Първоначално изпратено от Jimmy
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кой да има право на глас
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Гари Разгледай мнениеНай-удачна ми се вижда идеята право на глас да имат само тези, които са плащали данъци в годините преди гласуването - ДОД за парламентарните и местен данък за местните.
.Don't work hard, work smart!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Гари Разгледай мнение.................Това ще отсее мързеливците на социални помощи и чиновници, полицаи, военни, чиито данъци плаща държавата .................
Иначе по същество - цялата тая тема е празни приказки, защото няма как да се въведе някакъв вид ценз за гласуване - веднага ще излезе, че сме в нарушение на цял куп международни конвенции относно правата на човека. Иначе не е лошо да има образователен и/или имуществен ценз. Така че единственото, което можеда се направи е да се вдигне възрастта от 18 на 21 години, но от това полза няма да има.
Та най-добре е темата да се заключи, защото е само едно словоблудство и нищо повече.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Най-удачна ми се вижда идеята право на глас да имат само тези, които са плащали данъци в годините преди гласуването - ДОД за парламентарните и местен данък за местните. Това ще отсее мързеливците на социални помощи и чиновници, полицаи, военни, чиито данъци плаща държавата.
Коментар
-
Няма висше, няма нисше. Неграмотни хора с дипломи колкото искаш. Въпросът е колко от ги мързи и лежат на социални помощи. Правото на глас трябва да се определя от трудовата заетост. Ако си бил безработен повече от 1,5 - 2 г. и не си търсил работа или си отказвал повече от 3 пъти предложения, то губиш право на глас. Правото пък да гласуваш при навършени 18 е пълна тъпотия, защото се броят на пръсти тинейджърите, които изобщо имат елементарна идея от държавното управление. Интересът към политиката се оформя когато човек е пряко заинтересован от това какви данъци плаща, какви услуги ползва, какви права и задължения има - т.е, когато започне да работи. 21 години звучи по-реално, макар че и тогава акълът е в пиене / в гащите / в учене (евентуално).
На пенсионерите е тъпо да се забранява право на глас. Доживял ли си пенсионна възраст занчи си работил и си дал приноса си към държавата - кой повече, кой по-малко. Никой от тези хора не е виновен, че системата е била такава, нито е очаквал 20 години преход, пардон крадене.
Коментар
-
Прочетете статията преди да коментирате де.
Ето тука http://ime.bg/bg/articles/razhodite-...demokraciyata/
И аз много отдавна си мисля същите работи. Трябва да има ограничения върху всеобщото право на гласуване. Най-удачна ми се вижда идеята право на глас да имат само тези, които са плащали данъци в годините преди гласуването - ДОД за парламентарните и местен данък за местните. Това ще отсее мързеливците на социални помощи и чиновници, полицаи, военни, чиито данъци плаща държавата.
Както пише Ран, необходимо е "да предпази държавната система срещу моментните страсти на демократичните мнозинства, включващи изразходването на чужди пари".
Ето и най-важният цитат от статията:
Докато тези, които ползват облагите, предоставяни от държавата, са много по-малко на брой от тези, които ги предоставят, политиците са по-зависими от данъкоплатците, a не от бенефициентите на държавни средства. В САЩ обаче в момента хората, които получават държавни плащания, са повече, от тези които плащат подоходни данъци. С това политическият баланс се измества от данъкоплатци към получатели и натискът да се увеличат държавните разходи се засилвa, докато най-накрая „златната гъска е напълно оскубана” и икономиката e на прага на срив.
.
Коментар
-
Аз съм го казал много отдавана, всеки гласува за този при който мисли че ще се чувства по добре. Пенсионерите гласуват за този при който мислят че ще им се вдигнат пенсиите, работещите за този който мислят че ще им осигури по-добри условия за труд, тези които искат да лежат на гърба на други за този който им го обещава.
За това според мен право на глас трябва да имат:
Хора с висше образование и 5 г. трудов стаж
Със средно образование и 10 г. трудов стаж
С основно образование и 15 г трудов стаж
Инвалиди
Така самите политици ще са стимулирани да осигурят по добър стандарт на работещите хора, на реално произвеждащите и плащащи данъци и осигуровки. Няма ограничение по възраст, раса или пол, ако работиш в тази държава можеш да гласуваш.
Коментар
-
Първоначално изпратено от polina Разгледай мнениевсички трябва да имаме право на глас, неслучайно с течение на годините в демократичните държави са се развивали и утвърждавали принципите на гласуване, т. е гласуването трябва да е всеобщо, пряко, равно и тайно,
Обаче какво положително има в това да гласува напълно неграмотен индивид, който от малък е дишал лепило вместо да ходи на училище? А сега се друса с хероин или е постоянно пиян. И понятие няма от партии и политика. Ами че този индивид гласува за този, който му бутне 20 лв за поредната доза или за кило ракия.
Аз съм "ЗА" образователен ценз. И то средно образование. Нали е задължително по-закон? Нали ако индивида НЯМА средно образование, значи е нарушител на закона. И наказанието за това би трябвало да е ЛИШАВАНЕ от право на глас.Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Демокрация е дума отдавна загубила смисъл. Според мен всеки има право на глас за неща които го засягат само лично него - как да живее живота си, какво да яде, дали да взима наркотици, каква религия да изповядва и прочее. Право на глас по общи неща трябва да имат хора с познания по материала. Но реално за повечето неща решава мнозинството и човек няма власт върху лични неща.
От друга страна мнозинството гласува и дава глас и мнение по технически въпроси като примерно наука (стволови клетки, ВЕИ, икономика) , социални въпроси (наркотици, религия, храна) без оглед дали има познания по темата. Икономически въпроси се решават от политици, екологични въпроси се решават от политици, социални въпроси се решават от политици. Много често те нямат познания по темата и почти винаги решенията се взимат на парче без визия за обща картина.
Според мен ако има нужда въобще от правителство и власт то те не трябва да включват хора, а трябва да са като програми и алгоритми. Един суперкомпютър може да разиграе милиарди сценарии и да вземе мигновенно решение , до което един политик няма да стигне никога.
Хората трябва да имат повече лични свободи и право на избор извън менюто, стига да не пречат на съседа. Полицията трябва да е независима от правителство и да е отчетна пред обществото (малко сложно звучи, но смятам че е постижимо).
Коментар
-
всички трябва да имаме право на глас, неслучайно с течение на годините в демократичните държави са се развивали и утвърждавали принципите на гласуване, т. е гласуването трябва да е всеобщо, пряко, равно и тайно, спазват ли се тези принципи една държава се приема за демократична не се ли спазват положениито отива в друга посока...
Коментар
-
Абе че трябва да има ценз за гласуване - трябва.
Как така неграмотен циганин ще ми определя политиката с гласуването си?
А тези, които гласуват за петата колона на Турция у нас - ДПС?
Твърдо съм за ценз, но не чак толкова рестриктивен, както предлага nedev75.
В родината на така наречената демокрация - полисите на древна Гърция, са имали право да гласуват от занаятчия нагоре, и то не и всички занаяти. Разбирате също така, че това са само мъже. Жени, роби, изкопчии, кожари, чужденци, живели по-малко от 10-15 години в града и без собственост в него и пр. и пр. - йок, шъ мъ извиняаш, ама шъ си траеш! Къф си па ти бе?(бум по главата)Трай и бачкаай! Така че право на глас са имали по-малко от 20% от живеещите в полиса възрастни двукраки.
Демокрацията е била пряка (сегашната не е) чрез събиране и решаване на въпроса на место, на агората, чрез мнозинство в гласуването. Участието в събранието е било задължително и май този, който го е пренебрегвал, е губел правото си.
Са... нали видехте думичката "мнозинство"? Е те тука е основният порок на демокрацията. Защото общият интелект на тълпата се равнява на интелекта на най-тъпия член от нея.
А познайте демокрацията ли гласува за отравянето на Сократ?
Познахте, демокрацията е , и то по време на най-развитата демокрация в Атина с главен шеф известният и напредничав Перикъл, хе-хе...
А па за сегашната думокрация нема защо и да говориме даже.Last edited by vmankov; 07.08.2011, 05:30.
Коментар
-
Ти някакъв нарцисист ли си?
Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнениеЧетох една невероятна статия относно как се променят теченията в политиката с либерзлизирането на имащите право на глас, как отначало само собственици на имоти-мъже са могли да глусуват и т.н.
Та у мен възникна този въпрос и личното ми мнение е следното.Право на глас следва да имат мъже и жени навършили 18 годишна възраст и не по възрастни от 65 години с брутен месечен доход над 500лв, притежаващи цял или иделана част от недвижим имот в рамките на населено място, притежаващи минимум средно образование.По изключение право на глас да имат и лицата над 65 години имащи над 1000лв. брутен доход, в който не е включена сумата от пенсията.Тоест хора имащи бизнес или продължаващи да се трудят.
Защо това да са критериите.Първо игнорират се изцяло малцинствените групи, с паразитиращ начин на живот, както и пенсионерите на които всички сме заложници.Аз също имам родители пенсинери, уредили са си старините, но ако не бяха щях да поема отговорност за тях.Тези които не са създали деца, проблема си е техен.
На следващо място сумата от 500лв. да е граница, хората да имат поне малък стимул да не си крият дохода или ако наистина са под 500лв. да имат стимул да го надхвърлят за да участват и определят съдбата на държавата.Знам че това е малко фантастика, защото българина не е умрял да гласува, но поне възлагайки някой критерий ще бъде престижно да имаш ПРАВО НА ГЛАС.Мнението не е препоръка за сделки!
Коментар
Коментар