IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от vikhunter Разгледай мнение
    В Турция земеделски препарати струват 3 пъти помалко от тези тук. Македония ни залива с плодове и зеленчуци.
    Лапачката е във фондовете.
    Бе къде ги тия македонски плодове и зеленчуци? Може би там у Сандански има? Щото аз не съм виждал. Виж турски домати съм виждал да продават.

Последно време обаче в големите вериги виждам по-често българска продукция. Въпреки че зеленчуци и плодове пазаря рядко, повечето са домашно/лично производство като бат ти Пешо. Така че наблюденията ми са повърхностни.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Винаги съм мислел, че целта на субсидиите е да са поддържа свръхпроизводство на храна. Хората без айфони ще се оправят, обаче ако има недостиг на храна, ракия и зрелища излизат на улицата и става страшно. Чел съм че така са се разпаднали повечето империи. Чел съм, ама дали е вярно един дявол знае. То в нета всичко пише, дори и че земята е плоска
      Стига с тия субсидии. Субсидиите се отразяват на рентата. Т.е. ще изпищят собствениците на земя. Няма да се отрази на печалбата на земеделеца.
      В Турция земеделски препарати струват 3 пъти помалко от тези тук. Македония ни залива с плодове и зеленчуци.
      Лапачката е във фондовете.

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
        Alonso - целта на субсидиите е да няма свръхпроизводство, земята започва да се "работи" на едро, произвежда се зърно и то некачественно и малко. Като няма земеделие то не създава и проблеми а продукцията е скъпа защото я няма.
        Мдъъ ..., не си баш съвсем праф.
        Директните плащания за единица площ, минават през няколко периода и са скрепени с една камара регламенти. В първоначалният си вариант са служели за стимулиране на производството, щото след Втората световна война имало отрязък от време с доста гладни години.

След като този период отминал и пазара започнала да се пренасища със земеделска продукция, последвало приемането на нови регламенти, при които субсидирането на единица площ/добитък не зависило от производството. Напротив, полагали се усилия за ограничаването. Все още субсидиите се плащат по тези регламенти.

След 2019/2020 година ще разпишат нови регламенти, при които субсидиите ще бъдат давани за така наречените екосистемни блага. Засега тече генерална репетиция чрез мярка 12 от ПРСР - "Компенсаторни плащания по „Натура 2000“ и Рамкова директива за водите. Както обичам да казвам, реални пари за нереални неща.
        Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
        Мечо

Коментар

• Alonso - не казвам че не си прав, напротив точно така е. Ти обаче не обръщаш внимание на първичния ефект от субсидирането което не е на база произведена продукция съвсем случайно. Земеделие ли е да засееш 1000 декара картофи и да прибереш 50 тона картофи продукция или да засееш 5 декара от които да прибереш 5 тона, субсидира се първото а то е антиземеделие и така проблема с производство на свръхпродукция и много ниска цена на храната се решава.
          D.Y.F-091066

Коментар

• Слушайте Тръмп...)))

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
              Alonso - целта на субсидиите е да няма свръхпроизводство, земята започва да се "работи" на едро, произвежда се зърно и то некачественно и малко. Като няма земеделие то не създава и проблеми а продукцията е скъпа защото я няма.
              Всеки си има мнение. За мен субсидията е директно повишаване на наема на земята. Рентите почти винаги са по-високи от субсидиите. Ако изчезнат субсидиите няма да пострадат стопаните а собствениците на земя. Ако сега има субсидия 30 лева земеделеца плаща 50 лева рента. Ако субсидията изчезне рентата ще стане 20 и земеделеца даже е на далавера че няма да си чака две години субсидията и никой няма да му се бърка какво, кога и как да засява на земята.
              Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Винаги съм мислел, че целта на субсидиите е да са поддържа свръхпроизводство на храна. Хората без айфони ще се оправят, обаче ако има недостиг на храна, ракия и зрелища излизат на улицата и става страшно. Чел съм че така са се разпаднали повечето империи. Чел съм, ама дали е вярно един дявол знае. То в нета всичко пише, дори и че земята е плоска
                Аз съм чел, ама дали е вярно.

Значи по време на ВСВ в Англия било голем глад. Щото повечето от производството на храна било изнесено в колониите, заради по-евтината работна ръка. Съответно като им отрезали пътя станало сложно да се снабдяват, а па земеделие не се прави за 1-2 дена. Трябва си време.

И ЕС решило да дава субсидии на своите земеделци, за да ги направи конкурентноспособни на тези с по-ниските заплати от Африка и Латинска Америка.

Само че се получило точно обратното. Помощите под формата на храни убиват местното производство в Африка и на практика безплатната храна в Африка води до нарастване на тамошната популация.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro
                  Нали Импето искаше да е ДУЧЕ
                  Муче куче, руче вуче те така е те
                  Не е препоръка... !!!
                  "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Има могъщи компании и златце и елмази..

Коментар

• Alonso - целта на субсидиите е да няма свръхпроизводство, земята започва да се "работи" на едро, произвежда се зърно и то некачественно и малко. Като няма земеделие то не създава и проблеми а продукцията е скъпа защото я няма.
                      D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        Нали Импето искаше да е ДУЧЕ
                        Кво Дуче , брато то с е един HY spread , не може да се оправи. Пък ще става Дуче.

Коментар

• Нали Импето искаше да е ДУЧЕ

Коментар

• Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

Не щото го чустваш а щото е така. Щото те не ти дават предимство пред останалите след като всички в ЕС ги получават и то дълги години по големи от нашите за да не правим конкуренция на ЕС - Питай земеделците..

До като грантовете - имат за цел да подобрят положението на хората и бизнеса.....чрез инвестиции... -земеделските субсидии са компенсации. Дали правиш разлика? Или това точно статистиката не ти казва за него. Ако са не са ти го написали във вестниците...значи не е така.

Целта да бъдем в ЕС би трябвало да е да станем конкурентноспособна икономика. Земеделските субсидии са компенсация за производството. Да не говорим за това как ни преебаха в началото италия за едно нещо да взима два пъти по големи такива...да не говорим за квотите и т.н...
                            Ама всичко дето не ти го пише у вестника е чуство....
                            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Пак вътрешно си противоречиш. Значи хем субсидиите са лоши (между другото, и аз самият не съм голям фен на ОСП) защото правят земеделието по-неконкурентно, хем правели другите по-конкурентноспособни, пък нас - не.

Значи ние преди да влезем в ЕС трябваше да имаме супер конкурентно земеделие. Но нашите земеделци най-малкото от 2001г. редовно си протестираха пред МЗГ, че искат и те субсидии...

Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

Не щото го чустваш а щото е така. Щото те не ти дават предимство пред останалите след като всички в ЕС ги получават и то дълги години по големи от нашите за да не правим конкуренция на ЕС - Питай земеделците..

До като грантовете - имат за цел да подобрят положението на хората и бизнеса.....чрез инвестиции... -земеделските субсидии са компенсации. Дали правиш разлика? Или това точно статистиката не ти казва за него. Ако са не са ти го написали във вестниците...значи не е така.

Целта да бъдем в ЕС би трябвало да е да станем конкурентноспособна икономика. Земеделските субсидии са компенсация за производството. Да не говорим за това как ни преебаха в началото италия за едно нещо да взима два пъти по големи такива...да не говорим за квотите и т.н...
                              Ама всичко дето не ти го пише у вестника е чуство....
                              Last edited by Money; 08.05.2018, 22:06.

Коментар

• Здравейте цоциалисти, кой ще турим накрая за вожд !? Все некой тр. да води народа,! Жана Дарк, Ленин, Хитлер, и/или-не други партийни членове !?
                                Не е препоръка... !!!
                                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

Working...
                                X