IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

Темата хич не умряла, да привлича все повече хора със алтернативно мислене. Също не е тролска като темата Политика. Ако , някой си мисли че хората трябва да се съгласяват със неговото мнение изцяло или винаги е изпаднал в дълбоко заблуждение. Мисля че темата може да съперничи на много авторитетни официални издания , защото , винаги има различни мнения, които са на доста добро ниво и не се съобразяват с конюнктурата. Макар че и аз съм накъде от епохата на Пинк Флойд. Ето нещо по съвременно.

https://www.youtube.com/watch?v=Mn1V90FZLBs

https://www.youtube.com/watch?v=YwGSAFarHRg

Мани, мани ... Тая тема ми пречи на пиенето. Наместо да си къркам кротко у Кръчмата и да се заяждам с пиянките, аз идвам тука да чета бисери и да добавям някоя друга гънка връз мозъка си.

П.П. Честит празник! Да са живи и здрави празнуващите!
    Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
    Мечо

Коментар

• Не мисля, че се “дават”

Нютон и Лайбниц по едно и също време стигат до диференциалните сметки, но си личи че стигат до там по различен път. По скоро някои неща “назряват”, така да се каже.

Самият Нютон казва, ние сме джуджета и виждаме по-далече само защото сме стъпили на раменете на гиганти. Като той не е имал предвид извънземни , а земни хора живяли преди него.
      Last edited by Money; 06.05.2018, 22:32.

Коментар

• Идеята му за авторитаризма е глупост. Това нещо в бъдеще време е голям - огромен риск, технологиите които идват ще игнорират възможността за еднолично управление и голямо лично богатство. Най богатите хора в момента това го разбират и знаят, те знаят че ако оставят на поколението си голямо богатство или голяма власт го обричат да бъде унищожено от престъпници а те ще се избиват помежду си докато не остане нито един престъпен ум нереализирал се.
        D.Y.F-091066

Коментар

• Money - Провери да видиш сам как стоят нещата с технологиите, въобще не е случайно като писах че технологиите се дават от някъде. Ще видиш че по едно и също време се откриват неща на различни места, дори като време има съвпадение при японците например е фрапиращо. Съвсем ясно се вижда как компанията А прави някаква иновация и пуска продукт и в същото време и компания Б....същото нещо го имат и те в техните продукти. Не става въпрос за шпионаж, защото компаниите им са с йерархичен принцип и на практика само мениджъра на върха ръководи дизайна на новия продукт, дори да го получи някой от някой който има достъп до информацията от по ниско ниво на другата компания ще и трябват поне 6 месеца да направи завършения дизайн и дори са малко. Наистина някой в рисърча на компанията А му се появява в главата идеята за хай фай, и в компания Б в същия момент някой служител от рисърча му се появява тази идея. Има много неща които от техническа гледна точка само така може да им се обясни появата. Защо се дават в тези държави на тези нации - защото има проблем, за да не се случи голяма катастрофа..има нещо в развитието им което представлява заплаха за висшия разум.
          D.Y.F-091066

Коментар

• Money - направо къртиш. А това филмче не е било забранено защото има някакво руско което ще е с премиера на същата дата. Обаче той цял ферман е изписал.
            D.Y.F-091066

Коментар

• Едно време битуваше идеята, че Япония ще е лидер. Но тяхното чудо се обясняваше в известна степен с това, че нямат армия...

Сега японците имат все повече и повече армия, но ролята им в световната икономика не се увеличава.

Иди че разбери

Единственно Китай оцеля...щото беше достатъчно умен да осъзнае че военната мощ при опит да се бориш с доказан лидер САЩ в тази област не е достатъчен за да победиш.....и затова наред с военната си мощ

Коментар

• За какво му е на соца валута? Соца имаше половината свят, природни ресурси - дал Бог. И имаше всички пари на света, които можеше да си печата както си иска.

То излиза, че соца е зависил от Запада за растеж...

Единствения проблем пред всяка соц или авторитарна държава е ВАЛУТАТА. За да има потенциал за успех таъв строй сам за себе си.....е необходимо валутата на този строй да е конвертируема. Това което съсипа соц лагера беше този факт...липсата на валута. Което пък е в пряк резултат от политиката на запада...която пък се управлява и налага от гоемия капитал който пък няма икономически интерес от соц или авторитарни държави.

Коментар

• Ти и по първата точка си съгласен, защото ръст на глава изключва ръст в резултат на увеличено население

Интересно ми е в Китай дали държавните фирми са водещи в иновациите?

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                    Ив, ти съгласен ли си, че:

1) от значение е растежа на БНП на глава
                    2) дългосрочния растеж (а не растежа след земетресение или война)
                    3) дългосрочния растеж на БНП на глава зависи от техническия прогрес?
                    с първото не съм съгласен....този ръст не означава нищо - на глава от населението. Той не отразява действителната промяна в живота на хората както достъпа им до благата и съответно действителното развитие и растеж

с второто съм съгласен - необходим е дългосрочен растеж и аз не виждам проблем такъв растеж да има в соц икономика

с треторо съм съгласен и не само че съм съгласен а смятам че техническия прогрес при държавни инвестиции е по бърз по директен и по гъвкъв и по целеви т.е може да бъде такъв при добра воля на управляващите и визия.

Като изключим примерите които са лоши в миналото поради много обективни обстоятелства ПОТЕЦИАЛА който дава соц строя дори авторитарния е огромен. Както отбеляза Алонсо...в един пост ако на върха е един...и той е филантроп или достатъчно богат ала някой арабски държави например Дубай....той може да направи чудеса. Възможността за смяна властта предполага много по къс хоризонт на мислене и огромен риск от попадане на неподходящ ръководител във властта. Както и много по голяма корупция и т.н. Само забележи Дубай от пустиня какво направи за 20 години. Като говорим за Китай...осмисли как се управлява държава с 1,5 милиярда население. Като говорим за Русия - помисли как се управлява страна със 7 часови зони. Еднага е 34 пъти по голяма от САЩ а другата 2 пъти по голяма по теоритория от САЩ. Начина на управление на такива държави е по различен....но айде да не говорим за това.

Искам да кажа че Китай...направи чудо....и това чудо стана благодарение на едноличния горе долу начин на управление на комунистическата партия. Смяна властта в държава с население 1,5 милиярда....ще я унищожи.

Сега запомни кво ти казвам и помисли....това е най важното.

Единствения проблем пред всяка соц или авторитарна държава е ВАЛУТАТА. За да има потенциал за успех таъв строй сам за себе си.....е необходимо валутата на този строй да е конвертируема. Това което съсипа соц лагера беше този факт...липсата на валута. Което пък е в пряк резултат от политиката на запада...която пък се управлява и налага от гоемия капитал който пък няма икономически интерес от соц или авторитарни държави.

Ако обаче някой иска да има конвертируема валута....първо е необходимо да стане сериозен фактор в света....което в миналото ставаше единственно със силна военна мощ.

Единственно Китай оцеля...щото беше достатъчно умен да осъзнае че военната мощ при опит да се бориш с доказан лидер САЩ в тази област не е достатъчен за да победиш.....и затова наред с военната си мощ Китай стана център на световното произвдоство чрез ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА И ДЪРЖАВНИ ИНВЕСТИЦИИ...и по този начин в този капан на евтиното китайско производство в миналото попаднаха САЩ и Европа най вече. Сега понеже икономическите обвързаности са прекалено силни между Китай и САЩ и Европа ....никой не е в състояние да пренебрегне китай щото това означава световна криза с нечувани размери.

Единствения лисващ компонент в завършване на процеса е валутата. И Китай е на път да завърши този процес.

Затова ти казах че от юана...зависи всичко. Стане ли фактор юана....край със западния модел.

Сега борбата на САЩ е да продтиводействат на Китай с единственото с което наистина могат....а това е големия капитал. Т.е ако притснат някак си Китай да отвори капиталовия си пазар напълно....ще спечелят защото ще почнат да влияят на процесите там много силно. Ако Китай успее да удържи натиска....ще победи.

Това е по голямата картина.

Русия не е в същото положение....тя продължава да има проблем с валутата...затова е и евразийския съюз....и новата банка и т.н....т.е шанса на Русия е да се обвърже с Китай. Ако това стане и рублата ще излезе на преден план.

Сега натиска срещу русия е само и единственно да го ограничат в развитието си и да недупснат това което писха по горе

Дали ме разбра?

Коментар

• Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

Тая тема се изчерпа още първите 3 дена.

И тая тема я започнах аз в NYSE...а не ти....ти извърши механичната работа да я отделиш в отделен форум след като модератора каза че не си говорим по темата в NYSE....

С което за кратко ми се издигна в очите щото за секунда си помислих че аджеба ти наистина си мислил върху това което аз казах че соц системата има потенциал за по бърз разстеж...а капиталистическата и пазарната икономика всъщност забавя развитието на цивилизацията обслужвайки силния частен интерес което е спирачка пред бързото навлизане и ползване на нови технологии в действителност.

Върху това аз съм мислил много....преди да го кажа...и много време сме си говорили с приятели на такива философски теми..ако имаме власт какво би било най добре за хората ...и как може да се постигне най бързо развитие на цивилизацията. Мислили сме защо още не пътуваме в космоса? Защо тези технологии на които сега се радваме са измислени преди 50 години че и повече...всъщност. Защо когато нещо се измисли...първо отива при военните...седи там 20-30 години...после лека полека отива в частния бизнес и от там лека полека става достъпно за масата хора. Мислили сме че на самолетите на които летим....всъщност технологията е измисленна преди 60-70 години...и даже на някой самолети има още пепелници.

Много сме мислили с хора които могат да мислят....и които не са под влияние на някакви емоции...кво било в българия...и на майната си....

И сме стигнали до изводи...част от които аз по стечениe на обстоятелствата споделих в NYSE.....от което се роди тая тема. Аз мога да говоря с часове за това.....но форума не е подходяща среда за толкова сериозна дискусия още повече че всяка една дума се интерпретира от половината по къв си начин искат...като рядко се стига до принципни постановки.

Та за секунди ми се издигна в очите щото си казах...абе пък тоя човек явно му е интересно...и може би и той е мисли...след като си направи труда да създадеш тоя форум.

Но уви....като ти видях аргументите...разбрах че надеждите ми са били напразни. И честно казано....загубих интерес да споря с гугъл без изкуствен интелект.

Но човек като загуби нещо...печели друго...а другото е че темата стана интересна с интересни мнения и гледни точки на някой от участниците.

Така че темата умря първите 3 дена...след като се разбра...че нищо няма да стане. И така стигнахме до Русия.....

А като казваш Руска пропаганда...поне с гугъл си добре....вземи прочети кво е "пропаганда" ...и недей да ръсиш някакви бомбастични...изводи

Къв съм аз на Русия и за ква пропаганда можем да говорим в тоя форум...

Ако някъде има в света в момента пропаганда това е във всички западни медии...и днес трябваше от твойте постове това да ти стане ясно...но уви.....

Мисли а не търси под вола теле....
                      Темата хич не умряла, да привлича все повече хора със алтернативно мислене. Също не е тролска като темата Политика. Ако , някой си мисли че хората трябва да се съгласяват със неговото мнение изцяло или винаги е изпаднал в дълбоко заблуждение. Мисля че темата може да съперничи на много авторитетни официални издания , защото , винаги има различни мнения, които са на доста добро ниво и не се съобразяват с конюнктурата. Макар че и аз съм накъде от епохата на Пинк Флойд. Ето нещо по съвременно.

https://www.youtube.com/watch?v=Mn1V90FZLBs

https://www.youtube.com/watch?v=YwGSAFarHRg

Last edited by Todor Sabev; 06.05.2018, 21:08.

Коментар

• Ив, ти съгласен ли си, че:

1) от значение е растежа на БНП на глава
                        2) дългосрочния растеж (а не растежа след земетресение или война)
                        3) дългосрочния растеж на БНП на глава зависи от техническия прогрес?

Last edited by Money; 06.05.2018, 20:43.

Коментар

Яко. Бляк Сабат....мега яко....
                          Явно не си много фен на блек сабат, но можеш да кажеш няколко думи за един албум на пинк флойд - дивижън белл...

Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

Ок, няма вече.

А какво би казал за блек сабат, за албумите с Глен Хюз?
                            Яко. Бляк Сабат....мега яко....

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                              Ив, тази тема я почнах с идеята за сериозно обсъждане. Извън темата за Русия. Но някак много бързо нещата се обърнаха на про-Руска пропаганда. А то не е като да няма какво да се отговори
                              Тая тема се изчерпа още първите 3 дена.

И тая тема я започнах аз в NYSE...а не ти....ти извърши механичната работа да я отделиш в отделен форум след като модератора каза че не си говорим по темата в NYSE....

С което за кратко ми се издигна в очите щото за секунда си помислих че аджеба ти наистина си мислил върху това което аз казах че соц системата има потенциал за по бърз разстеж...а капиталистическата и пазарната икономика всъщност забавя развитието на цивилизацията обслужвайки силния частен интерес което е спирачка пред бързото навлизане и ползване на нови технологии в действителност.

Върху това аз съм мислил много....преди да го кажа...и много време сме си говорили с приятели на такива философски теми..ако имаме власт какво би било най добре за хората ...и как може да се постигне най бързо развитие на цивилизацията. Мислили сме защо още не пътуваме в космоса? Защо тези технологии на които сега се радваме са измислени преди 50 години че и повече...всъщност. Защо когато нещо се измисли...първо отива при военните...седи там 20-30 години...после лека полека отива в частния бизнес и от там лека полека става достъпно за масата хора. Мислили сме че на самолетите на които летим....всъщност технологията е измисленна преди 60-70 години...и даже на някой самолети има още пепелници.

Много сме мислили с хора които могат да мислят....и които не са под влияние на някакви емоции...кво било в българия...и на майната си....

И сме стигнали до изводи...част от които аз по стечениe на обстоятелствата споделих в NYSE.....от което се роди тая тема. Аз мога да говоря с часове за това.....но форума не е подходяща среда за толкова сериозна дискусия още повече че всяка една дума се интерпретира от половината по къв си начин искат...като рядко се стига до принципни постановки.

Та за секунди ми се издигна в очите щото си казах...абе пък тоя човек явно му е интересно...и може би и той е мисли...след като си направи труда да създадеш тоя форум.

Но уви....като ти видях аргументите...разбрах че надеждите ми са били напразни. И честно казано....загубих интерес да споря с гугъл без изкуствен интелект.

Но човек като загуби нещо...печели друго...а другото е че темата стана интересна с интересни мнения и гледни точки на някой от участниците.

Така че темата умря първите 3 дена...след като се разбра...че нищо няма да стане. И така стигнахме до Русия.....

А като казваш Руска пропаганда...поне с гугъл си добре....вземи прочети кво е "пропаганда" ...и недей да ръсиш някакви бомбастични...изводи

Къв съм аз на Русия и за ква пропаганда можем да говорим в тоя форум...

Ако някъде има в света в момента пропаганда това е във всички западни медии...и днес трябваше от твойте постове това да ти стане ясно...но уви.....

​​​​​​​Мисли а не търси под вола теле....

Коментар

Това твойто е тормоз.....братче.
                                Ок, няма вече.

А какво би казал за блек сабат, за албумите с Глен Хюз?
                                Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

Working...
                                X