IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от neptun266 Разгледай мнение
    Както казваш ти, но с добавка "ала Груев(признавам-човекът си има неповторим стил)"- Банско, Сър!!!
    ... Е тук вече е и моето притеснение. Виждаме у нас как става работата с тестването.
    За еБанско не намерих никаква информация, освен случайни числа, свободно интерпретирани от журналята. Пък и ако април са били 5% с двама починали, то сега трябва да са станали 200%, или всички да го боледуват по два-три пъти. Явно това тестване е партенка, или тестовете са имали доста съмнителна точност. Аз пробвах един подобен тест, от любопитство - 1/80 някъде беше фалшиво положителен, но от направени 80 теста

За второто - ясно е, че всеки си гони неговите цели. Обръщат статистиката на стъкмистика, тестовете на тестУване...ама от тоя популизъм, който цъфти напоследък, няма да се оттървем толкова лесно.

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Абсолютно съм съгласен, в провинцията на много места нищо не се е променило. Те и затова хората от там ходят да се лекуват в София или другите 2-3-4 големи областни града където има криво ляво читави болници.
      Само в София има читави. Ако има някъде едно отделенийце на ниво. Няма лицево-челюстна хирургия НИКЪДЕ В БГ освен София. Един титаниев имплант не могат да ти сложат никъде освен София !?!? То зъбарите слагат вече навсякъде
      Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Здравната система не е само сграден фонд. А и предполагам пишеш за София. Но ако си в провинцията, да не ти се налага да влизаш в болница. С някои изключения, системата така функционира, че дето има една приказка: здрав да си-ще се разболееш. Имам толкова преки впечатления, че няма да ми стигне времето, ако тръгна да пиша(естествено, Бота е с много повече опит). Имай предвид, че много зависи в коя част на БГ си. А има един лаф, че София не е България.
        Абсолютно съм съгласен, в провинцията на много места нищо не се е променило. Те и затова хората от там ходят да се лекуват в София или другите 2-3-4 големи областни града където има криво ляво читави болници.

Коментар

Когато говорите за здравната система да вметна само някои неща, че тя доста се е подобрила последните 20 години.

Имал съм периодични сблъсъци с нея.

В далечната 1993-4 някъде там бях войник и ми се наложи да вляза за 2-3 дена във военна болница - нещата бяха криво ляво добре тогава.

После някъде малко след 2000 год пак ми се наложи една зима да лежа 2-3 дена в нормална болница, тогава болниците имаха сериозно недофинансиране - носиш си духалка, чаршафи, одеяло, вътре мизерия, абе ужас.

После криво ляво взеха да ги оправят (ремонтират, финансират) и сега не са чак толкова зле. Преди 3 години баба ми (на 90+ години) получи инсулт и си отиде (Бог да я прости). Но се "мъчи" в съответното отделение няколко дни преди да си замине. Мога да кажа че нещата изглеждаха доста прилично спрямо 2000 година. Чисто, топло беше, горе долу получаваш информация от докторите.

Предполагам че все още има болници дето изглеждат ужасно, мазилката се лющи, студено вътре щото нямат пари за отопление и пр.

Отделно частните болници доста вдигнаха нивото и ако работят със здравната каса може и там да ходиш.

Та оценката ми е като цяло има подобрение спрямо гладните и бедни години дето бяха по време на прехода. Сигурно има още много какво да се желае като оборудване и обслужване. Но все пак си е болница - по-добре да не попадаш там и да направиш всичко възможно (превенция) да останеш извън болниците.
          Здравната система не е само сграден фонд. А и предполагам пишеш за София. Но ако си в провинцията, да не ти се налага да влизаш в болница. С някои изключения, системата така функционира, че дето има една приказка: здрав да си-ще се разболееш. Имам толкова преки впечатления, че няма да ми стигне времето, ако тръгна да пиша(естествено, Бота е с много повече опит). Имай предвид, че много зависи в коя част на БГ си. А има един лаф, че София не е България.

Коментар

• Когато говорите за здравната система да вметна само някои неща, че тя доста се е подобрила последните 20 години.

Имал съм периодични сблъсъци с нея.

В далечната 1993-4 някъде там бях войник и ми се наложи да вляза за 2-3 дена във военна болница - нещата бяха криво ляво добре тогава.

После някъде малко след 2000 год пак ми се наложи една зима да лежа 2-3 дена в нормална болница, тогава болниците имаха сериозно недофинансиране - носиш си духалка, чаршафи, одеяло, вътре мизерия, абе ужас.

После криво ляво взеха да ги оправят (ремонтират, финансират) и сега не са чак толкова зле. Преди 3 години баба ми (на 90+ години) получи инсулт и си отиде (Бог да я прости). Но се "мъчи" в съответното отделение няколко дни преди да си замине. Мога да кажа че нещата изглеждаха доста прилично спрямо 2000 година. Чисто, топло беше, горе долу получаваш информация от докторите.

Предполагам че все още има болници дето изглеждат ужасно, мазилката се лющи, студено вътре щото нямат пари за отопление и пр.

Отделно частните болници доста вдигнаха нивото и ако работят със здравната каса може и там да ходиш.

Та оценката ми е като цяло има подобрение спрямо гладните и бедни години дето бяха по време на прехода. Сигурно има още много какво да се желае като оборудване и обслужване. Но все пак си е болница - по-добре да не попадаш там и да направиш всичко възможно (превенция) да останеш извън болниците.

Коментар

• Първоначално изпратено от Иван Петкандраганов Разгледай мнение

Нептуне, държавата ни отдавна има Национален план за действие при тежка грипна епидемия, в който са включени и описани действията на най-различни държавни органи и институции и отговорност за неговото изпълнение носи цялото правителство и лично министър-председателя. Но правителството въобще не се заинтересува от него, ами вместо това създаде НОЩ, на чийто гръб прехвърли своята правителствена отговорност и чиято най-важна задача беше да въведе извънредно положение, с което да суспендира гражданските права и правовия ред. Което той и направи, без реално нищо друго, и също без да се интересува от горе споменатия отдавна създаден и изчистен държавен план.
              Сигурно си прав, нямам представа. Това което исках да кажа, е че проблемите са натрупани през годините, и какво е направено, за да се подобри системата- не особено. Пари ли няма, воля ли, какво??

Коментар

• Първоначално изпратено от Иван Петкандраганов Разгледай мнение

Нептуне, държавата ни отдавна има Национален план за действие при тежка грипна епидемия, в който са включени и описани действията на най-различни държавни органи и институции и отговорност за неговото изпълнение носи цялото правителство и лично министър-председателя. Но правителството въобще не се заинтересува от него, ами вместо това създаде НОЩ, на чийто гръб прехвърли своята правителствена отговорност и чиято най-важна задача беше да въведе извънредно положение, с което да суспендира гражданските права и правовия ред. Което той и направи, без реално нищо друго, и също без да се интересува от горе споменатия отдавна създаден и изчистен държавен план.
                Да допълня че сега ги приписаха като сложиха думичката ковид и други заразни болести. Нищо друго. Естествено РЕАЛНИ действия НИКАКВИ.
                Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin

Ауе с тия сложни думички барем един болен излекува ли от КОВИД досега - или само се кри като мишок?
                  Kaкто съм ти казвал много пъти докторите и науката са безсилни при тебе трябва поп

Коментар

Нима през годините е нямало умни хора, които да са били наясно какво е трябвяло да се предприеме за да се подобрят нещата, а не да се стига до момент като този и тогава- хоп, да преживяваме катарзис и сякаш за първи път да проумяваме, че има проблем.
                    Last edited by Иван Петкандраганов; 10.12.2020, 03:26.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение

Влошава се псотоянно, не е ново провокирано конкретно явление. Но, липсва желание да се промени посоката.
                      Който се чуди какво може да се направи за 8 месеца, да си припомни какво направиха китайците за 2 седмици.
                      За няколко месеца можеха масирани капиталови ремонти да се направят на инфекциозни отделения в страната, които са по-подходящи днес за морги, а не за лечебници. За други, буквално, глупости повече пари се пръснаха.
                      Добра организация на системата в епидемиологична обстановка с ясно разпределени звена и отговорностите им.
                      Например, днес на 3 места се подава информация за свободни легла, но в реално време никой не знаеше, затова си обикаляха линейки. не знам доколко поне това регулираха.
                      План за здравеОПАЗВАНЕ, който да включва преценка на риска, като задължително се включат в системата всички болни, не замразяване,..
                      Кадрите - дълга тема, но и предисторията й е израз на хаос и незаинтересованост.
                      И много други проблеми, не ми е работа да правя пълен анализ на неща, които всекидневно светва някоя лампичка

п.п. сини ли са очите на здравния министър, наистина
                      Сигурно има много какво да се желае по отношение на здравната система, но по-важно за мен е друго. Аз се учудвам, че има много хора, които някак безпаметно си затвараят очите и удобно пропускат защо тя е в това състояние. И сега остава само да я пазим да не се претовари и клекне. Нима през годините е нямало умни хора, които да са били наясно какво е трябвяло да се предприеме за да се подобрят нещата, а не да се стига до момент като този и тогава- хоп, да преживяваме катарзис и сякаш за първи път да проумяваме, че има проблем. Но умните хора, Съни няма кой да ги чуе не само за проблемите в здравеопазването, а въобще и знаеш ли защо- защото говорели тихо. Властта дава материално, но отнема духовно. Затова хора с морални устои и ценностна система не вирят там. Даже по случайност да попаднат във власта то системата ги изплюва много бързо. Такива хора изпитват омерзение и бързо разбират, че мястото им не е там. Пък и нали знаеш-който се цепи от колектива,.............Властта е борба и участниците са готови да мачкат и газят само за да останат в играта. А тази игра по нашите географски ширини е доста брутална и играчите са с особен манталитет(като стопани на вилает). Та хаосът и незаинтересоваността ще продължат да се ширят. Лека вечер и бъди здрава.(май това е най-доброто, което човек може да пожелае някому)

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

На 30 доктора съм ходил дето си ги вадят от джоба и мерят. И аз си меря с моя немски китаец . Един дол дренки са за мен. Истината е газов анализ на артериална кръв. Ама хем болезнено, хем само в болница става
                        В реанимации, кръвен газов анализ на всеки 30 мин или час, в зависимост от състоянието. През другото време пулсоксиметър на пръста. Прав си 100%.
                        Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Днес мернах странични реакции Гилен Баре - често завършваща с възходяща парализа тип Ландри и стигне ли до продълговатия мозък - финито. И за остър дисеминиран енцефаломиелит.
                          Само да уточня, това са или без установена ясна причина имуномедиирани процеси на демиелинизация и невронална увреда, или се разсиват често след вирусна инфекция или имунизация. DLE е по-рядък, Guillian-Rarre syndrom е по-чест и с висок леталитет, но се рсзвиват подчертавам след прекарани вифусни инфекции или имунизации. Тоест при имунния дефицит пациент би го направил и след проста вифусна инфекция, в миналото след морбили инфекция са правили DLE ( дисеминиран левкоенцефалит). След въвеждането на имунизация срещу морбили честотата му рязко спада, но и след морбилозна ваксина може да се развие. Изводите трябва да се правят внимателно. Индивиди без супресивен контрол върху сложните имунологични каскади ще го направят с или без ваксина.
                          Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Здравния министър е казал, че въпреки големия брой с положителен тест, натискът над болниците е намалял "поради големия брой излекувани".

Тъй като за грип и Ковид-19 няма лекарства и лекуване, с тези си думи министъра още един път потвърждава, че пълнят болниците с хора, които със същия успех биха се "излекували" и у дома.

Защо ли така ги препълват с нелекувани пациенти?
                            Защото точат Здравната каса по скъпата ковид пътека.
                            От друга страна болниците са лишени от възможните приходи по всички останали пътеки, които пак заради ковида са спрени.

Параграф 22. Майтап!
                            Здравните власти вкараха болниците в порочен кръг.

Майтап, майтап, ама на гърба на болните от всички останали болести.
                            Last edited by Иван Петкандраганов; 10.12.2020, 01:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                              Антибиотик се приема САМО при конкретна бактериална инфекция.
                              +1. Моя приятелка лекар сподели, че това което се случва в момента е доста погрешно и сме щели такава резистентност да си докараме, че нямало да може да се лекуват банални инфекции за в бъдеще.

Най-добрата превенция е движението, допира на Слънцето, дихателни упражнения и разумна храна
                              +много. Бих добавил движение сред природата. Много пъти ми се е случвало в напрегнати моменти инстинктивно да изпитам нужда да избягам от градската джунгла. Като по-млад работохолизмът ме беше завладял- желанието да си на топ ниво в професията, но напоследък установявям, че с все по-голяма лекота зарязвам работата и отивам на разходка сред природата

Коментар

Е тя от какво се влоши?

От сините очи на министъра ли?

Влошава се псотоянно, не е ново провокирано конкретно явление. Но, липсва желание да се промени посоката.
                                Който се чуди какво може да се направи за 8 месеца, да си припомни какво направиха китайците за 2 седмици.
                                За няколко месеца можеха масирани капиталови ремонти да се направят на инфекциозни отделения в страната, които са по-подходящи днес за морги, а не за лечебници. За други, буквално, глупости повече пари се пръснаха.
                                Добра организация на системата в епидемиологична обстановка с ясно разпределени звена и отговорностите им.
                                Например, днес на 3 места се подава информация за свободни легла, но в реално време никой не знаеше, затова си обикаляха линейки. не знам доколко поне това регулираха.
                                План за здравеОПАЗВАНЕ, който да включва преценка на риска, като задължително се включат в системата всички болни, не замразяване,..
                                Кадрите - дълга тема, но и предисторията й е израз на хаос и незаинтересованост.
                                И много други проблеми, не ми е работа да правя пълен анализ на неща, които всекидневно светва някоя лампичка

п.п. сини ли са очите на здравния министър, наистина
                                Last edited by съни(тя); 10.12.2020, 00:18.

Коментар

Working...
                                X