IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Посткапитализъм

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

    Малко встрани от Фукуяма, не мисля, че историята има край. По-скоро е плавно спираловидно движение напред. Природата не търпи вакуум. Ще последва поредната трансформация. Днес - нагледен пример - обаждам се в HP Испания да ги питам, зер голяма фирма са, какво става, че не ми идва поръчаната офис техника дома. Ами, сринала се била системата, която получавала плащания с банкови карти. Щели да ми върнат парите по сметка до четири деня.

    Абе, питам аз, а принтери на склад имате ли? Имало било.

    Демек, ще последва трансформация. Каква точно ще е в детайли не мога да кажа, но ще има промени и то доста.

    Не го вождам като някакъв край, а като трансформация към нещо ново.
    Нищо ново, освен опити за по-изтънчени удоволствия за елита, по-скоро псевдоелита. Оргиите на Нерон и Калигула са детска градина отдавна, не знам още какво може да измисли болният човешки мозък. За къв ... например са екскурзиите в космоса, които Елън Мъск ще прави? Ми няма къде вече да се ходи по земята. Като супербонус в една такава екскурзия, с цена само за бонуса поне $50 000 000 по днешни цени, предлагам възможност за платежоспособните туристи, през специална фуния да могат да пуснат по едно лайно в открития космос. То ще замръзне и ще се рее вечно в орбита около Земята. Така туриста ще знае, че е оставил нещо вечно в тая Вселена. Египетските пирамиди не знам колко още ще изкарат, но лайното ще бъде вечно.
    А човек си мре да остави нещо вечно (няма значение какво), а не да стане храна за червеите и след някоя година да го забравят. Даже $50 000 000 са малко, може и повече за такъв вечен паметник. Няма да искам от добрия Елън Мъск такса авторско право за тая идея.
    Last edited by Kildirim_Bei; 26.01.2021, 20:57.
    Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
    ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

    Коментар


    • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

      Малко си попрекалил си с зобането на пропаганда.

      Изобщо не е защото не искат, а защото са превърнати в прекариат. Културният пласт (веган/гей/зелени/мъжемразство) е само глазурата. Достъпът до жилище в развитите страни е най-големият убивач на раждаемостта. Неслучайно най-острата криза е в Япония - де факто там са най-недостъпни.
      Най-вероятно това е проблема. Но той е породен от свръх регулации. Едва ли има други причини. Съответно в големите градове има високо търсене и малко предлагане.

      В местата където няма работа, съответно цените на имотите са по 10 надолу.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
        Те затова и белите навсякъде намаляват - щото чакат на правителствата да правят деца. Те не могат обаче. Затова па могат да внасят хора от други места. Всъщност не само белите, това е валидно и за другите развити държави като Япония и Южна Корея. Там също имат проблеми с ниската раждаемост, но поне засега не приемат мигранти да си попълват бройките.
        Малко си попрекалил си с зобането на пропаганда.

        Изобщо не е защото не искат, а защото са превърнати в прекариат. Културният пласт (веган/гей/зелени/мъжемразство) е само глазурата. Достъпът до жилище в развитите страни е най-големият убивач на раждаемостта. Неслучайно най-острата криза е в Япония - де факто там са най-недостъпни.

        Коментар


        • Някои мрънкат против капитализма и капитала, ама той е създал всичките тези неща и блага, които ползваме. Ако нямаше личния интерес щяхме да седим още у пещерите и да ходим на групов лов за мамути.

          Много от малките или семейни компании ги интересува качеството на продукта и услугата, интересува ги мнението на потребители им и съседите им. Все пак те продават на тях.

          Или с други думи - занаятчиите правят вино, корпорациите бутилират подсладена и оцветена в кафяво вода и ти я продават благодарение на потребителската култура наложена с реклами.

          По принцип семейните фирми имат доста по-голям живот от корпорациите. Корпорациите фалират щото професионалните мениджъри са на процент и искат бързи печалби да си вземат бонусите, а после ще го мисли, щото бонуси не връщаме.

          Докато при малките и семейни фирми тоя проблем не седи.

          Проблемът е в свръх централизацията и възлагане на прекалено много правомощия на правителствата. Ма кога правителствата в човешката история са преразпределяли толкоз пари?

          Отделно капитализмът е доста успешна система. Благодарение на него има хиляди хора дето дремят в разни канцеларии и мислят глупости. И те са я на държавна заплата, я на някоя фондация, някой институт, някой анализатор, някой дето просто получава пари да пише доклади, дето никой не ги чете.

          Отделно имаме и мандатност на демокрацията. Ма кога един монарх е мислил с перспектива за 4 годишен мандат (до следващите избори)?

          За капак имаме и рейтинг на политиците. Ма кога един монарх му е пукало толкоз за рейтинга.

          Съответно това води до сериозна борба за овладяване на правителството от разни лобисти, фондации, НПО-то, който се сетиш ходи там да се моли или указва натиска с подскачане, палене, протести и др. методи за прокарване на идеите си. Това са само легалните методи за въздействие - тука не броим корупцията и натиска указван с пари.

          За капак всичките тези бюрократи обичат сложните решения и създават още повече работа и още повече бюрократи назначават. То даже е описано в Законите на Паркинсон (от 195 и някоя си там). Демек да е жив и здрав капитализма, че без него всичките тези хора трябваше да работят нещо смислено.


          При една децентрализация и избор на монарх нещата ще се оправят, айде да не е монарх но 2-ма министри единия на армията, другия на външните работи. Айде може и една федерална полиция да има за много тежки престъпления на национално ниво.

          Всичко останало се решава на местно ниво, ма кеф ти пенсии, кеф ти здравни, кеф ти каквото се сетиш. Ако не те кефи се местиш в съседното село където няма задължителни вноски за пенсии.

          Само че това никой не го иска, щото ще изтърве контрола. Всички искат голяма централизирана система като ЕС и САЩ. Въпреки че и двете още не са много централизирани.

          Едно е да ходиш да обикаляш от село на село да им обясняваш за разни глупости (мигранти, зелени сделки, ЛГТБ-та, ДДС, акцизи, неравенство, социализъм, комунизъм и бла, бла), друго е да лобираш пред правилния чиновник и той да го направи задължително за страната/ЕС/всички щати.


          Хората се нагаждат според системата/ситуацията. Ясно е що социализма умре, щото и да работиш и да не работиш все получаваш кинти, съответно хората предпочетоха да не работят, съответно той си колабира. Като нямаш личен интерес за чий да работиш? За вожда ли? Или за светлата вяра в бъдещето?

          Сега в момента също хората се нагаждат според ситуацията. Боинг и Интел са един добър пример за компании дето имат проблеми предизвикани от модерни политики за квоти, дивърсъти и пр. Големи компании са, може още да изкарат, може и да се спасят, но ако продължават с тези темпове да залагат на квотния принцип скоро няма да ги бъде.

          Всички декларират че не са расисти, че бла, бла, ама като квартала се появи някой и друг черен - гледат да го напуснат преди къщите да са се обезценили съвсем. Същото е и с децата в училище. Появят ли се малко повече от малцинствата - белите си местят децата в други училища. Но иначе не са расисти. Ми не са - щото така е правилно и политкоректно, обаче никой не иска да си жертва децата и тяхното бъдеще за разни глупости. Демек нагласяме се според ситуацията, дори и да не сме съгласни с нея.


          А системите се бутат в дадена посока не от мнозинството, а от най-кресливите и мотивирани хора без работа, щото там мандати, рейтинги, лобиране, натиск.


          Те затова и белите навсякъде намаляват - щото чакат на правителствата да правят деца. Те не могат обаче. Затова па могат да внасят хора от други места. Всъщност не само белите, това е валидно и за другите развити държави като Япония и Южна Корея. Там също имат проблеми с ниската раждаемост, но поне засега не приемат мигранти да си попълват бройките.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от tani1992 Разгледай мнение
            А какво мислите за "края на историята" на Фукуяма? В книгата си самата му концепция е заимствана от Хегел и хегеловата тези за "края на историята".
            Фукуяма е глупак. В смисъл на нискоинтелигентен човек. Съответно и книгата му е глупава, евтина пропаганда. Превеждана е на един куп езици и разпространявана от "фондации". Помисли дали си чувал някакво сходно по тематика издание на италианец, германец, китаец... Но не това е най-укоримото в случая. Просто живият живот я опроверга 100%. Чак Толкова неправ "анализатор" е рядко явление. Изненадвам се, че в 2021 г. може да се споменава без да е обект на присмех. Дори Кисинджър е по-добре, ако и да е издание на "Отворено общество". Просто не е толкова ниска топка.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от tani1992 Разгледай мнение
              А какво мислите за "края на историята" на Фукуяма? В книгата си самата му концепция е заимствана от Хегел и хегеловата тези за "края на историята".
              Ето какво е мислел вожда и учителя на българския народ Георги Димитров: "Колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа на комунизма"
              Сиреч при комунизма историята спира.
              Всъщност това е култивираната версия на репликата. Автентичната е много по заплашителна:Колелото на историята се върти напред, към една съветска Европа, към един световен съюз на съветските републики

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

                Древните са му намерили цаката, ама ние се правим на цивилизовани.

                СЪДЪТ НА КАМБИЗ

                Правосъдието е в основата на всяка държава. Без ефективно и максимално справедливо правосъдие не са възможни да функционират не само органите на самата държава, а търговията, производството и всичко което се върти около тях. Това е било ясно на хората от хиляди години.

                Камбиз II, цар на Персия, е син на Кир Велики. Камбиз живял от около 559-522 г. преди новата ера. Има хроника на следната история от Херодот. Ужасяващото наказание - одиране жив - не е било обичайна практика дори в онези времена, и е запазено само за най-бруталните престъпления, като държавна измяна, и в случая - за съдия, уличен в получаване на подкуп.

                Според Херодот, Сисамнес бил корумпиран съдия. Той приел подкуп и в резултат на това издал несправедлива присъда. Бил арестуван и одран жив. С кожата му по заповед на царя тапицирали стола, на който трябвало да седне неговия наследник в съда, в случая неговия син.

                В късното средновековие (1498 г.), жителите на град Брюж в Белгия решили да украсят за спомен от това събитие залата за съвещания на своите общински съветници. На този диптих, наречен ''Съдът на Камбиз'', холандския художник David Gerard е изобразил арестуването на подкупния съдия и неговото наказание. Една от странностите на тези две картини е, че героите не са облечени в древни дрехи, а вместо това са представени в облекло характерно за епохата и модата на Възраждането.

                P.S. Значи Макиавели не е открил нищо ново за хората, а просто е описал очевидното, колкото и да не им се харесва на самите хора. Те са си били същите и 2000 години преди него, ще останат същите и след още 2000 години. Само дрехите ще бъдат различни
                Nihil novi sub sole /Нищо ново под слънцето/.
                [ATTACH=CONFIG]n3706908[/ATTACH]
                Подвеждащо е, когато говорим за природа на човека. В този смисъл са подвеждащи и заключенията за нея. В Светото писание е казано по този въпрос - "Човек се ражда ни топъл, ни студен." Изключителен отговор за природата на човека - тя е неутрална по рождение. Затова човекът е разглеждан като съсъд - каквото налееш в него, това пиеш. За да разберем как човекът се е озовал на лошия път, Светата книга ни предлага метафората за Едем. Била необходима само една искра, за да тръгнем по единия или по другия път. Тази искра била първото изкушение. След това било като Големия взрив. Затова там, в Едем, е заченат първородният грях като метафора за тази искра. Не че сега няма добро, но виждаме, че сме в света на злото. Все пак ни е даден избор за пътя - дори в света на злото ние пак можем да бъдем добри. За тази възможност е стартирал Новият Завет като метафора за това, че имаме избор. Животът е преживяване и в този смисъл пътят към доброто е също така добре постлан, колкото и този на злото. Въпрос на избор.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от tani1992 Разгледай мнение
                  А какво мислите за "края на историята" на Фукуяма? В книгата си самата му концепция е заимствана от Хегел и хегеловата тези за "края на историята".
                  Малко встрани от Фукуяма, не мисля, че историята има край. По-скоро е плавно спираловидно движение напред. Природата не търпи вакуум. Ще последва поредната трансформация. Днес - нагледен пример - обаждам се в HP Испания да ги питам, зер голяма фирма са, какво става, че не ми идва поръчаната офис техника дома. Ами, сринала се била системата, която получавала плащания с банкови карти. Щели да ми върнат парите по сметка до четири деня.

                  Абе, питам аз, а принтери на склад имате ли? Имало било.

                  Демек, ще последва трансформация. Каква точно ще е в детайли не мога да кажа, но ще има промени и то доста.

                  Не го вождам като някакъв край, а като трансформация към нещо ново.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

                    Човек се ражда в скута на Господа и умира в прегръдките на Дявола. Светът ни е шантав.
                    Древните са му намерили цаката, ама ние се правим на цивилизовани.

                    СЪДЪТ НА КАМБИЗ

                    Правосъдието е в основата на всяка държава. Без ефективно и максимално справедливо правосъдие не са възможни да функционират не само органите на самата държава, а търговията, производството и всичко което се върти около тях. Това е било ясно на хората от хиляди години.

                    Камбиз II, цар на Персия, е син на Кир Велики. Камбиз живял около 559-522 г. преди новата ера. Има хроника на следната история от Херодот. Ужасяващото наказание - одиране жив - не е било обичайна практика дори в онези времена, и е запазено само за най-бруталните престъпления, като държавна измяна, и в случая - за съдия, уличен в получаване на подкуп.

                    Според Херодот, Сисамнес бил корумпиран съдия. Той приел подкуп, и в резултат на това издал несправедлива присъда. Бил арестуван и одран жив. С кожата му, по заповед на царя, тапицирали стола, на който трябвало да седне наследникът му в съда. Това бил неговият син.

                    В късното средновековие (1498 г.), жителите на град Брюж в Белгия решили да украсят за спомен от това събитие залата за съвещания на своите общински съветници. На този диптих, наречен ''Съдът на Камбиз'', холандския художник David Gerard е изобразил арестуването на подкупния съдия и неговото наказание. Една от странностите на тези две картини е, че героите не са облечени в древни дрехи, а вместо това са представени в облекло характерно за епохата и модата на Възраждането.

                    P.S. Значи Макиавели не е открил нищо ново за хората, а просто е описал очевидното, колкото и да не им се харесва на самите хора. Те са си били същите и 2000 години преди него, ще останат същите и след още 2000 години. Само дрехите ще бъдат различни
                    Nihil novi sub sole /Нищо ново под слънцето/.

                    P.P.S. Този диптих е нарисуван малко преди Макиавели да завърши най-известната си творба "Владетелят", откъдето са цитираните изводи за хората в предишният ми пост. Значи не само той е мислил така, а и художникът, щом е пременил древните хора в дрехи от своето съвремие.
                    Click image for larger version

Name:	kambiz-justice.jpg
Views:	1
Size:	53.8 КБ
ID:	3706908

                    Last edited by Kildirim_Bei; 26.01.2021, 16:21.
                    Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                    ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                    Коментар


                    • А какво мислите за "края на историята" на Фукуяма? В книгата си самата му концепция е заимствана от Хегел и хегеловата тези за "края на историята".

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

                        Ако човекът беше добро същество, новините за извършени добри постъпки нямаше да правят впечатление на никой.
                        А сега?!? Боже Господи, една новина за извършено добро дело събира хиляди и милиони лайкове и тръгва из нета като лавина.
                        Защо? Защото новините за кражби, грабежи, смърт, изнасилвания, гаври, простотии са ежедневие, и това е някакъв супер рядък светъл лъч надежда.

                        Кажи ми как се е променил човекът за 500 години, откакто Макиавели го е описал? Дали е станал по-добър, защото Ренесанс на изкуство и култура, Просвещение, Свобода, Равенство, Братство, Пролетарии от всички страни съединявайте се, Работата ви прави свободни, От многото - единствен, и т.н. подобни? Машини, коли, самолети, ракети, телевизия, компютри, роботи, интернет, телефони, медицина, ваксини, кредитни и дебитни карти, и т.н.....
                        Нали всичко това е прекрасно? Нали всичко това е прогрес? Нали трябва да сме стигнали по-нагоре в развитието си?
                        Да! Стигнахме по-нагоре в развитието си - като консуматори.
                        Човек се ражда в скута на Господа и умира в прегръдките на Дявола. Светът ни е шантав.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                          Много тъжно гледаш на нещата, беим. Сакън.
                          Ако човекът беше добро същество, новините за извършени добри постъпки нямаше да правят впечатление на никой.
                          А сега?!? Боже Господи, една новина за извършено добро дело събира хиляди и милиони лайкове и тръгва из нета като лавина.
                          Защо? Защото новините за кражби, грабежи, смърт, изнасилвания, гаври, простотии са ежедневие, и това е някакъв супер рядък светъл лъч надежда.

                          Кажи ми как се е променил човекът за 500 години, откакто Макиавели го е описал? Дали е станал по-добър, защото има Ренесанс на изкуство и култура, Свобода, Равенство, Братство, Пролетарии от всички страни съединявайте се, Работата ви прави свободни, От многото - единствен, и т.н. подобни? Машини, коли, самолети, ракети, телевизия, компютри, роботи, интернет, телефони, медицина, ваксини, кредитни и дебитни карти, и т.н.....
                          Нали всичко това е прекрасно? Нали всичко това е прогрес? Нали трябва да сме стигнали по-нагоре в развитието си?
                          Да! Стигнахме по-нагоре в развитието си - като консуматори. И още по-далеч - като контрол.
                          Last edited by Kildirim_Bei; 26.01.2021, 14:35.
                          Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                          ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

                            Хората по природа са неблагодарни, променливи, лицемерни, страхливи и сребролюбиви. Докато извличат от тебе облаги и нуждата да прибегнеш до услугите им е далече, те са ти верни и ти предлагат кръвта си, имота си, живота и децата си, но усетят ли, че тази потребност се приближава, веднага ти обръщат гръб.

                            Хората винаги са лоши, докато необходимостта не ги принуди към добро.


                            Хората забравят по-лесно бащината си смърт, отколкото бащиния си имот.

                            /Николо Макиавели/

                            Само глад, бой и стригане оправят нещата.
                            Затова се казва "строй", без значение какъв е. Строяват се хората и марш наляво-надясно. Но начело на строя пак стоят хора. Параграф 22.
                            Макиавели е писал наръчник на управника, нищо повече. Ако погледнеш амишите, които са немци, там пък ще видиш нещо съвсем друго. Средата е определяща. Като се родиш сред разбойници - ставаш разбойник. Ако баща ти свири на цигулка, на цигулка свириш и ти. Както имаше една стара градска песен:

                            Баща ми е кондуктор
                            кондуктор съм и аз.
                            Билети дупчи татко,
                            мадами дупча аз.

                            Това е.

                            Коментар


                            • Много тъжно гледаш на нещата, беим. Сакън.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

                                Проблема не е в строя а в хората.И на капитализма и на социализма му няма нищо хората са проблема... ..
                                и си прав, и не си. В една тоталитарна система, социалният инженеринг е... тотален! Много от пороците са представени като човешка добродетел, а дегенерати са тикани като пример за подражание. Не забравяй и задължителното образование от 5-годишна възраст. Повечето хора нямат избор и никога не са го имали. Дори не знаят, че е възможно нещо друго. И нито са виновни за това, нито са тъпи, нито луди. Без външен враг, такава система спокойно може да векува. Да е до кокал разкапано месото, отвътре няма начин да бъде срутена. Затова са и напъните по всички канали срещу Русия. Защото все още можеш да видиш, чуеш за място, където е срамно мъже да се целуват на улицата.

                                Коментар

                                Working...
                                X