Първоначално изпратено от representjah
Винаги можеш да проведеш и САМ експеримента и ще се убедиш, че грешиш.
1. Social Pressure - Има камери наоколо, снимат те, непознат човек ти предлага златна монета. Естествено че ще откажеш - никой не иска да изглежда идиот пред камерата. А точно така ще се окажеш, ако я вземеш. (по-вероятно е!)
2. Никой не очаква да му дават златна монета току-така. Аз също. A очкванията за социалните роли са изключително силни и влияят върху изборите ни.
3.. КОнформизъм - по-добре с тълпата, макар и да грешиш, отколкото сам макар и да си прав.
комбинираш 1+2+3 и получаваш ЛОлапалуза ефект, както казва Чарли Мънгър.
Отделно не знаем agenda-та на човека който е снимал. Възможно ли е да има въобще хора които са взели монетата, но кадрите не са монтирани?
Колка са като прицент? Цялата работа с провеждане на адекватен експеримент е много тегава.. не случайно има огромна криза със изследванията които изобщо някога са правени по света. Reproduction crisis се казва, и в голяма част последвалите учени са неспособни да възпрозиведат същия/подобен резултат от изследванто с което са се заели да ре-продуцират.
Единственото което можеш да сме сигурни, че като се сговняса ситуацията, бързо ще се разбере кой на какво е способен и какви са му ИСТИСНКИТЕ мотиви и интереси. Но изходждайки, че съм част от Хомо Сапиенс, мога да предположа с точност 95% какво ще се случи. Моите мотиви са егоистични, способен съм да нараня/убия човек, имам нужните умения, и ще ги използвам ако се наложи. Ако някой се опита да ограничи свободата ми, или да ме нарани, естествено че ще отвърна. Но ще съм направил всичко възможно преди това да го избегна подобна ситуация. Едва ли си по-различен...
Коментар