IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли отклонения в радиационния фон?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Матеев, казвам ти, купи си един по-качествен уред и спри да се филмираш сега. Проверяваш с него дали също има тези "пикове", показвани от първия уред и после мислиш пак откъде са и защо, евентуално.
    Ей ти един:
    https://www.pce-instruments.com/engl...kat&_listpos=1

    И ОТНОВО да те питам... видях и си купих един био пчелен мед, твое производство. Заставаш ли с името си, че е чист пчелен мед без никакви други добавки, за да знам дали да си купувам такъв или да търся друг?

    Алфа и Бета "лъчите" не са вълни, а всъщност поток от частици, затова не са при вълните. Успокой се малко, не е конспирация. : )
    Last edited by d333; 22.05.2020, 13:01.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение
      А ето и една по-шарена на електромагнитния спектър, пак от Уикипедията:

      Забелязваш ли, че двете картинки се различават в областа с ренгеновите лъчи. На твоята картинка те са намъкнати между UV и Гама лъчите. Между другото в нито една картинка не показват Алфа и Бета лъчите, въпреки че и те си имат своято място на тази скала.

      Коментар


      • А ето и една по-шарена на електромагнитния спектур, пак от Уикипедията:


        Коментар


        • А ето картинката от Wikipedia, според която термина РЕНГЕНОВИ ЛЪЧИ всъщност е събирателно понятие за част от UV диапазона, за Гама лъчите и дори за част от космическите лъчи.

          Както от тази картинка, така и от предишната картинка не става ясно какви лъчи има при честоти над 10 на 24 степен херца (под 0.3 fm).



          Last edited by Mateev; 22.05.2020, 12:31.

          Коментар


          • Ето една нагледна картинка за различните видове излъчвания. Картинката отговаря на въпроса кои от тях проникват през атмосферата и обратното - кои се спират от атмосферата. Както се вижда, отговорът не е чак толкова прост и не може с лека ръка да се отсече, че от дадена честота нагоре атмосферата спира всички лъчения.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
              Не правят само йони, с фотосолари се занимаваш, нощните им "електрически свойства" мисля ще са ти интересни, но при микро и нано амперните генерации.
              Друго - луминисцентна лампа - връзваш я вместо в мрежата на мегаомметър и те ти те гайгеров брояч за йонизиращите преминаващи през стъкло,остава да го калибрираш

              и да почерпиш
              Донякъде, и обикновена глимлампа става но, поначало, и в твоето, и в моето предложение, е проблем стъклото на колбата, като недостатъчно прозрачно за бета-лъчите.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                В статията от линка, даден от bota156, е написано, че всъщност имаме терминологичен проблем. Под думичката РАДИАЦИЯ се разбират всякакви електромагнитни лъчения с всякакви честоти, включително и светлината или радиовълните. От тази гледна точка ЯМР наистина излъчва електромагнитна радиация, както и GSM-ите или микровълновите печки също излъчват електромагнитна радиация
                Сега вече не съм сигурен, за да споря категорично, но мисля, че действието на ЯМР се основава само на създаване и мерене на постоянно и променливо магнитно поле, но атнюд не електромагнитно.

                Най вероятно е да се появяват някакви електромагнитни като ефект от трети порядък по причинност и амплитуда: (1)основни магн. полета от прибора --> (2)магнитно индуцирани магнитни промени на атомите на изотопите в организма --> (3)индуциране на електромагнитни полета, създавани от (2).

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                  ... Опасна е Йонизиращата радиация, ..
                  Не правят само йони, с фотосолари се занимаваш, нощните им "електрически свойства" мисля ще са ти интересни, но при микро и нано амперните генерации.
                  Друго - луминисцентна лампа - връзваш я вместо в мрежата на мегаомметър и те ти те гайгеров брояч за йонизиращите преминаващи през стъкло,остава да го калибрираш

                  и да почерпиш

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение


                    Не само че има такива лъчи ами и по целият свят от години се правят мащабни екперименти с тях.
                    Неутрино радиацията без проблем преминава през хиляди километри вода, скали и земна маса и изобщо всякаква материя.
                    Според някой учени това е бъдещата комуникационна технология която ще замени сателитите и оптичните кабели.
                    А според военните това е перфектното супер оръжие което ще замени сегашните атомни бомби.
                    Вероятно има и много други приложения.
                    Не ме обучавай, ако обичаш. Неутриното е частица. а не лъчи. Тя наистина преминава през всякаква материя почти без да си взаимодейства с нея и наистина може да прониже Земята. В това се състои и проблемът, че почти не може да бъде засечена, защото не си взаимодейства с никакви материи. Снопът неутрино няма да се измени при преминаване през Земята, тоест няма да носи нужната ни информация, като на всичкото отгоре ние не можем да го засечем и измерим, освен по някакви косвени пътища. Това е нерешим проблем и за приложение като оръжие. Частицата просто преминава през телата, без да им въздейства, затова не може да ги нарани или убие.
                    Това прилича в известна степен на въздействието на куршум от Калашников, калибър 7,62 мм. Тий има огромна кинетична енергия и голяма пробивна сила, заради което прави дупка в тялото и излиза от него без да отдаде цялата си кинетична енергия. Така в случай че не срещне кост или жизненоважен орган, той не нанася големи поражения. Влязъл и излязъл. Тече кръв от дупката. По тази причина беше заменен с кършум калибър 5,45 мм с изместен център на тежестта. Този куршум като попадне в тялото и започва да се върти, по този начин отдава цялата си кинетична енергия и предизвиква големи поражения.
                    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение

                      Еми показах ти, че твоето Розали дезинформира, че при ЯМР има рентгеново облъчване и то - най-голямо.

                      Какво повече?
                      В статията от линка, даден от bota156, е написано, че всъщност имаме терминологичен проблем. Под думичката РАДИАЦИЯ се разбират всякакви електромагнитни лъчения с всякакви честоти, включително и светлината или радиовълните. От тази гледна точка ЯМР наистина излъчва електромагнитна радиация, както и GSM-ите или микровълновите печки също излъчват електромагнитна радиация.

                      Има обаче два вида радиация - нейонизираща и йонизираща. Нейонизиращата е безопасна, и нейното въздействие върху човешкия организъм е преди всичко топлинно и нищо повече. Опасна е Йонизиращата радиация, защото прониква в организма и йонизира или дори директно поврежда клетки или ДНК вериги.

                      Та проблемът с българската разговорна реч е, че с термина РАДИАЦИЯ хората (и журналистите) обозначават именно ЙОНИЗИРАЩАТА РАДИАЦИЯ, а не всички видове радиация, и от там идва объркването и страховете на част от хората.

                      Ето още веднъж линка на bota156: https://nauka.offnews.bg/news/Kosmol...ta_107935.html
                      Много полезен линк с достоверна и полезна информация.

                      ПП: Поправих думичката ЯМР със Скенер и така текста вече е верен. Предполагам, че това е имал предвид автора, но явно не е техничар и не прави разлика между двата вида скенери. Аз обаче мога да добавя и трети вид скенери - ПЕТ скенер (Позитронно Емисионна Томография). Този скенер е най-опасния не защото също те облъчва с някакви лъчи, а защото преди изследването човек трябва да изпие 1-2 чаши с радиоактивна глюкоза.
                      Last edited by Mateev; 22.05.2020, 09:37.

                      Коментар


                      • Ако ще чете то поне да е
                        https://nauka.offnews.bg/news/Kosmol...ta_107935.html

                        Иначе аз съм привърженик на чистата наука. Там всичко си има обяснение с причинно-следствена връзка.
                        Статиите са обикновено само човешка гледна точка, възприятия и въздействия на нещо (радиация) върху човека.
                        Като знаеш как и защо се образува радиация по скоро по научному електромагнитни лъчения, как се разпространява ще хванеш веднага кое и как е опасно
                        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                          Престани да спамиш темата и да се занимаваш с личностни заяждания.

                          Важна е информацията и ако е вярна, какво значение има от кой сайт я вземаме.
                          Еми показах ти, че твоето Розали дезинформира, че при ЯМР има рентгеново облъчване и то - най-голямо.

                          Какво повече?

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение
                            Човек, странен е за мен изборът ти на източници.
                            Подиграваш ли се или жена ти е седнала да пише пише от твоя акаунт?
                            Престани да спамиш темата и да се занимаваш с личностни заяждания. Какво - видя една неоспамена тема, и реши да сереш на чистото? Защо всяка една тема във форума трябва да бъде осрана с личностни заяждания?

                            Когато съм търсил с Google, въобще не съм гледал с какво се занимават сайтовете. Важна е информацията и ако е вярна, какво значение има от кой сайт я вземаме.

                            Да ти припомня ли, че тука сме в инвестиционен сайт, а обсъждаме вируси, жени, трактористи, виртуални кръчми, радиации и прочее неинвестиционни теми. Значи ли това, че написаното от нас в различните теми не е вярно?
                            Last edited by Mateev; 22.05.2020, 08:41.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                              Списание "Бела":



                              Човек, странен е за мен изборът ти на източници.
                              Подиграваш ли се или жена ти е седнала да пише пише от твоя акаунт?

                              Коментар


                              • Продължавам да публикувам различна информация, събрана от интернет. Идеята е да се събере на едно място всяка една информация за радиоактивния фон, защото материята ми стана интересна, и е хубаво човек да се запознае с нея хей така за обща култура.

                                Три основни източника на радиация

                                1. Космическото излъчване и по-специално тези негови частици, които стигат до Земята.Но Земята разполага с много надеждна естествена защита срещу това излъчване – атмосферата. Няколко десетки километра плътен въздух се явяват непристъпна преграда за радиоактивните излъчвания. 99,99% от тях се спират от атмосферата.

                                2. Радиоактивните изотопи, които се намират в почвата. В природата има достатъчно количество радиоактивни ядра изотопи, които имат навика да се разпадат непредсказуемо, отделяйки енергия. Това е достатъчно мощна енергия, която, ако въздейства на някакво вещество отвътре, може да провокира разрушение или други ефекти.
                                Тези изотопи се съдържат и в природни материали, например гранит или пясък, който често се използва в строителството за забъркване на циментови смеси.

                                3. Отходните тръби на някои предприятия. При това не е задължително предприятията да са ядрени централи. Става дума за различни други предприятия, често от химическата индустрия, при които в процеса на производство може да се образува неголямо количество радиоактивни изотопи. Когато те се изхвърлят в атмосферата, нивото на радиация също се повишава.

                                Има и други, не толкова значими източници на радиация. Например (това обикновено изумява хората!) излъчването на самия човек! В човешкия организъм се съдържат два радиоактивни изотопа (те не представляват никаква опасност за човешкото здраве) – това са въглерод 14, т. нар. радиовъглерод, и калий 40 (той се съдържа в мускулната тъкан).

                                Място на действието

                                Височина. Ако летите на височина 10 хиляди метра и случайно(!) носите със себе си дозиметър, с учудване ще установите, че нивото на радиация в салона на пътнически самолет може да превишава 15–20 пъти естествения радиационен фон на земята.
                                Това е ефект от космическото излъчване. Колкото по-високо се издигате, толкова по-малко частици, идващи от космоса, се задържат в атмосферата. Хората, които живеят в планините, през цялото време са изложени на повишен радиационен фон в сравнение с тези, които живеят в равнините. При това превишението може да бъде с 10 пъти по-високо. Например в планината Тибет, в Лхаса, естественият радиационен фон е 100–110 микрорентгена на час. За сравнение, в Москва стандартният фон е 12–14 микрорентгена на час. Но хората в Лхаса си живеят съвсем нормално и хич не се чувстват зле.

                                Съоръжения от гранит. Например на много метростанции по света е измерен 2–3 пъти по-висок радиационен фон от нормалния, защото за облицовката на тези станции е използван гранит. Или пък около гранитни стъпала – там радиацията е 2 пъти по-висока от нормалната.

                                Какви щети се нанасят на човешкия организъм?

                                Радиоактивното излъчване действа на клетките на организма по два начина. Първият е пряко разрушение, когато заради въздействието отвътре клетката просто умира. Вторият се смята за по-опасен заради образуването на свободни радикали. Тоест сложните органични молекули, от които е изградено човешкото тяло, не се разрушават напълно, а частично. И освободената им част се запълва често от свободен радикал, който може да присъедини към себе си всяка частица, която му „харесва“ от околната среда – в това число и радиоактивна. И тогава безвредното органично вещество може да се превърне в супервредно. Ако обикновените клетки просто умират, то в клетките, отговорни за наследствеността, са възможни хромозомни изменения, които впоследствие се наследяват и влияят на потомството.

                                Оригинална статия: http://bela.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0...F%D1%82%D0%B0/

                                Коментар

                                Working...
                                X