IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

    И броя на разтрелите спрямо,мародерствата и престъпленията към човешката личност по време на война(пълномащабна) е в съотношение : ?!
    Изместваш смисъла на поста ми,или по-скоро ще приема,че аз не се изразявам достачно добре....Както и да е ....Слушай новините по бтв...Български лекар ще разказва за ужасите в американските болници....Аз предпологам че ще е някава медийна измислица....И ти,нали?
    Не измествам, а само допълвам картината. Има различни войни с разни армии. в едни има ред и дисциплина, в други няма. Това, което е видно у нас, е че дисциплиниращите лерки се прилагат към обикновения гражданин. Спекулантите минават по линията на свободния пазар. За големите мафиоти не ми се споменава. но несъмнено такива ситуации са благодатни за всякакви машинации - политически, икономически, пропагандни.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
      Прави впечатление един акцент, който формира основния фокус - задръстените болници и морги. Човек остава веднага с впечатление, че това е някакво цунами от трупове, които не смогваме да погребем. А, всъщност, едва ли има промяна в статистическото дневно число за мъртвите в която и да е държава. Става въпрос, че тези трупове са заразени и никой не смее да се докосва до тях ни в живо състояние, ни в мъртво. Затова са и тези зловещи кадри с военни камиони и ледени пързалки. Така, обаче, фокусът е изместен - акцентът не е върху заразата, а върху труповете. Ако се съсредоточим върху заразата, отиваме там, където повечето водещи епидемиолози и вирусолози обясняват ситуацията с обичайни числа и характеристики за всяка позната и непозната досега епидемия. Излиза, че относно заразата /вирулентност и репродуктивен фактор/ нямаме налице кой знае какво отклонение. Тогава възниква въпросът - кой определи тази зараза като свръхзараза до степен, че военни камиони и ледени пързалки са включени в световния видеообмен като пирон в ковчега на цивилизацията? И как бе определена степента за пандемия, без да има опорно ниво, над което ниво една епидемия бива приемана за пандемия. Това опорно ниво трябва да включва най-малко превишаването на някакво ниво на зараза и превишаването на някакво ниво на смъртност от тази зараза - като брой заразени и брой пневмонии, да речем. Нямаше никакво обявено ниво, което да е достигнато, камо ли пък задминато. Единственото различно нещо е видът на пневмониите - вместо типични, те са атипични, по-тежко протичащи.
      Това не е позиция, а разсъждения.
      Целият проблем в разсъжденията ти се състои в това, че се поддаде на манипулациите на малоумниците във форума и в обществото, и повярва, че процента на смъртност при короната е нисък. Това обаче не е вярно.

      Процента на смъртност се определя като съотношение на починали към заразени, и това е правилно, но САМО ЗА ПРИКЛЮЧИЛИ ЕПИДЕМИИ. Малоумниците (в това число и професори) обаче не могат да съобразят елементарния факт, че при активни епидении тази формула е грешна, но въпреки това продължават да я ползват и да получават 2-4% смъртност. Истината обаче е друга - смърноста е 20-40% и дори достига до 50% в някои държави.

      Умните хора го виждат това. Умните хора осъзнават, че по време на активни епидемии трябва да се глeдат само CLOSED CASES, защото ACTIVE CASES е информация от бъдещето, която тепърва във времето ще добави още умрели случаи към CLOSED CASES.

      Та това е разумното обяснение защо всички държави предприемат такива драстични мерки. Ами защото СМЪРТНОСТА Е ОГРОМНА НА БАЗАТА НА CLOSED CASES, но това малко лидери имат смелоста да го кажат в очите на нациите си. А олигофрените във форумите и в обществото надделяват с простотията си и създават впечатление, че това е обикновено грипче с нищожна смъртност.

      Истината обаче е, че смъртноста е от 20 до 80% на база доказано заразени и влезли в болницата хора. Разбирате ли го това? Хората влизат в болниците и лекарите гледат на тях като на все още говорещи трупове, но не за дълго. Такова нещо го няма при другите заразни болести. Има си смъртни случаи, но не и с такъв висок процент. Вижте една Италия - стабилни 44% смъртност вече 20 дена подред. Така че не ги слушайте олигофрените, а използвайте собствения си мозък, за да си изясните къде е истината.

      Ако в момента при този процент на тествания вас ви открият, че сте позитивен, и сте над 50 години с 2-3 съпътстващи заболявания, то това е почти с ранг на смъртна присъда. С единия крак вече сте в гроба, а до изпълнението на смъртната присъда остават максимум 2-3 дена с почти 50%-на вероятност. Кажете ми кой друг грип има подобни параметри?
      Last edited by Mateev; 31.03.2020, 12:43.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение

        Ъхъ, ъхъ.

        А за сифилиса в предиковиднопаникьорското време също така ли мислеше – всички да носят маски, защото... сифилис?
        Сифилис?!Коронавирус?!Не съм чул някой да се е заразил от сифилис,защото друг се е изкашлял.....Пренапрегнал си се....Успокой малко топката....

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

          Това го четох, но то беше изказване в движение, докато сериозните изследвания са сложна работа.
          Затова казах "доста подробно за лаици обяснение" на bulgarian lev.
          А сега ще добавя: и доста ясно за лаици – за тези, останали с акъла си, а не със страха си.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение



            Айде да направим сметките сега.

            Италия - 60 милиона
            регион Бергамо - 1.2 милиона (50 пъти по-малко)

            За цяла Италия нормална смъртност на месец - 60 000
            За регион Бергамо нормална смъртност на месец - 1200 човека.

            За 2 седмици (щото големия брой жертви в Италия са последните 2 седмици) имаш починали над 2000 човека в регион Бергамо.

            Демек за 2 седмици почиват толкова колкото за 2 месеца. Демек 4-5 пъти по-голяма смъртност имаш в епицентъра на епидемията отколкото е нормално.

            И затова там имаш препълване на болници, имаш пълни морги и пълни крематориуми. В останалите части положението не е толкова зле.

            Тези 10 000 повече починали за цяла Италия не променят картинката. Но 4-5 пъти по-голяма смъртност от нормалната в най-засегнатия регион на Италия - променят картинка/статистиката за този регион.
            Това е така. Но кривата на смъртността /не на заразата, а на смъртността/ е такава, че умират 4-5 пъти повече хора, които са най-вече с придружаващи заболявания, след което пък следва да умрат 4-5 пъти по-малко, защото вече са очистени потенциално застрашените от смърт болни хора /което предстои да бъде проверено, разбира се/. Трябва да разграничим смъртност от зараза, което е невъзможно към момента на представянето на картината. Да, грипът не бута толкоз хора към смъртта, защото пневмониите са по-овладяеми. Пневмониите на коронавируса са неовладяеми, става само с интубиране, което е реанимационна дейност. Затова няма място в болниците. Това затапя и входа им за други болнични дейности.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от марин Разгледай мнение
              Въпреки, че съм непримирим противник на всякакъв вид административни ограничения,
              носенето на маска считам за елементарна преграда на излизащите от устата пръски секрети,
              съдържащи евентуални зарази. Един вид - по-скоро грижа за околните, отколкото
              за себе си.
              Ъхъ, ъхъ.

              А за сифилиса в предиковиднопаникьорското време също така ли мислеше – всички да носят маски, защото... сифилис?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

                Aбсолютно е така.
                Ако гледаме Ю.Корея за стандарт ( 15х теста дневно) ние със 7-8 пъти по малко население би трябвало да правим 2 000 теста дневно.
                Ситото ни е прекалено едро....затова лови малко.

                Това се подкрепя и от факта че има вече 8 починали и още двойно толкова берат душа интубирани, а 1% смъртност дава реално заразени....всеки може си направи груба калкулация колко.
                В разказа на генерала поне два пъти се промъкна и рефрена за наличния в България ресурс за водене на битката.
                С други дума каза - това са ни възможностите!
                Това го разбирам.

                Със сигурност в началния етап обясняваше капацитета н а лабораториите, но нямам число в главата, а се откриха и нови лаборатории. Частните се включиха.

                Раразата ни завари първоначално с едва 4000 теста, после се поръчваха и даряваха допълнителни, милионната поръчка вероятно е далеч от доставка.

                И аз като теб имам гадното усещане, че нещо много, много важно ми се губи, или някой умишлено го спестява.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
                  по-скоро 2:
                  - рязко покачване на заболелите,
                  - наличие на важни обстоятелства и причини (които може да разберем по-късно, вероятно, или никога), поради които оставаме някак встрани.

                  Не се наемам да дам тегла на тези две хипотези, но всеки разумен човек очевидно би се насочил към едната.
                  А мерките къде ги слагаш? Вършат работа, може и да не е на 100%, но колкото толкоз.

                  Германия се скъсваше от тестове и хвана че общото между 16 заболели е, че са били на парти в един кой си бар, еди кой си ден. После още 20+ такива заразили се на парти в еди кой си бар еди си коя вечер. После 40+ заразени пак в бар. И се сетиха да затворят барове, ресторанти и пр. После наложиха и други мерки още по-строги.

                  А относно прииждащото население от чужбина, може в някоя махала да избухне огнище няма да се учудя. Но като цяло повечето от тях са от малки селца и градчета. А там като не работи хоремага - криво ляво социалната дистанция се спазва. А и местните гледат да седят далеч от този завърнали се от гурбет.

                  Според мен мерките си работят. Повечето хора ги спазват най-вече заради себе си. Въпреки че по форумите има тотален рев против тях, то винаги си е било така и тези дето реват пак си ги спазват, щото ги е страх за собствения им живот.

                  Та според мен няма да има рязко покачване в цялата страна, но не изключвам появяването на някое и друго локално огнище из някоя махала.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                    Израелската държава закупи маски за всички граждани

                    Израелската разузнавателна агенция Мосад закупи 10 милиона хирургически маски, 25 000 респираторни маски N95, 27 вентилатори и 20 000 тестови комплекта, за да помогне в борбата на страната с пандемията на коронавирус.

                    Медицинското оборудване, включващо и 700 гащеризона за линейки, пристигна в Израел в понеделник под ръководството на директор на Мосад Йоси Коен, съобщава The Jerusalem Post.

                    https://czpz.org/society/prophylaxis...V8W2ZaJ1QCX4Es
                    Кво да кажа? Това е държава! А тук сме оставили на съмнителни цехчета да ни шият самоделки.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                      Маската е знак, че си много ограничен и глупав, нищо повече. От тази категория се и, ключват лицата, които са болни в момента.
                      Ти си очевидно привърженик на хипотезата, че трябва да се вкарат принудително гражданите във възможно по-бързо прекарване на това леко и сезонно грипче и бързо връщане в преживялото стадо.
                      Нямам намерение и желание да влизам в спор. Да, знаем, че има такава хипотеза.

                      Единствено искам да подчертая, всъщност вече частично го направих в отговора до Пинокио, че в моята глава има допълнително и все още много други, неотхвърлени хипотези.

                      Моята субективна гледна точка е, че в ситуация като тази е подходящо всички членове на обществото да демонстрират:
                      съпричастност, сплотеност,
                      информираност за случващото се и за обществения интерес,
                      разбиране и приемане на мерките,
                      борба за всеки процент незаболели или поне отложени,
                      спадане на напрежението.

                      В мига на отхвърляне на разни хипотези, постигане на яснота, дори частична, гледната ми точка може драматично да се промени ...

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                        Маската е знак, че си много ограничен и глупав, нищо повече. От тази категория се и, ключват лицата, които са болни в момента.
                        А ти откъде занеш че не си болен ?



                        Science has tried to interview George Gao, director-general of the Chinese Center for Disease Control and Prevention (CDC), for 2 months. Gao later earned a Ph.D. in biochemistry at the University of Oxford and did postdocs there and at Harvard University, specializing in immunology and virology. His research specializes in viruses that have fragile lipid membranes called envelopes—a group that includes SARS-CoV-2—and how they enter cells and also move between species.


                        Q: What mistakes are other countries making?

                        A: The big mistake in the U.S. and Europe, in my opinion, is that people aren’t wearing masks. This virus is transmitted by droplets and close contact. Droplets play a very important role—you’ve got to wear a mask, because when you speak, there are always droplets coming out of your mouth. Many people have asymptomatic or presymptomatic infections. If they are wearing face masks, it can prevent droplets that carry the virus from escaping and infecting others.





                        https://www.sciencemag.org/news/2020...scientist-says

                        mWPCloud.com

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                          Израелската държава закупи маски за всички граждани


                          Израелската разузнавателна агенция Мосад закупи 10 милиона хирургически маски, 25 000 респираторни маски N95, 27 вентилатори и 20 000 тестови комплекта, за да помогне в борбата на страната с пандемията на коронавирус.

                          Медицинското оборудване, включващо и 700 гащеризона за линейки, пристигна в Израел в понеделник под ръководството на директор на Мосад Йоси Коен, съобщава The Jerusalem Post.

                          https://czpz.org/society/prophylaxis...V8W2ZaJ1QCX4Es
                          Израел е специална държава Кире, Обградена отвсякъде с врагове и без природен ресурс. Това ги е научило да спят с мешките и противогазите под леглата и бойната им готовност да е реална 20 часа в денонощие. Няма как да допуснат, вирусът да ги направи беззащитни на територията в която се намират,.

                          Коментар


                          • Израелската държава закупи маски за всички граждани

                            Израелската разузнавателна агенция Мосад закупи 10 милиона хирургически маски, 25 000 респираторни маски N95, 27 вентилатори и 20 000 тестови комплекта, за да помогне в борбата на страната с пандемията на коронавирус.

                            Медицинското оборудване, включващо и 700 гащеризона за линейки, пристигна в Израел в понеделник под ръководството на директор на Мосад Йоси Коен, съобщава The Jerusalem Post.

                            https://czpz.org/society/prophylaxis...V8W2ZaJ1QCX4Es

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
                              Прави впечатление един акцент, който формира основния фокус - задръстените болници и морги. Човек остава веднага с впечатление, че това е някакво цунами от трупове, които не смогваме да погребем. А, всъщност, едва ли има промяна в статистическото дневно число за мъртвите в която и да е държава. Става въпрос, че тези трупове са заразени и никой не смее да се докосва до тях ни в живо състояние, ни в мъртво. Затова са и тези зловещи кадри с военни камиони и ледени пързалки. Така, обаче, фокусът е изместен - акцентът не е върху заразата, а върху труповете. Ако се съсредоточим върху заразата, отиваме там, където повечето водещи епидемиолози и вирусолози обясняват ситуацията с обичайни числа и характеристики за всяка позната и непозната досега епидемия. Излиза, че относно заразата /вирулентност и репродуктивен фактор/ нямаме налице кой знае какво отклонение. Тогава възниква въпросът - кой определи тази зараза като свръхзараза до степен, че военни камиони и ледени пързалки са включени в световния видеообмен като пирон в ковчега на цивилизацията? И как бе определена степента за пандемия, без да има опорно ниво, над което ниво една епидемия бива приемана за пандемия. Това опорно ниво трябва да включва най-малко превишаването на някакво ниво на зараза и превишаването на някакво ниво на смъртност от тази зараза - като брой заразени и брой пневмонии, да речем. Нямаше никакво обявено ниво, което да е достигнато, камо ли пък задминато. Единственото различно нещо е видът на пневмониите - вместо типични, те са атипични, по-тежко протичащи.
                              Това не е позиция, а разсъждения.
                              Точно така. Ето и справки към 12-та седмица на 2020...

                              https://www.euromomo.eu/?fbclid=IwAR...xBSNAgdpqeFmsk

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
                                Генералът сутринта не успя да защити ярка и убедителна позиция по отношение на носенето на маски. Това не е приемливо след толкова дълго дъвчене на темата.

                                Едва на трети еднообразен журн. въпрос той отговори ясно: Аз препоръчах въвеждането на мярката!
                                Мисля, още на първия въпрос отговори кой е препоръчал маската, Или поне на първия за който му дойде реда да отговори. Но три пъти повтори кой е взел решението. Не мисля, че може да бъде обвиняван за шикалкавене в този случай по този въпрос. (този път гледах) Ако това влиза в някакъв дисонанс с търсещата сензации журналистическа гилдия, нека поне не го тълкуват като форма на пристрастие

                                Коментар

                                Working...
                                X