IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

КНИГИТЕ, които четем

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Investorrr
    Ех, ех, изредихте си целите библиотеки от книги. Ако, ви попита човек нещо от тези книги, сигурно няма да може да кажете нищо, ама нали това е форум, трябва да си избиваме комплексите. Навремето като ученик, всеки се хвалеше не какво е разбрал от една книга, а за колко време я е прочел, колкото за по-кратко време - по-добре. Аз чета Поуло Коелу - никой не каза нищо за този автор - явно за вас е много ниско ниво - ех, ех, бива ли ))), Захира я чета вече втора година и съм наполовината, а от БГ авторите Вапцаров. Ако искате мога и аз да ви изредя библиотеката на майка ми и баща ми )) Ако мислите, че ще изглеждам пред вас по-умен така, ще го направя )
    не мога да не се съглася с теб инвестор. повечето май се опитват да се изкарат прекалено начетени. няма лошо.
    не мога да разбера как може да се отрича творчеството на Коелю. рядко ще прочетеш по - въздействащи романи от Алхимикът и Петата планина. Какво като е любим на манекенките? това прави ли го по - малко стойностен? наистина взе да прекалява с посланията в последните 2-3 книги , но ранните му творби са възхитителни.

    а ето и нещо от мен - Ромен Гари (единственият писател 2 пъти получавал наградата за френска литература Гонкур)

    Коментар


    • Е, мислех че книгите на инвеститорска тематика не се броят - иначе и аз кефя на книги на Боб и на чичо Уорън.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

      Коментар


      • Последната книга която прочетох и я препоръчвам на всички инвеститори е " НАРЪЧНИК НА ИНВЕСТИТОРА" от поредицата "Богат татко беден татко". Пълна е спрозрения които ги няма в нито една друга книга било по мениджмънт или икономика.

        Коментар


        • Борис Пастернак - Доктор Живаго
          има и една чудесна австралийска книга Окото на Бурята. Забравих името на автора
          Честно казано Каозандзакис ми е малко странен. Изчетох всичко което намерих от него. Като икключа Споразумението другото ми се видя малко особено. Сякаш има някакво позьорство. Един приятел, добър познавач на гръцката култура ми, обясняваше че критяните са по-различни хора, поради влияние на минойската култура. Сигурно е прав. В крайна сметка реших, че не трябва да очаквам от себе си да харесам всичко, дори ако е много добро.
          И аз се чудя, защо повечето книги, които харесвам са писани все отдовна. Дали защото както казва лисицата в Малкия принц "хората все бързат и нямат време да проумеят нещата". Сигурно и писателите сега все бързат и нямат време да "опитомят невчесаните си мисли". Ама все пак би трябвало и сега да има писатели за които е по-важно това което искат да кажат да стигне до сърцата и умовете на хората.

          Коментар


          • blqblq,прав си за времето .Повечето шедьоври са писани много време и са това което са сега,след много редакции(Майстора и маргарита на Булгаков-10 години).Сещам се да речем за Хемингуей,той е редактирал десетки пъти всичките си творби.За доста други писатели съм чувал същото.

            Иначе Дюма наистина е имал цял екип,дори се твърди,че в началото на кариерата си като писател Жул Верн е бил чирак при Дюма.Доколко е така никой не може да каже,но има и такава хипотеза.

            Съни,благодаря че ми припомни заглавието.До Гимар все още не съм стигнал,но е в шорт листа за скорошно прочитане.

            Investorrr,сега и библиотеките ли ще си мерим недей така,ако трябва да изброя книгите от библиотеката си,сигурно ще трябва да пиша цяла година

            пс

            blqblq,това за Караваджо ме разсмя.Преди известно време четох една негова биография- Палитра и кръв се казва , чех мисля че е автора ,интересно четиво .А за Караваджо,интересен живот,разбойник ,убиец но и гении,все пак е оказал голямо врияние върху Рубенс,Веласкес ,Рембрант и ред други големи имена,което си е доста значимо само за себе си.Интересно е,че и дори сега оказва голямо влияние върху различни творци.Сещам се например за Мел Гибсън.Той е искал от екипа който е работил по Страстите Христови да създаде атмосферата от картините на Караваджо.Най вече ярък контраст между светлина и тъмнина.
            Предполагам и заради това ,около половината от филма е сниман в тъмнина или в затворени пространства,като вероятно по този начин е търсен ефекта на стила на Караваджо,а именно,как трудно светлината си пробива път през тъмнината.


            хубава неделя на всички,с пожелание да имате повече време за хубави книги!

            Коментар


            • Друга причина, за да пише бързо и разтегливо е, че са му плащали на дума... (за Дюма става дЮма)

              Големите книги - истински големите (т.нар. шедьоври, а не бестселъри) - се пишат бавно, много бааавно и мъчително. Но за сметка на това са трудно смилаеми за масата.

              Преди няколко месеца в Бритиш мюзеум възрасна двойка англичани (по какъв ли повод бяха попаднали там, хехе?!?) се спират само за секунда пред "Момче ухапано от змия" на Караваджо. Коментар: "Хмм, хи уъз фрийк а лот" и отминават. После седяха поне 30 минути при мумиите... С една дума сентиментът обича мършата...

              Коментар


              • Вярно е - ама боза... просто малко разтяга понякогаш... но той е бил големият писател - неслучайно повечето от чираците му се опитвали и самостоятелно да пишат, но не са създали нищо значимо.
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Императорът
                  Блябля - той и Сашо Дюма е пишел страшно бърже - не като мене - да го мързи...

                  И аз пропуснах Ремарк - "На Западният фронт нищо ново"
                  Сашо Дюма е пишел бърже защото е имал чираци...
                  Нахвърлял им е сюжет, те са пишели, а той само е пооправял тук там.
                  Затова в книгите му има толкова много боза
                  http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                  Коментар


                  • Блябля - той и Сашо Дюма е пишел страшно бърже - не като мене - да го мързи...

                    И аз пропуснах Ремарк - "На Западният фронт нищо ново"
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                    Коментар


                    • Слагам няколко любими книги"

                      Фантастика - Трилогията "Небесни господари", трилогията "Свят на смъртта" , "Луната е наставница сурова" и "Звездни рейнджъри" (Не се подлъгвайте по тъпия филм правен за деца! Книгата е най-преиздаваната фантастика в света)

                      Приключенски - "Корабокрушенците" и "Нови 1001 нощ"

                      Исторически - "Велизарий" и "Златното руно" на Грейвс и "Юлиан" на Г. Видал

                      Добавям още Е. Зола - всичко писано от него (препоръчвам да прочетете "Пари")

                      Балзак - "Изгубени илюзии" и "Дядо Горио"

                      Е. М. Ремарк - всичко

                      "Най-големите гафове в бизнеса" и "Големите финансови спекулации"

                      Сетя ли се още нещо ще пиша ...

                      Ха! "Мравките" 1 и 2 на Вербер ...
                      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Императорът
                        Куелюв не съм го чел.
                        Не ти и трябва... Човек, който пише книга за 2 седмици не си струва да бъде четен. Не случайно казват, че е любимият автор на манекенките (мани-мани).

                        Коментар


                        • Инвесторров - мога да ти разкажа всяка книга, спомената от мен, аре на бас. Дори обичам да давам цитати от тях. Колю Вапцаров тоже го обичам, Куелюв не съм го чел.
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                          Коментар


                          • Забравих да кажа - не е препоръка. Имам книги и на Коелю и на Вапцаров.

                            Коментар


                            • Ех, ех, изредихте си целите библиотеки от книги. Ако, ви попита човек нещо от тези книги, сигурно няма да може да кажете нищо, ама нали това е форум, трябва да си избиваме комплексите. Навремето като ученик, всеки се хвалеше не какво е разбрал от една книга, а за колко време я е прочел, колкото за по-кратко време - по-добре. Аз чета Поуло Коелу - никой не каза нищо за този автор - явно за вас е много ниско ниво - ех, ех, бива ли ))), Захира я чета вече втора година и съм наполовината, а от БГ авторите Вапцаров. Ако искате мога и аз да ви изредя библиотеката на майка ми и баща ми )) Ако мислите, че ще изглеждам пред вас по-умен така, ще го направя )

                              Коментар


                              • Нека и аз постна един кратък списък, но само с художествената литература:

                                1. Наистина обичам българската литературна класика. Йовков, Талев (поразителен!), А. Дончев, Е. Станев ("Антихрист"!) са сред любимите ми автори. От поетите - Вапцаров и Далчев.

                                2. От чуждестранните автори:

                                - немски - запознат съм по-подробно само с творчеството на Ремарк. Язък, че се водя "немски възпитаник" Волфганг Борхерт има страхотна антивоенна проза.

                                - руски - Чехов е велик!

                                - съветски - явно доста хора сме любители на приключенията на О. Бендер

                                - френски - Балзак е просто необятен

                                - американски - Хемингуей, О'Хенри, Ф. Купър. Нека не подценяваме американската литературна традиция! Дори "Моби Дик" да беше единственото американско литературно произведение, пак щеше да е достатъчно, за да наредим американската литература сред най-великите в световен мащаб

                                - Явно "Сто години самота" не е само сред моите любими книги...

                                - "Пътеводителят ..." всички сме го чели, същото важи и за "Властелинът на пръстените". Горещо препоръчвам "Повелителят на мухите"!

                                Скоро ще продължа списъка

                                Коментар

                                Working...
                                X