Първоначално изпратено от Pyramid
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
Ами аз така мисля. Демокрацията е хубаво нещо, но взема решенията много бавно, много трудно и освен това са много некачествени. Затова и всеки се гаргари с правителствата, парламента и въобще с политиците.
Виж в частния бизнес е нещо друго. При него преобладава ДИКТАТУРАТА като форма на управление. Един човек стои на върха на йерархията на всяка една фирма и той взема окончателните решения бързо, и носейки при това цялата отговорност. Така е във целия свят, дори и в Китай. Вярно е, че при някои фирми има управителни съвети (някаква форма на демокрация), но тези управителни съвети само препоръчват на Излълнителния директор какво да направи и дават някакви граници на неговите пълномощия. След това той еднолично взема решенията, опитвайки се да се съобразява с тези граници.
Като извод можем да кажем, че цялата икономика се движи от ДИКТАТУРА и само в политиката има малко демокрация, но тя е само за пред очите на хората. В действителност дори и в политиката има диктатура, но прикрита и завоалирана. Как иначе ще си обясниш несменяемите ББ или Путин. Ами Китайската компартия, Японската Империя, Английската и Белгийската монархия, Шейховете и въобще голяма част от богатите държави, в който форма на управение е една или друга вариация на модифицирана диктатура. Дори и за щатите бих казал диктатура, но не от президентите, а от една малка група в сянка, която ги вдига и сваля от власт.
Така че аз си мисля, че на земята преобладаващото управление на политиката и икономиката е ДИКТАТУРА, а за пред народа тя се представя като демокрация.
ПП: В животинския свят също има диктатура. Колкото и да се е старала, природата не е намерила по подходяща форма на управление, въпреки че е имала милиарди години на разположение.
Има стари трейдъри има и смели трейдъри, но старите и смели трейдъри са само няколко
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеДа разпознавате нещо и някого?
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеМатеев, много точно описваш как обществото може да се изроди в тоталитарно. Нещо от което аз изпитвам ужас а ти си мечтаеш за него. Последните 10-15 години света се движи в посоката на твоите мечти и може да си доволен. Интересното е, че мразещите свободата колкото повече я съсипват, толкова по-недоволни са от резултатите и искат още по-крути мерки срещу човешките свободи белкем нещата се подобрят. Но то така не става. В момента света се управлява от хора с товоята ценностна система и можеш да видиш резултатите. Тръмп, Борис Джонсън, Си, Путин и Ердоган са си точно от вашите. От моите е само Макрон, но той е шеф на малка регионална държава без значение.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
Плъзгаш се по няколко плоскости и ми е трудно да разбера личната ти позиция и мнение, затова 2 уточняващи въпроса
1. Трябва ли в България да се налага карантина в този момент?
2. Към българската граница се насочват стотици, могат да станат хиляди бежанци. И аз като теб не мисля, че са изчадия. Как трябва да се постъпи с тях?
2) Дали не са изчадия? В по-голямата си част те не са военни мигранти, а икономически. Те искат добър живот в Европа, а не в Турция където им беше спокойно, има разлика. И ако изгледаш клиповете ще разбереш, че са около 70% мъже в работна възраст които се държат точно като циганите - " искаме по-добър живот, тук не ни дават храна, стоим на студено." За постъпването - всеки които иска да си ги взима и да си ги гледа, не стига че до 20 години ще има 50% цигани при нас ами сега да вкараме и няколко милиона мюсюлмани от цял свят, та да може да станем малцинство.
П.П. Единия се оплакваше, че гърците ги стреляли със сълзотворен газ, доста се е изнежил в Турция, при положение, че в Сирия ги бомбардират.
И гарантирам, че тези ако почнат да натискат границата ще влезнат и ще стане лудница. За разлика от гърците, ние хем сме по-малко, хем армията ни е 4 пъти по-малка, 10 пъти по-зле оборудвана и 100 пъти по-неподготвенa, а ивицата ни е по-голяма.Last edited by Econlav; 01.03.2020, 04:57.
- 7 Харесвания
Коментар
-
Тази свободно движеща се маса от емигранти в условия на пред епидемна ситуация е предпоставка за неконтролируемо разпространяване на вируса. Стига и 1-2 от тях да са заразени и след месец положението ще е по-лошо от това в Китай преди няколко седмици. Дано се окажа, че греша, иначе майка ни жална!!!
- 4 Харесвания
Коментар
-
Може би не е добра идея да намесваме политика в темата - без друго рядко постигаме консенсус. Не виждам как абсурдната идея че 21-ви и 15-ти век могат да съжителстват върху една и съща територия ще направи тази тема по-смислена.
Далече по-интересно е да гледаме цифрите - кога в Италия ще има повече заразени и умрели отколкото в цял Китай? След месец? Два?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
По отношение на бежанците, на българо-турската граница националностите, които идват са кюрди, сирийци, иракчани, афганистанци...
Дъблинското споразумение ни задължава да ги приемем. Квотният принцип, за който пишеш не работи.
Има ли държавата необходимата инфраструктура за приобщаване на бежанци и включването им в икономическия живот на страната ни?
За културния и социален живот сближаването на този етап ми изглежда почти невъзможно.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениеданните не показват голяма разлика между двата вируса.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vsic4ko_e_otnositelno Разгледай мнениеПървоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
Във военно време и при кризисни ситуации диктатурата се справя по-добре от демокрацията. И ако за в бъдеще кризисните ситуации се случват по-често, може би именно диктатурата е по-добрият обществено-икономически строй.
https://glasove.com/categories/komen...cyt-na-overtonLast edited by съни(тя); 01.03.2020, 02:51.
Коментар
-
Матеев, фирмата не е диктатура. Отношенията между работодател и работник се основават на доброволно договаряне и работника по всяко време може да напусне. При диктатурата няма този доброволен елемент. По времето на комунизма, не само нямаше право на свободен избор къде да живееш, какво да си купиш ... ами ако искаш да напуснеш държавата те вкарваха в затвор или те застрелваха на границата. Сравнението на фирма с диктатура е нелепо. Работника се е съгласил да изпълнява нарежданията на работодателя докато го устройва срещу което получава някакво възнаграждение.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеСъни, за да наложиш обща карантина трябва да имаш болни а в момента няма регистрирани такива. Дали ситуацията е айде да не се търсим щото ще се намерим, не мога да кажа. Можеш да въведеш карантина на хора, които се връщат от региони, които са със зараза. Не разбирам тази форма на карантина където върнал се от чужбина си стои в къщи а неговите роднини, които живеят в същото жилище си щъкат наоколо. Вероятно аз нещо не съм разбрал. По отношение на места като Иран карантината за моите разбирания е задължителна. Обаче заразата вече е вътрешнообщностна и видимо Италия се предадоха да се борят с което пламна целият съюз. Реално е въпрос на време да се разпространи навсякъде. Възможно е властта да е преценила, че ще се пропилее много ресурс и единственият ефект ще е да се забавят нещата с 2 до 3 седмици, поради което няма смисъл да го правят. Не знам. Но в случай, че топлото време ограничи заразата тези 2-3 седмици може да се окажат доста важни.
По отношение на бежанците е нормално да се даде подслон на всеки чийто живот е застрашен и да се върнат всички икономически имигранти, които ни трябват. А на нас ни трябват много хора и е добре да се направи някаква програма тип зелена карта, където се събират мигранти от цял свят по квоти и с конкретни умения. Важното е да не е една компактна общност. Важното е да им предложим българска мечта и идея, към която те искат да се приобщят. Да се допусне мигрант и да се изолира от обществото е опасно. Това ще ги капсулира в общности. Целта е той да каже един ден, че е българин от Филипини, Украйна, Молдова, Нигерия... И ние да го приемаме като Българин от еди къде си. В момента в обществото няма ясна дефиниция какво е да си българин. За мен българин е всеки български гражданин без значение от етническият му произход. За други българин е само етническият българин. Това е катастрофално защото не само не може да привлече и асимилира необходимите ни мигранти за икономическото ни развитие, но и отхвърля и маргинализира други общности, които от векове живеят тук. Концепцията че българин е само етническият българин прави турци, арменци, евреи, цигани ... излишни. Това ги изключва от обществото. Тогава какво ще ги правим?
Т.е. не намираш за оправдано към момента да се спират всички полети, да се затварят границите ни, спиране максимално на движенията на всички възможни дейности?
По отношение на бежанците, на българо-турската граница националностите, които идват са кюрди, сирийци, иракчани, афганистанци...
Дъблинското споразумение ни задължава да ги приемем. Квотният принцип, за който пишеш не работи.
Има ли държавата необходимата инфраструктура за приобщаване на бежанци и включването им в икономическия живот на страната ни?
За културния и социален живот сближаването на този етап ми изглежда почти невъзможно.
- 4 Харесвания
Коментар
-
[QUOTE=Mateev;n3547560]
Във военно време и при кризисни ситуации диктатурата се справя по-добре от демокрацията. И ако за в бъдеще кризисните ситуации се случват по-често, може би именно диктатурата е по-добрият обществено-икономически строй.
Май с общи усилия ще достигнем до същността. А именно: проблем-реакция-решение.... В резултат на паниката доброволно ще се лишим от права и свободи. Правителствата създават проблем ( кризи, вируси, падане на пазари и др.), обществото реагира и само се стресира, след което доброволно се отказва от всякакви права и свободи, в името на собствените си страхове. Ако на някой му е интересно, нека се запознае с прозорецът на Овертон
https://glasove.com/categories/komen...cyt-na-overtonСамо две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен
- 3 Харесвания
Коментар
-
Съни, за да наложиш обща карантина трябва да имаш болни а в момента няма регистрирани такива. Дали ситуацията е айде да не се търсим щото ще се намерим, не мога да кажа. Можеш да въведеш карантина на хора, които се връщат от региони, които са със зараза. Не разбирам тази форма на карантина където върнал се от чужбина си стои в къщи а неговите роднини, които живеят в същото жилище си щъкат наоколо. Вероятно аз нещо не съм разбрал. По отношение на места като Иран карантината за моите разбирания е задължителна. Обаче заразата вече е вътрешнообщностна и видимо Италия се предадоха да се борят с което пламна целият съюз. Реално е въпрос на време да се разпространи навсякъде. Възможно е властта да е преценила, че ще се пропилее много ресурс и единственият ефект ще е да се забавят нещата с 2 до 3 седмици, поради което няма смисъл да го правят. Не знам. Но в случай, че топлото време ограничи заразата тези 2-3 седмици може да се окажат доста важни.
По отношение на бежанците е нормално да се даде подслон на всеки чийто живот е застрашен и да се върнат всички икономически имигранти, които ни трябват. А на нас ни трябват много хора и е добре да се направи някаква програма тип зелена карта, където се събират мигранти от цял свят по квоти и с конкретни умения. Важното е да не е една компактна общност. Важното е да им предложим българска мечта и идея, към която те искат да се приобщят. Да се допусне мигрант и да се изолира от обществото е опасно. Това ще ги капсулира в общности. Целта е той да каже един ден, че е българин от Филипини, Украйна, Молдова, Нигерия... И ние да го приемаме като Българин от еди къде си. В момента в обществото няма ясна дефиниция какво е да си българин. За мен българин е всеки български гражданин без значение от етническият му произход. За други българин е само етническият българин. Това е катастрофално защото не само не може да привлече и асимилира необходимите ни мигранти за икономическото ни развитие, но и отхвърля и маргинализира други общности, които от векове живеят тук. Концепцията че българин е само етническият българин прави турци, арменци, евреи, цигани ... излишни. Това ги изключва от обществото. Тогава какво ще ги правим?
- 5 Харесвания
Коментар
Коментар