If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Кирил и Методий и брат му са нарисували една азбука, много приличаща на по-старите коптска, арменска и грузинска – Глаголицата.
Кирил Философ е защитил пред Папата, единия шеф на християнството, искането на мощната тогава българска държава, и на Борис-Покръстител, християнската църковна служба, говорима и писмена, да се води в България на български.
Тогава България е била втора сила на континента и Папата подвил опашка и се съгласил, покрай което логически и евангелски е бил принуден да признае същото право и на всякой друг народ.
Поради това, в частност, св. Кирил Философ е един от двамата светии-покровители на Европа.
Методий много се е борил за разпространяване на азбуката сред славянските народи, за да са езиково и умствено по-независими от католицизма, бесещ и колещ със светска власт, но не е успял.
Обаче неговите ученици св.св.св.св.св.св.св Седмочисленици се върнали (избягали) в България, където българската държава с тяхна помощ е създала българската писменост на основата на много по-лесната кирилица, и българската държава, с цената на много икономически, политически и полувоенни усилия разпространила тази писменост всред славяноговорещите народи.
Някъде успели, някъде не; сегашният руски език е много близък до старобългарския по това време, щото се е обединил на основата на християнските книги на български, пратени там.
Нарязвате в тавата всякакъв зеленчук под ръка, и гъби може, като първо, в долните слоеве, полагате зеленчуците за по-дълго печене – моркови, зеле и подобни. Зеленият фасул по-горе.
Посолявате ги.
Покривате ги с парчетата едро нарязано мааазно шилешко, натискате ги да влязат в зеленчука, слагате тавата най-доле и пускате фурната на не повече от 120 градуса.
Чат-пат поливате парчетата месо със сока.
Не солете върху месото.
Това може и в пръстен съд "гювеч", но си зависи от майстора.
Може би сте виждали по месарските магазини "телешко от младо теле", два пъти по-евтино от останалото телешко.
Бутчето му спокойно държа на разпъната длан.
Бледо розови, почти бяло.
Безвкусно е, както и прасето-сукалче е.
Предполагам, че това месо е много подходящо за строга стомашна диета на некой твърде болен; по-диетично от пилешкото, напр.
Абе щом си толко широкоскроен, Сигурен ли си че шкембе-чорбата не ти трови душата!?
За Предпочитане без агресия и препоръка
Не съм широко скроен.
Точно скроен съм, струва ми се.
Ако не греша, описах пача от свинска глава (и мътно-сините очи, плуващи в горещия, вдигащ пара бульон), а не варено шкембенце на 8-месечно теле-младеж весел.
В м.р. е, защото женските ги оставят да станат крави.
Така че телешкото шкембе най-вероятно е извадено от некое биче-юноша, а не от некоя кравешка девойка.
ПП. И в шкембе-чорбата очи не се срещат.
ППП. Очите имат вкус на мозък. Мозъкът еволюционно се е развил от зрителните органи, очите.
През нощта и зиме предпочитам гореща пача. От свинска глава е по-добре, като изяждам и двете плуващи отгоре мътносини очи, де малко ме гледат.
Но може и от крачка, ушенца и опашчици.
Летос предпочитам ишкембе чорба от стомаха на некое младо биче с дамарите.
В светлината на притесненията на Запада, дали Путин има пикантни записи на сексуални похождения на висши офицери от НАТО... а защо така често се събират в Рамщайн?
И за какво канят там Зеленски?
Ще правя десерт от компотени праскови с разтопен черен шоколад, 90% какаово съд., полят върху техния конус. Наричам го "Вулкан".
На връо ще направя, къко що си требе, калдера, и в нея ще чучна полвин ягода, разрязана кръстообразно, за да гори вулканът. Само пушък няма да има, май.
Към комп. от праскови още от бабино време върви индрише, но няма.
Къ мислите, кардамон или звезден анасон могат ли го замести? Кардамомумът мъъъничко, звездния – по-така? Ароматът на звездния е по-"топъл" и мек от кардамона.
На сладко от сливи върви млян черен пипер, но не бих рискувал с прасковльете като за първо правене.
Тука една мома казва да поръся с ядки, та да приличат на камъните, изфърлени при "изригването" на шоколада. Ннам...
ПП. Мисля, че пенливо бело вино "сек брут" ше върви към.
ППП. Ако реша да сползвам стръкчета пресна мента вместо индришето, ше ги бучна по склоновете преди изригването на шоколада.
А ако момата не ѝ хареше идеята, ше ѝ направим бленда от течността на компотя с пенливото, 2:1, в кристална чаша. И ядки да хруска, и с останалата полвин ягода вътре.
Кът си спомням бай Ганя на Алеко Константинова, мисля си, че още тогава той е бил показан като антипод на европейската педерастичност слабашка и лайняна.
Коментар