IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Всичко е по темата !!!. За Успеха....и причините за него. Искате ли да сте успешни?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
    На тази база, вероятността да се вместим в твоя коридор е по-висока. От практическа гледна точка, подходът е по-ценен.
    Не искам мой коридор или въобще коридор, ограничаващ посоката, а мисля, че търсим истината, доколкото е възможно, или поне най-близкото с общ знаменател. При този подход коридорът би трябвало де е вреден.

Коментар

• Първоначално изпратено от П.Ф.Изеров Разгледай мнение

В такива сложни неща избягвам предварителни определения, кое какво е, защото това (може да) ограничава или изкривява (bias) насоката на обсъждане.
      Предпочитам, както виждаш, по-свободните определения – кое какво не е. Те са по-толерантни към дискусията и по-сигурни.
      На тази база, вероятността да се вместим в твоя коридор е по-висока. От практическа гледна точка, подходът е по-ценен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

По-скоро са малко едностранчиви категориите, с които борави. Но това си е индивидуално разбиране на нещата. Категории като амбиция или патриотизъм съдържат и мощна положителна страна, а не само отрицателна такава.

Много е важно да се каже кой какво разбира под дадена категория иначе се получава смислов разнобой.

Ти, например, ако трябва да създадеш своя пирамида на ценностите, как би ги подредил, като Маслоу, или в по-различен порядък?

Срам - не срам, за тази, която ми говориш, не се сещам. Егото не ми е чуждо - и даже, може да е и дост над средното обаче, като гледам, вероятността да се различав от масовата тук, е сериозна. Не бях се замислял, хммм.

Коментар

В такива сложни неща избягвам предварителни определения, кое какво е, защото това (може да) ограничава или изкривява (bias) насоката на обсъждане.
          Предпочитам, както виждаш, по-свободните определения – кое какво не е. Те са по-толерантни към дискусията и по-сигурни.
          Ок, какво не е амбицията според теб?

Коментар

Но първо поясни ти как дефинираш амбицията, за да няма разминаване, защото се озказва, че всеки разбира нещо различно под амбиция.
            Last edited by П.Ф.Изеров; 28.05.2018, 11:35.

Коментар

Подчертаването на пълния член в изказването ти не беше граматическа корекция, а показване, че смяташ амбицията за единствения двигател, срещу което и дадох друго виждане.
              Не я смятам за единствен двигател, а за основен двигател. Но първо поясни ти как дефинираш амбицията, за да няма разминаване, защото се озказва, че всеки разбира нещо различно под амбиция.

Коментар

амбицията като категория, според повечето участници е ключова за определен тип успех.
                Не е ключова, или поне не единствана, тъй като има безброй примери за амбиция без успех и много – за обратното.

Коментар

• Подчертаването на пълния член в изказването ти не беше граматическа корекция, а показване, че смяташ амбицията за единствения двигател, срещу което и дадох друго виждане.

Коментар

Не те коригирам.
                    Прочети пак и ще видиш, че предлагам свое виждане.
                    Мога да коригирам някого само при явна фактологична грешка (ако на бялото е казано черно, например), в останалото не съм този с корекциите.
                    Защото си подчертал пълния член в думата “моторът”, при положение, че в изходния текст тя е ок? Това имах предвид под корекция в чисто граматически план, нищо друго.

Иначе, уважавам виждането ти, но не отчиташ, че обсъждаме всичко през призмата на заглавието на темата, а амбицията като категория, според повечето участници е ключова за определен тип успех.

Отделен въпрос е какво разбира всеки под успех.

Коментар

• Не те коригирам.
                      Прочети пак и ще видиш, че предлагам свое виждане.

Мога да коригирам някого само при явна фактологична грешка (ако на бялото е казано черно, например), в останалото не съм този с корекциите.

Коментар

Казваш го, все едно това е единствената движеща сила за правенето на неща.
                        А не е единствената, и, може би, не е най-добрата или истинската – любопитството, удоволствието, любовта, не щеш ли, и подобни – те ми се струват по-вътрешна, по-истинска движеща сила на човек.
                        Не го казвам аз, така, а ти така го възприемаш, пречупвайки го през твоята лична камбанария. Благодаря за корекцията, но като си почнал да правиш корекции, коригирай всички постове, така поне ще има и полза, защото нещата се запаметяват.

Изброеното от теб също е важно. Пак е въпрос на категории. Всеки гледа на света от своя прозорец.

Коментар

Здравата амбиция е нещо съвсем различно. Тя моторът да се движим напред,
                          Казваш го, все едно това е единствената движеща сила за правенето на неща.

А не е единствената, и, може би, не е най-добрата или истинската – любопитството, удоволствието, любовта, не щеш ли, и подобни – те ми се струват по-вътрешна, по-истинска движеща сила на човек.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                            Алонсо греши. Не, че изброеното не е вярно. Напротив. Неговата класификация на амбициите е непълна - причините не са ми известни - и, извън обхвата му, остава, ако щеш, обикновената човешка загриженост. Не знам защо, някои хора пропускат да забележат: Далеч не всеки „се доказва”, и далеч не всеки има нужда от това. Оставям сами да прецените, чия версия на света да приемете. Моята е тази.
                            По-скоро са малко едностранчиви категориите, с които борави. Но това си е индивидуално разбиране на нещата. Категории като амбиция или патриотизъм съдържат и мощна положителна страна, а не само отрицателна такава.

Много е важно да се каже кой какво разбира под дадена категория иначе се получава смислов разнобой.

Ти, например, ако трябва да създадеш своя пирамида на ценностите, как би ги подредил, като Маслоу, или в по-различен порядък?

Last edited by Selena; 28.05.2018, 11:02.

Коментар

• Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

Много ти е грууви..то и затова не можеш да запълниш батерията. Трябват някакви по читави....мисли от грууви
                              Ако караш така....ще се разминеш с "poweruser"
                              . . . .

Някой знае ли отговора на въпроса ми за правоъгълничетата под ника на ползвателя на форума?

Коментар

Аз разделям амбициите на два вида. Болни, които съвпадат с описаното по-горе. Типичен пример са майките, водещи на солфеж деца, пеещи фалшиво или нямащи грам музикален талант. Или посредствен, но много напорист служител - напаст е това в един офис. И да, отзад най-вероятно има и комплекси.

Здравата амбиция е нещо съвсем различно. Тя моторът да се движим напред, осъзнавайки грешките по пътя. Има хора, при които подобен мотор липсва. Не мога да кажа дали са по-щастливи или по-нещастни, защото е много индивидуално. Всеки е устроен различно. Аз лично не съм фен на пасивната и интровертна позиция към живота, но всеки разбира живота различно.
                                Алонсо греши. Не, че изброеното не е вярно. Напротив. Неговата класификация на амбициите е непълна - причините не са ми известни - и, извън обхвата му, остава, ако щеш, обикновената човешка загриженост. Не знам защо, някои хора пропускат да забележат: Далеч не всеки „се доказва”, и далеч не всеки има нужда от това. Оставям сами да прецените, чия версия на света да приемете. Моята е тази.

Коментар

Working...
                                X