Ами защото първия ми работен ден е вторник, тъй като в понеделник почивам, чисто субективно- логично.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Тюрлюгювеч
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от mia11 Разгледай мнение
Карай си на вътрешно усещане!
За мен е вторник, познай що?
За мен е понеделник, но не така казва Библията, например.
Обаче "седмица" като официална практическа мярка за дните е обществено важно съглашение.
За теб защо е фторник?
Коментар
-
Първоначално изпратено от grisow Разгледай мнениеКой е първият ден на седмицата, неделя или понеделник?
За мен е вторник, познай що?Знанието само по себе си не струва много, ако липсва въображение.
Коментар
-
За викенда ще е пилесориссс.
Особеното е, че накрая добавям смес от чесън суцет.
Пилето е френско, замразено, може би от обновяването на стратегическия им резерв. Всички са точно кило, еба си. Продават ги чат-пат в местния супер. По-вкусни са от продаваните по мъгъзините у нас. 5-6 лева едното.
Миналия път взех от Била големо дебело пиле, некъде кило и седемстотин с боядисана в жълто кожа, 10 лева килото... но не е по-вкусно от масовия продукт.
Взех и килограм пилешки фенер по два и нещо килото - за бульона за ориза.
Ще сложа фенера в подходящо широка тенджура, ще налея вода, мерена с чаши (за ориза) така, че да не покрива пълно кокаляците. Ще сложа отгоре цялото пиле да се вари на пара. Ще сложа и много черен пипер на зърна.
С варенето на фенера, докато се нагрее пилето до най-вътре, некъде 30 до 60 минути, ще нарежа много моркови и лук.
Като се полусвари цялото пиле, ще го извадя за ставата на едното бедро и ще го разчупя бързо по основните линии на скелета. Това са двете бедра и разчупената гръд на пилето.
Тези парчета от полусварения труп ще ги сложа в най-голямата тава на фурната, ще ги ливна леко с олио и ще вкарам тавата в нагрятата на мах фурна да се пържат-запичат.
След десетина минути ще пусна в тавата лука и морковльете. 2-3 минути и ще добавя сухия ориз, т.н. бисерен, да се пържи и той. Ще долея олио да покрие ориза.
Некъде 15-20 минути всичкото това ще се пържи-пече във фурната.
През това време съм извадил преварените кокаляци на фенера, изтръскал месото от тях в бульона - и добавям тази течност-смес в тавата. От тук нататък некъде 30-40 минути още печене.
Като се размирише на печено пиле, изключвам пещта и чакам още 20-ина минути. След това поръсвам със смес от тънко нарязан чесън и утцет. Изваждам тавата, загръщам я с вестници и я слагам некъде да си почине полвин час.
След това ще ям.
Следващата ми цел е шкембе-чорба. Най-вкусна е от шкембенцата на телета 1-2 годишни.
Коментар
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
Ако направиш следващият път червена леща и леко люта както я правят индииците, свиркай да идвам, не ми трябва ни сирене, ни хляб
Кой път вече чувам за нея, но не съм я пробвал – следващата ще е червена, след твоя съвет; благодаря.
Мога да ти пратя, щото окото ми е ненаситно и правя 2-3 пъти повече, отколкото трябва.
Тази я направих от едно кило дребна обикновена леща, с повече лук и моркови и олио, с праз тож.
Чубрицата аз съм я сушил и я вкарах като клонки, с които я разбърквам. Добавих и планинска мащерка, но нещо не я чувствам, сигурно защото съм пушач.
Коментар
-
Първоначално изпратено от grisow Разгледай мнениеКапсаицин!
Имам гъста леща, с всичкото му, фффкусна.
И едно истинско сирене към нея. Мм...
Хляб - що-годе добър.
Ще я посоля още - с каменна сол.
И капсаицин.
Не знам с кво да полея отгоре - вино или бира?
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
Е това е приказка. Ако е горещо с биричка полей. Видя ли, че така вече по-добре - и с капсаицин но без касапница
Да, бира избрах.
Коментар
-
Първоначално изпратено от grisow Разгледай мнениеКапсаицин!
Имам гъста леща, с всичкото му, фффкусна.
И едно истинско сирене към нея. Мм...
Хляб - що-годе добър.
Ще я посоля още - с каменна сол.
И капсаицин.
Не знам с кво да полея отгоре - вино или бира?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнениеТи отде знаеш, че не е хуманояд?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Че точ човеци не яде...уж .
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
Сега се пости, стоп на канибализма
Коментар
-
Първоначално изпратено от grisow Разгледай мнениеЧерния дроб!
Говоря за яденето му.
Виждал съм в Тубата как, като заколят домашно животно или убият диво, "дивите" племена го разпорват с ножа през корема и първо изтръгват черния дроб и, още дигащ пара, го ядят суров.
Интересно ми е: казват, че бил много вкусен, с вкус на млеко и истинска кръв.
Бих пробвал.
Което съм ял от току-що убито прасе, един прасешки младеж, да кажем - бяха ушите, леко препърлени и топли.
Вкусно.
Сега си мисля да хапна тръпнещ черен дроб на
Елен
Коза
Или поне свиня.
- 1 like
Коментар
Коментар