Първоначално изпратено от Mateev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Анкета - Ще си сложите ли КОВИД-19 ваксина ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Иван Петкандраганов Разгледай мнение
Е значи няма нужда и да смятам. Пак благодаря!
Но 350 милиона евро делено на 20 долара е повече от 17 и половина милиона еднократни дози за България.
Колко народ смятат да ваксинират?
Първата се нарича initializing dose, втората boost dose.Last edited by bulgarian lev; 21.11.2020, 17:09.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 2 Харесвания
Коментар
-
Казаха, че 350 милиона са за самите ваксини, а 150 милиона за транспорт и съхранение.
Общо половин милиард, казаха
Въпреки това трудните решения трябва да се вземат от някого, и в конкретния случай трябва да сме благодарни, че друг ги взема, а не ние самите. Как би разсъждавал един управник:
1. Каквото и решение да взема, със сигурност за в бъдеще ще ме изядат с парцалите.
2. Ако има излишък, ще ме критикуват защо съм купил толкова много.
3. Ако има недостиг, ще има допълнителни смъртни случай по моя вина.
Следователно е по-добре да има излишък. Нацелването на точното количество е мислия невъзможна, защото никой не е пророк. А че кучетата ще лаят - ами те винаги лаят, именно защото са кучета. Вината е най-добре да е колективна и споделена. Тоест решението да е взето от много хора, като например целия Министерски съвет + целия Щаб + привлечени експерти в областа.Last edited by Mateev; 21.11.2020, 16:58.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
От тези 350 милиона поне 150 са за оборудване за съхранение при дълбоки отрицателни температури. Следователно остават 10 милиона дози, но нека не забравяме следното:
1. Всяка една ваксинация се състои от 2 дози през 14 дена
2. Придобивания имунитет трае 6 месеца при млади хора и 3-4 месеца при възрастни.
Следователно във времето ще има и повторни ваксинации, и в зависимост от търсенето от страна на населението, може и да се окаже, че количестото е недостатъчно.
Пък и нали знаеш народната поговорка "Докато не хартише, значи не е достатъчно".
Общо половин милиард, казаха
Коментар
-
Е значи няма нужда и да смятам. Пак благодаря!
Но 350 милиона евро делено на 20 долара е повече от 17 и половина милиона еднократни дози за България.
1. Всяка една ваксинация се състои от 2 дози през 14 дена
2. Придобивания имунитет трае 6 месеца при млади хора и 3-4 месеца при възрастни.
Следователно във времето ще има и повторни ваксинации, и в зависимост от търсенето от страна на населението, може и да се окаже, че количестото е недостатъчно.
Пък и нали знаеш народната поговорка "Докато не хартиса, значи не е достатъчно".Last edited by Mateev; 21.11.2020, 16:27.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
Рибата и ваксината са две съвсем различни неща. Замразяването на жива тъкан, съставена от клетки, ги унищожава физически още в процеса на замразяване. Причината е, че водата в клетките КРИСТАЛИЗИРА, увеличава обема си и на практика ФИЗИЧЕСКИ РАЗКЪСВА тези клетки. От тука нататък размразяването превръща леда във вода, но клетките си остават разкъсани.
При ваксините НЯМА ВОДА, няма клетки, следователно няма и какво да се разкъса. Тоест замразяването на ваксините е безопасен процес, докато замразяването на рибата физически разрушава клетките както на самата риба, така и на бактериите вътре в нея.
Иначе смисълът на замразяването е да се спре дейноста на бактериите или на разните вредни химически реакции. Обратното затопляне на практика е безопасно, ако е само за кратко, така че възможно е многократно размразяване/замразяване, стига периода на престой в размразено състояние да е кратък.
ПП. Време да си отворим блог и да пишем има достатъчно ,, материал,, които може да ме последва, че ми омръзна с тези спекулации.
Е ще вземем и Майк за съдружник, че е добър в занаята.Last edited by Todor Sabev; 21.11.2020, 16:51.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнениеТя цената ще е около 20$ за доза, бройка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнениеТежестта на контейнерчето ще е не-повече от 20 ина гама.
Коментар
-
Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
Хермес,що се филмираш така ,не мога да разбера...Най-горните етажи си удължавали живота...Да бе,да...Стив Джобс от кои етажи беше....Да се ровя ли за други примери...Я ела в наше село...От 400 човека ,триста са на възраст между 80 и 100 години ....Милиардер до милиардера,коронована особа до коронована особа,мила моя майнольо....Миналата година почина един мой по-далечен роднина на около стотина години....Милиардер под прикритие....Май ,почти до последния си ден,всяка сутрин отпрашваше по сокаците и след два-три часа се прибираше прегънат на две от тежеста на един огромен "сноп" клонаци и чепове...Следобяд - втори курс...И не че го бяха оставили без дърва,ама - "За лудо работи,за лудо не стой"....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение
Ще започна от последната теза.Удължаването на живота в средите на най-горните етажи на власта вече е факт.Погледни Бъфет......Чарли Мънгър....И ред други милиардери и короновани особи.Разбира се че Светия Гралл към който се стремят е максимално удължаване и аз съм убеден че в тази насока има големи усилия.По въпроса за преследване на целите...........Самото съществуване на тайни общества които са на стотици и даже хиляди години е показателно за това колко готови са да преследват определени цели.....Какво е общото между завоеванията на турците през 15-16 век.Разцвета на Обединените Нидерлански провинции 16-17 век...........Революцията на Кромуел в Англия.........Последващото създаване през 1694 година на първата ЦБ емитираща напрактика необезпечен кредит.........Френската Революция........Създаването на ФЕД през 1913 година........Всичко това е една постепенна линия на изместване на капитали и власт от Венеция през Нидерландия оттам към Англия та до колуминацията на създаването на ФЕД..........Разбира се отделните имена са без значение..........Но тенденцията е тази.А началото е поставено с падането на Константинопол на 13 04 1204 година ......И изтичането на златото и среброто в касите на венецианские еврейски фамилии.......Та така........
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Иван Петкандраганов Разгледай мнениеТова е молба към bulgarian lev
Идеята ми за груба преценка е следващата и я представям за критика и или помощ.
Знаем разпределението на цената производство/транспорт+съхранение и то е 350/150 милиона, а не милиарда между прочем, както съм писал долу. Парите станаха много фалшиви.
Не знаем колко струва произведената ваксина, но знаем колко струва втората съставна на общата цена, а нея можем да преценим, и ето как.
Цените на карго полетите са близки до цените на бюджетните авиокомпании.
Знаем цената на билетите им и намираме колко струва полета на 1 килограм пасажер, ако средно тежи 75 килограма.
Приемаме тази цена като максималната за 1 килограм нежив товар.
Преценяваме каква част от тежестта на пратката с ваксина се пада на опаковката заедно със сухия лед и всичко друго. Мисля, че ако сме ларж, можем да им дадем от един килограм три четвърти или 750 грама за опаковката.
Съхранението на специалните контейнери също би трябвало да е евтино, в неспециализирани добре проветриви хангари то ест обикновен ламаринен стига. Те не могат да се замърсят защото отвътре постоянно се изпарява въглероден двуокис и те са под леко надналягане. Обслужването на тези контейнери се състои само в добавяне на евтиния сух лед и охрана.
Мисля, че по този начин една груба преценка на цената на ваксината или на надуването на цената на транспорт+съхранение е възможна. А ако втората цена е надута, то първата е още по надута.
Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
-
Ако температурата на съхранение на ваксината е -75 градуса Целзий, то хладоагентът трябва да е сух лед което е твърд въглероден двуокис. Течния азот дава -179 градуса, ако се не лъжа.
Сухия лед е евтин, около 2 долара килограма, а килограм стига за много охлаждане.
И превозването и съхранението на така замразени стоки не е особено скъпо.
Властите се изпуснаха да кажат едно ценово съотношение за поръчаните от България ваксини, а то е 350 милиарда за ваксината и 150 милиарда за нейния транспорт и съхранение.
Както писах транспорта и съхранението на замразени със сух лед стоки е сравнително евтино, излиза
че или ваксината също е евтина
или че цените са надути.
Някои може би са виждали как в Русия се продаваше сладолед от подвижни колички на улицата. Те бяха пълни със сух лед и около тях се виеше студена пара от конденз на въздуха. Ето ви цената на транспорта и съхранение със сух азот, достатъчно ниска за търговия със сладолед.
Та ми се иска от съотношението 350 милиарда производство/150 милиарда транспорт и съхранение да пробваме тука да изчислим грубо реалната цена на една доза ваксина или от друга страна, да преценим колко е надута цената.
От Вас, докторе, ми трябва да прецените грубо, на око, колко тежи една доза ваксина. Тежеста както е в епруветката. Грубо, дали 20 грама, дали 50, дали 100 грама макар че последното ми се струва множко.
Съдържанието ще е няколко милиграма суха субстанция в носители - въглехидрати или нещо от сорта. Тежестта на контейнерчето ще е не-повече от 20 ина гама.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
Какво да го гледам Бъфет? Той е рухнал старец, подобно на Байдън!
Ако си мултимилионер няма проблем да те откарат до 100 или много близко до 100те!
Няма оправия за мозъка обаче! Байдън е примера!
И цялото тяло да ти сменят, няма как да ти сменят мозъка...там е проблема в същественото удължаване на живота!
Голяма част от изброените от теб процеси навярно са се движили от личен сремеж към богатсво и власт, а не толкова, че е имало генрален план и някаква предначертана линия!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
Какво да го гледам Бъфет? Той е рухнал старец, подобно на Байдън!
Ако си мултимилионер няма проблем да те откарат до 100 или много близко до 100те!
Няма оправия за мозъка обаче! Байдън е примера!
И цялото тяло да ти сменят, няма как да ти сменят мозъка...там е проблема в същественото удължаване на живота!
Голяма част от изброените от теб процеси навярно са се движили от личен сремеж към богатсво и власт, а не толкова, че е имало генрален план и някаква предначертана линия!
Не е препоръка
Коментар
-
Първоначално изпратено от Иван Петкандраганов Разгледай мнениеОт Вас, докторе, ми трябва да прецените грубо, на око, колко тежи една доза ваксина. Тежеста както е в епруветката. Грубо, дали 20 грама, дали 50, дали 100 грама макар че последното ми се струва множко.
Идеята ми за груба преценка е следващата и я представям за критика и или помощ.
Знаем разпределението на цената производство/транспорт+съхранение и то е 350/150 милиона, а не милиарда между прочем, както съм писал долу. Парите станаха много фалшиви.
Не знаем колко струва произведената ваксина, но знаем колко струва втората съставна на общата цена, а нея можем да преценим, и ето как.
Цените на карго полетите са близки до цените на бюджетните авиокомпании.
Знаем цената на билетите им и намираме колко струва полета на 1 килограм пасажер, ако средно тежи 75 килограма.
Приемаме тази цена като максималната за 1 килограм нежив товар.
Преценяваме каква част от тежестта на пратката с ваксина се пада на опаковката заедно със сухия лед и всичко друго. Мисля, че ако сме ларж, можем да им дадем от един килограм три четвърти или 750 грама за опаковката.
Съхранението на специалните контейнери също би трябвало да е евтино, в неспециализирани добре проветриви хангари то ест обикновен ламаринен стига. Те не могат да се замърсят защото отвътре постоянно се изпарява въглероден двуокис и те са под леко надналягане. Обслужването на тези контейнери се състои само в добавяне на евтиния сух лед и охрана.
Мисля, че по този начин една груба преценка на цената на ваксината или на надуването на цената на транспорт+съхранение е възможна. А ако втората цена е надута, то първата е още по надута.
Коментар
Коментар