IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
    Истината е наистина посредата, но не тази среда, за която мечтае “олигархията”

Дефинирай "олигархия", моля.
    Каква е разликата между политик и олигарх?
    Каква е разликата между бизнесмен и олигарх?
    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Истината е наистина посредата, но не тази среда, за която мечтае “олигархията”

Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Добре казано. Всеки би защитавал строя спрямо убежденията си. Хората със социалистически убеждения ще предпочитат соца и обратно. Кой е по-добрия строй? Моят отговор е същият както на повечето въпроси, а именно : "Истината е по средата"
      Има една готина приказка, Може и да има такива, които не са я чували:
      "Ако на 20 не си социалист, то нямаш сърце. Ако на 40 не си капиталист то нямаш акъл."
      Според мен е най- правилно да имаме и сърце и акъл през целия си живот. Ако ние нямаме едно от двете, поне този който ни управлява е длъжен да намери баланса между сърцето и акъла.
      ПП: Аз продължавам да не виждам разликата между социализъм и капитализъм. Разликата в управниците на различните държава обаче за мен е очевадна

Коментар

• Първоначално изпратено от rover Разгледай мнение
        Справедливо разпределение... Само искам да те попитам. Ти работил ли си по време на соца?
        Малко. Каквото работех, бях ударник. Не го правех за пари. Гордеех се с това, че мога да постигна повече от другите. Нали се сещаш. Играех играта. Тогава такава беше играта. По капитализма обаче не съм работил и ден. Почнах бизнес. Просто играта смени правилата. Въпреки че понятието "работа" също е разтегливо. Под работа се разбират различни неща. Та в този смисъл няма човек който да не е работил през цялото време което живял. Изключваме разбира се андрешковците с телковете и хъшовете на които им се налагало да крадат

Коментар

• Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

Всичко е история. Особено Дау. Но понеже не може да обхванем всичкото, си избираме определена насока, Така оставаме ограничени и почваме да се драпаме социализмът или капитализмът е по-добър. Забравяйки прословутата фраза "Всичко действително е необходимо.* Разбира се, не може да нямаш предпочитания, но трябва да имаш разбиране за другите модели на просъществуване, търпимост към останалите култури. Дори когато си в сблъсък с тях.
          Добре казано. Всеки би защитавал строя спрямо убежденията си. Хората със социалистически убеждения ще предпочитат соца и обратно. Кой е по-добрия строй? Моят отговор е същият както на повечето въпроси, а именно : "Истината е по средата"
          Има една готина приказка, Може и да има такива, които не са я чували:
          "Ако на 20 не си социалист, то нямаш сърце. Ако на 40 не си капиталист то нямаш акъл."
          Според мен е най- правилно да имаме и сърце и акъл през целия си живот. Ако ние нямаме едно от двете, поне този който ни управлява е длъжен да намери баланса между сърцето и акъла.
          ПП: Аз продължавам да не виждам разликата между социализъм и капитализъм. Разликата в управниците на различните държава обаче за мен е очевадна

Коментар

• Справедливо разпределение... Само искам да те попитам. Ти работил ли си по време на соца?
            Партия была, есть и будет есть!

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Разбира се. Който не знае историята е обречен да я повтаря. Така е и с акциите и с другите неща. Не отричам това. Всяка монета има две страни, Въпроса е как да вземем само добрата страна и как да се предпазим от лошата. Вторият въпрос е каква е ползата за нас обикновените хора от познаването на историята? Ако бяхме политици съм съгласен. Ама ние не сме. Тези знания с какво биха ни били полезни? По-добре да се научим на нещо което би ни било полезно. Например историята на дау джонс
              Всичко е история. Особено Дау. Но понеже не може да обхванем всичкото, си избираме определена насока, Така оставаме ограничени и почваме да се драпаме социализмът или капитализмът е по-добър. Забравяйки прословутата фраза "Всичко действително е необходимо.* Разбира се, не може да нямаш предпочитания, но трябва да имаш разбиране за другите модели на просъществуване, търпимост към останалите култури. Дори когато си в сблъсък с тях.

Коментар

• Алонсо,

“Частниците” максимизират печалбата, когато няма перфектна конкуренция.

Когато има перфектна конкуренция частникът приема цената на пазара такава каквато е. И в случая със земеделците е приемане на цената, защото всеки от тях е много малък, за да повлияе на цената.

Сиреч, и в двата случая цената не се определя както ти падне.

Това имах предвид.

Малко недоизказано беше от моя страна. Не съм по супер дългите постове и докторските дисертации във форума

Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Какво е държава? Аз си мисля, че би следвало да е организация с идеална цел. Понятието "печалба" от гледна точка на държавата, не би следвало да е това, което означава за населението. Така си мисля. Държавата трябва да гони висок БВП и справедливо разпределение, без значение от социалния строй. Вече какво е висок БВП и кое е справедливото разпределение е доста разтегливо. Правилно ли разсъждавам или не?
                Много колеги пишат какво трябва. Съгласен съм със всички, дори и тези, които си противоречат. Та какво трябва е ясно. Въпроса ми е "как"?

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                  И не само да се продава ами и печалбата да се максимизира. А това не става на каквато си искаш цена. Не е шега работа
                  Какво е държава? Аз си мисля, че би следвало да е организация с идеална цел. Понятието "печалба" от гледна точка на държавата, не би следвало да е това, което означава за населението. Така си мисля. Държавата трябва да гони висок БВП и справедливо разпределение, без значение от социалния строй. Вече какво е висок БВП и кое е справедливото разпределение е доста разтегливо. Правилно ли разсъждавам или не?
                  Много колеги пишат какво трябва. Съгласен съм със всички, дори и тези, които си противоречат. Та какво трябва е ясно. Въпроса ми е "как"?

Коментар

• И не само да се продава ами и печалбата да се максимизира. А това не става на каквато си искаш цена. Не е шега работа

Коментар

• Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

То пък в капитализма не могат да си жулят каквито си цени искат.
                      Въобще тая работа със свободния пазар е басня за студентите от първи курс на икономическите вузове.
                      Иначе е добро като идея.
                      Не могат естествено- все пак трябва да продават. Докато в социализма това не е нужно, достатъчно е само да "произвеждаш" за да създадеш "растеж"
                      п.Тук не броим случаите, в които продаваш на държавата, това обикновено не е капитализъм, а експлоатация от марксов тип

Коментар

• Абе точно земеделецът си е баш истински price-taker отвсякъде.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

Че то това да не е социализъм, да си жулиш каквито цени искаш?
                          То пък в капитализма не могат да си жулят каквито си цени искат.
                          Въобще тая работа със свободния пазар е басня за студентите от първи курс на икономическите вузове.
                          Иначе е добро като идея.
                          Адам Смит си е нямал никаква представа, че ще има глобализация.
                          Last edited by Kildirim_Bei; 17.05.2018, 11:29.
                          Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                          ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
                            А 77, да те питам нещо,
                            Възможно ли е Хитлер да е избягал на луната и оттам да дърпа конците?

Възможно е ама не е Хитлер а тоя дето ти плаща да дрищиш тука.Ти си в постоянна комуникация с извънземните дет летят над поляните из Долни Дъбник

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

Че то това да не е социализъм, да си жулиш каквито цени искаш?
                              Правилно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
                                А 77, да те питам нещо,
                                Възможно ли е Хитлер да е избягал на луната и оттам да дърпа конците?

На теб, като гледам, кой друг да ги дърпа?

Коментар

Working...
                                X