Първоначално изпратено от Turbolan
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Тюрлюгювеч
Collapse
X
-
Кирил и Методий и брат му са нарисували една азбука, много приличаща на по-старите коптска, арменска и грузинска – Глаголицата.
Кирил Философ е защитил пред Папата, единия шеф на християнството, искането на мощната тогава българска държава, и на Борис-Покръстител, християнската църковна служба, говорима и писмена, да се води в България на български.
Тогава България е била втора сила на континента и Папата подвил опашка и се съгласил, покрай което логически и евангелски е бил принуден да признае същото право и на всякой друг народ.
Поради това, в частност, св. Кирил Философ е един от двамата светии-покровители на Европа.
Методий много се е борил за разпространяване на азбуката сред славянските народи, за да са езиково и умствено по-независими от католицизма, бесещ и колещ със светска власт, но не е успял.
Обаче неговите ученици св.св.св.св.св.св.св Седмочисленици се върнали (избягали) в България, където българската държава с тяхна помощ е създала българската писменост на основата на много по-лесната кирилица, и българската държава, с цената на много икономически, политически и полувоенни усилия разпространила тази писменост всред славяноговорещите народи.
Някъде успели, някъде не; сегашният руски език е много близък до старобългарския по това време, щото се е обединил на основата на християнските книги на български, пратени там.
- 1 like
Коментар
-
https://t.me/infantmilitario/125023
Бум... бум... бум?бум?бум?... не
Бум!
Жените да не си врат гагата, където не им е работа!
- 1 like
Коментар
-
Тюрлю-гювеч:
Нарязвате в тавата всякакъв зеленчук под ръка, и гъби може, като първо, в долните слоеве, полагате зеленчуците за по-дълго печене – моркови, зеле и подобни. Зеленият фасул по-горе.
Посолявате ги.
Покривате ги с парчетата едро нарязано мааазно шилешко, натискате ги да влязат в зеленчука, слагате тавата най-доле и пускате фурната на не повече от 120 градуса.
Чат-пат поливате парчетата месо със сока.
Не солете върху месото.
Това може и в пръстен съд "гювеч", но си зависи от майстора.
- 1 like
Коментар
-
Може би сте виждали по месарските магазини "телешко от младо теле", два пъти по-евтино от останалото телешко.
Бутчето му спокойно държа на разпъната длан.
Бледо розови, почти бяло.
Безвкусно е, както и прасето-сукалче е.
Предполагам, че това месо е много подходящо за строга стомашна диета на некой твърде болен; по-диетично от пилешкото, напр.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Turbolan Разгледай мнениеТака че телешкото шкембе най-вероятно е извадено от некое биче-юноша, а не от некоя кравешка девойка.
По едно време продаваха шишенца с в магазините на LBB-Bulgaricum и не беше скъпо, сравнително не.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеАбе щом си толко широкоскроен, Сигурен ли си че шкембе-чорбата не ти трови душата!?
За Предпочитане без агресия и препоръка
Точно скроен съм, струва ми се.
Ако не греша, описах пача от свинска глава (и мътно-сините очи, плуващи в горещия, вдигащ пара бульон), а не варено шкембенце на 8-месечно теле-младеж весел.
В м.р. е, защото женските ги оставят да станат крави.
Така че телешкото шкембе най-вероятно е извадено от некое биче-юноша, а не от некоя кравешка девойка.
ПП. И в шкембе-чорбата очи не се срещат.
ППП. Очите имат вкус на мозък. Мозъкът еволюционно се е развил от зрителните органи, очите.Last edited by Turbolan; 24.03.2024, 14:52.
Коментар
-
През нощта и зиме предпочитам гореща пача. От свинска глава е по-добре, като изяждам и двете плуващи отгоре мътносини очи, де малко ме гледат.
Но може и от крачка, ушенца и опашчици.
Летос предпочитам ишкембе чорба от стомаха на некое младо биче с дамарите.
С много чесън и юто двои.Last edited by Turbolan; 11.03.2024, 12:33.
Коментар
Коментар