If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Хиляди книги съм изчел. Много от тях съм харесал. Не малко съм и разбрал...
С изненада установявам, че с годините все по-малко ми се чете сериозна, задълбочена, многопластова литература. Лека, занимателна и с тънко чувство за хумор жадувам, но трудно намирам... Много трудно.
Та в тази връзка, какво ще кажете за тринадесетте книжки от поредицата "Бараяр" на Бюджолд?
И една книга ,която аз ви препоръчвам-"Архипелаг Гулаг" на А.Солженицин.
Всеки ,който е живял в комунистическа страна трябва да прочете тази книга за да разбере с кого си има работа.
"Караибрахим попита, както яздеше до Сюлейман ага:
- Какъв е тоя човек на оградата?
- Русин, коняр.
- Какъв е - правоверен или неверник?
- Неверник. Купих го от един капитан на галера.
- Тогава е роб?
- Роб е.
- Ага, продай ми го.
Сюлейман ага сякаш не се изненада от странната молба.
- Броил съм за него шест хиляди акчета - равнодушно рече той. - Ако още го искаш, твой е.
Караибрахим измъкна от десния кобур на седлото пищов и без да спира коня си, стреля срещу човека върху оградата. Конярят вдигна ръце на главата си, олюля се, плесна с длани и падна назад. Изчезна от зида.
Сюлейман ага дори не обърна глава.
Караибраим ми рече:
- Падна назад.
Има поверие, че трябва да се гледа накъде ще падне първият убит в битката, за да се разбере кой ще я спечели. Ако от твоята войска първата жертва падне назад - ще отстъпиш, ако падне напред - ще победиш. То се разбира, ако назад падне първият убит от враговете, победата е твоя.
- Аго, то важи само за битка - тихо му рекох аз.
- Битка е - рече той и гласът му изкънтя сред тътнежа на копитата, защото тъкмо влизахме в тъмния тунел на двора. Пътят ни минаваше под сградите, за да излезе във вътрешните дворове."
Коментар