IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Всичко е по темата !!!. За Успеха....и причините за него. Искате ли да сте успешни?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Нямам много време за писане, но...

Ти явно говориш за маймуни, които дори не са човекоподобни

Вожд става човек, който първо показва качества като редови член на племето, изгражда авторитет и доверие сред поне част от племето и в удобен момент и с подкрепата на феновете си детронира предишния вожд. А в някои случаи просто предишния умира и в момета на “междуцарствието” взима властта. Може да употреби сила срещу другите претенденти, но това не е решаващата причина за успеха. В повечето случаи баницата е била опечена предварително.

Тука трябва да спра обаче...

Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

Физическата сила е само един от белезите на главатаря, дързостта е друг/и то по-важен/ такъв, а умът, както го разбираме днес, е по-скоро вреден атрибут за лидера/ограничава самоувереността, която е в основата на респекта от страна на групата/. А ти вече говориш за по-сложно организирани групи- ако групата е претърпяла крушение и всички потенциални доминанти са мъртви е нормално начело да застане жена или старец и да се формира подобна традиция. Дори вероятно това е полезно защото по този начин слабата група се фокусира върху оцеляването, а не върху експанзията, но подобни формирования са неустойчиви и във времето биват пометени при среща с по-агресивни и силни групи.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

Това е доста соросоидно и неправославно изказване, рискуваш отлъчване от две църкви така
      Сигурно. От тази зад киното и от онази на село.
      Иначе, разбирам, от истината боли...

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

За разпада на държавността - вижда ли ви се странно или не, все тая - поне аз, виждам и сериозна вина у БПЦ.
        ...само да не е късно за покаяние...
        Това е доста соросоидно и неправославно изказване, рискуваш отлъчване от две църкви така

Коментар

Физическата сила е само един от белезите на главатаря, дързостта е друг/и то по-важен/ такъв, а умът, както го разбираме днес, е по-скоро вреден атрибут за лидера/ограничава самоувереността, която е в основата на респекта от страна на групата/. А ти вече говориш за по-сложно организирани групи- ако групата е претърпяла крушение и всички потенциални доминанти са мъртви е нормално начело да застане жена или старец и да се формира подобна традиция. Дори вероятно това е полезно защото по този начин слабата група се фокусира върху оцеляването, а не върху експанзията, но подобни формирования са неустойчиви и във времето биват пометени при среща с по-агресивни и силни групи.
          Чак пък. Лидерството е въпрос на комплекс от качествени превъзходства и, жена или мъж, поема го онзи, който ги притежава. Традицията, като тази в църквата, патриарх да е измежду старите - и, скоро, увЕтрящи формални главатари, утвърдени от и в полза на статуквото - това е измежду факторите, които спъват и парализират промяната ... и о елявандто на нацията. За разпада на държавността - вижда ли ви се странно или не, все тая - поне аз, виждам и сериозна вина у БПЦ.
          ...само да не е късно за покаяние...

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
            Мисълта ми е, че главатарят не е разчитал предимно на физическа сила. Дори маймуната от “Една Одисея в космоса 2001” (предполагам си го гледал), която става главатар не е разчитала на силата, а на авторитета си на хем по-умна, хем и по-дръзка от останалите.

Законите не се спазват само защото има наказания. В 99% от случаите хората ги спазват доброволно. А преди да има държави е имало правен обичай, който е възникнал спонтанно и е поддържан от “съдии”, които в повечето случаи не са били главатарите, а “мъдреците” на племето.

Коментар

• Не знам, прав ли се оказах, че моралът е обществен практицизъм?

Питам, щото на мен самият ми е интересно; гледам да не робувам даже на своите "визии", правила, а постоянно ги подлагам на критичен оглед – дали не са подръждясали тук-таме.

Коментар

• Не мисля, че това наистина ги интересува

А основният въпрос, които интересува Ив и Алонсо- вярата в себе си или в авторитет/главатар/ е точно от тези мътни времена, да не говорим, че съм срещал някъде написано от "група съветски учени" , че е около 2/3 генетично обусловена и 1/3 придобита.

Коментар

• Мисълта ми е, че главатарят не е разчитал предимно на физическа сила. Дори маймуната от “Една Одисея в космоса 2001” (предполагам си го гледал), която става главатар не е разчитала на силата, а на авторитета си на хем по-умна, хем и по-дръзка от останалите.

Законите не се спазват само защото има наказания. В 99% от случаите хората ги спазват доброволно. А преди да има държави е имало правен обичай, който е възникнал спонтанно и е поддържан от “съдии”, които в повечето случаи не са били главатарите, а “мъдреците” на племето.

В зората на човечеството е било така, както и още няколко млн. години маймуноподобно съществуване. Всичките ни инстинкти са от тогава и прозират доста лесно под замазката отгоре. А основният въпрос, които интересува Ив и Алонсо- вярата в себе си или в авторитет/главатар/ е точно от тези мътни времена, да не говорим, че съм срещал някъде написано от "група съветски учени" , че е около 2/3 генетично обусловена и 1/3 придобита.

Коментар

В зората на човечеството е било така, както и още няколко млн. години маймуноподобно съществуване. Всичките ни инстинкти са от тогава и прозират доста лесно под замазката отгоре. А основният въпрос, които интересува Ив и Алонсо- вярата в себе си или в авторитет/главатар/ е точно от тези мътни времена, да не говорим, че съм срещал някъде написано от "група съветски учени" , че е около 2/3 генетично обусловена и 1/3 придобита.
                    В зората на човечеството е имало ,,главатарки,, . Поне така пишата анрополозите.
                    Last edited by Todor Sabev; 31.05.2018, 10:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                      Защо смяташ, че някога е имало такива главатари?

Коментар

• Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

Ами нищо..кво да прайм. Има закони спрямо които живеем в зависимост в коя държава живеем. Без значение дали ни харесва и къв морал имаме...тези закони трябва да се спазват за да има ред някакъв. Ако оня изяде някой друг...евентуално ще го осъдят или убият и това е.

Кво да направим друго?

Човека си има друг морал - ядат му се хора. Единственното което мога да направя е да го избягвам...да не ме изяде или да го гръмна малко преди това))) За нас може да ни се струва не ОК...ама за брат му дето яде и той хора си е ОК.

Малко преиграхме с тоя морал ми се струва. Мен ме интересува само до толкова колкото той формира част от начина на мислене и до там. Друго не ме интересува.

Световно първенство по ръгби ...
                        - След взетити кръвни проби на част от отбора на Нова Зенландия в кръвта им беше открито наличие на ДНК на треньора им

Моралните норми обикновено водят началото си от религиозните ограничения. Тези ограничения слагат своят отпечатък върху традициите, ритуалите и като цяло, върху културната идентичност на дадено общество.

Отделно, всеки човек в зависимост от възпитанието, образованието и средата, в която живее, сам си налага негови ограничения, дори може да се каже, че те са базирани на предразсъдъци. Защото рамката, която се разисква в тази тема, може да е рамка на врата на бункер - тежка, без възможност да бъде разчупена или да е рамка на прозорец - колкото по-голям и на по-високо, толкова по-далеч е хоризонта. А както знаем, това е мястото където се слива земното с божествено, разума с въображението, простора с ограничението ... Индивидуално е за всеки.
                        Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                        Мечо

Коментар

• Е са какво считаме ли че морала е изчерпан вече и в буквалния и в преносния смисъл.

Ив за църквата мен никой не ме е питал, затова и не съм оговарял. За себе си считам че не съм много вярващ. След рационален самокритичен преглед стигнах до извода че със сигурност не пречи, а помага. Влизам в църква и съм селективно вярващ а влизам и заради традициите и идентичността...

Дай са да чуем и твоя отговор че ми е интересно.
                          Last edited by pepe1234; 31.05.2018, 07:52.

Коментар

Ами нищо..кво да прайм. Има закони спрямо които живеем в зависимост в коя държава живеем. Без значение дали ни харесва и къв морал имаме...тези закони трябва да се спазват за да има ред някакъв. Ако оня изяде някой друг...евентуално ще го осъдят или убият и това е.

Кво да направим друго?

Човека си има друг морал - ядат му се хора. Единственното което мога да направя е да го избягвам...да не ме изяде или да го гръмна малко преди това))) За нас може да ни се струва не ОК...ама за брат му дето яде и той хора си е ОК.

Малко преиграхме с тоя морал ми се струва. Мен ме интересува само до толкова колкото той формира част от начина на мислене и до там. Друго не ме интересува.

„Спрямо”, Ванка, означава „по отношение на...” .Така че, „спрямо” закони не се живее. Живеем „по” закони, или „в съответствие с тях”. Или „според”. Но, „спрямо” - в никакъв случай. И редно, и хубаво е да познаваме езика Си, за да не ни се смеят жабите.
                            За морала съм съгласен.
                            Last edited by Pyramid; 31.05.2018, 10:57.

Коментар

• Защо смяташ, че някога е имало такива главатари?

В случая имам предвид главатар с абсолютна власт над групата, който налага и губи властта си чрез физически сблъсък, днес такива са само диктаторските режими. Ако водачът може да бъде отстранен по друг начин, значи не е 'главатар'.

Коментар

Кво да направим друго?

Давай следващата глава. Аз само ти казвам да прецизираш, заради долното отклонение.

Коментар

Working...
                                X