Първоначално изпратено от mia11
Разгледай мнение
Относно разголването ...поглеждането навътре....и узнаването на причините за страховете....с цел да се елиминира нуждата от защита.....това е тезата на психотерапевтите. Които в процес протичащ около 3 години...се опитват да те върнат в началото да приемеш това което се е случило и да го превъзмогнеш.
Това ми е големия спор с тях.
От една страна моите аргументи са че връщайки човек в миналото и ровейки там...го довеждаш до състояние в което той става по уязвим....и зависим от теб...и това го прави практически неустойчив да се справи с реалността.
Но контрааргумента с който съм съгласен е че има типове хора в определени състояния при които друг начин - няма.
Което като извод за мен е ...че...ако нямаш наистина огромен проблем който да ти пречи реално да живееш...психотерапията трябва да се сведе до състояние в което да отидеш за да споделиш ..да го изговориш и да ти олекне....а не да ровиш в миналото..а да го забравиш...и да продължиш напред по силен като те интересува само действителността.
Допускането...че някога ще се самоопознаеш...води до фалшива загуба на енергия в процес в който ще те отдели от реалността и ще ограничи възможностите ти.
Подобно на живеейки с вярата че ще се преродиш....ще ти намери оправдание за това как живееш.
А иначе ей това: " И така ако Миа и ТНМ се срещнат на живо и ако се окаже, че Миа разбере, че ТНМ с карабината е сериен убиец, нищо не пречи на Миа да постави още една рамка, различна от първата, защото тя разсъждава, че човек живее тук и сега и ако си промени възгледите, това значи, че не живее в миналото." е вярно в аспекта...че човек трябва да живее в момента в който живее.....и да сменя възгледите си за кой да е в зависимост от обективните обстоятелства....към даден момент.
Коментар