Първоначално изпратено от Pyramid
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Всичко е по темата !!!. За Успеха....и причините за него. Искате ли да сте успешни?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от П.Ф.Изеров Разгледай мнение
В такива сложни неща избягвам предварителни определения, кое какво е, защото това (може да) ограничава или изкривява (bias) насоката на обсъждане.
Предпочитам, както виждаш, по-свободните определения – кое какво не е. Те са по-толерантни към дискусията и по-сигурни.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение
По-скоро са малко едностранчиви категориите, с които борави. Но това си е индивидуално разбиране на нещата. Категории като амбиция или патриотизъм съдържат и мощна положителна страна, а не само отрицателна такава.
Много е важно да се каже кой какво разбира под дадена категория иначе се получава смислов разнобой.
Ти, например, ако трябва да създадеш своя пирамида на ценностите, как би ги подредил, като Маслоу, или в по-различен порядък?
Коментар
-
Първоначално изпратено от П.Ф.Изеров Разгледай мнение
В такива сложни неща избягвам предварителни определения, кое какво е, защото това (може да) ограничава или изкривява (bias) насоката на обсъждане.
Предпочитам, както виждаш, по-свободните определения – кое какво не е. Те са по-толерантни към дискусията и по-сигурни.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнениеНо първо поясни ти как дефинираш амбицията, за да няма разминаване, защото се озказва, че всеки разбира нещо различно под амбиция.
Предпочитам, както виждаш, по-свободните определения – кое какво не е. Те са по-толерантни към дискусията и по-сигурни.Last edited by П.Ф.Изеров; 28.05.2018, 11:35.
Коментар
-
Първоначално изпратено от П.Ф.Изеров Разгледай мнениеПодчертаването на пълния член в изказването ти не беше граматическа корекция, а показване, че смяташ амбицията за единствения двигател, срещу което и дадох друго виждане.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнениеамбицията като категория, според повечето участници е ключова за определен тип успех.
Коментар
-
Първоначално изпратено от П.Ф.Изеров Разгледай мнениеНе те коригирам.
Прочети пак и ще видиш, че предлагам свое виждане.
Мога да коригирам някого само при явна фактологична грешка (ако на бялото е казано черно, например), в останалото не съм този с корекциите.
Иначе, уважавам виждането ти, но не отчиташ, че обсъждаме всичко през призмата на заглавието на темата, а амбицията като категория, според повечето участници е ключова за определен тип успех.
Отделен въпрос е какво разбира всеки под успех.
Коментар
-
Първоначално изпратено от П.Ф.Изеров Разгледай мнениеКазваш го, все едно това е единствената движеща сила за правенето на неща.
А не е единствената, и, може би, не е най-добрата или истинската – любопитството, удоволствието, любовта, не щеш ли, и подобни – те ми се струват по-вътрешна, по-истинска движеща сила на човек.
Изброеното от теб също е важно. Пак е въпрос на категории. Всеки гледа на света от своя прозорец.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнениеЗдравата амбиция е нещо съвсем различно. Тя моторът да се движим напред,
А не е единствената, и, може би, не е най-добрата или истинската – любопитството, удоволствието, любовта, не щеш ли, и подобни – те ми се струват по-вътрешна, по-истинска движеща сила на човек.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеАлонсо греши. Не, че изброеното не е вярно. Напротив. Неговата класификация на амбициите е непълна - причините не са ми известни - и, извън обхвата му, остава, ако щеш, обикновената човешка загриженост. Не знам защо, някои хора пропускат да забележат: Далеч не всеки „се доказва”, и далеч не всеки има нужда от това. Оставям сами да прецените, чия версия на света да приемете. Моята е тази.
Много е важно да се каже кой какво разбира под дадена категория иначе се получава смислов разнобой.
Ти, например, ако трябва да създадеш своя пирамида на ценностите, как би ги подредил, като Маслоу, или в по-различен порядък?
Last edited by Selena; 28.05.2018, 11:02.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
Много ти е грууви..то и затова не можеш да запълниш батерията. Трябват някакви по читави....мисли от грууви
Ако караш така....ще се разминеш с "poweruser"
Някой знае ли отговора на въпроса ми за правоъгълничетата под ника на ползвателя на форума?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение
Аз разделям амбициите на два вида. Болни, които съвпадат с описаното по-горе. Типичен пример са майките, водещи на солфеж деца, пеещи фалшиво или нямащи грам музикален талант. Или посредствен, но много напорист служител - напаст е това в един офис. И да, отзад най-вероятно има и комплекси.
Здравата амбиция е нещо съвсем различно. Тя моторът да се движим напред, осъзнавайки грешките по пътя. Има хора, при които подобен мотор липсва. Не мога да кажа дали са по-щастливи или по-нещастни, защото е много индивидуално. Всеки е устроен различно. Аз лично не съм фен на пасивната и интровертна позиция към живота, но всеки разбира живота различно.
Коментар
Коментар