Добре, караме подред...
Румънците си смениха основно лексиката, за да набутат латинизми и да изкарат, че чрез власите са наследници на римляните. Не знам дали знаеш, но до XVIII век във Влашко и Молдова официалната кореспонденция е на старобългарски, а името Букурещ е производно от старобългарските думи "буку" и "рещи", тоест "букова горичка";
Бошнаците си намериха пирамида на сред държавата (разбирай един баир, чиято форма геологичните процеси са докарали сравнително правилна);
Хърватите и словенците са далеч по-меки и обективни и само изтъкват и преувеличават многократно ролята си в създаването на цивилизация по западните Балкани, особено по времето на Хабсбургската и Австро-Унгарската империи;
Албанците са чудо с техните илири. Ако им четеш дивотиите (а аз съм ги чел, защото са забавни) илирите са на свето цвето и са едновременно в основата и на елините, и на траките, и на римляните.
Мога да добавя и гърците, които даже и това име нямат моралното право да носят. Нито генотипът им има нещо общо с оня, нито езикът, нито нищо. А турците? Турците имаха теория, че са автохтонно население на Балканите и в Мала Азия (както и ние, между другото). Агамемнон всъщност не бил Агамемнон, а някакъв си ага, който се казвал Мемнон.
Да погледнем и към хърватите още малко..Толкова мразят сърбите, че се нарекоха далматинци и обявиха езика си за отделна група от сърбо- хърватския..Даже измислиха теория, че са по-близки с българите отколкото със сърбите...
Турците след Ататюрк се обърнаха към тюрките и взимаха с големи шепи от езика им , като си нагаждаха историята към тях.Дотам, че и нас искарват тюрки днес..Разбира се генетично нямат подкрепа за това..Сред този хаос ние през няколко деситилетия сменяме теориите за произхода си- ту тюрки, ту славяни, ту перси, а генетично сме най- близко до траките, живеем в техните земи и би трябвало да ги припознаем..Да видим какво следва..
Примери хиляди. Всеки балкански народ си има мегали идея и регионалният ни спорт е "Кой е по-по-най". Само пропускаме да добавим накрая "...Глупостите продължават..
".
Коментар