IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
    Социализъм не знам какво е. Някой да даде точно определение за социализъм.
    Ако използваме думите на Маркс (цитирам по памет), социализмът е преходен етап преди постигането комунизма, когато чрез революция ще бъдат премахнати класовите, религиозните и националните различия. Следва изброяване на групи хора, етноси и тн, които трябва да бъдат бастисани. И после ще настане рай на земята...

    Хитлер е типичен пример за завършен социалист (националсоциалист). Всичко останало е прах в очите и опит една нечовешка идеология да бъде захаросана и приведена в приемлив за хората вид.
    Last edited by blqblq; 10.04.2018, 23:58.

    Коментар


    • И още нещо в историята всички командно-административни системи над икономиката са водели до глад и дефицит.

      Адам Смит в Богатството на Народите прави някакви сметки около 1750 год че за производството на една карфица са нужни около 700 (или 70) операции (не помня вече). И това не е по-силата на никой човек да го планира и произведе. Единствено свободния пазар може да го планира и произведе.

      Предполагам е включвал и операциите по самото копане и извозване на рудата и може би производството на самите инструменти за производството на карфицата, иначе няма как да ги докара до 700 (айде до 70 е по-лесно).

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

        С тея думи по горе искам да кажа идеята...че в тоталитарна държава не може да се открадне повече от колкото в капиталистическа.
        Има и нещо друго. В тоталитарно Чили като Пиночет беше гаден лош диктатор. Та по негово време има проблем с банките - фалити. Естествено банкерите са се надявали държавата да им помогне. Амаа опсс изненада Пиночет прави единственото логично нещо - осъжда ги и праща в затвора.

        Ама не знам Чили по негово време към коя категория я слагаш - към тоталитарна или към капиталистическа. Или към двете.


        Коментар


        • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

          И пак....имаше много предимства. Безплатно здравеопазване и образование, жилища за всеки и т.н А относно образованието...то беше убийственно добро. След падането на соц лагера....специалистите от него се търсеха като топъл хляб от запада.

          Това не е носталгия по социализма...това са факти които не трябва да искаме да се върнат но не трябва да ги забравяме
          Информирай се на Запад как е било по-онова време. Няма да е зле да видиш, че по същото време докато тука и двамата човека в семейството са работели за панелка или за Москвич след 10 год. чакане. В същото време в САЩ е работел само мъжа и средно статистическото семейство е имало къща и кола. И като цяло 50-60-70 те години са били златните години на Запада.

          Всъщност нещата на Запад се влошават като идва "социализма" (социалната държава) при тях. Може да видиш как социалните плащания непрекъснато нарастват и съответно бедността се засилва.

          Някои "икономисти" това го обясняват с навлизането на компютрите и изхвърлянето от пазара на труда на професиите, които подлежат на автоматизация (като счетоводители и разни други такива професии на средната класа). И как оставали разбираш ли само ниско платените професии (на чистачките), щото трудно се автоматизирали. Но аз не съм фен на тази теория.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение
            Ив макс, ти какво предлагаш държавата да наеме някой който срещу заплата да и направи конкурентна компания на епъл гугъл фейсбук като определя цените на които да продава и заплатите в самата държавна компания ли?
            Сигурно ако имаш десетки такива компании, ще ти трябва цяла армия от държавни служители които да решават на какви цени да се продава, какви заплати да се дават, колко пари за реклами и т.н. Мислиш ли че ще просъществува?
            И ако с някакво вълшебство приемем че се създаде такава компания конкурентна как ще я опазиш от кражби от държавните си служители които регулурат всичко, с още държавни служители които ще разследват за кражби ли?
            А ти как смяташ..в епъл или Гугъл или други компании - държави няма корпуция или кражби така ли?
            Или пък в банките с по 30 хиляди служителя и повече по цял свят...всеки един от тях дава 100 % от себе си + не прави далавери ли?
            Или дори законно бонусите дето взимат с милиони...са най честното нещо къде може да същестува ли?
            Значи ако някой в държавата дето контролира компанията му дават 1000 долара и открадне 100 хиляди е голяма работа.....а ако държавата му дава 10 хиляди + бонус от 100 хиляди няма проблем.
            Всъщност едно много смешно нещо....е как повечето хора плюеха по БКП и Тодор Живков...че живеел в резиденция имал охрана и били крадяли.....и децата им чужбина учили за народна сметка. Ако направиш един бегъл поглед на кражбите тогава и кражбите от една построена магистрала сега.....ония кражби ще ти се видят кат заплатат ана треторазряден чиновник. Само че тогава беше....отвратително...а сега...ами капитализъм....

            да не говорим че ефективността на това да дадеш обществена поръчка да построи магистрала някоя фирма сравнена с това да направиш държавна компания която да си строи на воля колкото иска магистрали може да се види...от 6 годишно дете.

            Това да ти е проблема....да имаш десетки компании те да произвеждат а на тебе цените да определяш да ти остане.

            Ако имаш дръжавна компания...тя псотрои мост за 1 милион и някой открадне 20 %....ще ти излезе 1,2 милиона. Ако го дадеш на общественна поръчка да го построи някой...държавния служител пак ще открадне 20 % ама компанията ще ти вземе 2 милиона.

            С тея думи по горе искам да кажа идеята...че в тоталитарна държава не може да се открадне повече от колкото в капиталистическа.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
              И аз смятам, че свободата насърчава творчеството повече от командно-административната система. Но това е не е лесно да се докаже.
              Напротив това се доказва супер лесно.

              Имаш Западна Германия и Източна Германия. Имаш Южна Корея и Северна Корея. И в двата случая имаш един народ разделен на две. Еднакво работлив, еднакво ученолюбив, всичко почти еднакво. Едните живеят и творят при едната система, другите при другата. Резултатът след 45 год. е видим. Едните правеха Вартбург и Трабанче, другите БВМ, Мерцедес, Ауду, Порше, Опел, Фолцваген. За разликите между Северна и Южна Корея не ми се говори. Там вече дори има разлика във физиката на хората. Севернокорейците са по-ниски и по-слаби - като се предполага че това е от системно недохранване.

              Това са два абсолютно лабораторни експеримента предоставени от историята. И крайните резултатите нямат никаква нужда от коментар.

              Коментар


              • Много дращите по тъпо зададен въпрос...
                М.... . ш..... ..й.о!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение

                  Браво Груев!

                  10-15% икономически растеж са постигани само при тоз чичко и оня дръпнатия Дън-Сяо Пин! Другото около 2-3% е вегетация (нещо като мастурбация...) с поглед към Дъното!

                  Относно движението и краденето на технологии от СССР и движението им на Изток!

                  Да,Движение има! От уйки-историята на Ростсельмаш:



                  Но краденето е фантасмагория - Москвича бил БМВ,Жигули - Фиат,ЗАЗ - НСУ и т.н.
                  Не е зле само да ти припомня че колите по времето на излизането на москвич и жигули в съюза и българия в западния свят не бяха сегашните S класи. Аз си спомням много добре едно волво един приятел дет баща му бачкаше в либия беше си взел...и трябва да ти кажа че не беше на светлинни години по добро от ладата да не кажа и обратното а беше ново ...а ладата на 5 години.

                  Да..иначе си прав...проблма на ладата и москвича не е в това че са това което са когато за първи път ги произведоха - тогава бяха съвсем съизмерими и в някой отношения много по добри от западните....а в това че останаха такива квито бяха в началото още 20 години до като западните се промениха. Сега някой ще каже първосигнално ами конкуренция, пазарна икономика и технологии и т.н. само че аз ще ви кажа че освен тоя фактор има и други....например факта че обществото в соц държавите имаше по голям проблем от този да има най добрата кола....въпроса беше да има каква да е кола и то ЕВТИНА. Второто е че изолацията на целия свят към соц лагера доведе до това че соц лагера трудно продаваше навън не поради липса на качество а поради политика. И т.н. При соц лагера се търсеще бърз растеж....но това съчетано с международна изолация + липса на капацитет и опит както и извращения на видялите се във власт бедни трудови работници доведе до това което доведе. И пак....имаше много предимства. Безплатно здравеопазване и образование, жилища за всеки и т.н А относно образованието...то беше убийственно добро. След падането на соц лагера....специалистите от него се търсеха като топъл хляб от запада.

                  Това не е носталгия по социализма...това са факти които не трябва да искаме да се върнат но не трябва да ги забравяме

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от gm67 Разгледай мнение
                    Да кажа и моето мнение,темата е интересна.
                    Повечето от споровете и неразбирателствата идват от неуточняване на общоприети ТЕРМИНИ.Какво е социализъм,капитализъм,демокрация,диктатура?Това за мен за разтегливи,неточни понятия,които всеки тълкува по своему.
                    Капитализмът е диктат на едрия капитал над масите. При капитализма корпорации, банки, монополи, мутри, олигарси, престъпни босове и корумпирани политици командват, владеят държавата и се разпореждат с всичко, обикновените хора, работници и служители са безгласна буква и заменима стока.

                    Социализъм не знам какво е. Някой да даде точно определение за социализъм.
                    ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                      Жигули е краден от Фиат. Но и да не беше, щеше да е творческо копиране на нещо, което вече го има.

                      Въпросът е какво е създал социализмът сам? Панелните жилища, може би. А друго?


                      Няма лошо. За 40 години от VW костенурка до Пагани зонда. А сега защо искат да затрият цивилизацията. Не настъпаха ли прекомерно педала?

                      Коментар


                      • Жигули е краден от Фиат. Но и да не беше, щеше да е творческо копиране на нещо, което вече го има.

                        Въпросът е какво е създал социализмът сам? Панелните жилища, може би. А друго?

                        Първоначално изпратено от rover Разгледай мнение
                        Но краденето е фантасмагория - Москвича бил БМВ,Жигули - Фиат,ЗАЗ - НСУ и т.н

                        ================================================== ===========

                        Може ли да обясниш, какво искаш да кажеш с тези думи. Не разбирам.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                          2500 прегледа за 24 часа.
                          А представяш ли си какво ще е ако поне 10% от читателите изразят мнение без значение на посоката!Факта,че си сложил капитализма в кавички допълнително засилва интереса!

                          Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

                          Коментар


                          • Погледнато от чисто икономическа гледна точка, научно-техническият прогрес е единственият начин за системно дългосрочно увеличение на БНП на глава от населението.

                            И аз смятам, че свободата насърчава творчеството повече от командно-административната система. Но това не е лесно да се докаже.

                            Но пък е много по-лесно да се види, че свободният пазар е информационен механизъм, който показва как най-рационално да се използват ресурсите, какво да се произведе, в какво количество и качество. Тези, които се справят добре в тази среда са възнаградени и това силно ги мотивира да творят и произвеждат повече, по-качествено и по-ефективно. Социализмът емпирически е доказал, че демотивира. Не само в т.нар. соц. лагер, а и в страните със сводобден пазар, където държавните предприятия по правило са нискоефективни и в крайна сметка се провалят и биват преструктурирани и приватизирани.

                            Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
                            Извода е следния за да се развие творческия импулс или човек да може да прояви своята креативност е нужно да се чувства свободен. Така че диктатурите могат да имат много по голямо развитие , също да го направят за много кратко време. Но никога няма да направят скок , всичко при тях е копи пейст. Така че ключовите думички са креативност и свобода. Когато загубим втората , и първата ще изчезне.
                            Last edited by Money; 11.04.2018, 00:20.

                            Коментар


                            • Да кажа и моето мнение,темата е интересна.
                              Повечето от споровете и неразбирателствата идват от неуточняване на общоприети ТЕРМИНИ.Какво е социализъм,капитализъм,демокрация,диктатура?Това за мен за разтегливи,неточни понятия,които всеки тълкува по своему.
                              Затова аз разделям типовете обществено-политически формации на ТРИ крайни форми и безброй вариации между тях.Това става според начина на разпределение на благата между трите субекта на обществото-индивид,колектив и управляващ елит.
                              Представете си равностранен триъгълник:
                              1 връх-крайно дясно управление-елитът събира МИНИМАЛНА част от създадените блага и ги преразпределя в колектива.
                              Добър вариант,ако сте млад,работлив,здрав,талантлив,амбициозен и работлив.Най-ЧЕСТНИЯТ вариант.
                              2,връх-крайно ляво-елитът събира МАКСИМУМ от създадените блага и ги преразпределя.
                              Най добър вариант,ако сте стар,болен, мързелив,пасивен човек.За съжаление мнозинството е точно такова.Това е най-ЧОВЕЧНИЯ вариант.
                              3. връх-олигархично управление-елитът събира МАКСИМУМ от благата и ги запазва за себе си,преразпределяйки МИНИМУМ към обществото.
                              Най-добър за безскрупулните,мошениците,крадците и мафиотите,докопали се до властта.
                              Очевидно първите два върха дават повече шансове за дългосрочен просперитет на държавата.
                              За съжаление повечето съвременни държави все повече се приближават към най-лошия,корпоративно олигархичен модел на управление.

                              Коментар


                              • 2500 прегледа за 24 часа. Яко кърти

                                Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
                                Темата кърти, номер едно е по прегледи и постове.

                                Коментар

                                Working...
                                X