Първоначално изпратено от Todor Sabev
Разгледай мнение
За съжаление имам лош опит от писането в темите за златото и криптосите и по тази причина ги отбягвам и/или съм вече много внимателен при формиране на тезите си. Констатирал съм, че всички изкушени от тези два актива, развиват една много специфична хиперемоционална обвързаност по отношение на тях и излагането на някакви различни и негативни тези води до формиране на експлозивна смес с разрушителен потенциал.
Уточняващият ми въпрос се оказа важен. Неправилно бях възприел тезата ти за криптосите, чието изригване е било евентуален белег за скорошна криза, Явлението криптоси е многопланово. От една страна са специфичен финансов актив, без да са пари. От друга страна са вероятно някакъв експеримент (не задължително съзаклятнически ) за алтернативи в сициално-икономическото инженерство. Модна виртуална джаджа и ... други неща са. Това ти го казвам като човек, който не познава и не разбира блокчейн технологиите и няма никакви претенции да е прав.
Пазарното стопанство, което се движи от свободни и назависими индивиди е по дефиниция циклично.
Извел си на преден план два основни проблема.
Първият е дългът. Тук е важно човек да познава общата теория на парите и тяхната същност и функции. Много помага и осмислянето на тезата, че в нашето съвремие ние участваме в един сложен исторически и финанасово икономически процес на трансформация и замяна на стоковите пари в знаци на кредита.
В период от над 10 години по разни поводи съм излагал това твърдение, но никога не съм констатирал, че съм бил разбран. Единствено един колега - ravnovesie, изложи веднъж размисли в тази посока, но доста отдавна не сме се засичали. Пък и, как да ти кажа, излагане на сложни въпроси в писмен вид и във форум е доста съмнително и неблагодарно усилие. Та ravnovesie веднъж каза - не гледайте на съвременните пари като на пари, а като на дълг и всичко си идва на мястото. Дългът на едни е равен на вземане от други. Едната съвкупност е равна на другата съвкупност. Сам по себе си дългът не е проблем, но процесът на изчистване на дълговете е огромен проблем - икономически, финансов, политически, всякакъв.
За най-дребния агент в стопанството - физическото лице, ликвидирането на дълга му може да означава практическа невъзможност да поддържа физиологичното си и емоционално просъществуване, а за други агенти уреждането на дълга може да означава само няколко записа в счетоводните им книжа, които никой на практика няма да усети.
Е, в общия случай чрез дълга се управлява собствеността, а оттам и властта.
Вторият изведен от теб основен проблем е наличието или отсъствието на иновации. Да, вярно е, че при наличието на определени обстоятелства, ловко управление и др. чрез иновациите може да се намали напрежението в системата. Има и други последици, сложна е темата.
Исторически се е случвало предимно така, че чистенето на лошия кредит от каналите на системата е ставало в условия на верижни фалити, експлозия на цени на едни активи, пропадане на други и всичко това при обичайно пресъхваща ликвидност. Последната криза я третираха с обилна ликвидност, което видимо видоизмени фазите на цикъла. Цикълът, все пак, не е отменен.
Финалният ти пасаж
"Не мисля че криптосите са решение. След тотален финансов крах и изчистване на дълговете. и последствие технологията се възприеме от централните банки или глобална централна банка. Без ключова иновация крито технологията ще доведе дефлациона депресия. Поведението на криптосите дали обуславят бъдещи екстремни процеси и защо мисля така. Уповавам се основно на историята. Имам също нещо предвид относно DJI и GOLD но ще ми трябват няколко месеца."
има много потенциал, но очевидно се нуждае от доразработка.
Поздрави
Коментар