Първоначално изпратено от ravnovesie
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от vsic4ko_e_otnositelno Разгледай мнение
Матеев, пишете грамотно, държите се културно, създавате впечатление на ерудиран човек, но прекалявате с тази паника. Ако Ви е толкова скучно, намерете си хоби, но не стресирайте хората. Като че ли си храните собственото его с това какви мерки сте взел и колко сте отговорен.
Сега ще се отклоня малко от темата (модераторите да се погрижат, ако искат) и ще ви разкажа една история. В нашето семейство винаги е имало запаси от храна за няколко месеца. Баба и дядо бяха преживяли бомбандировките над София през втората световна война и изпитваха неистов ужас от някакво такова апокалиптично събитие. Като средностатистическо социалистическо семейство по онова време, ние живеехме в Гео Милев (това е квартал на София) с майка ми, баща ми, сестра ми и баба и дядо (такива бяха времената). Слава богу имахме отделни стаи, въпреки че беше пренаселено. В коридора имахме огромен вграден гардероб, който беше пълен с хранителни продукти. Вкъщи винаги имаше огромни количества боб, леща, ориз, юфка, олио (от онези зелените стъклени бутилки), захар и какво ли не.Със сестра ми му викахме бойната готовност. Бяхме научени, че когато потребяваме даден продукт, го заменяме ( малко като в днешните складови стопанства: първо влязло-първо излязло). Отделно баба, която никога не беше ходила на работа, всяко лято правеше зимнина. Туршии, компоти, сладка и всякакви други неща. Те седяха в мазето. Ние със сестра ми се бъзикахме с техните страхове, но понеже по онова време не се противоречеше на възрастните, се съобразявахме с всички тези норми. И така до 89-та година, когато дойде демокрацията. След първоначалния ентусиазъм, митинги и всякакви надежди, в София настана криза на снабдяването. По магазините нямаше нищо, защото на София беше наложена блокада. Това е периодът преди да въведат купоните. Може би 91-92 год. И тъй като нашето семейство нямаше никаква връзка със село или провинция, ние опряхме до бойната готовност на баба и дядо. Оцеляхме и всичко беше точно, но няколко години след това, когато аз вече имах собствено семейство, и аз изградих навик да имаме запас от всичко необходимо за два, три месеца. В годините замених някои неща с други. Не обичам боб и го замених с грах, юфката замених със спагети и т.н. Това ми стана навик. За съжаление нямам време да си правя домашни туршии, за което съжалявам. И тъй като май стана прекалено дълго, да обобщя: Това че Вие Матеев, преди седмица сте се сетили, че сте отговорен за семейството си и сте накупили някакви неща, не Ви дава право да ни наричате малоумници или безотговорни. Ако Вие сте отговорен от една седмица, ние другите винаги сме били отговорни. А това, че всявате такава паника, не Ви прави чест. Успокойте се, купувайте си каквото искате, но няма нужда да ни занимавате и уведомявате. Ние също сме отговорни и отдавна сме се погрижили. И за последно, всички апокалиптици не е зле, освен маски да си купят и памперси, че може да им потрябват.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнениеГледайки лагерни огньове на турско-гръцката граница в мен изниква асоциацията с границата на добрата стара разложила се Римска Империя и дивите варвари от Изток.Влезат ли тези десетки и стотици хиляди хуни носещи и почти сигурно вируса в полуразложения ЕС ще стане страшно.Това си е преселение на народите .
Коментар
-
Гледайки лагерни огньове на турско-гръцката граница в мен изниква асоциацията с границата на добрата стара разложила се Римска Империя и дивите варвари от Изток.Влезат ли тези десетки и стотици хиляди хуни носещи и почти сигурно вируса в полуразложения ЕС ще стане страшно.Това си е преселение на народите .
Коментар
-
Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение
Според мен обаче разделението не е точно както си го описал. Болшинството хора винаги са били са някъде по-средата и чак в по-нови времена се стига до приемането на крайния либерализъм като нещо нормално. Може ли либерализмът да се справя с кризисни ситуации май още не е тествано.
Може ли да печели войни или само отрича концепцията за войната?
И отново стигаме до гледната точка на отделния човек. Дали хората може да се мобилизират само от страх пред управлението, или от преследване на сбоствения си интерес. Феновете на диктатурата смятат че само страхът върши работа. Феновете на демокрацията, че интереса е много по-устойчив. Което пак си е плод на психологически особености на отделния човек и неговите собствени конфликти и слабости, а не на нещо външно за него. Ако някой човек е осъзнал че единствения начин той самия да направи нещо е ако татко му го нашляпа то може би ще е фен на диктатура. Ако смята че собствената му мотивация е достатъчна за да върви напред е доста по-вероятно да иска демокрация
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение
Ние сме еволюирали гризачи със сходна социална структура. Не случайно мишките са най-често ползваните лабораторни животни. Експериментът е показал нагледно как презадоволяването убива в буквален и преносен смисъл. Т.е. наличието на трудности и натиск, което по същество се явява и тази епидемия в частност, се явява в един по общ план стимул, който да сплоти и мобилизира дадено общество, да го накара сериозно да гони цели и да се надскача.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Обаче, има едно “но” подобен модел изисква узряло, образовано, солидарно и отговорно население.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
Да не взимат мерки седмици наред и да се правят на дръж ми шапката.
За WHO говориш сигурно. Я как направиха сега остър завой
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
На мен ми харесва да чета философия. Представя доста добре мисленето на хората, нещо като история на мисълта е. И откакто съществуват философски текстове постоянно тече разделението на хора които смятат другите хора за пълни задници и хора които смятат другите хора за свестни типове. Предполагам че всеки е гледал от своята си камбанария и ако е бил свестен е смятал и другите хора за свестни, ако е бил задник е разглеждал и другите хора като него.
И според гледната точка на философа са се получавали и мислите му за това как е добре да се управлява, да е устроена държавата и така нат. Тези които са песимистично настроени към хората все ги влече към диктатура. Все си мислят че някой трябва да се грижи за хората или да ги наказва. Все търсят строгия но справедлив баща диктатор.
Другите вярват в хората, смятат че оставени сами на себе си, хората са по-скоро добри, че взимат правилните решения и няма нужда някой отгоре да им казва как да мислят, как да действат или какво да правят. И в общи линии се кефят на демокрацията и либерализма
Това разделение не е от последните 20 години или дори от последните 200 реално съществува от хилядолетия, просто наричат нещата по различен начин.
Тъй като определено повече споделям възгледите на вторите, все си мисля че ако някой има деди ишус да ходи на психоаналитик. А не да се опитва да вкарва диктатура. Но пак това си е моето мнение.
Дай на арабите демокрация ... Дай ни на нас демокрация ....
И друго. Както казва Мишо, Китай се е оакал първоначално и е реагирал тромаво като трудноподвижен дракон, ами Европейския Съюз?
Тепърва ще станем, уви, действащи присъствени свидетели на “демократичното” оакване в големи мащаби. Досега всички полети и пратки от и до заразените държави трябваше да се спрат. Но никой няма топки, пърдон, “панталони”, за да плати икономическата цена произтичаща от подобно решение, което трябваше да се вземе на ниво ЕС още в началото на януари.
Т.е., пожертвани са човешки животи, в името на някаква икономическа изгода.
Извод: нито диктатурата, нито демокрацията отговарят напълно адекватно на възникналия проблем. Аз лично предпочитам демокрацията, но нека не я бъркаме с тоталната свободия, както е удобно да се тълкува от някои групи и индивиди.Last edited by Selena; 01.03.2020, 12:45.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
И в общи линии се кефят на демокрацията и либерализма
Според мен обаче разделението не е точно както си го описал. Болшинството хора винаги са били са някъде по-средата и чак в по-нови времена се стига до приемането на крайния либерализъм като нещо нормално. Може ли либерализмът да се справя с кризисни ситуации май още не е тествано.
Може ли да печели войни или само отрича концепцията за войната?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
Диктатурата и цензурата в Китай видяхме до къде води - разпространиха вируса в целия свят с тоталитарните им безумия. Това което направи ККП е тотално безумие. Да привиква лекарите, които първи идентифицираха вируса като много опасен и да ги кара да подписват, че били разпространявали лъжи. Да не взимат мерки седмици наред и да се правят на дръж ми шапката. Диктатурата е много яко нещо. Пълни идиоти!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеМатеев, фирмата не е диктатура. Отношенията между работодател и работник се основават на доброволно договаряне и работника по всяко време може да напусне. При диктатурата няма този доброволен елемент. По времето на комунизма, не само нямаше право на свободен избор къде да живееш, какво да си купиш ... ами ако искаш да напуснеш държавата те вкарваха в затвор или те застрелваха на границата. Сравнението на фирма с диктатура е нелепо. Работника се е съгласил да изпълнява нарежданията на работодателя докато го устройва срещу което получава някакво възнаграждение.Last edited by Money; 01.03.2020, 12:29.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Всъщност, не е точно шегичка, а опит за промяна на настройката. На психическата и умствена натройка на пишещите тук и най-вече на четящите тук.
Знаеш, и то по-добре от мен кои са ни качествата, националните качества, които ни теглят не нагоре към растеж и развитие, а надолу. Ти си мъдър нагледал се на живота човек. Много сме черногледи, тесногръди, песимистично настроени и пасивни. Абсолютни индивидуалисти. Групата, добруването на групата, сътрудничеството в рамките на групата, ама жестоко не ни се отдават. Егото ни, с основание или без основание е достигнало до космически размери.
Проследи го и на микро ниво и в този форум. Вижда се с прсто око.
Точно този тренд е хубаво поне да се пречупи на психологическо ниво. Естествено всеки гледа от собствената си камбанария, но страшно много негатив сме събрали и не виждам това да допринася точно сега за решаването на конкретния проблем с този вирус. Лодката е една и щем не щем всички пътуваме в нея.
И според гледната точка на философа са се получавали и мислите му за това как е добре да се управлява, да е устроена държавата и така нат. Тези които са песимистично настроени към хората все ги влече към диктатура. Все си мислят че някой трябва да се грижи за хората или да ги наказва. Все търсят строгия но справедлив баща диктатор.
Другите вярват в хората, смятат че оставени сами на себе си, хората са по-скоро добри, че взимат правилните решения и няма нужда някой отгоре да им казва как да мислят, как да действат или какво да правят. И в общи линии се кефят на демокрацията и либерализма
Това разделение не е от последните 20 години или дори от последните 200 реално съществува от хилядолетия, просто наричат нещата по различен начин.
Тъй като определено повече споделям възгледите на вторите, все си мисля че ако някой има деди ишус да ходи на психоаналитик. А не да се опитва да вкарва диктатура. Но пак това си е моето мнение.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Това го приемам като шегичка относно обществените настроения и разделението на два лагера: 1. Оптимисти, че Короната е много опасен и трудно ще бъде обуздан: 2. Оптимисти, че Короната си е обикновен грип и бързо ще отмине. Честита Баба Марта и от мен!
Знаеш, и то по-добре от мен кои са ни качествата, националните качества, които ни теглят не нагоре към растеж и развитие, а надолу. Ти си мъдър нагледал се на живота човек. Много сме черногледи, тесногръди, песимистично настроени и пасивни. Абсолютни индивидуалисти. Групата, добруването на групата, сътрудничеството в рамките на групата, ама жестоко не ни се отдават. Егото ни, с основание или без основание е достигнало до космически размери.
Проследи го и на микро ниво и в този форум. Вижда се с просто око.
Точно този тренд е хубаво поне да се пречупи на психологическо ниво. Естествено е всеки да гледа на ситуацията от собствената си камбанария, но страшно много негатив сме събрали и не виждам това да допринася точно сега за решаването на конкретния проблем с този вирус. Лодката е една и щем не щем всички пътуваме в нея.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеМарияне, миналата събота в Корея е имало регистрирани 346 случая а сега са 3 526. Заразени са от скоро и няма техническо време да станат в сериозно или критично състояние. За съжаление е много вероятно в скоро време бройката им да скочи.
пусти надежди че са му намерили цаката..
Коментар
Коментар