IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

    Може би не знаеш ,че шопите са преки наследници на печенегите и много от тях си живеят в Сърбия/Ниш,Пирот/ и в Македония около Скопие.
    Ъхъ, и куманите в Куманово
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

      Щеше и македонци да има, че и торлаци и шопи посърбени. Кой ще ни остави да си развяваме байрака. Добре че не стана. Говоря за първия опит от 1944-1945.
      Може би не знаеш ,че шопите са преки наследници на печенегите и много от тях си живеят в Сърбия/Ниш,Пирот/ и в Македония около Скопие.

      Коментар


      • Хубаво сте ме емнали, само дето не сте ми разбрали тезата - аз не искам и никога не съм искал страната ми е да е част от сърбославия! Просто историческа алтернативка, която няма как да се случи. Затова казвам, че дявалът не е чак толкова черен, зависи от коя гледна точка се гледа - както краят на Османската империя ни донесе кърджалиите и Балканджи Йово, така ни донесе и масово разселване и населване от българския етнос на област като Тракия, да речем, която почти никога не е била българска.

        Ма май разлаях излишно кучетата, а не това бе целта ми. Иначе благодаря за отговора, Начев, просторно и обективирано, макар и изхождайки от грешна интерпретация на моята теза, за което се извинявам.

        А алтернативната история затова е алтернативна, защото няма как да се случи, но пък не пречи да си тракаме по клавиатурите. просто днес е един такъв ден - едните застъпват тезата, че ако не били пияните мужици, дето се натровили с един варел чист спирт в Бургас, та измрели и после им вдигнали паметник на освободители, паднали, за освобождението ни, нямаше да я има България, щото трета турска манафска дивизия вече ни чукала на задния двор с амбиция да ни завладее, а другите пък твърдят, че ако не са били мужиците и тяхната война, можело пък да грабнем нещичко от Беломорието и Повардарието. Утопии и в двата случая - обявяването на война от СССР е зверски акт, който не води до нищо добро за България (напротив, води до плащането на репарации на Гърция и югославия, колкото и последните уж да се отказват от тях), ама и западните ни "съюзници" така или иначе вече са ни били харизали на Стоманения другар и им е било през акцента за някакви си българи и нямаше да си мръднат пръста за нас.
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

        Коментар


        • Това вярно ли е??

          Историята твърди, че знаменосец на четата е била Голямоконярската Райна Княгиня, чието истинско име е Недялка Шилева. Истината обаче е по-различна. Бъдещата съпруга на Чардафон Велики нито е шила знамето, нито е повела четата с него. „Ами, трябва да се знае, че Недялка Шилева не е шила знамето. Защото не е шито. Георги Данчов Зографина нарисува златния лъв. На гърба с пачи пера Чардафона, Трифон Чобанов и Петър Шилев пишат буквите. Голямоконарци първи пристигат в конака. Недялка Шилева взела знамето и се качила на двуколката, където качили генерал-губернатора, за да го закарат в Голямо Конаре в къщата на поп Тодор”, уточни Катерина Чобанова. Недялка Шилева доживява до дълбока старост. Дарява къщата си в София за нуждите на бедните и даровити студенти от Голямо Конаре. След смъртта ѝ имотът е продаден, а голяма част от парите изчезват.

          Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/kraeved-...ews695796.html

          Коментар


          • Първоначално изпратено от grisow Разгледай мнение
            Някакъв цитат се върти между езика и мозъка ми, от Тери Пратчет.
            Не мога да намеря текста, но смисълът е: "Историята е това, което в момента съвременните историци нагаждат към своето виждане".

            Той не добавя, но аз ще добавя "... и нагаждат към тези, които им плащат".
            Лошото е, че не на всички ни плащат. Иначе с първата теза съм съгласен.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

              E, де, Трак-че, то бива изхвърляне, но твоето е повече и от моите ултра крайни позиции. Всъщност е доста спорно едно евентуално обединение под шапката на Югославия как щеше да ни се отрази. Със сигурност нямаше да има македонци, като за начало. Със сигурност щяхме да сме и доминиращия като популация етнос в една такава Югославия. И пак със сигурност щяхме да се отцепим, само че барабар с Македония, че може би и земите до Пирот (да не кажа Ниш) през 1990 - дали с война, или без война е в рамкте на алтернативната история. Колко пък по-зле щяхме да сме? Една Хърватия в доста по-голям вариант...

              Колкото до Русия, макар ти да си родолюбец като мен, имаш залитания по-скоро в положителни симпатии към тях, с оглед на нашето съществувание, а аз имам по-скоро антипатии, на моменти преминаващи в омраза, защото винаги са ни били в гръб. В този ред на мисли, ще припомня отговора на шопа от желязната Първа дивизия по време на румънската кампания в Първата световна през 1916, когато му казват, че срещу него вече не са мамалигари, а братя-славяни (нали тогава, пък и сега е жива тая тъпа мантра, че сми били ужким славянска тор), освободителите руснаци, срещу които трябва да се бие, цитирам по спомен от "Един от първа дивизия" на Георги Георгиев (убеден съм че си я чел, вероятно дори в годините на соациализма, макар че това ми е малко спорно):
              - Епа, че се бием, от да не се бием - я одил ли съм му у Русия-та, он що тражи тука? Че го бием!

              та така, чета сега книги за Първата световна и тази чутовна епопея на дедите ни - за мен това е най-бляскавият пример в цялата ни история, как един народ напряга здраво мишци и държи битки на 2 фронта, срещу многократно превъзхождащ го и в техника, и в жива сила противник. Славни са били дедите ни, дрисльовци са сега правнуците им - казашки или краварски ибрикчии!
              Щеше и македонци да има, че и торлаци и шопи посърбени. Кой ще ни остави да си развяваме байрака. Добре че не стана. Говоря за първия опит от 1944-1945.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                Що бе, Начев, що да е срамота? Ти винаги си обосноваваш мнениято, при това доста издържано и значително по-обрано от мен, дето се имам за крайна инстанция, та ще ми е интересно мнението ти? Или викаш, щяха да ни изколят или претопят? Интересно ми е как се претопява народ, който ще е най-големият в квази държавата, при това е ментално доста по-напред и по-грамотен, хеле пък като се обедини с братята си в Македония? Или викаш щяхме сега да си имаме Шопландия, Мизия, Тракия, Македония и Добруджа, като имаме някоя автономна област в източните Родопи? Кажи, интересно ми е
                С всичките му там трагедии, смърти, катастрофи, предателства, условности и провали ...
                всичко, което имаме и което ни прави хора и ме прави човек,
                темелът на мирозданието,
                всичко олицетворяващо национален идеал и принесени за него незабравими жертви,
                посоките на света,
                цялата ми човешка космогония,


                това е моята Родина,
                намерила пристан в снагата на национална България!

                Няма хипотеза, при която да приема ликвидиране и ограничаване на държавността.
                Аз съм дори противник на отчуждаване частично на държавен суверенитет в полза на ЕС, но понеже вече принадлежа към миналото по биологични причини, по изключение съм дал право на младите хора да решават за живота, който те ще живеят. Ама само и единствено по отношение на ЕС.

                Поради горната причина, излаганата от теб хипотеза е дълбоко неприемлива.

                Позволяваш си да спекулираш с историята при ползване на категорията "ако". В историята няма "ако".

                Щяли сме да бъдем доминиращ етнос! Това поради какво основание ти хрумна? Изкушен си от историята и много добре знаеш, че Югославия изначално също влиза в Тристранния пакт, но изглежда бързо на влиятелни кръгове там им просветва перспективата и без колебание се обръщат, при което няма никакви илюзии относно цената. А цената е жестока, но това си има и последици - страната е сред "гордите победители", възглавявана от хърватско-словенски фюрер и доминирана от сръбски етнос.
                Няма хипотеза това да стане моята държава.

                Като пускаш такива свободни хопотези, разсъждавал ли си по въпроса, на кой език щяхме официално да говорим и какво щяха да четат децата в букварите?!

                Тук ми хрумват лавина от възражения, които засягат едва ли не всяка възможна област от обществения живот, но ще го спестя.

                А идеята и предложението да сме се били отделили от там след 1990 г. като водим война ме накара да си глътна езика. Как така хем ще сме доминиращи, хем ще водим война за отделяне. Доминаторът по правило води война за запазване на статуквото!
                Не осъзнаваш ли, че в хипотезата ти, ако въобще има нещо смислено, ние щяхме да заемем ролята и мястото на лошите сърби и да тероризираме всички останали "братски" до вчера народи и да не им разрешаваме да си поемат пътя в историята.

                Просто забрави!

                Коментар


                • Някакъв цитат се върти между езика и мозъка ми, от Тери Пратчет.
                  Не мога да намеря текста, но смисълът е: "Историята е това, което в момента съвременните историци нагаждат към своето виждане".

                  Той не добавя, но аз ще добавя "... и нагаждат към тези, които им плащат".

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

                    Изтрии го това, че е срамота!
                    Що бе, Начев, що да е срамота? Ти винаги си обосноваваш мнениято, при това доста издържано и значително по-обрано от мен, дето се имам за крайна инстанция, та ще ми е интересно мнението ти? Или викаш, щяха да ни изколят или претопят? Интересно ми е как се претопява народ, който ще е най-големият в квази държавата, при това е ментално доста по-напред и по-грамотен, хеле пък като се обедини с братята си в Македония? Или викаш щяхме сега да си имаме Шопландия, Мизия, Тракия, Македония и Добруджа, като имаме някоя автономна област в източните Родопи? Кажи, интересно ми е
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                      E, де, Трак-че, то бива изхвърляне, но твоето е повече и от моите ултра крайни позиции. Всъщност е доста спорно едно евентуално обединение под шапката на Югославия как щеше да ни се отрази. Със сигурност нямаше да има македонци, като за начало. Със сигурност щяхме да сме и доминиращия като популация етнос в една такава Югославия. И пак със сигурност щяхме да се отцепим, само че барабар с Македония, че може би и земите до Пирот (да не кажа Ниш) през 1990 - дали с война, или без война е в рамкте на алтернативната история. Колко пък по-зле щяхме да сме? Една Хърватия в доста по-голям вариант...
                      !
                      Изтрии го това, че е срамота!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

                        То само присъствието на москалите ни спаси да не ни погълне Югославия. Иначе другите съюзници и гък немаше да кажат. Вече едно столетие самостоятелното ни съществувате е по-скоро парадокс, отколкото рационална конструкция. Първо династията ни спасяваше, после чуждата хегемония, а в момента - хаосът в международните отношения. Но докога така?
                        E, де, Трак-че, то бива изхвърляне, но твоето е повече и от моите ултра крайни позиции. Всъщност е доста спорно едно евентуално обединение под шапката на Югославия как щеше да ни се отрази. Със сигурност нямаше да има македонци, като за начало. Със сигурност щяхме да сме и доминиращия като популация етнос в една такава Югославия. И пак със сигурност щяхме да се отцепим, само че барабар с Македония, че може би и земите до Пирот (да не кажа Ниш) през 1990 - дали с война, или без война е в рамкте на алтернативната история. Колко пък по-зле щяхме да сме? Една Хърватия в доста по-голям вариант...

                        Колкото до Русия, макар ти да си родолюбец като мен, имаш залитания по-скоро в положителни симпатии към тях, с оглед на нашето съществувание, а аз имам по-скоро антипатии, на моменти преминаващи в омраза, защото винаги са ни били в гръб. В този ред на мисли, ще припомня отговора на шопа от желязната Първа дивизия по време на румънската кампания в Първата световна през 1916, когато му казват, че срещу него вече не са мамалигари, а братя-славяни (нали тогава, пък и сега е жива тая тъпа мантра, че сми били ужким славянска тор), освободителите руснаци, срещу които трябва да се бие, цитирам по спомен от "Един от първа дивизия" на Георги Георгиев (убеден съм че си я чел, вероятно дори в годините на соациализма, макар че това ми е малко спорно):
                        - Епа, че се бием, от да не се бием - я одил ли съм му у Русия-та, он що тражи тука? Че го бием!

                        та така, чета сега книги за Първата световна и тази чутовна епопея на дедите ни - за мен това е най-бляскавият пример в цялата ни история, как един народ напряга здраво мишци и държи битки на 2 фронта, срещу многократно превъзхождащ го и в техника, и в жива сила противник. Славни са били дедите ни, дрисльовци са сега правнуците им - казашки или краварски ибрикчии!
                        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Инертен Разгледай мнение
                          Ето какво е казал днес Михаил Мяхков, научен ръководител на Руското военно-историческо дружество (РВИО): Едва ли България би съществувала днес като независима държава, ако не беше освобождаването ѝ от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия".
                          https://m.dnevnik.bg/sviat/2019/09/0..._sushtestvuva/
                          То само присъствието на москалите ни спаси да не ни погълне Югославия. Иначе другите съюзници и гък немаше да кажат. Вече едно столетие самостоятелното ни съществувате е по-скоро парадокс, отколкото рационална конструкция. Първо династията ни спасяваше, после чуждата хегемония, а в момента - хаосът в международните отношения. Но докога така?

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Tomy Разгледай мнение

                            що не го питаш по партийна линия : Хахахаха, да де, ама сега къде е СССР, съществува ли ? московити!.
                            Не московити а москали.

                            Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Инертен Разгледай мнение
                              Ето какво е казал днес Михаил Мяхков, научен ръководител на Руското военно-историческо дружество (РВИО): Едва ли България би съществувала днес като независима държава, ако не беше освобождаването ѝ от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия".
                              https://m.dnevnik.bg/sviat/2019/09/0..._sushtestvuva/
                              що не го питаш по партийна линия : Хахахаха, да де, ама сега къде е СССР, съществува ли ? московити!.

                              Socialism -- You Make It, They Take It.

                              Коментар


                              • Ето какво е казал днес Михаил Мяхков, научен ръководител на Руското военно-историческо дружество (РВИО): Едва ли България би съществувала днес като независима държава, ако не беше освобождаването ѝ от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия".
                                https://m.dnevnik.bg/sviat/2019/09/0..._sushtestvuva/

                                Коментар

                                Working...
                                X