IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
    Матеев, много точно описваш как обществото може да се изроди в тоталитарно. Нещо от което аз изпитвам ужас а ти си мечтаеш за него. Последните 10-15 години света се движи в посоката на твоите мечти и може да си доволен. Интересното е, че мразещите свободата колкото повече я съсипват, толкова по-недоволни са от резултатите и искат още по-крути мерки срещу човешките свободи белкем нещата се подобрят. Но то така не става. В момента света се управлява от хора с товоята ценностна система и можеш да видиш резултатите. Тръмп, Борис Джонсън, Си, Путин и Ердоган са си точно от вашите. От моите е само Макрон, но той е шеф на малка регионална държава без значение.
    Ами аз така мисля. Демокрацията е хубаво нещо, но взема решенията много бавно, много трудно и освен това са много некачествени. Затова и всеки се гаргари с правителствата, парламента и въобще с политиците.

Виж в частния бизнес е нещо друго. При него преобладава ДИКТАТУРАТА като форма на управление. Един човек стои на върха на йерархията на всяка една фирма и той взема окончателните решения бързо, и носейки при това цялата отговорност. Така е във целия свят, дори и в Китай. Вярно е, че при някои фирми има управителни съвети (някаква форма на демокрация), но тези управителни съвети само препоръчват на Излълнителния директор какво да направи и дават някакви граници на неговите пълномощия. След това той еднолично взема решенията, опитвайки се да се съобразява с тези граници.

Като извод можем да кажем, че цялата икономика се движи от ДИКТАТУРА и само в политиката има малко демокрация, но тя е само за пред очите на хората. В действителност дори и в политиката има диктатура, но прикрита и завоалирана. Как иначе ще си обясниш несменяемите ББ или Путин. Ами Китайската компартия, Японската Империя, Английската и Белгийската монархия, Шейховете и въобще голяма част от богатите държави, в който форма на управение е една или друга вариация на модифицирана диктатура. Дори и за щатите бих казал диктатура, но не от президентите, а от една малка група в сянка, която ги вдига и сваля от власт.

Така че аз си мисля, че на земята преобладаващото управление на политиката и икономиката е ДИКТАТУРА, а за пред народа тя се представя като демокрация.

ПП: В животинския свят също има диктатура. Колкото и да се е старала, природата не е намерила по подходяща форма на управление, въпреки че е имала милиарди години на разположение.
    Last edited by Mateev; 01.03.2020, 01:48.

Коментар

• Наскоро излезе и на български една интересна книга за сблъсъка на либералната и консервативната идеология от двама американски политолози
      "Как умират демокрациите" от Левицки и Зиблат

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Между другото има едно разрешение на проблема, което може да помогне. Това е изключването на целия интернет, и отнемането на част от правата и свободите на гражданите. Контрола на кризата се връчва на диктатор, който да взема бързи и неподлежащи на коментар решения.
        Тоя модел работи перфектно в Иран.

Коментар

Синхронизирано свиване на търсенето и предлагането, спад на международните борси и гръмване на зомби компаниите. Няма да си оправиш живота през цената на златото. Проблема е много голям защото най-ефективният метод за борба с болестта е карантина, но тя не е популярна и удря по икономиката. Затова политиците ще прибегнат към нея, когато могат да разяснят ползите от нея и на последният идиот, което означава късно. Така погледнато хем ще получим щетите върху здравето, хем икономическият проблем. Демек и солта, и сопите, и глобата. Иначе апокалиптичните ви очаквания за край на света са пародийни. Това няма да е краят на света, но доста хора ще загинат и ще разстрои световната икономика. Ще удари тежко глобализацията и на преден план на избори ще избута екстремисти маргинали, които ще създадат много повече проблеми от колкото разрешават. Тоест вируса ще нанесе икономически щети и социално обществени щети освен здравните. Не разбирам защо трябва да се критикуват хората, които са се подготвили при необходимост да изкарат 14 дена карантина в къщи. Аз също го направих още в понеделник, което не означава че очаквам да се случи. От друга страна концепцията за защитени отдалечени къщи, трупане на оръжие и складове с храни за месеци и години напред е болестно състояние и според мен е добре хората, които го предлагат да потърсят специализиран помощ. С тези апокалитични глупости се профанизира един сериозен проблем. Достатъчно е разумен човек да прочете апокалиптичните писания и да пропусне темата. В общи линии отричането на проблема и разни апокалиптични глупости са еднакво проблемни. Разликата е гледните точки идва от това, че едни гледат статичните абсолютни цифри, които са нищожни. Други гледат нещата в динамика и като видят логаритмичните графики изпадат в тих ужас, което е разбираемо. Според мен топлото ще почне да ограничава разпространението на вируса, но под топлото може да се разбира след втората половина на май. А до тогава логаритмичните графики са доста притеснителни и е добре опитите за ограничаване на заразата да продължат. Варианта как се разболява 60 процента от световното население и умират 2% от него е несериозен. Има си как да се ограничи, но при най-лошите теоретични сценарии би могло да починат 1-2 милиона хронично болни и възрастни хора, което е много. Ясно е, че ще има негативно влияние върху икономиката, но няма да ни върне в каменната ера, както някои си мечтаят. За съжаление социалните промени ще си останат. Вижте хибридната война какво направи от едни безобидни хора като бежанците. Хора които просто искат до оживеят бяха представени като изчадия адови. Представете си как ще се гледа непознатият и различният, когато той за разлика от бежанеца наистина може да ти навреди като те зарази. Това ще е устойчиво. Обществото ще се модифицира към малко по-тоталитарно. Малко хаотично стана, но мисля в тази посока. Иначе Ravnоvesie за пореден път пише доста разумно.
          Плъзгаш се по няколко плоскости и ми е трудно да разбера личната ти позиция и мнение, затова 2 уточняващи въпроса

1. Трябва ли в България да се налага карантина в този момент?
          2. Към българската граница се насочват стотици, могат да станат хиляди бежанци. И аз като теб не мисля, че са изчадия. Как трябва да се постъпи с тях?

Коментар

Синхронизирано свиване на търсенето и предлагането, спад на международните борси и гръмване на зомби компаниите. Няма да си оправиш живота през цената на златото. Проблема е много голям защото най-ефективният метод за борба с болестта е карантина, но тя не е популярна и удря по икономиката. Затова политиците ще прибегнат към нея, когато могат да разяснят ползите от нея и на последният идиот, което означава късно. Така погледнато хем ще получим щетите върху здравето, хем икономическият проблем. Демек и солта, и сопите, и глобата. Иначе апокалиптичните ви очаквания за край на света са пародийни. Това няма да е краят на света, но доста хора ще загинат и ще разстрои световната икономика. Ще удари тежко глобализацията и на преден план на избори ще избута екстремисти маргинали, които ще създадат много повече проблеми от колкото разрешават. Тоест вируса ще нанесе икономически щети и социално обществени щети освен здравните. Не разбирам защо трябва да се критикуват хората, които са се подготвили при необходимост да изкарат 14 дена карантина в къщи. Аз също го направих още в понеделник, което не означава че очаквам да се случи. От друга страна концепцията за защитени отдалечени къщи, трупане на оръжие и складове с храни за месеци и години напред е болестно състояние и според мен е добре хората, които го предлагат да потърсят специализиран помощ. С тези апокалитични глупости се профанизира един сериозен проблем. Достатъчно е разумен човек да прочете апокалиптичните писания и да пропусне темата. В общи линии отричането на проблема и разни апокалиптични глупости са еднакво проблемни. Разликата е гледните точки идва от това, че едни гледат статичните абсолютни цифри, които са нищожни. Други гледат нещата в динамика и като видят логаритмичните графики изпадат в тих ужас, което е разбираемо. Според мен топлото ще почне да ограничава разпространението на вируса, но под топлото може да се разбира след втората половина на май. А до тогава логаритмичните графики са доста притеснителни и е добре опитите за ограничаване на заразата да продължат. Варианта как се разболява 60 процента от световното население и умират 2% от него е несериозен. Има си как да се ограничи, но при най-лошите теоретични сценарии би могло да починат 1-2 милиона хронично болни и възрастни хора, което е много. Ясно е, че ще има негативно влияние върху икономиката, но няма да ни върне в каменната ера, както някои си мечтаят. За съжаление социалните промени ще си останат. Вижте хибридната война какво направи от едни безобидни хора като бежанците. Хора които просто искат до оживеят бяха представени като изчадия адови. Представете си как ще се гледа непознатият и различният, когато той за разлика от бежанеца наистина може да ти навреди като те зарази. Това ще е устойчиво. Обществото ще се модифицира към малко по-тоталитарно. Малко хаотично стана, но мисля в тази посока. Иначе Ravnоvesie за пореден път пише доста разумно.
            Изчепателен отговор в твоя рационален стил.Благодаря.

Коментар

• Матеев, много точно описваш как обществото може да се изроди в тоталитарно. Нещо от което аз изпитвам ужас а ти си мечтаеш за него. Последните 10-15 години света се движи в посоката на твоите мечти и може да си доволен. Интересното е, че мразещите свободата колкото повече я съсипват, толкова по-недоволни са от резултатите и искат още по-крути мерки срещу човешките свободи белкем нещата се подобрят. Но то така не става. В момента света се управлява от хора с товоята ценностна система и можеш да видиш резултатите. Тръмп, Борис Джонсън, Си, Путин и Ердоган са си точно от вашите. От моите е само Макрон, но той е шеф на малка регионална държава без значение.

Коментар

Напълно съм съгласен с тебе, но с една малка забележка. В твоите "динамични" разсъждения изключваш военен сценарий, а той според мене е много вероятен при една голяма пандемия. Как си представяш тълпа гладни, озверели, злобни и завистливи хора, които държат в ръцете си ядрени куфарчета? То дори и да нямаше ядрени куфарчета, пак щеше да стане страшно, а какво остава с тях.

Виждаш как в епохата на просперитет едва ли не по цялата земя пак войните нито за миг не са се прекратявали, а какво остава, когато се разпадне държавната власт и анархията превземе света. Пак ще ме обвините, че пропагандирам апокалиптични сценарии, но аз сериозно си го мисля, че те са възможни, ако световната общност не направи някакво чудо бързо да овладее тази епидемия.

Между другото има едно разрешение на проблема, което може да помогне. Това е изключването на целия интернет, и отнемането на част от правата и свободите на гражданите. Контрола на кризата се връчва на диктатор, който да взема бързи и неподлежащи на коментар решения. В негово подчинение се предоставя армията, полицията и въобще всички държавни структури, както и целия бюджет. След това му се гласува имунитет - тоест че няма за в бъдеще да му дирим сметка за взетите от него решения по време на кризата.

Коментар

Сигурно си прав, но едно време поповете са държали сребърните кръстове във вода и след това са я нарекли СВЕТЕНА ВОДА. И след това са пръскали хората с нея, и тя наистина е помагала за излекуването на някои кожни болести. Това е спомагало за набиране на повече вярващи, защото светената вода наистина е помагала и хората наистина са вярвали, че е светена.
                  Момент.... Поповете са киснели сребърния кръст във вода, а не целия град да плюе върху кръста...

Коментар

• Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

4Д как виждаш оттук насетне нещата с вируса и последствията от него?Като рационален човек мнението ти ще е интересно.

Коментар

• Първоначално изпратено от vikhunter Разгледай мнение
                      До преди малко ечеряхме навън. Вкомпанията имаше мениджър на много висок пост. Не в България.

В разговора го попитах:
                      - Ще съсипе ли корона вируса икономиката?
                      Той каза:
                      - Трябва.
                      - ?????
                      - В момента управляват работниците.

Каза го съвсем сериозно

Просто споделям.
                      Точно така е!!!!!
                      Sapienti sat - На разбиращия (и малко) му е достатъчно.

Коментар

• Първоначално изпратено от vikhunter Разгледай мнение
                        До преди малко ечеряхме навън. Вкомпанията имаше мениджър на много висок пост. Не в България.

В разговора го попитах:
                        Той каза:
                        - Трябва.
                        - ?????

Каза го съвсем сериозно

Просто споделям.
                        Във военно време и при кризисни ситуации диктатурата се справя по-добре от демокрацията. И ако за в бъдеще кризисните ситуации се случват по-често, може би именно диктатурата е по-добрият обществено-икономически строй.

Би трябвало човек съвсем сериозно да се замисли за това, след като Китай в последните 20 години доказа, че лесно може да изпревари в икономически аспект всички други световни демокрации. Ако продължим в същия дух, нашите деца и внуци ще трябва да учат китайски вместо английски.

Към днешна дата цялата световна икономика е подчинена на китайската. И едно сътресение в Китай се превръща в сътресение за целия свят. Въпрос на време е едно такова икономическото господство да се превърне в политическо такова, и аз горещо се моля преходът да е мирен, а не военен.

Та толкова по въпроса за демокрацията. Явно се нуждае от преразглеждане на нейните принципи, иначе има реална опасност да залезе от историческата сцена. Не може гласът на един олигофрен (а те са много на брой) да тежи толкова, колкото и гласът на един експерт. Това е порочно и последиците вече се виждат от всеки.
                        Last edited by Mateev; 01.03.2020, 00:42.

Коментар

Целият град да отиде да се пречисти облизвайки една и съща сребърна лъжичка. Не благодаря. Това е нашият аналог. Има и много по-разумни начини да си набавиш сребърни йони.
                          Сигурно си прав, но едно време поповете са държали сребърните кръстове във вода и след това са я нарекли СВЕТЕНА ВОДА. И след това са пръскали хората с нея, и тя наистина е помагала за излекуването на някои кожни болести. Това е спомагало за набиране на повече вярващи, защото светената вода наистина е помагала и хората наистина са вярвали, че е светена.

Коментар

Целият град да отиде да се пречисти облизвайки една и съща сребърна лъжичка. Не благодаря. Това е нашият аналог. Има и много по-разумни начини да си набавиш сребърни йони.
                            4Д как виждаш оттук насетне нещата с вируса и последствията от него?Като рационален човек мнението ти ще е интересно.

Коментар

• До преди малко ечеряхме навън. Вкомпанията имаше мениджър на много висок пост. Не в България.

В разговора го попитах:
                              Той каза:
                              - Трябва.
                              - ?????

Каза го съвсем сериозно

Просто споделям.

Коментар

Ако орнаментите са сребърни, йоните на среброто във вода също са прекрасен дезинфектант. Помагат за кожни заболявания, но за коронавируса не знам.

Коментар

Working...
                                X