IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Анкета - Ще си сложите ли КОВИД-19 ваксина ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Тя ваксината на БионТех изисква съхраняване на -70 градуса. На Модерна била по стабилна до -20 градуса. Тези щото са нови РНА - до сега такива не са слагани на хора. Лично и аз мога да прескоча тази.

А на Оксфорд и АстраЗенека ползват "старата" технология - и съответно са ОК при нормален хладилник - 8 градуса. Още една германска "традиционна" ваксина чака одобрение.

Най-вероятно ние няма да вземем на БионТех - щото изисква сериозна логистика.

https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_vaccine
    Last edited by mathematician; 23.11.2020, 16:21.

Коментар

• Първоначално изпратено от Slavi.13 Разгледай мнение
      Аз бих си сложил ваксина. Гледах. че немците дори са направили ли разчети за по 2 минути на човек.Дваха някаква зала и обясниха план с од 3400 човека дневно в един център. Гърците ще го организират в он лайн платформа и всеки ще има точен час....Тук ББ каза, че купувал котка в чувал?!?!... Дори не знаели как и къде ще я съхраняват.Ужас. От фирмите обясниха, че 4- 5 дни и е годноста в нормален фризер, а при -70 се съхранява 6 месеца. Не разбирам при положение, че София Бургас е 4 часа с кола защо са нужни супер фризери извън София.
      И колко проби ще транспортираш от София до Бургас?
      Ако са малко, последните хора от опашката ще се изнервят, че са чакали часове, а за тях не е стигнало. Ако са пък много, бързо ще се развалят, ако не се употребят веднага. Затова си е най-добре супер-фризера да си е там на място.

Има и друг проблем - представи си, че нещо се обърка от енергото, и тока спре за 2-3 дена. Ами тогава ще загубим половин милиард във ваксини поради някакъв гаф в енергозахранването. Ако обаче всички ваксини са разпределени в супер фризери по окръжните градове, това се нарича ДИВЕРСИФИКАЦИЯ НА РИСКА и няма опасност при авария или терористичен акт да ги загубим на 100%.

Коментар

• Аз бих си сложил ваксина. Гледах. че немците дори са направили ли разчети за по 2 минути на човек.Дваха някаква зала и обясниха план с од 3400 човека дневно в един център. Гърците ще го организират в он лайн платформа и всеки ще има точен час....Тук ББ каза, че купувал котка в чувал?!?!... Дори не знаели как и къде ще я съхраняват.Ужас. От фирмите обясниха, че 4- 5 дни и е годноста в нормален фризер, а при -70 се съхранява 6 месеца. Не разбирам при положение, че София Бургас е 4 часа с кола защо са нужни супер фризери извън София.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнение
          Мистериите не се изчерпват с аминокиселините. Примерно, всички музикални произведения във вселената се състоят само от 7 ноти.
          Ако имаше повече аминокиселини щеше да има и на квадрат повече грешки. Ключът е в простотата на кода. И аз толкова за 5 мин..
          Прав си. 7 ноти, но виж петолинията, минор, мажор, диез, бемол...синхронните петолинии с по два-три реда ноти. Симфония...представи си въздъха пълен с музика...и синхрона в различните инструменти....всеки със своя петолиния.
          Има какво да мисли и Пиката.
          Last edited by bulgarian lev; 22.11.2020, 01:53.
          Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от Асо Пика Разгледай мнение

Лев …. Все пак ти си доктор, пък аз съм прост и неук комарджия. За мен е чест, че изобщо говориш с мен …..
            Опитваш се да ме оплетеш в сложна медицинска специфична терминология. Знаех си че така ще стане и затова още в началото ти казах, че аз ще се изразявам простичко, а ти с медицински термини и понятия. Помниш дискусията за какво е и докъде бяхме стигнали последния път ? Ето тази част от твой пост беше начало на нашия диалог : Ако нямаше мутации всички щяха милиарди години да са картоф или зелена еуглена.

Простичко ще се изкажа, а ти също простичко ми обясни.

Да поговорим като начало за изключителната сложност на основния градивен елемент на живота – клетката. Изследванията на компонентите, съставящи клетката, показват по- голяма степен на сложност от тази на която и да е друга структура във Вселената. Степента на сложност на клетъчните структури надхвърля възможностите на човешкото въображение. Те са, що ли ги изброявам като ги знаеш по- добре от мен, – клетъчна мембрана, митохондрии, апарат на Голджи, мембранни протеини, ендоплазматичен ретикулум, рибозоми, лизозоми, микротубули, ядро (с хромозоми съхраняващи генетичната информация), отделно от това свръх сложността на на молекулата на ДНК, в която е закодирана генетичната информация. Абсурдно и крайно нелепо е да се твърди, че тази изключително сложна система – клетката, е продукт на неконтролирани случайни мутации и процеси !!!!!!!

Очевидните факти сочат, че живота произлиза от вече съществуваш живот. Нито един учен никога и никъде не е наблюдавал клетка, която да се образува чрез случаен и спонтанен процес от основните компоненти и вещества , която я изграждат. Изкуствено синтезираните в лабораторни условия белтъчни полимери нямат свойството асиметрия на живите аминокиселини, нито последователността определена от ДНК чрез РНК. Второ : Никъде и при никакви обстоятелства до ден - днешен няма нито един успешен опит за синтез на белтъчни макромолекули, които да имитират дори и най- простите форми на органичната материя. Така както не можем да синтезираме по изкуствен път един протон или един електрон от материалните компоненти в природата, така и не сме в състояние да синтезираме дори и най -простите органични вещества. Трето : Никой не може да обясни защо в живата материя участват само 20 на брой аминокиселини, въпреки огромното химическо разнообразие на тези съединения. Същото се отнася и до 4-те вида нуклеинови киселини.

За сега да спра до тук и да чуя теб

ПС. Още малко съм на линия щото чакаме гости, жената от 2 часа готви пък аз споря с доктор здрав банкет се оформя, но ти пиши, пиши ... не бързай ... утре ще те чета и ще продължим дискусията.

Поздрави
            Пика, супер, това е ок, пак ще го чета и ще ти отговоря утре, не виждам спора обаче, ти засягаш неща които са доста дълбокомислени, и евала, това е ключа който ни интересува.
            В никакъв случай не искам да те оплитам в терминология, сакън.
            Пиша на пресекулки, сега свърших с вечерята, но пък ми се доспа. А и много щракане с този телефон. Но ще помисля върху това което пишеш, бърза работа нямаме.
            Поздрави и от мен!
            Last edited by bulgarian lev; 22.11.2020, 01:54.

Коментар

• Тук има много хора, които "обобщават", мислейки /представяйки си/, че нашите знания за Вселената се изчерпват със знанията ни за Земята и за физичните закони, които действат на нашата планета. Доста погрешно становище!

Все пак, всеки може да мисли, каквото си пожелае...

Коментар

Мистериите не се изчерпват с аминокиселините. Примерно, всички музикални произведения във вселената се състоят само от 7 ноти.
                Ето ти музиката ако не на Вселената, то на Галактиката в рентгеново излъчване.

https://www.nasa.gov/mission_pages/c...milky-way.html
                Last edited by Иван Петкандраганов; 21.11.2020, 20:49.

Коментар

Ха ... за психиатър имаш попадения ....
                  Ето че и с теб ще се заформи интересен диалог ,, ако нямаш нищо напротив разбира се и ако не е те срам да си комуникираш с комарджия с завършен 8 клас....
                  Предлагам Темата да бъде с работно заглавия : Седморността в природата, науката, религията и Вселената. Съвпадения или фундаментален космически принцип ? Навремето ей така от безделничене доста разсъждавах по тия въпроси и да видиш до кви интересни изводи и закономерности достигнах .....

ама утре ... след малко ще почне банкета, утре кат изтрезнея ще си говорим
                  Last edited by Асо Пика; 21.11.2020, 20:18.

Коментар

Никой не може да обясни защо в живата материя участват само 20 на брой аминокиселини, въпреки огромното химическо разнообразие на тези съединения. Същото се отнася и до 4-те вида нуклеинови киселини.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
                      Последната дума обаче винаги има Бог.
                      Говори се, че и първата дума имал също така.
                      Само май не е споменато в кой ден е създал бактериите и вирусите?

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Да, ама първо прочети колко вида биват мутациите. Ние гук говорим за делеции, точкови мутации - заместване, дупликейшън, мултипликейшън...
                        Ама те биват и хромозомни - засягащи броя на хромозомите - полиплоидия, анеуплоидия, ако засегне автозомите (без половата двойка хромозоми) полиполоидия е несъвместима с живота. Повечето ранни спонтанни аборти са в резултат на автозомни бройни алтерации.
                        Но по често са инверсии, транслокации, делеции на части от хромозомите които се обръщат наопаки, преместват в рамо на друга хромозомна двойка. Наричат се балансирани, защото няма загуба (без делециите) на генетичен материал а само инверсия, транслокация. Такива индивиди са здрави но заради кросинговъра е възможно при деленето да се получи Даун например (риска е 10% при носител на балансирана транслокация на 21 хромозома другаде. Касае се за Робертсонова транслокация. При делене и разпределение на материал се получават 6 възможности. Но риска не е 1/6 ,а по малко от 10%. Ако попиташ защо ще ти кажа.
                        Виж тук, разбираемо за публика:
                        https://youtu.be/vbGw4VanNjk
                        И виж Робертсонова транслокация и последствията:
                        https://youtu.be/zYvgDya2Yyg
                        Говорим само за хромозомни алтерации. За мутациите засягащи генома и нуклеотидите изобщо не сме започнали. А там има rearrangement, breakpoints, amplification...и то говорим за ДНК.
                        А мутации в РНК геноми са съвсем друга бира. Както е при ковида.
                        Лев …. Все пак ти си доктор, пък аз съм прост и неук комарджия. За мен е чест, че изобщо говориш с мен …..
                        Опитваш се да ме оплетеш в сложна медицинска специфична терминология. Знаех си че така ще стане и затова още в началото ти казах, че аз ще се изразявам простичко, а ти с медицински термини и понятия. Помниш дискусията за какво е и докъде бяхме стигнали последния път ? Ето тази част от твой пост беше начало на нашия диалог : Ако нямаше мутации всички щяха милиарди години да са картоф или зелена еуглена.

Простичко ще се изкажа, а ти също простичко ми обясни.

Да поговорим като начало за изключителната сложност на основния градивен елемент на живота – клетката. Изследванията на компонентите, съставящи клетката, показват по- голяма степен на сложност от тази на която и да е друга структура във Вселената. Степента на сложност на клетъчните структури надхвърля възможностите на човешкото въображение. Те са, що ли ги изброявам като ги знаеш по- добре от мен, – клетъчна мембрана, митохондрии, апарат на Голджи, мембранни протеини, ендоплазматичен ретикулум, рибозоми, лизозоми, микротубули, ядро (с хромозоми съхраняващи генетичната информация), отделно от това свръх сложността на на молекулата на ДНК, в която е закодирана генетичната информация. Абсурдно и крайно нелепо е да се твърди, че тази изключително сложна система – клетката, е продукт на неконтролирани случайни мутации и процеси !!!!!!!

Очевидните факти сочат, че живота произлиза от вече съществуваш живот. Нито един учен никога и никъде не е наблюдавал клетка, която да се образува чрез случаен и спонтанен процес от основните компоненти и вещества , която я изграждат. Изкуствено синтезираните в лабораторни условия белтъчни полимери нямат свойството асиметрия на живите аминокиселини, нито последователността определена от ДНК чрез РНК. Второ : Никъде и при никакви обстоятелства до ден - днешен няма нито един успешен опит за синтез на белтъчни макромолекули, които да имитират дори и най- простите форми на органичната материя. Така както не можем да синтезираме по изкуствен път един протон или един електрон от материалните компоненти в природата, така и не сме в състояние да синтезираме дори и най -простите органични вещества. Трето : Никой не може да обясни защо в живата материя участват само 20 на брой аминокиселини, въпреки огромното химическо разнообразие на тези съединения. Същото се отнася и до 4-те вида нуклеинови киселини.

За сега да спра до тук и да чуя теб

ПС. Още малко съм на линия щото чакаме гости, жената от 2 часа готви пък аз споря с доктор здрав банкет се оформя, но ти пиши, пиши ... не бързай ... утре ще те чета и ще продължим дискусията.

Поздрави
                        Last edited by Асо Пика; 21.11.2020, 19:54.

Коментар

• Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

Генерален план не е имало .Но самите процеси на трансформирането на капитала и власта водят до естествена времева линия .А и силите зад тази времева линия в общи линии са едни и същи.
                          Ще видим какво ще стане! Реално в момента технологичния прогрес се осъществява в среда на липса на морал и етика. Това отваря възможността определени психопатични среди да навредят на огромни маси от хора. Последната дума обаче винаги има Бог.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

И какво се опитвате да направите? Да сметнете колко ще откраднат. Споко достатъчно ще е - поне 100млна. И тези първоначални 500млн, ще станат поне 700
                            При 500 милиона аз не виждам как в България ще се ваксинират повече от 700 хиляди души за това нещо, което ще рече, че бройката ще идва някъде към 714 кинта!

Е*ати и ваксината....

Коментар

• Първоначално изпратено от Иван Петкандраганов Разгледай мнение

Казаха, че 350 милиона са за самите ваксини, а 150 милиона за транспорт и съхранение.
                              Общо половин милиард, казаха
                              И какво се опитвате да направите? Да сметнете колко ще откраднат. Споко достатъчно ще е - поне 100млна. И тези първоначални 500млн, ще станат поне 700
                              Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Лев .... продължаваме ли дискусията за случайните мутации ?
                                Да, ама първо прочети колко вида биват мутациите. Ние гук говорим за делеции, точкови мутации - заместване, дупликейшън, мултипликейшън...
                                Ама те биват и хромозомни - засягащи броя на хромозомите - полиплоидия, анеуплоидия, ако засегне автозомите (без половата двойка хромозоми) полиполоидия е несъвместима с живота. Повечето ранни спонтанни аборти са в резултат на автозомни бройни алтерации.
                                Но по често са инверсии, транслокации, делеции на части от хромозомите които се обръщат наопаки, преместват в рамо на друга хромозомна двойка. Наричат се балансирани, защото няма загуба (без делециите) на генетичен материал а само инверсия, транслокация. Такива индивиди са здрави но заради кросинговъра е възможно при деленето да се получи Даун например (риска е 10% при носител на балансирана транслокация на 21 хромозома другаде. Касае се за Робертсонова транслокация. При делене и разпределение на материал се получават 6 възможности. Но риска не е 1/6 ,а по малко от 10%. Ако попиташ защо ще ти кажа.
                                Виж тук, разбираемо за публика:
                                https://youtu.be/vbGw4VanNjk
                                И виж Робертсонова транслокация и последствията:
                                https://youtu.be/zYvgDya2Yyg
                                Говорим само за хромозомни алтерации. За мутациите засягащи генома и нуклеотидите изобщо не сме започнали. А там има rearrangement, breakpoints, amplification...и то говорим за ДНК.
                                А мутации в РНК геноми са съвсем друга бира. Както е при ковида.
                                Last edited by bulgarian lev; 21.11.2020, 18:31.

Коментар

Working...
                                X