IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
    .....Ако не е добре...какво бихте направили вие?
    Та въпроса ти грубо е: През 1989г. как да се стартита от соц. към капитализъм/демокрация/ при липса на пари в народа като цяло.
    ....
    Моята визия:
    Другарите от БКП ако са мислили за народа си, а не как да преобразуват политическата си власт в икономическа, е трябвало да се запознаят детайлно с пиратската икономика.
    Тя, пиратската икономика е най-висша форма на демокрация!!!!
    Всеки соц завод, фабрика, ТКЗС или друг икономически субект просто със смяна на законите става отделен "пиратски кораб".
    Просто държавата предоставя кораба/завода/ на екипажа/работниците/.
    Разпределя се собствеността на кораба на акционерен принцип и .... в откритото капиталистическо море.
    Да, ясно е че има много подводни камъни и СИВ се намира като цяло в перфектната буря, но е доста по-добро решение от това което ни спретнаха управниците ни.
    .....
    Малко инфо за пиратската икономика:
    Всички пирати имат интерес тяхната компания, плаващият кораб, да успее и да бъдат печеливша.
    Те са на практика равни, всички рискуват живота си и съответно разделят печалбата помежду си.
    Те нямат нужда от диктатор, а от капитан.
    За много неща се е гласувало:
    например накъде да се отправи корабът. Когато трябва да се взимат бързи и съдбоносни решения (в битка), властта на народа (екипажът) се предава на главнокомандващия (капитана).
    Те му се подчиняват, а след битката могат да му търсят отговорност за евентуални неадекватни решения.
    Тази демокрация не е наложена на пиратите, тя е естествен резултат от тяхното странно начинание.

    Конституция и разделение на властите
    За да функционира тази демокрация, пиратите имали собствена конституция – пиратски кодекс.
    Той изисквал единодушно съгласие и се формирал преди отплаване, тоест всеки несъгласен е можело да си тръгне и да потърси щастието си другаде. Кодексите били кратки, но обхващали всички важни аспекти за успеха на пиратското начинание
    На пиратските кораби имало и разделение на властите.
    Капитанът получавал пълна власт по време на битка, но друг член на екипажа, т. нар. квартирмайстер (също избран), се грижил за разпределението на плячката и провизиите, разрешаването на спорове между пиратите и т.н.
    Забележете разделението на властите: капитан – главнокомандващ, притежава върховна власт по време на битка;
    квартирмайстер – отговаря за справедливостта на кораба;
    пирати – равни помежду си, могат да упражнят директна демокрация.
    Всички сведения сочат, че морските разбойници били изключително чувствителни към всеки опит за злоупотреба с власт.
    Това провокирало както строги наказания като изоставянето на злоупотребили капитани на самотен остров, така и детайлни правила в ежедневието, например квартирмайстерът наглеждал готвача дали слага на всички поравно.
    За да са сигурни, че техните избраници не злоупотребяват, някои екипажи имали правило плячката да не се заключва, за да имат постоянен достъп и съответно контрол.
    Печалбата сред пиратите била разпределяна сравнително поравно, въпреки специалните задължения и отговорности на някои членове на екипажа.
    Разликата в печалбата между най-високата позиция (капитана) и най-ниската такава (обикновения пират) била двойна, което по стандартите на всяка съвременна компания е сериозна уравниловка.
    ....

    Пиратите са съумели да изградят едно демократично и справедливо общество помежду си, и то не за друго, а за да бъде тяхното начинание печелившо. Нещо повече, мотивът им за печалба е довел и до някои ползи за обществото – било то изоставянето на предразсъдъците и робството или наказанието на злоупотребили капитани на търговски кораби.
    Забележете, че пиратското общество съвсем не е било някаква демокрация на работниците (или друг вид социализъм), а точно обратното – общество на предприемачи. Всички са били акционери и всички са поели риска от неуспех.
    Провалът на тяхното начинание означавало смърт в битка или на въжето, без какъвто и да е било спасителен план (bailout). Пиратите са установили абсолютно доброволно всички правила помежду си, а историята им потвърждава, че са останали верни на своето мото - "Весел и кратък живот".
    .....
    ПП. Както виждаме преди Хитлер пиратите са успели да обединят интересите на 1-ния% с тези на 99-те%. по своеобразен начин.
    ....
    ИСТОРИЯТА не напразно е наричана НАУКА ЗА БЪДЕЩЕТО.
    Ама трябва да се чете не историята написана от кукловодите.
    Last edited by 77; 10.05.2018, 23:52.
    Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

    Коментар


    • Един поздрав за безопасността

      https://www.youtube.com/watch?v=n_yRvxy9HVs
      Last edited by Iv_max; 10.05.2018, 23:40.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

        И двамата използваме думичката ,, АКО,, Прав си в рискова среда печалбите са много по- големи. Но в прекалено рискова среда и тренда е силен вероятно ще го отнесеш яко.
        Оххх....имаше един приятел кат тебе...навремето 2 години се чудеше дали да вземе едно помещение за магазин в ст. град. Броеше колко хора минават....колко щели да харчат и подобни глупости. Маркетингово проучване т.е. Накрая го достраша щото риска бил голям... Нищо не стана от него. А продаваше с нас на сергията тоалетна хартия и салфетки....щото били леки а наште неща много сме се гърчели...умен с две думи.

        Свърших с носталгията,

        Хрумна ми снощи да ви питам..за това написах онова......като псуваме социализма и прехода и несправедливостта...дали някой ще измисли по добър начин за преход или няма....

        Оказа че няма.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

          Ами моят начален капитал бяха парите които родителите ми бяха спестявали от детските- бяха теглили само веднъж и имах около 6000лв. Това 89г. 92г направихме партия с един познат за едно барче, след това 93 той се ожени за продавачката, върнаха ми парите , взех напред 2 заплати и с тези пари наех 3 будки от градския транспорт русе заедно с 5-6 продавачки-пенсионерки. Продавах само цигари- то си нямаше място за друго. Добри пари се изкарваха тогава- в рамките на 2 месеца ме запознаха във всички ресторанти и пицарии на русе. Наистина имаше проблем с фактурите, ама като си платиш нямаше проблеми. Спомням си че на 1 април 94г влезе в сила ддс-то- в целият град не можеш да си купиш цигари- него ден ударих тавана- който иска да вярва дневният оборот умножен по 4. Имаше една бабка от продавачките искаше да ми целува ръка защото за седмица и давах повече пари от месечната пенсия
          И аз съм минла през цигарите..и ги спрях като забраниха да се продават на сергии. Купувахме от илиенци и продавахме на стекове на кафетата.

          Значи тук станахме 4 човека които аналогично са тръгнали преди години.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
            Или се хващаш на голямото хоро... А там става още по-опасно.

            Е на топло в офиса е по добре определено...

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
              Много интересен човек си ти, първо викаш не, после разбираш за какво иде реч от някакви сайтчета дето ти цитирам и накрая викаш да имаше, ама Мишо не може да отговори.





              от сайтчето ли разбрах аз?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                95 е 6 години след промяната. До тогава кой открадна квото можеше и натрупа първоначален капитал...открадна и раздвижи "икономиката"...някак си...

                Назад искам аз ...в първия момент...след промяната.....после ясно...

                И само да напомня...за кой не знае...че данъка беше около 38 % печалба....

                Казвам го щото аз съм минал през тоя етап...в ккойто имах една от първите фирми кат студент...съвсем в началото 90 та година не знаехме кво е счетоводство...къде е данъчното...после си спомням по натам как една "счетоводителка" ме завлече едни пари в началото щото исках да имам счетоводство ама тя осигировки ли беше...не ги внасяла....аз не знаех въобще къде се внасят...и за кво става въпрос и в първия момент дет реших да съм горе долу в закона...и тая ме завлече

                беше ужасно трудно...да намаериш истинска фактура...никой не даваше фактура - фактури просто нямаше...имах сергия в студентски град и само и само да имам за нещо фактура плащах на някой да ми даде някаква....поне да имам за част от стоката някакъв документ.

                Повечето от вас само са чували за тоя период от вестниците или от някакви по телевизията дет хабер нямат за света.

                Та пак въпроса...от къде да дойде първоначалния капитал?
                Ами моят начален капитал бяха парите които родителите ми бяха спестявали от детските- бяха теглили само веднъж и имах около 6000лв. Това 89г. 92г направихме партия с един познат за едно барче, след това 93 той се ожени за продавачката, върнаха ми парите , взех напред 2 заплати и с тези пари наех 3 будки от градския транспорт русе заедно с 5-6 продавачки-пенсионерки. Продавах само цигари- то си нямаше място за друго. Добри пари се изкарваха тогава- в рамките на 2 месеца ме запознаха във всички ресторанти и пицарии на русе. Наистина имаше проблем с фактурите, ама като си платиш нямаше проблеми. Спомням си че на 1 април 94г влезе в сила ддс-то- в целият град не можеш да си купиш цигари- него ден ударих тавана- който иска да вярва дневният оборот умножен по 4. Имаше една бабка от продавачките искаше да ми целува ръка защото за седмица и давах повече пари от месечната пенсия

                Коментар


                • Или се хващаш на голямото хоро... А там става още по-опасно.

                  Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

                  И двамата използваме думичката ,, АКО,, Прав си в рискова среда печалбите са много по- големи. Но в прекалено рискова среда и тренда е силен вероятно ще го отнесеш яко.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                    Риск има винаги. Ама ако не го поемаш - няма и да успееш.
                    И двамата използваме думичката ,, АКО,, Прав си в рискова среда печалбите са много по- големи. Но в прекалено рискова среда и тренда е силен вероятно ще го отнесеш яко.

                    Коментар


                    • Много интересен човек си ти, първо викаш не, после разбираш за какво иде реч от някакви сайтчета дето ти цитирам и накрая викаш да имаше, ама Мишо не може да отговори.




                      Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                      Точно така.

                      И понеже Мишо няма да отговори щото не знае кво....ще кажа аз.

                      Това за което говориш....съм го минал и аз. Аз пък изнасях работно облекло за Германия...като луд. Внасях...всякакви глупости..шоколади конфина..алпия суисс, гуми за коли..., после внесох няколко цели коли )) ... и т.н Строителни материали за Украйна...керемиди и т.н... Но това е дребно...всеки който се освести на къде духаше вятъра го направи това...

                      Ама аз говоря за още по в началото....

                      Иситната е че съвсем в началото сериозни пари имаше само в държавна сигурност свободни и безочетни...от къде са тея пари не ме интересува щото не знам бях малък...и тея пари отидаха в избрани хора..дето стартираха съвсем в началото банките и вноса. Някой от тях бяха добре известните мутри...някой още не са известни. После банките даваха всякакви кредити на избрани хора...фалираха...после БНБ ги рефинансираше...те пак фалираха...пак рефинансиране до като не свършиха парите в БНБ. По този начин се инжектира в икономиката капитал...който после се използва за приватизация и т.н. И до ден днешен много хора са зависими от тези които им дадоха пари това са оживелите...а тея къде не оживяха ..не оживяха шото се еманципираха от ДС бързо

                      Аз първите пари ( ако изключим сергиите ) си ги направих от една студентска кооперация ..дето едни други с пари щот ние нямахме ниаккви сериозни пари внасяха през нас цигари, алкохол и т.н....и ни даваха комисионна. А студентските кооперации плащаха данък 0 - законно. Ей кви времена бяха.....с тоя акъл да се върна назад във времето..

                      Имам два въпроса.

                      Първия въпрос: Ние престъпници ли сме след като сме се възползвали от тъмните времена и в които със сигурност никой от нас не си е плащал всички данъци...или да е работил съвсем законно?

                      И втория въпрос: Дори и цинично да звучи...дали пък това че някой инжектира пари в икономиката дори по този начин не е все пак добре...все от някъде трябваше да се тръгне нали?

                      Ако не е добре...какво бихте направили вие?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Пирон Разгледай мнение

                        Ако мислиш само за рискове никога нищо няма да направиш. Всъщност откъде знаеш, сигурно си въртял едър бизнес!?
                        естественно че от вестниците знае...и от журналистите...от де да знае Мишо от другъде?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

                          Ако не те налазят мутрите.
                          Риск има винаги. Ама ако не го поемаш - няма и да успееш.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                            А те винаги налазваха, освен ако не се занимаваше с кокошкарски истории.



                            Ами кокошкарски...ама...така се почва кат нямаш пари. Нали това е пазарната икономика...бачкаш на дребно..спестяваш...инвестираш...печелиш пак инвестираш.....

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Пирон Разгледай мнение
                              Наистина луди времена бяха, пари ставаха от всичко. 89-та започнахме с торти, нямаше насмогване до Лукановата зима. Едновременно правихме тигели до Унгария за парцалки, парфюмерия и най вече за едни концентрати за безалкохолни. Тогава реших, че майката му е износа. Влязох във връзка с едно държавно предприятие в което се чудеха де да си дянат продукцията и изнесох един голям камион за Франция. По едно време ме викат в общината и за голямо мое учудване ми казват, че имам да вземам някаква сума, ако не се лъжа беше 15% от стойността на износа. Тогава разбрах че имало нещо подобна на сегашното ДДС, вече му забравих и името. Та нещата изобщо не опираха до липса на пари, важното беше да се действа.
                              Точно така.

                              И понеже Мишо няма да отговори щото не знае кво....ще кажа аз.

                              Това за което говориш....съм го минал и аз. Аз пък изнасях работно облекло за Германия...като луд. Внасях...всякакви глупости..шоколади конфина..алпия суисс, гуми за коли..., после внесох няколко цели коли )) ... и т.н Строителни материали за Украйна...керемиди и т.н... Но това е дребно...всеки който се освести на къде духаше вятъра го направи това...

                              Ама аз говоря за още по в началото....

                              Иситната е че съвсем в началото сериозни пари имаше само в държавна сигурност свободни и безочетни...от къде са тея пари не ме интересува щото не знам бях малък...и тея пари отидаха в избрани хора..дето стартираха съвсем в началото банките и вноса. Някой от тях бяха добре известните мутри...някой още не са известни. После банките даваха всякакви кредити на избрани хора...фалираха...после БНБ ги рефинансираше...те пак фалираха...пак рефинансиране до като не свършиха парите в БНБ. По този начин се инжектира в икономиката капитал...който после се използва за приватизация и т.н. И до ден днешен много хора са зависими от тези които им дадоха пари това са оживелите...а тея къде не оживяха ..не оживяха шото се еманципираха от ДС бързо

                              Аз първите пари ( ако изключим сергиите ) си ги направих от една студентска кооперация ..дето едни други с пари щот ние нямахме ниаккви сериозни пари внасяха през нас цигари, алкохол и т.н....и ни даваха комисионна. А студентските кооперации плащаха данък 0 - законно. Ей кви времена бяха.....с тоя акъл да се върна назад във времето..

                              Имам два въпроса.

                              Първия въпрос: Ние престъпници ли сме след като сме се възползвали от тъмните времена и в които със сигурност никой от нас не си е плащал всички данъци...или да е работил съвсем законно?

                              И втория въпрос: Дори и цинично да звучи...дали пък това че някой инжектира пари в икономиката дори по този начин не е все пак добре...все от някъде трябваше да се тръгне нали?

                              Ако не е добре...какво бихте направили вие?

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                                А те винаги налазваха, освен ако не се занимаваше с кокошкарски истории.



                                Ако мислиш само за рискове никога нищо няма да направиш. Всъщност откъде знаеш, сигурно си въртял едър бизнес!?

                                Коментар

                                Working...
                                X