IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

НЛО, Извънземни, Световни конспирации, Необясними загадки в миналото и днес

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
    Срам ме е да задам този въпрос на ИИ защото мисля, че знам отговора
    - реалното време с различна степен на точност го измерват човеците
    - с изчисления на времето в 4-мерното пространство се занимават физиците и космолозите
    С думи прости, те.не са хора, нали. Знаех си аз.

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
      Един виц от серия "тъпи":

Ако някой не вярва, че скорстта на светлината е най-бързата възможна скорост във Вселената,
      нека да се опита да отвори вратата на хладилника си преди да е светнала лампичката....
      В моя хладилник, това се случва редовно. Лампичката изгоря и не ми се заменя (че.много пипкава история, а аз не се крия от никого) та, надвишавам скоростта на светлината винаги, когато отворя вратата на хладилника.

Коментар

• Един виц от серия "тъпи":

Ако някой не вярва, че скорстта на светлината е най-бързата възможна скорост във Вселената,
        нека да се опита да отвори вратата на хладилника си преди да е светнала лампичката....

( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

- с изчисления на времето в 4-мерното пространство се занимават физиците и космолозите

А друг организъм освен човека измерва ли това нещо времето?

Коментар

• Гравитацията ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Ханиш Разгледай мнение
              Имам един въпрос към ИИ.
              Кой измерва времето?

Коментар

• Имам един въпрос към ИИ.
                Кой измерва времето?

Коментар

• barbaron, на теб златния ти ход е че си отишъл на Запад. Според теб. Знам един в Италия беше известно време и като дойде до България -вие сте прости че стоите тук. После взе че се прибра в България и го питам - Няма ли да ходиш в Италия ? - А да не съм луд. После ми разправа - харесала го била една италианка, но имала много братя, ако бях италианец от Сицилия - ОК..Викам на братята ще им мине после...Да ама те всичките били от тези с големите мотори, пък той с едно скутерче да ходи на работа. И ти си едно скутерче във Франция..
                  D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                    Последен опит - Колко е дълга една секунда, ако процеси/трептения няма ? [/B]
                    пинокио рече "Време в покой" , за мен това е Оксиморон и е същото като Няма Време.
                    но се показа че Времето не е физическо нещо
                    Ако нямаш Цезий133 и нищо друго не трепти, то как мериш една секунда? ( в Черните дупки е почти сигурно, че и да има Цезий 133, то той ще трепти доста различно)
                    а има и следващ въпрос
                    - в този момент има ли Гравитация? ми май има следователно? => за мен изразът "изкривяване на Времето" е погрешен, но за момента удобен.
                    Приятелски съвет: ако посветите време за да прочетете и/или изгледате цитираните от ИИ документи, може би ще научите и евентуално разберете нещо ново за вас

Аз съм прагматик и засега философските спекулации не ме интересуват.
                    Със "засега" обозначавам: "на този етап от еволюцията на науката".
                    Тази дума дава ключ и към разбирането защо Бруно е изгорен на кладата

Налага се да повтарям какво приемам за вярно (засега)
                    Първоначално изпратено от ИИ Разгледай мнение
                    "Абсолютната нула (-273.15°C или 0 K) е теоретично най-ниска температура, при която се смята, че спира всякакво хаотично движение на атомите и молекулите. Въпреки това, достигането на абсолютната нула е невъзможно според втория закон на термодинамиката."
                    Първоначално изпратено от ИИ Разгледай мнение
                    Концепцията за измерване на една секунда без никакви процеси или трептения е принципно проблематична. Времето, както го разбираме, е неразривно свързано с промяна и движение. При отсъствието на каквито и да било трептения или процеси самото понятие за измерване на времето се обезсмисля[5][8].

## Време и измерване

1. Стандартно определение: Една секунда се определя като продължителност на 9 192 631 770 трептения на атом цезий-133[10].
                    2. Без трептения: Не съществува начин да се измери или определи секундата без позоваване на някаква форма на промяна или периодичен процес[8].

## Време, гравитация и относителност

В контекста на общата теория на относителността времето и гравитацията са тясно свързани:

1. Гравитацията е изкривяването на пространство-времето, причинено от масивни тела[5].
                    2. В по-силни гравитационни полета се наблюдава разширяване на времето, което води до по-бавно протичане на времето[7].

В екстремни гравитационни среди като черните дупки конвенционалното измерване на времето се разпада. Понятието „изкривяване на времето“ е опростен начин за описание на ефектите на гравитацията върху протичането на времето, а не буквално изкривяване на самото време[5][7].

## Природата на времето

1. Времето не е физическа същност, а измерение на пространство-времето[5].
                    2. Идеята за „време в покой“ е наистина противоречива, тъй като времето е фундаментално свързано с промяната[3].
                    3. При отсъствието на каквато и да е промяна или движение понятието за време губи своя смисъл.

В заключение, без процеси или колебания не е възможно да се измери или определи една секунда. Същността на времето е неразривно свързана с промяната и движението, а при тяхното отсъствие времето, както го разбираме, престава да има смисъл. Връзката между времето и гравитацията е по-добре да се разбира като ефект на масата върху кривината на пространство-времето, а не като буквално изкривяване на времето.

Цитати:
                    [1] https://www.mpg.de/12482407/time-mea...ut-a-stopwatch
                    [2] https://www.reddit.com/r/Physics/com..._what_is_best/
                    [3] https://archive.org/stream/FloatingI...lands_djvu.txt
                    [4] https://cernotik.com/2015/05/07/how-to-measure-time/
                    [5] https://www.science.org.au/curious/space-time/gravity
                    [6] https://www.sciencealert.com/physici...measuring-time
                    [7] https://www.snexplores.org/article/a...tiny-distances
                    [8] https://first-tf.com/general-public-...e-measurement/
                    [9] https://www.youtube.com/watch?v=GKD1vDAPkFQ
                    [10] https://futurumcareers.com/how-can-we-measure-time
                    Last edited by barbaron; Вчера, 12:53.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                      ... Твоята грешка и твоят проблем обаче продължаваш да го проявяваш, въпреки че вече те критикувах няколко пъти. Продължаваш да правиш Copy/Paste на цели чаршафи от научната литература. Ако си мислиш, че така изглеждаш по-умен, жестоко се лъжеш. Точно обратното - изглеждаш по-тъп. И други хора ти го намекват: "къде е твоето мнение".

Така че престани да избиваш комплекси и да се правиш на по-умен, отколкото си. И престани да се заяждаш с всеки, който се опита да води някакъв диалог с тебе. Виждат го всички и се дразнят всички.
                      Като си ме започнал, измисли и някакъв компромат за мен, имаш опит

Пропуснал си да добавиш:
                      "Завършилите в Harward, Stanford, MIT etc. са прости,
                      а заминалите на запад са тъпи предатели"

Това твоето се казва "Български синдром"
                      Тук не се среща

В едно си прав - избивам комплекса:
                      "Може би все пак мога да помогна с опита и знанията си на част от 80% българи да прогледнат и да разберат кой кой е, какво какво е "
                      Безнадеждна работа !!!

Оказва се, че във форума като че ли
                      само с най-върлите ми политически антиподи pinoccio и Frosty
                      може да се води полезен диалог.

Коментар

Добре Щом това те прави щастлив, така да е

Аз съм вреден зубрач
                        Всичките твои "гледни точки в науката са полезни ..
                        Странна реакция изненада за мен. Все едно съм те атакувал.
                        "искаш ли да си разказваме уроци, че да видим кой по-умен" ...тва ти е реакцията
                        нищо не си мерим друже.

Когато се обсъждат неща които ги няма в учебниците, зубращината е вредна и в разговора всеки сам си избира какъв да е.
                        Бруно е изгорен на кладата от нямащи собствено мнение цитиращи учебници хабилитирани Законно!

Последен опит - Колко е дълга една секунда, ако процеси/трептения няма ?

пинокио рече "Време в покой" , за мен това е Оксиморон и е същото като Няма Време.
                        но се показа че Времето не е физическо нещо
                        Ако нямаш Цезий133 и нищо друго не трепти, то как мериш една секунда? ( в Черните дупки е почти сигурно, че и да има Цезий 133, то той ще трепти доста различно)
                        а има и следващ въпрос
                        - в този момент има ли Гравитация? ми май има следователно? => за мен изразът "изкривяване на Времето" е погрешен, но за момента удобен.

Коментар

• barbaron, нищо ти постоянно ми чупиш умномера.
                          D.Y.F-091066

Коментар

• Коментар

.....Затова професор ИИ ми помага Аз само проверявам да не пише глупости и редактирам
                              Тука си прав. Никой не може да научи всичко и да го държи в главата си. В общия случай държи в главата си само един много тесен аспект от познанието, в който е станал експерт, а за другото знае, че го има, защото е ходил на училище. И ако му потрябва, отива да провери в Гугъл или в литературата. И после го ПРЕРАЗКАЗВА със свои думи съобразно нивото на читателите/слушателите.

Твоята грешка и твоят проблем обаче продължаваш да го проявяваш, въпреки че вече те критикувах няколко пъти. Продължаваш да правиш Copy/Paste на цели чаршафи от научната литература. Ако си мислиш, че така изглеждаш по-умен, жестоко се лъжеш. Точно обратното - изглеждаш по-тъп. И други хора ти го намекват: "къде е твоето мнение".

Така че престани да избиваш комплекси и да се правиш на по-умен, отколкото си. И престани да се заяждаш с всеки, който се опита да води някакъв диалог с тебе. Виждат го всички и се дразнят всички.
                              Last edited by Mateev; Вчера, 06:08.

Коментар

• Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                                Да. всяка гледна точка в науката е полезна. Зубрачите са вредните.
                                Добре Щом това те прави щастлив, така да е

Аз съм вреден зубрач
                                Всичките твои "гледни точки в науката са полезни

Апропо, в коя област на науката работиш предимно ? ?

Коментар

Working...
                                X