IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

    Фейсбук е за глупаците само глупак мое си излага лич ния живот на показ.Като сичко американско пълен боклук
    За личния живот е така, но да генерализираш е не по-малко глупаво и примитивно... нали интернет и компютъра, който ползваш е американски, що ги ползваш като са боклук... Ъ?
    Location: Terminal Island
    Institution: FBI Correctional Facility
    Jurisdiction: Unknown

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
      Проверявай преди да даваш неуместни промери за Африка.За сведение на всички днешни континенти е имало много , много древни цивилизации

      https://iskamdaznam.com/8-afrikanski...tva-rde-malko/
      Кире, приятелски ти го казвам, историята определено не ти е силна страна. То това е един от най-големите проблеми на сегашните либерасти, липсата на цивилизации у Африка, като изключим Египет, но той е друга бира. И въртят, и сучат, ама пусто няма цивилизация и няма. Малко като нашите "славяни" - пусто търсим цивилизация и при тях, белким зарадваме големият руски брат, пък то какво излиза - само грънци, нищо друго, и някоя землянка с ултра примитивни условия. А при българите (незнайно защо наречени прабългари) излиза и култура, и златни съкровища, и календари, и каменни градове, пък при славяните - нъцки, до степен, че чак сами си внасят господари, щото освен пушчечно месо и руси жени за разплод, друго от тях не става - тъжно, но факт.

      Та и ти така - цивилизации у Африка - бахти вица. Ама нали сега генетичните изследвания са забранени на тази тема, а повдигането и е табу, та да вървим срещу природата. Цивилизации има в Америките, има в Азия, има в Европа, но пусто в Африка - нъцки (и в Австралия пак нъцки, но тя не е интересна). Обаче как да кажеш, че се генетично негодни и това е доказано от историята, като много по-лесно е да обвиниш гадните бели копелета? Ех, тази скапана либерастия! То само като видиш какво направиха с ЮАР, като тъмнозелените взеха властта и вече 30 години държавата се влачи по корем, отнеха земята на белите, натикаха ги в резервати (по тъмно не се излиза), здравната им система рухна, а икономиката им е на дъното, ама не е политкоректно да се говори, нали?

      Апропо, винаги съм се чудил как все искат квоти за тъмнозелените в разни области, а досега не съм чул да се иска квота за поне един бял състезател на финала на 100 метра бягане за мъже - за едните може, а за другите - ами да оставим нещата на природата и да не пречим. Но така е - има крави за мляко, има и крави за месо. И двете се селектират с години, а Бате Пешо ще ти каже какво стана с млеконадоя, като изклаха кравите за мляко през 90-те, щото нали все е крава, кво ти пука.

      Абе дълга тема, но си има естествена причина защо на едното място има кенефи и течаща вода, а на другото - не, но не ни е удобно да го признаем, щото нали там за белите расисти, мръсните колониалисти и милите африканчета, които от скука се плодят като хлебарки - дайте да дадем, другари, дайте да дадем
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

      Коментар


      • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
        Има известна истина в думите ти 77. Даже доста.
        Но, защо според теб "богатите" които обикновено са и образовани,трябва да осигуряват "кенеф" за всяко чаве пръкнало се на света, само защото приматообразните му 15 годишни родители ( както и техните на свой ред) са решили да се наплодят, като дребни полски мишки, поради липсата на други занимания?
        За подобни .."вредители" има други решения, вместо строенето на "кенефи".
        Не звучи много хуманно, но пък съм сигурен, че точно в тоя форум и тая държава, ще намери бол привърженици тази теория....колкото и някои да се самозаблуждават към коя категория принадлежат.
        Mда, когато си прав, прав си - твърде много утопия има у нас, като обикновено при по-богатите тя е и на по-високо, едно егалитарно утопично ниво.

        Да имало било за всички кенефи - хахахха, и защо да има бе? Да сме били равни - ми ти ако имаш по-готина жена от моята, ще може ли да ми я заемаш за един месец, за да не се чувствам аз нещастен с моята грозна жена? А ако имаш по-хубава кола, що не ми я дадеш да я покарам? А да поживея в по-хубавото ти жилище? Нали и ти си човек , и аз съм човек, защо ти да имаш повече от мен - дай и на мен, бате, чаветата гладни, покрив искат, кола да им осигурим Бахти тъмнозеленото мислене, прикрито зад красиви лозунги - егалите, либерте, фратерните и накрая Жу суи, ние ще ви се дупим, ама вие поне вазелен си носете, ако нямате, ще ви осигурим - хайде холан с подобни комуноидни утопии!!!

        Дядо ми винаги казваше (макар и той да беше утопист) - хората не са равни и няма как да са равни, хората са като пръстите на ръката - ако всички бяха равни, нямаше да можеш да ги сгънеш и нито мотика можеш да захванеш, нито в юмрук да я свиеш и да зашием един на този, който те малтретира!

        Пътят към Ада е осеян с добри намерения - познато ли ви е? Измислено е преди 600 години и Западът умира точно заради либерстията и джендърството си, заразен от утопиите за егалитето и ояден до липса на съпротива. Поклон пред светлата му памет...
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

        Коментар


        • Хашек:
          "Най-хубавото в този живот е да се правиш на идиот."
          Поздрави от храбрият войник Швейк..

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
            ЦК на партията-майка няма как да знае предварително, че фейсбук е полезно предприятие. Най-вероятно ще сметнат идеята за пълна глупост, както смятаха повечето хора на времето, включително и аз.

            Освен това стартъпи има един куп и много от тях имат добри идеи и енергични основатели, силно си вярват, но никой не знае предварително как точно ще реагира потребителя и конкурентите (потенциални или с близки “продукти”). Вместо да решава ЦК, по-добре да реши пазарът. По-мотивиращо е и за предприемачите и за потребителите.
            Фейсбук е за глупаците само глупак мое си излага лич ния живот на показ.Като сичко американско пълен боклук

            Коментар


            • Тази вечер бях на един спектакъл в народния в главната роля Камен Донев ама не е моноспектакъл...казва се "Живота е прекрасен" . Препоръчвам да го гледате...много як.

              Разправя се за един човек със съсипан живот...2 години без работа и т.н. който иска да се застреля. Комедия е разбира се спектакъла ...сещате се щом е с Камен донев.....

              По едно време Камен каза едно нещо в спектакъла което ме накара да се замисля много....и което смятам е свързано с темата.

              Знаете ли кво каза?.....Каза..."Когато човек наистина няма какво да губи - се чуства истински СВОБОДЕН"

              Всъщност...това е мисля ключа за бараката по отношение на свободата като цяло...както и основата на всяка революция.

              Свободата е невероятно илюзиорна през целия съзнателен живот на човек. Ако се замислите...никога човек не е на практика свободен. Няма практическо значение в какъв строй живее. Свободата е само на хартия. Човек е зависим...от всичко...от семейството...от децата...от парите....от работата...от бизнеса...от строя в който живее..от законите дори...зависим е от началниците си...от пазара...от конкуренцията от пазарната икономика...от медиите...от правосъдието....от абсолютно всичко е зависим непрекъснато. И дори теоритично човек не може да бъде истински свободен. Той през живота си ...минавайки различни етапи на развитие е зависим или несвободен от различни неща...тъкмо стане свободен от родителите си...става зависим от семейството си....тъкмо стане свободен да има пари...и почва да става зависим от това кво да ги прай....това което казвам не е единственното...всъщност сега почнах да мисля и не можах да измисля кога човек наистина би могъл да бъде свободен. Освен когато няма какво да губи.
              А ние се грижим...дали сме свбодни при капитализма ...или при социализма...или при тоталиризма и т.н. И мисля че това ни е последния проблем...в притесненията. Айде дори да не е последния но един не толкова важен проблем.

              Аз все си мислех че аз съм свободен...след всичко което съм направил и осъзнах за 2 секунди че всъщност аз въобще не съм свободен. Не мога да направя квото искам...дори не мога да кажа квото искам на който искам....защо? защото имам отговорности...а те никога не спират...и всеки човек има..различни през различните етапи на живота му но те винаги са там....Няма никаква свобода...истинска..има само илюзия за свбода. Убеждения че сме свободни и надежда че ще станем такива ако някакви неща в мислите ни уж се сбъднат....а те дори да се сбъднат само идват да покажат че сбъдвайки се са донесли със себе си куп други неща от които няма да бъдем свободни.
              И почва да ми звучи смешно....това да се борим за свобода. Абсолютно глупава борба.

              Което ме навежда на мисли....тези вече са мои а не от спектакъла...

              А именно....Предпоставката за Революция къде да е....и неистовата нужда за СВОБОДА идва само там...където има достатъчно критично голяма маса от хора които НЯМА КАКВО ДА ГУБЯТ. Само те са свободни....истински...щото квото и да направят предполагат че все ще е по добре. Тези които са стигнали дъното...по един или друг начин или са загубили всичко...най вече вяра. Разбира се същите тези хора след революцията изведнъж осъзнават че това за което са искали революция или промяна хич не ги прави свободни. Напротив автоматично ги прави несвободни но от други неща които даже не са подозирали че съществуват. Както ние от соца в капитализма.
              В този ред на мисли...в капиталистическото общество трудно да не кажа невъзможно ще настане революция към социализъм или подобни ..т.е процеса е необратим...само и единственно поради това че по голямата част от хората при капитализма имат какво да губят. Те няма да са богати....те ще живуркат но все пак имат какво да губят.
              А революцията от социализъм към капитализъм е напълно реална както и се оказа, само по една причина - защото хората се надяваха убедени от лидери които съвсем директно спечелиха , че ще спечелят и те и си мислеха че няма какво да губят.
              А условията за потенциална печалба съществуват при всеки соц или тоталитарен строй. Което следва да покаже...че поради тези причини били те и неправилни...соц строя не може да е устойчив. Но не поради принципите на строя....а поради част от факторите които казах сега.




              В спектакъла Камен каза ....когато му оставаха 30 минути живот преди да се застреля....че в тези 30 минути той наистина се чуства свободен...щото просто нищо няма значение.

              Може би цяло изкуство е...да се постараеш да бъдеш свободен не само в тези 30 минути. Чуството си представям че е велико....и тъжно. Щото идвайки истинската свобода....изчезват мотивите да се бориш.

              Кое е по добре ми е въпроса...да си свбоден или да ти липсва мотива за борба?


              Но за мен сякаш след тоя спектакъл...свободата придоби друго значение.
              Last edited by Iv_max; 12.04.2018, 03:31.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                Iv_max - ще дойде време медицината да бъде тотатално отречена и считана за престъпление, това не е мое мнение на на лекар от саш който оглавява листата и е най добрия им специалист в едно медицинско направление - специалност. Осигурители и застрахователи са престъпници и въобще не е чудно че са в симбиоза с това чудо наречено здравеопазване - соц.идиотия. По отношение на нашата нация медиците ни са нанесли вреда по голяма от която и да било война, да не влизам в конкретиката на страшните факти щом си параноик по отношение на здравето си. Ако ти се наложи в затвора да влезеш няма страшно, но ако ползваш услугите на хора с бели престилки - страшно е, опасно е.
                А реално....напредъка в медицината е отговорна за увеличаване на продължителността на живота. Не знам от къде ти идват подобни мисли в главата на теб.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                  77 - то осигуряването изглежда възможно, но как ще ги накарат да го ползват без бой. Защото ако бъдат бити за да го ползват ще кажеш що бият тия хора - ето пак лоши.
                  С книги, образование и още книги. Няма друг път.
                  Last edited by Selena; 11.04.2018, 23:46.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
                    Първосигнално погледнато не трябва да осигуряват.
                    НО. Богатите, образованите, умните, кадърните и т.н. имат ПРЕТЕНЦИИ да водят, да управляват ОБЩЕСТВОТО. Намерили са си начини как да ги "избираме"даже. Куклите им де.
                    Те са овчарите, които трябва да се грижат за стадото. Да помагат на бедните, простите, болните, и т.н. да станат ХОРА.
                    Да станат достойни членове на ОБЩЕСТВОТО. Това трябва да е ролята на водачите с претенции да водят ОБЩЕСТВАТА.
                    Ние не градим икономиките като самоцел. Икономиката трябва да служи на обществото.
                    И ако ТЕ искрено са загрижени за обществата, ще направят нужната СИСТЕМА за да осигурят поне базовите неща на стадото.
                    Също както родителите в нормалното семейство имат ЗАДЪЛЖЕНИЕТО и ОТГОВОРНОСТТА, да осигурят кенеф, образование и т.н. на децата си. При това родителите не си ги избираме, но като нормални хора считаме, че те по принцип са длъжни.
                    И как се грижат финансовите владетели на света за тези важни неща?
                    +++++++++++++++++++++++++++

                    Коментар


                    • ЦК на партията-майка няма как да знае предварително, че фейсбук е полезно предприятие. Най-вероятно ще сметнат идеята за пълна глупост, както смятаха повечето хора на времето, включително и аз.

                      Освен това стартъпи има един куп и много от тях имат добри идеи и енергични основатели, силно си вярват, но никой не знае предварително как точно ще реагира потребителя и конкурентите (потенциални или с близки “продукти”). Вместо да решава ЦК, по-добре да реши пазарът. По-мотивиращо е и за предприемачите и за потребителите.

                      Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение
                      Ив макс ако ти си държавата, а аз знам нещо уникално за пазара защо си мислиш че бих го споделил без да искам собственост от компанията едни 10% кое би ме задържало в твоята държава вместо да се листвам на някоя борса и да стана милионер или милиардер, ти заплата ли ми би предложил.
                      Ти ако имаш такъв стартъп примерно с нещо уникално което знаеш че ще постигне успехи би ли го подарил на държавата, където някой държавен служител ще ти каже на колко да го продаваш и какви пари да даваш на отдела си и т.н.
                      Last edited by Money; 11.04.2018, 23:41.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение

                        Цитирам забелязаното от един от вече редкия вид homo sapiens, за разликите между хората, и се питам вярна ли политкоректната теория за еднаквостта между човеците :

                        "...както ни се струва не сте никога проумявали, пък и не сте се замисляли какво представляват от себе си атинияните, с които вие ще трябва да се мерите, и колко много се различават от вас във всяко отношение. Те са новатори и съобразяват бързо, като осъществяват бързо и своите идеи, а вие запазвате онова, което сте придобили, не изнамирате нещо ново и не осъщестявате на дело дори и онова, което е необходимо. Освен това те са дръзки, без да преценяват своите сили, безразсъдно смели, самонадеяни и проявяват оптимизъм, даже и при тежки обстоятелства, а вашия начин на действие ви кара да не правите нищо другояче освен под своите възможности, да не се доверявате дори и на най-сигурните разсъждения и при тежки обстоятелства да смятате, че никога няма да се избавите от опасностите. Те са бързи в своите действия, а вие обичате да протакате нещата. Те обичат да ходят в чужбина, а вие обичате да си стоите у дома. Защото те мислят, че чрез пътуването в чужбина могат да реализират някаква печалба, а вие смятате, че пътуването може да увреди на онова, което е припечелено. След като победят неприятеля те го преследват колкото е възможно по-далеч, а когато са победени, отстъпват, колото е възможно по-малко. Освен това, като жертват с по-голяма готовност от всички други своите тела, когато служат на своята държава, те запазват по-добре от всички други своите умствени способности, за да и служат. Когато атинияните не постигнат напълно целите, които са си поставили, те си мислят, че са се лишили от нещо, което им принадлежи. А онази придобивка, която им носи като печалба едно нападение, им се струва като незначителен резултат в сравнение с онова, което им остава да направят в бъдеще. И ако те не успеят в някакво начинание, на мястото му възниква друга надежда, която да компенсира и попълни загубата. Вслeдствие на тази характерна черта, която е присъща само на атинияните, когато те намислят нещо, те го прдприемат толкова бързо, щото неговото притежание и надеждата, че ще го притежават им се струва едно и също. Така те се трудят непрекъснато през целия си живот всред изпитания и опасности. Атинияните се радват много малко на онова, което имат, защото са погълнати непрекъснато от мисълта за постоянни придобивки и смятат, е за тях не съществува друго празненство освен да изпълняват постоянно своите задължения и че бездейната почивка за тях е по-голямо зло, отколкото дейността свързана с непрекъснати изпитания. Накратко, атинияните биха могли да бъдат характеризирани правилно, като се каже, че в тяхната природа е нито те да имат спокойствие, нито пък да оставят останалите хора на спокойствие."
                        Цитираното важи за всяка талосократия. Минойци , Атиняни, италианските градове държави по времето на ренесанса, Холандската пепублика, Британската империя, и до някъде това важи и за САЩ ,последната издънка на дървото.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

                          Що си мислиш че като богатството е разпределено по справедливо , хората ще живеят по богато и по щатсливо. Прав си донякъде но не съвсем. И ако не беше дошла индустриалната революция хората живеещи в африка още щяха да си ловуват антилопи и да ядат банани и да нямат постоянен достъп до прясна вода. Тяхната бедност не защото запада е богат и ги ограбва. А защото никога не са развили цивилизация освен Египетската с която те нямат нищо общо. И кои са тези лоши хора които устройват войните и кризите. Погледнато исторически войни и нестабилност винаги е имало. Или си привърженик на конспиративните теории че някакви тайни общества ги предизвикват. И защо са изчезнали такива велики цивилизации като Шумерската и Египетската. Или са се разпаднали империи като Римската и Османската. Пак заради някакви лоши хора. Да силните на деня се опитват да насочват процесите в някаква посока. Но срещу тях има и други силни на деня. Но в цялата картинка най силна тежест имат масите . И ако тълпата тръгне в някаква посока никой не може да я спре, просто ще бъде смачкан. Тълпата си намира религия , идеология, култ мания или нещо друго в което да вярва и го следва, за които е готова да даде дори и живота си. И в повечето случаи си избира и лидер.Това което се развива в момента и ще се развие в бъдеще. Също както се е развивало като исторически процес през последните 6000 години.

                          И понеже сме в икономически форум ще перифразирам първи постулат на Чарз Дау по мой начин.

                          Никой не може да манипулира първичния тренд на историческите процеси , независимо колко голям участник е.

                          Поздрави.
                          Цитирам забелязаното от един от вече редкия вид homo sapiens, за разликите между хората, и се питам вярна ли политкоректната теория за еднаквостта между човеците :

                          "...както ни се струва не сте никога проумявали, пък и не сте се замисляли какво представляват от себе си атинияните, с които вие ще трябва да се мерите, и колко много се различават от вас във всяко отношение. Те са новатори и съобразяват бързо, като осъществяват бързо и своите идеи, а вие запазвате онова, което сте придобили, не изнамирате нещо ново и не осъщестявате на дело дори и онова, което е необходимо. Освен това те са дръзки, без да преценяват своите сили, безразсъдно смели, самонадеяни и проявяват оптимизъм, даже и при тежки обстоятелства, а вашия начин на действие ви кара да не правите нищо другояче освен под своите възможности, да не се доверявате дори и на най-сигурните разсъждения и при тежки обстоятелства да смятате, че никога няма да се избавите от опасностите. Те са бързи в своите действия, а вие обичате да протакате нещата. Те обичат да ходят в чужбина, а вие обичате да си стоите у дома. Защото те мислят, че чрез пътуването в чужбина могат да реализират някаква печалба, а вие смятате, че пътуването може да увреди на онова, което е припечелено. След като победят неприятеля те го преследват колкото е възможно по-далеч, а когато са победени, отстъпват, колото е възможно по-малко. Освен това, като жертват с по-голяма готовност от всички други своите тела, когато служат на своята държава, те запазват по-добре от всички други своите умствени способности, за да и служат. Когато атинияните не постигнат напълно целите, които са си поставили, те си мислят, че са се лишили от нещо, което им принадлежи. А онази придобивка, която им носи като печалба едно нападение, им се струва като незначителен резултат в сравнение с онова, което им остава да направят в бъдеще. И ако те не успеят в някакво начинание, на мястото му възниква друга надежда, която да компенсира и попълни загубата. Вслeдствие на тази характерна черта, която е присъща само на атинияните, когато те намислят нещо, те го прдприемат толкова бързо, щото неговото притежание и надеждата, че ще го притежават им се струва едно и също. Така те се трудят непрекъснато през целия си живот всред изпитания и опасности. Атинияните се радват много малко на онова, което имат, защото са погълнати непрекъснато от мисълта за постоянни придобивки и смятат, е за тях не съществува друго празненство освен да изпълняват постоянно своите задължения и че бездейната почивка за тях е по-голямо зло, отколкото дейността свързана с непрекъснати изпитания. Накратко, атинияните биха могли да бъдат характеризирани правилно, като се каже, че в тяхната природа е нито те да имат спокойствие, нито пък да оставят останалите хора на спокойствие."

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                            Проверявай преди да даваш неуместни промери за Африка.За сведение на всички днешни континенти е имало много , много древни цивилизации

                            https://iskamdaznam.com/8-afrikanski...tva-rde-malko/
                            Проверявай достоверни източници. Може да ти стане интересно.

                            https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90...BD%D0%B1%D0%B8

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
                              Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

                              Може! На теория чрез плановата икономика социализма може да създаде всякаква индустрия. Голяма част от растежа може да дойде и от национални мега инфраструктурни проекти. Всичко зависи от хората които управляват. Ако са некадърници и без визия - нищо няма да стане.

                              Обаче няма гаранция че този растеж ще направи хората по щастливи и доволни от живота. По вероятно е да стане обратното и плановата икономика да завърши със революция. Хората не могат да се придържат към една система, да спазват правила и да преследват общи цели за дълго време. Те искат "свобода". И затова личния интерес в крайна сметка винаги надделява над общия и системата започва да се пропуква.
                              Затова хората днес предпочитат капитализма защото им дава усещането за повече лична свобода.

                              Иначе моето мнение e че и капитализма и социализма се провалиха! Просто се доказа че и двете системи не могат съществуват по отделно. (Във чист вид)
                              Затова днес всички икономики се стремят към някакъв балансиран микс. Но дори и това не работи в дългосрочен план. Защото живеем на земята, ресурсите са ограничени а нашите технологии са все още прекалено примитивни. Няма как със такива примитивни разбирания да се научим да живеем във баланс със природата.

                              Затова единственото което работи в дългосрочен план е периодичната депопулация на земята. Рестартиране на системата и започване отначало.
                              Това ще се случи скоро. Може би дори и в нашия живот.

                              Вероятно Homo sapiens ще бъде заменен от нов вид човек който ще има далеч по висока интелигентност и това ще му позволи да създаде нов вид система на управление която ще бъде по устойчива и във синхрон със природата.

                              Тоя нов, превъзхождащ Homo sapiens вид, не знам откъде ще се пръкне. Като гледам еволюцията, която преживява, тенденцията е за връщане назад. Отиваме към технологична немислеща маймуна, но пък ще си имаме, за сметка на това, Изкуствен интелект.

                              Коментар


                              • Проверявай преди да даваш неуместни промери за Африка.За сведение на всички днешни континенти е имало много , много древни цивилизации

                                https://iskamdaznam.com/8-afrikanski...tva-rde-malko/

                                Коментар

                                Working...
                                X