Това което прави човекът човек е самосъзнанието му. Възможността не само да вижда но и да осъзнава себе си. Така да кажем да прави абстракция на самия себе си, в собственото си съзнание. Тази абстракция може да е лично негова, може и да е приел чужда абстракция. Мисленето само по себе си е пак абстракция на реалността в собственото съзнание. Човек разбира света и намира своето място в него през тези абстракции. И двете неща и абстракцията на собственото му аз и на реалността около него са изцяло под негов контрол. И пак всеки нормален човек разбира че тези абстракции не са реалното му аз или реалния свят. Но това не пречи голяма част от отношението му и към себе си и към реалността да се определят не от реалните такива, а от неговите абстракции. Като иска може да си вгорчи живота като се вкарва в кофти филм, като иска може и да си направи готин филм. Така и така филма е неизбежен и то поради единствената причина че човек е разумен.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Всичко е по темата !!!. За Успеха....и причините за него. Искате ли да сте успешни?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
няма такова нещо като борсово поведение. В борсата нищо не зависи от теб като обикновен човек. Абсолютно нищо. Всяко действие е успешно или неуспешно в резултат на късмет или интуиция .
- 1 like
Коментар
-
Човек е това което сам мисли за себе си което пък е в резултат на това какво мислят другите за него. Щото преди да си помисли нещо за себе си човек е получил обратна връзка вече и е под влияние на нея.
Помисли...върху следния мисловен експеримент...представи си сам човек....родил се, израстнал и живеки сам .
Какво ще мисли тоя човек за себе си?
Искам да ми отговориш много.
Коментар
-
няма такова нещо като борсово поведение. В борсата нищо не зависи от теб като обикновен човек. Абсолютно нищо. Всяко действие е успешно или неуспешно в резултат на късмет или интуиция .
Ама късметът и интуицията са наистина важни.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
Всъщност нещата са елементарни. Цялото възпитание на хората от най-малка възраст е насочено към това да им втълпят, че те са това което другите мислят за тях. Родителите така си осигуряват лесно възпитание, учителите си осигуряват контрол. В последствие обществото продължава този натиск през работа, колеги. Реклами по телевизията, където едва ли не най-големия проблем на някой е че някой друг нямало да хареса нещо в него, всякакви смотани статии и книги за усувършенстване, експлоатиращи несигурността на човека насадена му още от детството.
А това просто не е вярно. Човек е това което сам мисли за себе си. Като иска може да си върже собственото възприемане за себе си, с това което другите мислят, като иска може да не го прави. Никой не може да му заповядва как да мисли. В това е напълно свободен. За щастие или за съжаление хората сами се връзват. Оковават се в собствените си вериги и дават ключовете на някой друг.
А човек не е това това което му липсва, а е това което е. И това е най-доброто му аз в този момент. В следващ момент може да е друг, може и да не е. Но пак няма да е това, което му липсва или това, което другите виждат в него. Пак ще си е просто той и пак това как се възприема ще зависи само от него самия. Така че може да се придържа към по-приятната част - да се харесва А и никой няма право да му казва да мисли за себе си по-друг начин.
Помисли...върху следния мисловен експеримент...представи си сам човек....родил се, израстнал и живеки сам .
Какво ще мисли тоя човек за себе си?
Искам да ми отговориш много.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнение
Ако конформизъм и агресия са характеристики на определени психотипове, съвместими с пазара /допускам, че има и несъвместими/, то борсовото поведение е предефинирано от психотипа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Ами, звучиш ми мрачно и отчаяно, а Животът е прекрасен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от П.Ф.Изеров Разгледай мнениеНека разкажа за моите последни успехи.
Снощи си направих вкусен пастет от телешки черен дроб. Предишният опит беше неуспешен. Следващият ми опит ще е с гъши дроб.
Оня ден имах технически проблем в работата, открих го в един спукан маркуч (става въпрос за вакуум), написах в допълнение към дневника да се внимава с това.
Продължава успеха ми да говоря с хората, които харесвам, така, че да ни е на сърце и да се почти обичаме.
Коментар
-
Не те разбирам Но то не е и за първи път.
Коментар
-
Всъщност нещата са елементарни. Цялото възпитание на хората от най-малка възраст е насочено към това да им втълпят, че те са това което другите мислят за тях. Родителите така си осигуряват лесно възпитание, учителите си осигуряват контрол. В последствие обществото продължава този натиск през работа, колеги. Реклами по телевизията, където едва ли не най-големия проблем на някой е че някой друг нямало да хареса нещо в него, всякакви смотани статии и книги за усувършенстване, експлоатиращи несигурността на човека насадена му още от детството.
А това просто не е вярно. Човек е това което сам мисли за себе си. Като иска може да си върже собственото възприемане за себе си, с това което другите мислят, като иска може да не го прави. Никой не може да му заповядва как да мисли. В това е напълно свободен. За щастие или за съжаление хората сами се връзват. Оковават се в собствените си вериги и дават ключовете на някой друг.
А човек не е това това което му липсва, а е това което е. И това е най-доброто му аз в този момент. В следващ момент може да е друг, може и да не е. Но пак няма да е това, което му липсва или това, което другите виждат в него. Пак ще си е просто той и пак това как се възприема ще зависи само от него самия. Така че може да се придържа към по-приятната част - да се харесва А и никой няма право да му казва да мисли за себе си по-друг начин.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Като те чета, току се боя за живота ти. Н'дей т'ка, пор фавор.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
Значи не разбирам това мнение. Не разбирам и затова питам.
Значи тая работа със стойността и растежа?
Защо отхвърляш тези понятия при положение, че точно те са те докарали до положението до което си в момента. Така можеш да говориш ако си стартирал само с борсите и не си се занимавал с нищо друго. Точно, чрез вярата в понятията стойност и растеж ти си направил парите си с които търгуваш в момента. Или греша?
Ами тая работа с пасивното инвестиране? Ти самият нямаш ли пасивни инвестиции? Бизнеси, имоти? Ако нямаш да кажеш, че е лошо, разбирам
Ами тази работа с развитието и застоя? Ако някой е спрял да се знаимава с борса и се е отдал да кажем на детето си за някакъв период, това значи ли че е спрял развитието си и е деградирал?
Ами ако някой си е казал стоп и е забил на плажа в Гоа да пуши трева и да медитира, вместо да се развива и да прави още пари, това значи ли че е деградирал?
Ако сега имаш примерно 100 милиона и ако продължиш така, какво ще е след 10 години? Ще имаш примерно 500 милиона. А може да имаш и нула. Зависи от късмета ти предимно. И каква е разликата между 100 и 500 милиона? Примерно....
Сега тея със стойността и растежа много искам да влязат в главата ми...да са в играта с новите ИПО та ..например дропбокс..в която сме и ние... и пак да си поговорим за стойност и растеж. Да скочи едно нещо 30% за 3 дена и т.н...
За пасивното инвестиране...пак говоря за пазара. За пасиво инвестиране трябва да се говори когато имаш сериозни пари. А който няма...първо да ги направи...със спекулации, комар или с бизнес или с квото иска...и после да мисли за това.
За застоя...не Алонсо...ако си спрял да се занимаваш с бизнес или с квото се занимаваш и можеш да си го позволиш - да се занимаваш с децата си е огромно развитие. Но ако не можеш да си го позовлиш ...няма и да си полезен - дори ще си вреден за децата си ...така че това е застой. Освен ако съпруга/та ти не се грижи за това да можеш да си го позволиш.
Ако се е забил на плажа в Гоа ( не го знам къде е това ) и медитира или пуши...или ебе ...е същото като по горното. Ако може да си го позволи...това е развитие ако не ...деградация.
За 100 те милиона....всеки сам решава какво иска да прави. Дали да спре и кога да спре...или да продължи. Ако си го докарал до 100 милиона...няма късмет в тая работа. В парите разлика не се търси...това е начин на живот....и къв да е този начин на живот ако носи фън...е ок...ако носи прекалено много стрес - не е ок.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеМога да определя, че съм перфектен футболист, ама много трудно да си повярвам
Коментар
-
В общи линии с нищо не съм съгласен. Това е само повърхността, Всяко едно съзнателно действие на човек, а всъщност и несъзнателните такива си имат някаква вътрешна причина. И тази вътрешна причина не е "защото така искам " или "защото така ми харесва" а е причината да иска това, или причината това да му харесва. Условията на живот със сигурност влият, но и те са на повърхността. И тези причини рядко са нещо хубаво, за това хората по принцип не ги и търсят. Причините извират от слабостите на човека, слабостите така както сам той ги вижда. Дори и да не си ги признава. Усещане за загуба на контрол над живота си, усещане на малоценност или слабост, някаква екзистенциална тревожност, дори усещане че времето минава. Вариантите са адски много - и всичките са неприятни - за всички хора. Тези причини пораждат желание човек да направи нещо, да промени нещо, да създаде нещо - тук вече могат да се получат и доста положителни неща. И същите тези причини, които карат човек да си купи мотор, го карат и да търгува по някакъв начин. Нещата които го напрагят вътрешно го напрягат през две три итерации и на пазара. Борсата не е нещо различно от нормалния живот - стреса от загуби или жаждата за печалба идва все от едни места Някаква празнота, някаква слабост дълбоко в съзнание.
И тъй като хората не са толкова различни - колкото и всеки да си мисли че е уникална снежинка общите им слабости образуват трендове във времето. Самозаблуждения, страхове, еуфория, нарцисизъм или комплекси всичкото избива в един или друг момент в стадно поведение. И за другите това е относително лесно да се види - но човек трябва да го вижда и в себе си. А то е там. даже не се и крие а иска да излезе на повърхността. Ако не го вижда ще се прецака, ще бъде повлиян от груповата психологията. А колкото ще да приказват как на пазара всички печелят това не е вярно малко на брой печелят прилични проценти, много на брой губят яко. Дори и да не е абсолютно, губят спрямо алтернативата да инвестират пасивно в индекси.
Коментар
Коментар