътнали езиците", а са преценили че не си достатъчно рентабилен че да искаш толкова
              Това е така, но предимно в учебниците. Не съм запознат колко се плаща в Кока Кола, но са добър пример за разглеждане. Да сравним нашия пазар с този в Кипър. Дали там се пие повече кока кола? Дали е по-скъпа от тук и дали служителите тук и там вземат еднакви заплати? Тогава дали един служител в Кипър и един в Б-я имат еднакъв "принос за печалбата". Така че, нека не размахваме само лозунги.
              Все пак е ясно, че при по-висока производителност е нормално да има и по-добро заплащане, но дали някой компании без значение от произхода на капитала не забравят за тази зависимост?

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
                +++ пазара определя

мога да кажа за себе си, преди известно време Лиебхер много ме искаха за длъжност, за която се учи само в Германия или Австрия, но когато дойде момента да говорим за заплащане казаха, че не могат да изпълнят финансовите ми изисквания Но разбира се щели да поемат всичките ми разноски за интервюто в Австия в концена майка. WTF??? Просто съм инвестирал достатъчно в образованието си, за да се продам за жълти стотинки... В IBM дойде един пропаднал французин да ме интервюира, който беше два пъти по-зле облечен от мен и немския му беше 2 пъти по-зле от моя. Същия щял да ми бъде тимлидер?! Предложиха ми длъжност, за която не бях кандидатствал, а като ми показаха бъдещото ми работно място онемях.... В Кока кола в отдела, за който кандидатствах, работеха само 2ма за цяла България, веднага си направих сметка какво означава това, командировки до откат и убийствено много работа. Казах и колко искам и те си глътнаха езиците...
                Комунизма обещава

Коментар

• Pyramid,
                  Благодаря ти и тук си много прав, в момента в който човек спре, наистина започва да изостава

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                    наскоро един приятел ми се оплакваше, човека работи в голяма западна компания в България и за неговия отдел си търсел хора. Не може да определя той заплащането - прави се на фирмено ниво, но той си избира хората. но все пак заплащането си е ок макар и не идеално - поне според доминиращите виждания. Разправя преди години са получавали стотици отговори при обява за работа, които да отговарят на изискванията. Последния път като са търсили - преди два три месеца - получили три.

Та Марков - не е само в малките градове - и в София е същото.
                    Да каже каква е заплатата това ок нищо не означава.Следващия път няма и трима да има.

Коментар

• ...А на мен ми се струва друго: Все повече се губи ЦЕННОСТТА на работната ръка а мобилизацията /в смисъл, пускането на все повече мобилни приложения/ на редица дейности прави по-достъпен и евтин и интелектуалния ресурс та, да не се заблуждаваме: Няма нито вечен кеф, нито вечни идеални възможности а оптималното заплащане е до определена възраст, съобразно нивото по работната стълбица. Ще рече, pepe1234, ако не си стяга човек опинците и не си пише домашното, м/у 35 и 40 год в общия случай, тръгва надолу. Конкретният ти не знам как е но, инвестирай в себе си и в подготовка, да не те изненада още по-новото време. Дружеска препоръка, знам какво е. Щото наскоро сам минах оттам.

Коментар

• 21.06.2013 13:51 - Прогноза за България ( 2013 - 2020 г. )
                        Автор: marandi Категория: Бизнес
                        Прочетен: 7007 Коментари: 0 Гласове: 3

Последна промяна: 21.06.2013 14:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Забележка: Един хипотетичен сценарий:
                        -----------------------------------------------------------------------------------------------
                        - в късната есен на 2013 г. ( ноември - декември ) ще започнат масови протести, които не сте виждали досега в цялата страна;
                        - ще се предизвикат предсрочни избори;
                        - ще започне масово изтегляне на капитали от икономиката и тя ще се декапитализира между 15-20% като БВП; ;
                        - зимата ще избухне гражданска война, която продължи месеци/години;
                        - социалните функции ще изчезнат съвсем, доколкото ги е “имало” досега ( държавни пенсии няма да има );
                        - администрацията ( чиновниците ) ще останат без заплати поради спрени евро-средства и ще отидат на улицата и те;
                        - лятото на 2014г. ще падне борда;
                        - следващите 3 години България ще е зачеркната от инвеститорската карта;
                        - ще започнат показни убийства на политици навсякъде;
                        - част от политиците ще избягат в чужбина;
                        - тия, които оживеят и останат тук ще бъдат осъдени и пратени по затворите;
                        - населението до 2020г. ще стане 5.5 мил. и то застаряващо;
                        - само за 5 години ще измрат 1 милион души и още 500-800 хил. ще емигрират в чужбина;
                        - Варна, Бургас, Видин, Добрич, Родопите и Благоевград ще поискат автономия;
                        - до 1-2 години ще се появи недостиг на работна ръка в туризма и селското стопанство, а след 3-5 години във всички области, но няма да има откъде да си “внесете” - понеже "предвидливо" са ви я избили вече;
                        - след 5-10 години българите, които живеят в чужбина, ще бъдат повече от, живеещите в родината си;
                        - няма да има военна диктатура.
                        -------------------------------------------------------------------------------------------------

Все още има няколко месеца на разположение да не се позволи това да се случи. Съжалявам за негативизма, но отказа от реформи във всички сфери води до това, че за край на кризата не може да се говори и тя продължава да ескалира. Не сте в рецесия, а в системна депресия по всички области от 5-6 години, в които всички сфери са де факто във фалит, поради отказ и яростна съпротива за реформи от всички по веригата.

Имате още няколко месеца – 3 или 5 в най-добрия случай.
                        --------------------------------------------------------------------------------------------------
                        Успех!

Бог да пази България!
                        --------------------------------------------------------------------------------------------------

Бог Маранди бди над вас, чеда! СпАкойна!

П.П. Наближават секси точките от прогнозата - после Империята ще експлодира и БГ ще Асвабади Монголия за трети път, както правилно е отбелязал товорищ Путин!

Коментар

Преди 5 години пазарът беше изцяло на работодателя щото безработни имаше бол. Веднага след кризата много хора си загубиха работата и имаше квалифицирани бачкери без работа. Една от причините е също, че компании, които принципно си дуднат, че за тях най-важното е служителя, като дойде кризата и забравиха какво са говорили. Днес вече търсенето и предлагането са поизравнени, което разбира се се повлия и от факта, че за тези 5 години част от работната ръка забегна. Освен това не всеки тук е склонен да си сменя работата за малко увеличение и да отиде на ново място, където не е сигурно, че няма да попадне на изтрещял шеф, макар и компанията дет се е цанил да е голяма табела.
                          В крайна сметка не всичко е черно-бяло. Има не малко чужденци от западни държави вече, които работят тук. Следователно може и да се дават пари. Като няма достаъчно кандидати, да дават повече пари.
                          +++ пазара определя

мога да кажа за себе си, преди известно време Лиебхер много ме искаха за длъжност, за която се учи само в Германия или Австрия, но когато дойде момента да говорим за заплащане казаха, че не могат да изпълнят финансовите ми изисквания Но разбира се щели да поемат всичките ми разноски за интервюто в Австия в концена майка. WTF??? Просто съм инвестирал достатъчно в образованието си, за да се продам за жълти стотинки... В IBM дойде един пропаднал французин да ме интервюира, който беше два пъти по-зле облечен от мен и немския му беше 2 пъти по-зле от моя. Същия щял да ми бъде тимлидер?! Предложиха ми длъжност, за която не бях кандидатствал, а като ми показаха бъдещото ми работно място онемях.... В Кока кола в отдела, за който кандидатствах, работеха само 2ма за цяла България, веднага си направих сметка какво означава това, командировки до откат и убийствено много работа. Казах и колко искам и те си глътнаха езиците...
                          Last edited by pepe1234; 29.11.2015, 16:03.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            наскоро един приятел ми се оплакваше, човека работи в голяма западна компания в България и за неговия отдел си търсел хора. Не може да определя той заплащането - прави се на фирмено ниво, но той си избира хората. но все пак заплащането си е ок макар и не идеално - поне според доминиращите виждания. Разправя преди години са получавали стотици отговори при обява за работа, които да отговарят на изискванията. Последния път като са търсили - преди два три месеца - получили три.

Та Марков - не е само в малките градове - и в София е същото.
                            Преди 5 години пазарът беше изцяло на работодателя щото безработни имаше бол. Веднага след кризата много хора си загубиха работата и имаше квалифицирани бачкери без работа. Една от причините е също, че компании, които принципно си дуднат, че за тях най-важното е служителя, като дойде кризата и забравиха какво са говорили. Днес вече търсенето и предлагането са поизравнени, което разбира се се повлия и от факта, че за тези 5 години част от работната ръка забегна. Освен това не всеки тук е склонен да си сменя работата за малко увеличение и да отиде на ново място, където не е сигурно, че няма да попадне на изтрещял шеф, макар и компанията дет се е цанил да е голяма табела.
                            В крайна сметка не всичко е черно-бяло. Има не малко чужденци от западни държави вече, които работят тук. Следователно може и да се дават пари. Като няма достаъчно кандидати, да дават повече пари.

Коментар

Абсолютно съм съгласен, но ти давам пример от сектор, в който лично никога не съм работил, макар да имам познати в него - туризъм в България. Посотоянно се говори, че няма квалифицирани кадри и продукта е кофти. Ами как няма да е кофти, като на рецепционисти, камериери, администратори, екскурзоводи се плащат смешни заплати. Много ясно, че който се квалифицира ако му дават 600 лв. на месец за сезонна заетост, ще духне в чужбинта.
                              Абсолютно си прав за това , затова казвам че държавата трябва понякога да има регулаторни функции и да ги ползва.....не може всичко да се остави на свободния пазар защото той има склонност да прави балони и да губи равновесие през определени периоди.
                              Нека има прагове за мин заплащане по отрасли и райони и т.н.
                              Вероятно в някаква степен това е социализъм , но в такива случаи няма какво друго ефективно да се приложи за да се регулира неравновесието...
                              Не спори с идиот-соросоид! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от markoci Разгледай мнение
                                Това е пазарната икономика , работодателя се води от пазарната конюктура и от регулацията на държавата / дали я има или я няма /.

Ако пред портала му се въртят хиляди квалифицирани работници , логично цената на труда няма как да се качи , но ситуацията на пазара отдавна не е такава. В момента работодателите по скоро не намират квалифицирани работници и се налага възнагражденията да растат.

Държавата просто трябва да си влезе в функциите и да води регионална политика , със субсидии и данъчни преференции да насочва новите работни места към изоставащите райони с висока безработица.....уж нищо сложно и въпреки това не се случва вече 25 години...
                                Абсолютно съм съгласен, но ти давам пример от сектор, в който лично никога не съм работил, макар да имам познати в него - туризъм в България. Посотоянно се говори, че няма квалифицирани кадри и продукта е кофти. Ами как няма да е кофти, като на рецепционисти, камериери, администратори, екскурзоводи се плащат смешни заплати. Много ясно, че който се квалифицира ако му дават 600 лв. на месец за сезонна заетост, ще духне в чужбината. Това обаче не пречи на собственика на големия хотел да си купува всяка година нова кола за над 100 000 лв и да пръска повече от това за кръчми и любовници. Ако тези пари ги даде на служителите, вероятно може да им вдигне със сериозен процент заплатите, а от там и хората да са ОК и да се стараят повече.
                                А отделно вече е въпроса, че ако държавата изгради среда, която да привлича инвестиции, свободните работни места ще намалеят и заплатите ще се вдигнат. Не всеки бизнес би дошъл заради ниските работни заплати.
                                Last edited by nomche; 29.11.2015, 14:25.

Коментар

Working...
                                X