IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

    Още след Великден ще има охлабване - Mark my words - бизнесът не издържа, а без бизнес баце е тотално чао, още повече че не успя да натисне фибанкасъту и сега не е в ЕЗ, че да захлебва от там. Да не говорим пък за мерките 60/40, за които трябва да си космонавт, за да се вместиш в тях. Гладът ще свали и генералагоджи, и, ако не се е покаял дотогава, и БХ. Така че веднага след Великден ще има охлабване
    Да се самоцитирам - явно и БХ се е осъзнал -

    Имаме да изпълним само едно условие, ще го направим незабавно и ще кандидатстваме отново за еврозоната. Тази криза ни показа, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Не трябваше да се огъвам за чакалнята на еврозоната. Виждате колко пари отпускат. България е в прекрасно финансово и икономическо структуриране, са мотивите на Бойко Борисов.

    Мда, а беше толкова лесно, ма натискат ли се така аверчетата, а Ех, баце, баце, те туй условие, барабар с глада, ще ти изяде главата - нямаш верен ход, просто нямаш, колкото и да си селски тарикат
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

    Коментар


    • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

      Ако отворят ресторантите ще заведеш ли семейството на ресторант да хапнете или ще се съберете ли с компания да пийнете по една бира и да гледате мача? Или па на кино и театър?

      Аз го зададох и на Груйчеца тоя въпрос и на другите дето са против олабването. Ама никой не отговаря.

      Доста неща си работят. И според мен ограниченията са строги, но това е щото материала не ги спазва.

      Ако хората разбираха не се събирайте на групи - парковете щяха да бъдат отворени. Ама на събират се.
      Отговарям ти веднага. Имам билети за 15и май, промениха датата заради карантината. Да ще идем на театър ако не го отменят пак.

      Да, ще започна да си ходя на ресторанти, на мен това много ми липсва. Да ще се събирам с компания, всъщност снощи се събирах на бира и пържоли с аверите. Сигурно шопската мръвка трепе вируса, ей го вече 4та поредна седмица и никой не ще да се разболява.

      Също така тая надежда да не ми пропадне платеното вече лято в Гърция и няма да си взема безплатния рефъунд до последния възможен ден. За съжаление 10 дена в Италия ми пропаднаха началото на май.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

        Аз отговарях няколкократно на почти всички въпроси, но явно отговорът не отърва на вечно мрънкащите.

        - Ще е така докато не се промени нещо - я ваксина, я топлото спира разпространението, а най-вероятно ще е така докато населението свикне да носи маски и да не се събира на групи. Като свикне с маските и с 2-та метра дистанция може да разлабят мерките.

        - Адаптираме се към новите реалности. Селскостопански инвентар и обратно на село поне да не умреш от глад, па и сметките там са по-ниски на село като си.

        - Да, туризма отива на кино поне докато има 1 заразен в Света или няма ваксина. Поне международния. Нали не си мислиш, че Италия, Испания, Франция които минават през ада и ако случайно вземат се очистят - веднага ще върнат туристите. Някой ще ги зарази и купона с карантината да почне пак. Така че поне международния туризъм е в киреча до ваксина или пълно очистване.

        - Само за по-смъртоносните. Виж Азия как прави карантини периодично, просто щото има опит с вирусите бъкащи от Китай. Тука в Европа за пръв път така се получава - така че при всеки следващ по-сериозен грип - и тука ще има карантини и мерки и то още по-отрано. Просто правителствата и хората ще си научат урока - поне се надявам.

        - Стоките си пътуват в момента. За тях няма проблеми. За хората - ДА. Виж ми отговора за туризма. Забрави за екскурзии до Париж или Италия докато в Европа има 1 заразен. Евентуално разни сезонни работници могат да се разкарват, ама кой носи отговорността за тях като се разболеят няма да е ясно и ще предизвика сериозен спор кой да ги лекува между държавите. Най-вероятно това ще бъде с 14 дневни карантини при пътуване на двете посоки. Общо за 2 месеца работа ще имат 1 месец лежане, дето някой трябва да го плати. Или ще работят като нещо в трудови лагери без излизане и без досег с месните. После като се върнат карантина.

        - Колко народ очакваме да почине зависи според мерките.


        Искаш не искаш - това е положението. Ти може и да искаш да си заведеш семейството на ресторант. Сигурно ще има такъв да работи. Ама ако искаш да ги заведеш лятото до Гърция, трябва да питаш гърците дали ще искат да те приемат.

        Те така, имаше едно международно изследване казаха за него по новите по ТВ-то. Ама забравих процентите. Но мнозинството смятат че Светът няма да е същия. Само едни 30% се надяват че Светът ще се върне към нормален ритъм.

        Така че нещата не зависят само от теб. А от възприятието и очакванията на хората (поне на мнозинството). Ако мнозинството иска затваряне на границите - границите ще бъдат затворени. Поне така работеше демокрацията до преди време.
        Добре, отговоряш, но отново с мантри:
        - лекарстов или ваксина няма, няма и как да има поне още година, ако не влезем в теорията на конспирацията, че такова вече има и този "вирус" е пуснат нарочно
        - туризмът е 10% от БВП на България и ти го изтри ето така????? А когато аз изтривам макс, ама мака, макс, макс 1% от населението, и от основно такива, дето така или иначе ще си отидат след няколко месеца до година (да, знам, играя си на Господ, фашист съм и т.н.), ме обиждате по всевъзможен начин
        - туризмът е над 20% от БВП на Малякия, Жабария, Малта, Кипър и т.н. - тези страни са чао в такъв случау, кой ще ги спасява

        Набързо толкова - с две думи - пак мантри, кажи сега емигрант ли си и имаш ли куче?
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

        Коментар


        • Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение

          Иска и да може да пуши в ресторанта. Гарантирам
          Айде пак, глупости - аз съм заклет нешушач, и колкото сиганли съм пускал за неспазване на забраната, сигурно толкова години нямаш като емигрант. Ей, ама що се буташ в графа тролове, идея си нямам
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
            Да не стане от Златни пясъци на Сива руина.
            Помниш ли "Интера"?Ей това ще стане и тук....Ако някой не помни или не знае да пита некой дрът от Варна!

            Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
              Защо не тестваха по-нормална извадка, примерно както аз предложиш:
              - Завърнали се от чужбина;
              - продавачките в магазини/супермаркети (ще са доста по-представителна извадка от полицаите);
              - банкови служители/ инкасаторски пунктове;
              - контрольори (може и шофьорите) в градския транспорт;
              - популации в различни населени райони - големи градове, "средни градове", някои села.... цигански квартали.

              Всъщност най-добре извадки от всички горни групи....
              Касиерките в Била и Лидъл към момента не са заплаха за властта. За разлика от полицаите, които тестваха дори преди служителите в спешна помощ.

              Странен народ сме... Оказва се, че бай Хой тотално е окрал хазната, продължава да раздава на “наши хора”, а рейтингът му се качва. И то не заради друго, а защото е послушал (при това частично и популистично) професионалисти в областта на медицината.

              Винаги съм бил против раздаването на пари “на калпак” (едва ли има по-пряк път към дееволюция), но хиляди българи в момента изнемогват финансово. Лично за себе си нямам преки притеснения, но в последната седмица ми звъняха трима, ревящи за някой лев на заем. И вместо да помислят за обикновения човек, гледат да откраднат още, подпомагат частните бизнес начинания, собственост на разни гнусари, прокарват безумни закони в тотална вреда на обществото, а стадото им пляска...

              Опитвам се да си обясня този абсурд от психологическа гледна точка, но все не ми се получава. Идеи и мнения?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

                Достатъчно е да ти хакнат 14 дневна карантина при влизане в страната. А повечето държави прилагат вече тази мярка. И трафика с пътуването ще спадне неимоверно много. Той вече спадна де. Но за в бъдеще ще е достатъчно да откаже всеки щъкаш безцелно освен по много спешна и наложителна работа.

                Да, сигурно ще има нови форми на туризъм. Сигурно ще се опитат да измислят нещо, ще се нагаждат, дали ще има желаещи не е ясно. Предстои да видим.


                Нещо като соца. Соца се срина и ние 10 години се чудехме дали си го искаме или не, преди да почнем да се нагаждаме към новата реалност - наречена демокрация и капитализъм. Даже 30 год след това има хора дето още си го искат и не могат да проумеят факта, че той отдавна изчезна. Те и тука е нещо такова. Ама при соца поне имахме модел към който да се движим. Сега нямаме и трябва да импровизираме. Така че и аз не знам какво ще стане, но без ваксина или без пълно изчезване на тая гад да се надяваш на стария си живот ми звучи абсурдно.
                Няма да е вече стария живот, защото беше крайно време да осъзнаем, че се пренаселваме и ще му изпуснем края. Левичарските и либерални недоумици си отиват. Ако не беше Ковида, друго щеше да е. Вероятно започва епоха на катаклизми от пренаселването, та корабът бая ще се разклати.
                Но във всички времена и при всички режими е имало ВИП коридори и изключения за някои особи с възможности. Само не ми е ясно тия от масовия туризъм какво ще правят? Да не стане от Златни пясъци на Сива руина.

                Коментар


                • Van Basten, ти какво си очаквал да намерят? Аз лично съм изненадан че има толкова много полицаи с антитела. Отдавам го на това, че са рискова група. Можеш да направиш приблизителни сметки и в момента колко хора са били изложени на вируса. Щаба твърди, че лови двама от единадесет. Това означава да вземем последните данни да ги умножим по 11 и да разделим на 2. Така получаваме 3 432 човека. Обаче имаш закъснение от около десет дни за регистриране на болните. Някъде осем десет дни след заразяването, то по-рано няма и как да го хване теста. Ако приемем, че болестта забави ход и в момента расте с 6% на ден, то трябва да вдигнем 1,06 на степен 10 и да го умножим с полученото горе число. Така излиза стойност около 6150 човека, които са болни, оздравели или починали. Предвид населението на България това е има няма 0,1%. Ясно е, че цифрите не са точни, но този метод може да даде някаква приблизителна ориентация. Другата методология е да минем през брой умрели на 1 милион човека. Можем да съпоставим смъртността тук с тази при други държави където има епидемиологично изследване. Ако в България сме около 3 на милион човека а Италия и Испания над 300 то имаме разлика от стотина пъти в смъртността, което може да навява на идеята, че приблизително толкова е и разликата в заболяемостта. Разбирам, че поради претовареността на тяхната система на здравеопазване в момента не могат да постигнат българското качество, но не вярвам разликата да е повече от два пъти, което пак води до ситуация, че тук заразените са минимум 50 пъти по-малко от колкото там. Според мен пик на заболяването ще има максимум при 40% заблели. Реално ако се движат на няколко вълни може да са и по-малко. така погледнато аз не вярвам в Италия и Испания да е минало през повече от 25-30 процента. Разделяйки го на консервативно 50 пак получаваме под 1 процент българи сблъскали се с вируса. Не знам какви очаквания имате от тестовете с антитела. То е очеизвадно, че почти никой в България не е карал тази гадина. Освен това в случай, че тестваш хора със симптоми и техните контактни лица то е ако имаш 50 пъти по-малко заразени то ще имаш и 50 пъти по-малко тестове. Не е толкова сложно.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение
                    За шест месеца се очкава жертвите от КОРОНАТА да бъдат 300 човека-колкото от автомобилни катастрофи за същия период..........................За същите шест месеца аз очаквам поне 500 000 безработни гладни и отчаяни хора ..........готови на всичко .Особенно тези от гетата.
                    Все пак тези само 300 загинали ще са толкова малко именно защото много хора ще си загубат работата. Затова трябва да се търси най-взаимноприемливия баланс между двете стойности. Вчера гледам дюнерджийниците работят. Значи и други хранителни заведения могат да му отпуснат режима. Лошото е, че в няколко града поради презастрояването сме натъпкани като в консервена кутия. И сега става безнадеждно ясно какви градоустройствени безумия се правеха. В един дебалансиран град трудно се поддържат каквито и да е баланси.
                    Last edited by Trakatrak; 10.04.2020, 14:41.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                      O, няма проблем, гладът ще победи всички и всичко, още повече пък това смешно вирусче, раздуто до истерия.
                      Специално историята с румънските сезонни работници отиващи да работят из Западна Европа не е заради глад.

                      Само преди 6 години ние (заедно с Румъния) нямахме право на легална работа в ЕС, ако не си спомняш. Да не говорим че влезахме 2007. Така че преди 13 години те не се виждали Западна Европа освен на картина. Спомняш си гладните години 90-те. Така че със сигурност и те с ги преживели.

                      Просто и те като теб не искат да се откажат от старите си навици и да приемат факта, че трябва да работят на румънското поле за 5 пъти по-нисък надник - примерно.

                      Някои наши земеделци съм чувал от първо лице че дават 50 лв надник на ден + храна, транспорт и пр. и пак нямат желаещи. А по ТВ са правили репортажи и някои са говорили за над 100 Евро надник в Западна Европа за същата селскостопанска работа.

                      Не е заради глада, а заради повече пари.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

                        Знаеш ли - склонен съм да се съглася - наистина вероятно са по-защитени....

                        Но тогава възниква въпроса - защо решиха да тестват точно тях, като РЕПРЕЗЕНТАТИВНА ИЗВАДКА ?!?
                        Даже на база на този тест, от щаба направиха и генералните изводи - "Девствени сме откъм вируса" (Quote from the PR General) и "Какво разлабване на мерки, при положение че под 1% само са срещнали вируса?"

                        Защо не тестваха по-нормална извадка, примерно както аз предложиш:
                        - Завърнали се от чужбина;
                        - продавачките в магазини/супермаркети (ще са доста по-представителна извадка от полицаите);
                        - банкови служители/ инкасаторски пунктове;
                        - контрольори (може и шофьорите) в градския транспорт;
                        - популации в различни населени райони - големи градове, "средни градове", някои села.... цигански квартали.

                        Всъщност най-добре извадки от всички горни групи....

                        Но ние решаваме да си лежим в окопите (май станаха нарицателно вчера).... от страх да не погледнем извън тях, не виждаме дали и колко лазещ около окопите враг има..... докато накрая колкото и бавно да лазе към нас, не влезе в самите окопи....
                        Ами сега нали и Банско ще тестват - да видят във среда на зимен туризъм как е (израелците са си седяли предимно на олл инклузива и целия самолет от банско вероятно са се зарзили от двамата във самолета ) - а по натък се надявам и по разширено да тестват както се вижда 18000+ почти 19 000 теста са направени и си вдигаме капацитета

                        Банковите служители на места не са ли с маска ? и някой банки разбрах не пускат без маска имаш сорс контрол и и допълнителна маска при служителя

                        Другите групи не може да им наредят да се тества - трябва доброволно или работодателя да каже
                        mWPCloud.com

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                          Подчертаното е абсолютно вярно. Щеше да ти е ясно ако знаеше, че те са предназначени за БОВ (зарин, зоман), радиоактивна защита и биологични агенти ...
                          Само където не трябва да се ползват като дъждобрани
                          https://www.marica.bg/index.php/tema...o-dupka-snimki
                          https://www.pan.bg/view_article-4-42...ansk-ameh.html
                          Aма са 34 годишни - за това мрънкаха на места че им дали 34 годишно защитно обурудване (аз във фейса повече хора който познавам са фенове на ДБ) тия са най мрънкащите
                          mWPCloud.com

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

                            Смешни неща си изредил. Светът се настройва и нагажда, но няма да се откаже лесно от отворения и задружния живот. Няма място за всички на село. Държавите ще се оградят, но няма чак да се завардят. Ще има нови форми на туризъм и услуги.
                            И у нас ще има разхлабване. Нашата работа е от едната крайност в другата. От самоуспокоението се хвърлихме в масовото арестуване. Но ще се види, че част от мерките са прекалени. Хората вече щъкат и не може ги спреш. Твърде малко са заразените и щабарите загубиха увереност. Хич не им е ясно какво се случва. Защо този бич божи ни подминава? Нямат отговор, щото не щат да поемат отговорност.
                            Достатъчно е да ти хакнат 14 дневна карантина при влизане в страната. А повечето държави прилагат вече тази мярка. И трафика с пътуването ще спадне неимоверно много. Той вече спадна де. Но за в бъдеще ще е достатъчно да откаже всеки щъкаш безцелно освен по много спешна и наложителна работа.

                            Да, сигурно ще има нови форми на туризъм. Сигурно ще се опитат да измислят нещо, ще се нагаждат, дали ще има желаещи не е ясно. Предстои да видим.


                            Нещо като соца. Соца се срина и ние 10 години се чудехме дали си го искаме или не, преди да почнем да се нагаждаме към новата реалност - наречена демокрация и капитализъм. Даже 30 год след това има хора дето още си го искат и не могат да проумеят факта, че той отдавна изчезна. Те и тука е нещо такова. Ама при соца поне имахме модел към който да се движим. Сега нямаме и трябва да импровизираме. Така че и аз не знам какво ще стане, но без ваксина или без пълно изчезване на тая гад да се надяваш на стария си живот ми звучи абсурдно.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение

                              Не си ме разбрало правилно човек - написах че са в среда на по ниска концетрация а не че не са по рискова гурпа - като имах в предвид точно това че не са в болнична среда да са на затворено сред болни като точно това от изследването имах в предви че е по ниска концетрацията от болниците...

                              ето ми цитат от поста




                              ПП Изследването върху полицайте може да послужи един ден като база за златен стандарт изследване върху ефикасността на маските в среда на ниска концетрация сред обещството
                              Съгласен съм, че медиците, лекари, сестри и санитари, които се грижат за болните от Ковид са в най-рисковата група. И че поглъщат голямо количество вирус. Тука си прав. Не случайно смъртността сред тях е висока.
                              Ама недей да твърдиш, че полицаите били добре защитени. Ами че те носят по цял ден едни маски, с какво ниво на защита-неизвестно, а у нашенско даже не носят маски. Нали ги виждам всеки ден.
                              Ама нали освен дето са по цял ден на ККПта, същите ходят и по магазини, събират се на оперативки, различни смени ползват едни и същи автомобили.... Не вярвам да ги дезинфекцират между смените. Тоест, каквото и да си говорим, те са по-изложени на зараза от обикновения гражданин като мен, дето ходи веднъж на два дни да пазарува.
                              Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение

                                Конатактните лица са със защитно оборудване - ръкавици МП-70 и наметала (някой носят дарените им мнослойни маски от плат) ама на кадрите по тв доста често виждам МП–70 , българите отхвърлиха да е задължително защитното оборудване за всички ще си търпят по дълга карантина
                                Знаеш ли - склонен съм да се съглася - наистина вероятно са по-защитени....

                                Но тогава възниква въпроса - защо решиха да тестват точно тях, като РЕПРЕЗЕНТАТИВНА ИЗВАДКА ?!?
                                Даже на база на този тест, от щаба направиха и генералните изводи - "Девствени сме откъм вируса" (Quote from the PR General) и "Какво разлабване на мерки, при положение че под 1% само са срещнали вируса?"

                                Защо не тестваха по-нормална извадка, примерно както аз предложиш:
                                - Завърнали се от чужбина;
                                - продавачките в магазини/супермаркети (ще са доста по-представителна извадка от полицаите);
                                - банкови служители/ инкасаторски пунктове;
                                - контрольори (може и шофьорите) в градския транспорт;
                                - популации в различни населени райони - големи градове, "средни градове", някои села.... цигански квартали.

                                Всъщност най-добре извадки от всички горни групи....

                                Но ние решаваме да си лежим в окопите (май станаха нарицателно вчера).... от страх да не погледнем извън тях, не виждаме дали и колко лазещ около окопите враг има..... докато накрая колкото и бавно да лазе към нас, не влезе в самите окопи....

                                Коментар

                                Working...
                                X