IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

    Ами горе долу, сигурен съм. Ако за седмицата направим 3000 открити заразени то за другата седмица ще направим 6000 - по-вероятно ще са по-малко, просто ще се вдигне процента на положителни тестове. това прави за 2 седмици 9000 случая. В България последната седмица хоспитализираните се увеличават с 10% от откритите случаи. Ако за следващите две седмици се открият 9000 случая това ще означава поне 900 човека екстра в болници. Това ако се затвори сега. Или от 1300 човека на 2200. Ако тези болни нямат късмета да са от София, Пловдив или Плевен то болниците в градовете им ще се препълнят
    Ако, ако, ако - ако-то цапа гащи, особено на апокалиптосите, а бункерите рядко имат канализация, та явно и много мирише. Искаш ли да сложим едно басче, че да застанеш с нещо зад думите си? Или си на платена хранилка и ти плащат на постче с апокалиптичен сценарий - гледам, че и Бойчо така захлебва със статии на първа страница в инвестора, така че явно е някаква нова мода. Басче или ще продължиш с ако-тата
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

    Коментар


    • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

      Ами горе долу, сигурен съм. Ако за седмицата направим 3000 открити заразени то за другата седмица ще направим 6000 - по-вероятно ще са по-малко, просто ще се вдигне процента на положителни тестове. това прави за 2 седмици 9000 случая. В България последната седмица хоспитализираните се увеличават с 10% от откритите случаи. Ако за следващите две седмици се открият 9000 случая това ще означава поне 900 човека екстра в болници. Това ако се затвори сега. Или от 1300 човека на 2200. Ако тези болни нямат късмета да са от София, Пловдив или Плевен то болниците в градовете им ще се препълнят
      Мен не ми е много притеснително относно базата, с разумен триаж ще се справят и сега подобно на предни години.
      По големия проблем ми се струва че ще е при персонала. И лекарите, ама най вече сестрите.
      Масово изтичат навън, тук са предимно пенсионна възраст.

      Казуса е многогодишен, ама немалка заслуга има и нашата мила тиква за това. Поне заради пандемията трябваше да стане основна държавна грижа, ма не би.
      Решиха по малкия проблем с учителите и в момента всяка гъска де за друго не става вече учи за такава и за 20г+ поне занапред няма да има проблем там. Скоро заради демографската ситуация ще правят паралелки и с по 10 деца.
      А сестрите вземат двойно по малко, дори и млади лекари. Това го няма никъде по света, само в Тикволандия.

      Коментар




      • Ами горе долу, сигурен съм. Ако за седмицата направим 3000 открити заразени то за другата седмица ще направим 6000 - по-вероятно ще са по-малко, просто ще се вдигне процента на положителни тестове. това прави за 2 седмици 9000 случая. В България последната седмица хоспитализираните се увеличават с 10% от откритите случаи. Ако за следващите две седмици се открият 9000 случая това ще означава поне 900 човека екстра в болници. Това ако се затвори сега. Или от 1300 човека на 2200. Ако тези болни нямат късмета да са от София, Пловдив или Плевен то болниците в градовете им ще се препълнят

        Коментар


        • Аз съм инфекционист, имам над 30 години опит и затова си позволявам да казвам как стоят нещата. Нека всяка жаба да си знае гьола.
          "Българският лекарски съюз излезе с позиция в която осъжда поведението на "някои" колеги лекари. В позицията си те не споменават моето име, но цитират мои изказвания. Всичко, което съм казал, съм го казал въз основа на професионалните си знания и опит. Аз съм инфекционист, имам диплома по инфекциозни заболявания и по педиатрия, председател съм на една от комисиите, които дават специалност по инфекциозни болести, имам над 30 години опит и затова си позволявам да казвам как стоят нещата. Ако бях хирург, да тогава може би някой би могъл да каже, - „този пък какво разбира“. Затова, с цялото ми уважение към БЛС, нека всяка жаба да си знае гьола. Ако някой се разболее от инфекциозна болест, ще извикат инфекционист, не корем хирург, епидемиолог или микробиолог.
          В началото на пандемията, когато се наложиха всички мерки, беше за да не се препълнят болниците, така казваха. Сега, когато цяло лято хората бяха на море, по плажове, на протести и тн., какво стана, препълниха ли се болниците? Позицията на Българския лекарски съюз се появява сега, защото с идването на есента ще се увеличат всички респираторни заболявания. Сега виждам, че се възобновяват брифингите на Националния оперативен щаб, не разбирам защо се прави това, защо е необходимо? В интензивно отделение има 30 човека. През последните месеци отчитаме положителни приблизително между 4 и 6 процента от направени тестове, но никой не казва колко от тези тестове са контролни и потвърждават за втори или трети път вирусът при пациент. Ако отнесем данни на национално ниво, може да се каже, че приблизително толкова е процентът на заразените в страната и какво това? Някой брои ли по същия начин колко хора са се заразили с вируса на хепатит Б. От друга страна починалите, тези няколко човека, които ги съобщават всеки ден, те са част от общата популация и общата смъртност за страната. Никой не знае обаче, колко от обявените починали са починали заради коронавирусната инфекция и колко са починали заради другите им заболявания, но са били положителни и за нея.
          Ако вземем например мононуклеозата, до 35 годишна възраст почти няма човек, който да не е срещал Епщайн-Бар вирусът. Значи, ако изследваме всички починали в страната над 95% ще са положителни за антитела и какво от това? Има връзка между позицията на Българския лекарски съюз и възобновяването на брифингите на Националният оперативен щаб, разбира се. Аз съм специалист по инфекциозни заболявания, тази специалност не ми е дадена от БЛС, а аз съм част от БЛС като такъв лекар. За какво изобщо говорим тогава? С цялото ми уважение към БЛС но….Инфекциозните заболявания са от моята компетенция, затова коментирам, не за да правя напук на някой. Според мен позицията на БЛС не е професионална, а политическа и проправителствена. Прави се опит всичко да започне отначало."
          Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

          Коментар


          • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

            Мексико е горещо и сухо през лятото. Случайте много. Единствената причина в някои държави да се забави бе че тръгва от ниска база. Дори и при удвояване на случайте на всеки пет дена, ако страната е много голяма и по територия и по население и да кажем влезат 10 заразени през февруари. До като станат 1000 че да се отрази на смъртността и да бъде забелязано ще минат 2 месеца. Т.е. към края на март. За индия и по-дълго време, защото там хората са наистина адски много а здравеопзването много зле.

            За да почне да предизвиква сериозна смъртност, нещо от рода на 100 човека на ден в даден град ти трябват по 20000 заразени на ден. Такова количество заразени ако тръгнеш дори от 10 човека ще достигнеш за 11 седмици. Или три месеца. Което съвпада и с пиковете в края на април и началото на май в повечето държави. В латинска америка като по фрагментирана е в общи линии въпрос на лош късмет в кой милионен град ще се появяват тези 10 човека и колко контакти ще имат. и дали са били 10 или само 1 ако се тръгне от един човек реално се увеличава срока до бум на вируса с повече от месец.
            https://www.meteoblue.com/bg/%D0%B2%...%D0%BE_3530597


            Виж хубаво диаграмата ,,Облачни, слънчеви и валежни дни,
            И тук акато в Индия катереното на заразените почва лятото когато е сезона на валежите.
            Last edited by Todor Sabev; 14.10.2020, 15:44.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

              То реално вече няма значение. Много болниците ще се препълнят със сигурност. Това което се лови като симптоми в момента е ситуация от преди 10 - 15 дена. Болните ще станат поне двойно повече след две седмици, дори и от тази нощ да се блокират всички хора.
              Сигурен ли си в това ?

              Initial estimates based on Chinese data assumed a very high 20% hospitalization rate, which led to the strategy of ‘flattening the curve’ to avoid overburdening hospitals. However, population-based antibody studies (see above) have since shown that actual hospitalization rates are close to 1%, which is within the range of hospitalization rates for influenza (1 to 2%).

              The US CDC found that Covid-19 hospitalization rates for people aged 65 and over are “within ranges of influenza hospitalization rates”, with rates slightly higher for people aged 18 to 64 and “much lower” (compared to influenza) for people under 18.

              In local hotspots like New York City, the overall hospitalization rate based on antibody studies is about 2.5% (19.9% or 1.7 million people with antibodies and 43,000 hospitalizations by May 2).

              The much lower than expected hospitalization rate may explain why most Covid-19 ‘field hospitals’ even in hard-hit countries like the US, the UK and China remained largely empty.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

                До месец - ОК, както и при регулярните грипни ваканции от миналите години, ама оттам нататък - нада.
                То реално вече няма значение. Много болниците ще се препълнят със сигурност. Това което се лови като симптоми в момента е ситуация от преди 10 - 15 дена. Болните ще станат поне двойно повече след две седмици, дори и от тази нощ да се блокират всички хора.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение






                  Така на Екватора макар че е горещо вали всеки ден и е изключително влажно. Вероятно вируса в горещата и влажна среда е много по устойчив на открити пространства отколкото примерно на горещи и сухи даже и на доста студени. Примерно Индия до летните дъждовни мусони климата е сух и горещ а вируса не можеше да пробие и да се развие пандемия в продължение на 3 - 4 месеца новозаразените седяха около 1000 на ден. И точно когато лятото в Европа започна да затихва първата вълна, в Индия по същото време започна рязко ускорение като вече устойчиво са 60 000- 90 00 на ден. И са на път да страната с най - много заразени. В България пикът на първата вълна беше юли .Но имахме изключително влажно лято в началото до към средата на лятото . След това с горещото и сухо време започна спад с лак от около 20 дни.
                  Държави разположени в пустини, горещи и сухи региони нямаме взрив на пандемията, но с падане на температурите и там вероятно ще има значително покачване.
                  Мексико е горещо и сухо през лятото. Случайте много. Единствената причина в някои държави да се забави бе че тръгва от ниска база. Дори и при удвояване на случайте на всеки пет дена, ако страната е много голяма и по територия и по население и да кажем влезат 10 заразени през февруари. До като станат 1000 че да се отрази на смъртността и да бъде забелязано ще минат 2 месеца. Т.е. към края на март. За индия и по-дълго време, защото там хората са наистина адски много а здравеопзването много зле.

                  За да почне да предизвиква сериозна смъртност, нещо от рода на 100 човека на ден в даден град ти трябват по 20000 заразени на ден. Такова количество заразени ако тръгнеш дори от 10 човека ще достигнеш за 11 седмици. Или три месеца. Което съвпада и с пиковете в края на април и началото на май в повечето държави. В латинска америка като по фрагментирана е в общи линии въпрос на лош късмет в кой милионен град ще се появяват тези 10 човека и колко контакти ще имат. и дали са били 10 или само 1 ако се тръгне от един човек реално се увеличава срока до бум на вируса с повече от месец.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                    Възможните решения са две. Или затварят училищата, заведенията и така нат. Това което правят в момента в Чехия. Което прави заразяването по плавно и продължително. Или се препълват болниците всичко ще мине бързо но пък за сметка на това болезнено.
                    До месец - ОК, както и при регулярните грипни ваканции от миналите години, ама оттам нататък - нада.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
                      Според мен до 2-3 седмици ще са запълнени на 50%

                      Та според вас с колко време разполагаме докато се запълнят на 100% и тогава ще трябва да се решава кой да си седи у тях и кой да влиза в болница.
                      Ми то това почти всяка година бе, още преди да се появи короната.
                      Нямаш ли спомен от предни години когато сегиз тогиз ( главно зимата) обявяват по телевизията че заради грипа капацитетите на инфекциозните отделения са изчерпани.
                      Та и тогава се е правел по стриктен триаж, така ще е и сега, нищо ново.
                      Само дето тия новини тогава минаваха между другото, а сега има медийна фиксация по въпроса.

                      Коментар


                      • Възможните решения са две. Или затварят училищата, заведенията и така нат. Това което правят в момента в Чехия. Което прави заразяването по плавно и продължително. Или се препълват болниците всичко ще мине бързо но пък за сметка на това болезнено.

                        Коментар


                        • Това трябва да го върнат

                          Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

                          Чудя се защо отмениха нашите хайвани онова решение за пазаруване на пенсиите в определени часове, за мен бе добро и продължава да е такова.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

                            От къде знаеш че сега расте заради студеното време, а не заради децата на училище. В Бразилия не е студено, никога. Пък си обикаля безконтролно. Франция пуска децата на училище на 1 септември две седмици след това случайте са двойно. След още две седмици се удвояват отново. България отваря на 15 септември две седмици след това случайте са двойно. Още две седмици след това са още веднъж двойно.
                            И заради децата да е - ти какво предлагаш ?
                            Да ги затворим отново и цялата учебна година на дистанционно ?

                            При положение че имат нужда от общуване с връстници ( което така или иначе повечето правят дори и затворени), иначе се отразява на психиката им.
                            При положение че опасността за тях ( а и за родителите им до 50г) е доста пъти по малка сравнимо с обикновения грип.

                            За мен не е решение това, обратното даже.
                            Да му мислят бабите и дядовците, там трябва да се наблегне на профилактиката и пазенето. Но не и за сметка на децата и тийновете.

                            Чудя се защо отмениха нашите хайвани онова решение за пазаруване на пенсиите в определени часове, за мен бе добро и продължава да е такова.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

                              Виж времето в Бразилия там един от най серизните взривове на заразата бе в Манауш, това е град на екватора.
                              https://theconversation.com/coronavi...mmunity-146860





                              Така на Екватора макар че е горещо вали всеки ден и е изключително влажно. Вероятно вируса в горещата и влажна среда е много по устойчив на открити пространства отколкото примерно на горещи и сухи даже и на доста студени. Примерно Индия до летните дъждовни мусони климата е сух и горещ а вируса не можеше да пробие и да се развие пандемия в продължение на 3 - 4 месеца новозаразените седяха около 1000 на ден. И точно когато лятото в Европа започна да затихва първата вълна, в Индия по същото време започна рязко ускорение като вече устойчиво са 60 000- 90 00 на ден. И са на път да страната с най - много заразени. В България пикът на първата вълна беше юли .Но имахме изключително влажно лято в началото до към средата на лятото . След това с горещото и сухо време започна спад с лак от около 20 дни.
                              Държави разположени в пустини, горещи и сухи региони нямаме взрив на пандемията, но с падане на температурите и там вероятно ще има значително покачване.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

                                То почти навсякъде е така в Западна Европа. Но според мен фактора е повече студеното време, а не че са отворени училищата.

                                При повечето изследвания казват, че децата не предават вируса - предполагат и наистина безсимптомните и те не го предават. Но па ПСР теста го лови.
                                Виж времето в Бразилия там един от най серизните взривове на заразата бе в Манауш, това е град на екватора.
                                https://theconversation.com/coronavi...mmunity-146860

                                Коментар

                                Working...
                                X