IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • В това има нещо вярно, но виж линчето за прехода и ролята на ДС.

    Това, че 1989г. бяхме технологично все още в 70-те не беше кой знае какъв проблем. Но оркестрирането от комунягите мафиотизиране на България наложи сегашния “морал”. Не че комунизмът не беше свят на доносничество, интриги и връзкарство, но все пак се поддържаше някаква фасада на морал.

    Коментар


    • Колеги,препоръчайте ми стопанска история на България в периода 1878-1939г....Чел съм някога,ама явно е било адски ограничено четиво,та в главата ми не е останало почти нищо... По възможност с повечко суха материя...Внос - износ,промишленост,селско стопанство....цифри...Също и по-известни нашенски капиталисти от онова време,предприятия и т.н.Не се интересувам от истории тип - България -балканския тигър ,или подобни лозунги...

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

        Без да ходя до Китай се замислих за прехода на Чехия, да де, Чехословакия и Унгария. ЧЕЗ е държавно предприятие, доколкото знам. Та може и да е имало, но манталитетите, манталитетите .... май също оказват своето влияние.
        http://glasove.com/categories/pytevo...rskiyat-prehod

        Ей тука открих един доста задълбочен анализ на Андрей Райчев за българския преход от 2012...И понеже споменаваш Чехословакия,ето и един цитат по-долу,с който до голяма степен съм съгласен и е една от основните причини нашият преход да е малко или повече по-различен...Е.... и манталитетите,манталитетите.....А нашия манталитет чудесно е описан от автори,като Чудомир,Алеко Константинов,Йордан Йовков,Хаджийски....и още много наши прекрасни писатели...Срещал съм всичките им литературни герои по света и у нас..И аз съм един от тях....
        Ето ти и цитата:

        "......Българският комунизъм е най-спокойният от всички. Това също има своите структурни причини.Това пак не е заради главата на българите, няма да отиваме толкова далеч. Свързвано е с факта, че комунизмът се излива върху Източна Европа в северната й част върху развити страни. И се излива върху Източна Европа в южната й част върху неразвити селски страни. Тази асиметрия довежда до различна роля на компартията. Докато в Чехия компартията е като спирачка на развитието. Чехия, към момента на обявяване на комунизма през 1948 г., е четвърта в света по промишлено производство. Това е много развита страна. Историята на социализма в Чехия е история на застоя, на забавяне.
        В България към момента на появата на комунизма 86% от хората са селяни. За тези 86% социализмът не е лоша история. Тя не е спирачка в развитието. Точно обратното, тя е историята на тяхната модернизация....."





        Коментар


        • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
          Оххх....имаше един приятел кат тебе...навремето 2 години се чудеше дали да вземе едно помещение за магазин в ст. град. Броеше колко хора минават....колко щели да харчат и подобни глупости. Маркетингово проучване т.е. Накрая го достраша щото риска бил голям... Нищо не стана от него. А продаваше с нас на сергията тоалетна хартия и салфетки....щото били леки а наште неща много сме се гърчели...умен с две думи.
          Свърших с носталгията,
          Хрумна ми снощи да ви питам..за това написах онова......като псуваме социализма и прехода и несправедливостта...дали някой ще измисли по добър начин за преход или няма....
          Оказа че няма.
          Без да ходя до Китай се замислих за прехода на Чехия, да де, Чехословакия и Унгария. ЧЕЗ е държавно предприятие, доколкото знам. Та може и да е имало, но манталитетите, манталитетите .... май също оказват своето влияние.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
            Iv_max - руснаците видяха сметката на СССР просто ей така за кеф и от егоизъм, какво да им обичаш и кой обича предателите, те ще си платят за това все някога. Като падне консумацияна на природните изкопаеми ресурси и тази държава ще се разформирова.
            Сега не ми се влиза в тоя спор но на СССР и еба майката САЩ с помоща на Елцин - това го знае всяко дете. А сега на преден план е Иран.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
              77-

              Решение има и то е тази собственост да не се превръща в частна а да се отдава под наем на извличащите лична полза от нея, защо трябва да се продава и да стане частна собственост и с какво тя е по добра от държавната при положение че се налага да има общественно устройство строй държава.
              Това да не се продава а да се дава под наем от държавата има логика също. Но не е приложимо за всичко според мен.

              проблема с отдаването под наем е този като с приватизацията...как ще се под наем на търг ли? Но към някой неща може да се приложи и този вариант. Но това не е цялостно решение.

              Това на 77 е най цялостното което съм чувал до сега. Но можем да чуем и по добри ли да се допълни.


              Коментар


              • Iv_max - руснаците видяха сметката на СССР просто ей така за кеф и от егоизъм, какво да им обичаш и кой обича предателите, те ще си платят за това все някога. Като падне консумацияна на природните изкопаеми ресурси и тази държава ще се разформирова.

                D.Y.F-091066

                Коментар


                • Значе след толкова много дрънчане се достигна до извода, че социализма не може да създаде по-бърз икономически разтеж от капитализма.
                  Това беше ясно и без да се изпишат хиляди постове. Както каза 77, историята е наука за бъдещето и просто трябваше да погледнем в нея.

                  Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                  Коментар


                  • 77- затова риска с развитие на технологиите тази форма на общественно устройство да се наложи и надделее над другите е 100 % и да се премине в състояние на вечна война без държави. Държавата е форма на общественно устройство, социализъм, капитализъм, феодализъм са фиктивни форми които не се различават а демокрацията е висша форма на общественно слабоумие - да се избират хора лидери които да вземат правилните решения от хора които не разбират нищо от конкретната задача работа на практика е невъзможно да е сполучливо.Виж сам колко хора сме тук и нито един не знае правилното и сполучливо на макс. решение как да се превърне собствеността на държавния монопол в частна. Решение има и то е тази собственост да не се превръща в частна а да се отдава под наем на извличащите лична полза от нея, защо трябва да се продава и да стане частна собственост и с какво тя е по добра от държавната при положение че се налага да има общественно устройство строй държава.
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение


                      Китай,

                      а дали е по- добър е друга бира.

                      А по първата част, риска също е многозначно понятие. Понякога поемането на риск в сигурна среда може да се окаже по опасно , отколкото поемането на риск в несигурна среда. Зависи къде си в тренда на връх или дъно и също дали движението е от голям порядък.

                      Китай няма преход като нашия. Което би трябвало да стане на първо четене и при нас. Ама нали много мразим социализма и русия...ако може за 2 часа да станем капиталисти с мерцедеси ще е супер и много искахме да развържем каишката веднага. Щото и в живота е така...човек цени нещо само като го загуби.

                      А иначе за риска не мога да те разбера и няма и да се опитвам. Бла бла...

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

                        Като сме тръгнали с поздравите:
                        https://www.youtube.com/watch?v=w211KOQ5BMI
                        И от тогава никой не казва кой колко печели:))

                        Ама го забравиха това сега хората нали?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
                          Та въпроса ти грубо е: През 1989г. как да се стартита от соц. към капитализъм/демокрация/ при липса на пари в народа като цяло.
                          ....
                          Моята визия:
                          Другарите от БКП ако са мислили за народа си, а не как да преобразуват политическата си власт в икономическа, е трябвало да се запознаят детайлно с пиратската икономика.
                          Тя, пиратската икономика е най-висша форма на демокрация!!!!
                          Всеки соц завод, фабрика, ТКЗС или друг икономически субект просто със смяна на законите става отделен "пиратски кораб".
                          Просто държавата предоставя кораба/завода/ на екипажа/работниците/.
                          Разпределя се собствеността на кораба на акционерен принцип и .... в откритото капиталистическо море.
                          Да, ясно е че има много подводни камъни и СИВ се намира като цяло в перфектната буря, но е доста по-добро решение от това което ни спретнаха управниците ни.
                          .....
                          Малко инфо за пиратската икономика:
                          Всички пирати имат интерес тяхната компания, плаващият кораб, да успее и да бъдат печеливша.
                          Те са на практика равни, всички рискуват живота си и съответно разделят печалбата помежду си.
                          Те нямат нужда от диктатор, а от капитан.
                          За много неща се е гласувало:
                          например накъде да се отправи корабът. Когато трябва да се взимат бързи и съдбоносни решения (в битка), властта на народа (екипажът) се предава на главнокомандващия (капитана).
                          Те му се подчиняват, а след битката могат да му търсят отговорност за евентуални неадекватни решения.
                          Тази демокрация не е наложена на пиратите, тя е естествен резултат от тяхното странно начинание.

                          Конституция и разделение на властите
                          За да функционира тази демокрация, пиратите имали собствена конституция – пиратски кодекс.
                          Той изисквал единодушно съгласие и се формирал преди отплаване, тоест всеки несъгласен е можело да си тръгне и да потърси щастието си другаде. Кодексите били кратки, но обхващали всички важни аспекти за успеха на пиратското начинание
                          На пиратските кораби имало и разделение на властите.
                          Капитанът получавал пълна власт по време на битка, но друг член на екипажа, т. нар. квартирмайстер (също избран), се грижил за разпределението на плячката и провизиите, разрешаването на спорове между пиратите и т.н.
                          Забележете разделението на властите: капитан – главнокомандващ, притежава върховна власт по време на битка;
                          квартирмайстер – отговаря за справедливостта на кораба;
                          пирати – равни помежду си, могат да упражнят директна демокрация.
                          Всички сведения сочат, че морските разбойници били изключително чувствителни към всеки опит за злоупотреба с власт.
                          Това провокирало както строги наказания като изоставянето на злоупотребили капитани на самотен остров, така и детайлни правила в ежедневието, например квартирмайстерът наглеждал готвача дали слага на всички поравно.
                          За да са сигурни, че техните избраници не злоупотребяват, някои екипажи имали правило плячката да не се заключва, за да имат постоянен достъп и съответно контрол.
                          Печалбата сред пиратите била разпределяна сравнително поравно, въпреки специалните задължения и отговорности на някои членове на екипажа.
                          Разликата в печалбата между най-високата позиция (капитана) и най-ниската такава (обикновения пират) била двойна, което по стандартите на всяка съвременна компания е сериозна уравниловка.
                          ....

                          Пиратите са съумели да изградят едно демократично и справедливо общество помежду си, и то не за друго, а за да бъде тяхното начинание печелившо. Нещо повече, мотивът им за печалба е довел и до някои ползи за обществото – било то изоставянето на предразсъдъците и робството или наказанието на злоупотребили капитани на търговски кораби.
                          Забележете, че пиратското общество съвсем не е било някаква демокрация на работниците (или друг вид социализъм), а точно обратното – общество на предприемачи. Всички са били акционери и всички са поели риска от неуспех.
                          Провалът на тяхното начинание означавало смърт в битка или на въжето, без какъвто и да е било спасителен план (bailout). Пиратите са установили абсолютно доброволно всички правила помежду си, а историята им потвърждава, че са останали верни на своето мото - "Весел и кратък живот".
                          .....
                          ПП. Както виждаме преди Хитлер пиратите са успели да обединят интересите на 1-ния% с тези на 99-те%. по своеобразен начин.
                          ....
                          ИСТОРИЯТА не напразно е наричана НАУКА ЗА БЪДЕЩЕТО.
                          Ама трябва да се чете не историята написана от кукловодите.
                          Ейййй.....най накрая един да разбере въпроса. Благодаря.

                          Има логика в това което казваш.

                          Т.е казваш....и даже може да допълня...следното:

                          Държавата вместо масова приватизация прави РМД обаче съвсем в началото. Хората дето работят са акционери...всяко предприятие избира шеф и борд на директорите с първоначален мандат. Парите за инвестиции могат да дойдат от кредит от държавна банка. Хората си бачкат като акционери. Ако някой иска - продава си акциите и напуска и се спасява. Ако предприятието фалира се продава и квото остане се разпределя между акционерите. Всеки взима парите и се оправя сам от тук на там.

                          Ето това е добро някакво решение. И ще внесе чуство за справедливост съвсем в началото което ще даде стимул на хората да се борят.
                          Има много турности и това решение но е по добро от известните.

                          За някой предприятия структуроопределещи може да се дадат акции на работниците без пари и то да продължи да си действа с държавен мажоритарен дял.

                          Значи може...да се измислят и други неща.

                          ПС: да не говорим че има още един плюс...ако дадено предприятие се продаде на външен инвеститор кинтите ще ги получат и работниците което ще им даде начален някакъв капитал. Средствата като цяло ще се разпределят пропорционално горе долу в населението. Което ще създаде някакво по силно вътрешно потребление и така...нещата ще се развият по плавно и по справедливо.

                          Браво

                          Аз не бях се сетил точно за тоя вариянт
                          Last edited by Iv_max; 11.05.2018, 01:41.

                          Коментар


                          • Ех спомени, спомени
                            Купувах фемина и феникс по 80 стинки от магазина и ги продавах по 5 лева на входа на морската във Варна
                            Правех разни екскурзии до Сърбия и Румъния. В Румъния фъстъците го продавах с 400% надценка и хората се избиваха.
                            Освен таксито имах фирма за подови отопления, ел инсталации, дърводелски цех и автосервиз На всичкото отгоре ходех в университета и строях и жилищна кооперация.
                            Голям ми е хикс как съм се оправял при положение че изпивах за година повече алкохол отколкото хората пият за цял живот, ама не помня клиент да се е оплаквал от мен.
                            Липсват ми тези времена. Не защото бях млад. Ентусиазма, мечтите. Как всички вярвахме че до 5 години ще ги минем американците.
                            А за мутрите по-добре да не пиша във форума
                            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                              Оххх....имаше един приятел кат тебе...навремето 2 години се чудеше дали да вземе едно помещение за магазин в ст. град. Броеше колко хора минават....колко щели да харчат и подобни глупости. Маркетингово проучване т.е. Накрая го достраша щото риска бил голям... Нищо не стана от него. А продаваше с нас на сергията тоалетна хартия и салфетки....щото били леки а наште неща много сме се гърчели...умен с две думи.

                              Свърших с носталгията,

                              Хрумна ми снощи да ви питам..за това написах онова......като псуваме социализма и прехода и несправедливостта...дали някой ще измисли по добър начин за преход или няма....

                              Оказа че няма.

                              Китай,

                              а дали е по- добър е друга бира.

                              А по първата част, риска също е многозначно понятие. Понякога поемането на риск в сигурна среда може да се окаже по опасно , отколкото поемането на риск в несигурна среда. Зависи къде си в тренда на връх или дъно и също дали движението е от голям порядък.


                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                                Един поздрав за безопасността

                                https://www.youtube.com/watch?v=n_yRvxy9HVs
                                Като сме тръгнали с поздравите:
                                https://www.youtube.com/watch?v=w211KOQ5BMI

                                Коментар

                                Working...
                                X