IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да си говорим за жени. Какво искат жените ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение

Ех, какви транзистори имаше едно време...
    Деменцията е състояние, което засяга когнитивните способности на хората, най-често възрастните, и може да доведе до значителни промени в поведението, мисленето и ежедневните способности. Това не е нормална част от стареенето, а по-скоро резултат от заболявания или нарушения, засягащи мозъка. Ето по-подробна информация за деменцията и как тя може да се проявява:

1. Основни симптоми на деменцията
    • Загуба на памет: Трудности при запомнянето на нова информация, забравяне на важни събития или имена на близки хора.
    • Дезориентация: Затруднения в разпознаването на време, място и ситуации.
    • Трудности с комуникацията: Затруднено изразяване, намиране на правилните думи или разбиране на казаното.
    • Промени в настроението и поведението: Раздразнителност, депресия, тревожност, агресия или апатия.
    • Трудности при вземане на решения и решаване на проблеми: Проблеми с планирането или изпълнението на дори прости задачи.
    • Повторения и натрапчиво поведение: Постоянно задаване на едни и същи въпроси или извършване на едни и същи действия.

2. Причини и видове деменция
    • Болест на Алцхаймер: Най-честата причина за деменция, която води до натрупване на амилоидни плаки в мозъка и прогресивно увреждане на мозъчните клетки.
    • Съдова деменция: Възниква в резултат на нарушения в кръвоснабдяването на мозъка, често след инсулти.
    • Леви телца (деменция с телца на Леви): Характеризира се с прогресивни когнитивни нарушения и физически симптоми, подобни на тези при болестта на Паркинсон.
    • Фронтотемпорална деменция: Засегнати са предната и слепоочната част на мозъка, което води до промени в личността, емоциите и езиковите способности.

3. Как се проявяват "изперкалите дъртаци"

Изразът, който използвате, описва възрастни хора с деменция, които често могат да демонстрират объркващо или неразбираемо поведение. Това може да включва:
    • Изгубване на ориентация, дори в позната обстановка.
    • Говорене на нелогични или несвързани теми.
    • Поведение, което на пръв поглед изглежда странно или непредсказуемо – например събличане на публични места, събиране на ненужни предмети или обвиняване на близките в кражба.
    • Силна подозрителност или параноя.
    • Влошена лична хигиена и неспособност да се грижат за себе си.

4. Грижа за хората с деменция
    • Разбиране: Помнете, че техните действия не са съзнателни или злобни, а резултат от заболяването.
    • Рутинни занимания: Създаване на ясна ежедневна рутина може да помогне за намаляване на объркването.
    • Търпение: Реагирайте спокойно и с разбиране на тяхното поведение, дори когато е трудно.
    • Медицинска помощ: Лекарства като донепезил или мемантин могат да забавят прогресията на някои видове деменция.
    • Професионална помощ: Домове за възрастни или специалисти в грижата за хора с деменция могат да бъдат много полезни.

5. Предотвратяване и забавяне на деменцията
    • Здравословно хранене и активен начин на живот.
    • Поддържане на мозъка активен чрез четене, учене на нови умения и социални контакти.
    • Контрол на хроничните заболявания като диабет, високо кръвно налягане и холестерол.
    • Избягване на алкохол и тютюнопушене.
    Ако се сблъсквате с такъв случай в живота си, грижата и разбирането са от съществено значение за запазване на достойнството и качеството на живот на засегнатия човек. Ако имате по-конкретен въпрос или търсите помощ, споделете.

Коментар

Ех, какви транзистори имаше едно време...
      И теб не те напуска носталгията по онова време. А иначе громиш съветската власт. Можехме да вземем поне хубавото от онова време.

Коментар

• Ех, какви транзистори имаше едно време...

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
          Хе-хе - засега има само връчено обвинение, но и това не е малко. Кой друг може да се похвали със същото ...
          Иначе се е запътил и към наказателното постановление, но трябва време. А време има цели 4 години докато подсмърча като девета глуха в парламента.

Нали не си мислиш, че ще му се размине?
          Самият ти, пък и той, искахте промяна в съдебната система, така че сега ще се наложи да си изпиете до дъно горчивата чаша с вода. Сами си я поискахте - няма как. А народът ще проконтролира целият този процес и най-накрая ще ръкопляска на вече променената съдебна система.
          Така мислеха и Живков, и Чаушеско, и Милошевич, и Кадафи, и Садам, и Ассад,
          Така мисли и Путлер

Коментар

• Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Понякога си мисля, че ако си бяхме останали примитивни диваци, светът ни щеше да е най-прекрасният от всички възможни прекрасни светове. Знанието не е сила, а свинщина.
            Хич да не те притеснява. Изкуствения Интелект вече се грижи да останем без знания. Скоро ще бъдат замъглени дори основните инстинкти - за хранене, за самосъхранение и за размножаване. Стигнахме върха и сега вече няма накъде освен надоу.
            По скромното ми мнение колуминацията на човешкото развитие беше достигната на откриването на олимпиадата в Париж. Да. Изкачихме Еверест и сега се насочваме към дълбините на Марианската падина.
            Last edited by vikhunter; 15.01.2025, 19:28.

Коментар

Типичен диалог в България:
              • Аз: Покажи ми наказателното постановление от съда и веднага ще ти се извиня
              • Ти: Покажи ми наказателното постановление от съда

Хе-хе - засега има само връчено обвинение, но и това не е малко. Кой друг може да се похвали със същото ...
              Иначе се е запътил и към наказателното постановление, но трябва време. А време има цели 4 години докато подсмърча като девета глуха в парламента.

Нали не си мислиш, че ще му се размине?
              Самият ти, пък и той, искахте промяна в съдебната система, така че сега ще се наложи да си изпиете до дъно горчивата чаша с вода. Сами си я поискахте - няма как. А народът ще проконтролира целият този процес и най-накрая ще ръкопляска на вече променената съдебна система.
              Last edited by Mateev; 15.01.2025, 18:07.

Коментар

Бях ти дешифрирал какво значи съкращението ЕГ, но но мибова помисли, че те нападам
                Няма страшно, един ЕГ след мен се разпозна и ти обясни съкращението
                Понякога си мисля, че ако си бяхме останали примитивни диваци, светът ни щеше да е най-прекрасният от всички възможни прекрасни светове. Знанието не е сила, а свинщина.

Коментар

• Попитах Здравият Разум дали има вероятност жената на Барби да му е сложила рога .И ЗД ми отговори, че има голяма вероятност Барби да е накичен с рога,щото съпругите на такива женчовци им слагат рога при първа възможност. После попитах ЗД дали нещо може да се направи и той ми отговори, че бой и е..не не се връщат, но поне Барбарела може да направи тест за бащинство и да разбере дали децата на съпругата му са негови.Щото голяма е вероятността рогоносеца Барби да отглежда чужди деца.

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение
                    Барби, какво е ЕГ?
                    Бях ти дешифрирал какво значи съкращението ЕГ, но но мибова помисли, че те нападам
                    Няма страшно, един ЕГ след мен се разпозна и ти обясни съкращението

Не бил един ЕГ, а 5 (в 18:56 GMT)
                    Last edited by barbaron; 15.01.2025, 21:57.

Коментар

• Жената на Барби:"Скъпи ела да правим любов ".Отговорът на Барбарела:"Ще питам изкуственият интелект как се прави ".Жена му:"Няма нужда, естественият съсед свърши работата".
                      Барби въздъхва и прави извода ,че са големи глупаци тия мъже,които си вършат естествено работата,вместо да ползват ИИ.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                        Аз пък чувам за нарушаване на членове от Наказатения кодекс и дори на Конституцията ...
                        Типичен диалог в България:
                        • Аз: Покажи ми наказателното постановление от съда и веднага ще ти се извиня
                        • Ти: Покажи ми наказателното постановление от съда

Last edited by barbaron; 15.01.2025, 16:12.

Коментар

.....
                          Сега не знам как е Чувам за някакви банкноти, кюлчета злато и т.п.
                          Аз пък чувам за нарушаване на членове от Наказатения кодекс и дори на Конституцията ...

Коментар

Разбрах най-после откъде ЕГ черпят познание за света -
                            от TIK-TAK-TOE
                            Барби, какво е ЕГ?

Коментар

Нищо чудно, типични българи

При бай им тошо се научиха да крадат не само сирене, пясък, тухли и т.п.
                              а и кламери, и тоалетна хартия, от местоработата - за да не се минат

Сега не знам как е Чувам за някакви банкноти, кюлчета злато и т.п.

През социализма е имало голямо производство, фабрики и заводи и е могло да си прибират по нещо.

Днес обаче измислят схеми и искат да печелят на едро. От ремонти и строителни дейности, например. Един комшия организираше боядисване на няколко етажа. Стените бяха с малко забележки, но шпакловани и боядисвани преди. Излезе по 800 лв на апартамент и по 2400 лв на етаж за едно боядисване с латекс и оправяне на малко забележки по стените. Работата е приемлива, но не е перфектна. И според мен е доста скъпа. И вероятно си е делил пари с майсторите.
                              Last edited by Evgo; 15.01.2025, 16:16.

Коментар

• Разбрах най-после откъде ЕГ черпят познание за света -
                                от TIK-TAK-TOE

Коментар

Working...
                                X