Първоначално изпратено от Trakatrak
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнениеа икономиката се е планирала за години напред.
При посещението на американския президент в Москва той постоянно носел едно дипломатическо куфарче в ръка, макар и да не го използвал. На тръгване на американеца, пред трапа на самолета, Брежнев пита американеца: "Абе що за, аджеба, беше това куфарче, което така и не отворихте, др. Президент?" – "А, тука ми е червеното копче, ако ми потребваше, щех да го натисна, ядрените ракети да полетят към вас и да ви се такова мамата".
Брежнев връща визитата и носи постоянно един голееем куфар със себе си. "?"– попитал го американският президент на прощаване – "А, тука си носа един български икономист, ако ми потребваше, пускам го и ви се такова мамата".
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Принципите на функциониране на социалните системи преди Десети и след са различни. Донякъде и ценностите.
Всеки, който може да мисли логично е наясно, че текущата сбирщина от олигарси, типове като Пеевски, корумпирани политици, неопитомени, безчинстващи цигани и наркомани, в момента няма как да постигне по-висок растеж на икономиката отколкото при социализма, когато всичко е било организирано, не е имало кражби, всички цигани са работели за благото на държавата, безработица въобще е нямало, а икономиката се е планирала за години напред.
Преходът в България се провали, защото активите на социализма бяха окрадени и приватизирани на безценица от седесарите, а по-стойностните неща в държавата директно бяха прилапани от чужди лица.( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Коментар
-
Първоначално изпратено от П.Ф.Изеров Разгледай мнениеЗа инженерната мисъл не съм сигурен, щото в зората на мирния атом са направили действащ прототип на кола с херметично затворен атомен двигател, докато в същото време американците само са умували над това и са го рисували на картинка. Не помня причината да се откажат от тая кола, но след това направили огромен валяк с атомен двигател, който отпред просто мачка тайгата, а отзад върви остъклен от атомния огън път като стрела. И от това са се отказали, май защото на този път не му трябвало осветление през нощта.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от stabwound Разгледай мнение(Елтехника НЕИКОНОМИСТ да не чете)
Огромна страна да не може да произведе автомобил е срамно и жалко. Заслужават си подигравките. Това си е мерило за нивото на инженерната мисъл.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнениеЕ ако е било толкова зле, защо при социализма не е имало просяци и наркомани, а сега е пълно с тях?
Дай да видим снимки от социализма на просяци или наркомани.
И как така при социализма всички са имали дом, а сега има много бездомни? Тази вечер даваха по бтв новините един човек, който е инвалид без крака и живее на улицата във Варна. Съседите му носели храна.
При социализма здравеопазването е било безплатно и всички са лекувани безплатно, а сега на никой не му пука за пациентите, ако не са платежоспособни.
Пак по новините гледах за пациенти оставени без лекарства, една жена с диабет каза, че не може да се лекува в България и е принудена да стане здравен емигрант.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Krum Sokolov Разгледай мнениеСоциализма и комунизма са абсолютна утопия.
Стотици хора катерят 8 хилядниците, алпинисти се катерят на ръце без осигуровки по сгради и най-трудни отвесни стени, скачат с парашути, ластици и специални дрехи емитиращи крила от високи скали. Много от тях са финансово обезпечени и знаят, че риска да загинат е голям...и много от тях не се прибират при близките си. Защо го правят? Как ще кажеш на такива хора ето ви 100 лева и ще живеем(мезерстваме) всички заедно зад 3 те реда телена ограда ограждаща комунистическите държави. Нали тези хора ще искат да узнаят с риск за живота си какво има зад тази телена ограда. Някой ще бъдат разстреляни, други хванати и изпратени в Белене, но някои ще успеят да минат и да разкажат на останалите , че комунизма е диктатура на шепа партизани узурпирали властта и не желаещи никой да им я оспорва.
Всички видяхме как оградите водят до оскотяване, отказ от развитие на мисълта и новостите, оттам изоставане в технологиите и невъзможност за участие на световния пазар поради неконкурентноспособност.
Ето Русия: Не продават на международния пазар, автомобили, компютри, перални, телевизори, електроника, тежка техника...ръчни механизирани инструменти, и какво продават? 75% от продажбите са на суровини. Успяват да излъжат някоя изостанала държава да и пробутат малко оръжие със съмнителна стойност предвид новите оръжейни технологии. Това е социализма. Деградация и безхаберие.....едно време имаше един лаф. Пука ми...... държавна работа. да му мислят началниците.
Коментар
-
(Елтехника НЕИКОНОМИСТ да не чете)
Огромна страна да не може да произведе автомобил е срамно и жалко. Заслужават си подигравките. Това си е мерило за нивото на инженерната мисъл. Престиж пред останалите.
Престиж, който така и не получиха. Промишлени изделия - сделани! Как да им потръгне икономиката с 90% неконкурентни продукти?
Колкото и да ги бутат насила на братски славяни от Куба, те хората не са слепи и дърпат към хубавото по всяко направление. Резултата е никого не изненадващ фалит, така и стана.М.... . ш..... ..й.о!
Коментар
-
Социализма и комунизма са абсолютна утопия.
Стотици хора катерят 8 хилядниците, алпинисти се катерят на ръце без осигуровки по сгради и най-трудни отвесни стени, скачат с парашути, ластици и специални дрехи емитиращи крила от високи скали. Много от тях са финансово обезпечени и знаят, че риска да загинат е голям...и много от тях не се прибират при близките си. Защо го правят? Как ще кажеш на такива хора ето ви 100 лева и ще живеем(мезерстваме) всички заедно зад 3 те реда телена ограда ограждаща комунистическите държави. Нали тези хора ще искат да узнаят с риск за живота си какво има зад тази телена ограда. Някой ще бъдат разстреляни, други хванати и изпратени в Белене, но някои ще успеят да минат и да разкажат на останалите , че комунизма е диктатура на шепа партизани узурпирали властта и не желаещи никой да им я оспорва.
Всички видяхме как оградите водят до оскотяване, отказ от развитие на мисълта и новостите, оттам изоставане в технологиите и невъзможност за участие на световния пазар поради неконкурентноспособност.
Ето Русия: Не продават на международния пазар, автомобили, компютри, перални, телевизори, електроника, тежка техника...ръчни механизирани инструменти, и какво продават? 75% от продажбите са на суровини. Успяват да излъжат някоя изостанала държава да и пробутат малко оръжие със съмнителна стойност предвид новите оръжейни технологии. Това е социализма. Деградация и безхаберие.....едно време имаше един лаф. Пука ми...... държавна работа. да му мислят началниците.Last edited by Krum Sokolov; 13.06.2018, 08:06.
Коментар
-
Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение
Автомобилостроенето не беше силната страна на социализма.На социализма силата беше във вътрешният ред и правосъдието,Комунягите не търпяха предтъпниците и здраво дори жестоко се разправяха с тях.Нямаше как за убийство да те пуснат или да те осъдят на година затвор.За циганите да не говорим.Но да оставим социализма и да погледнем днеска какво е???България се превърна в гробище за стари коли.Народа масово кара 15-20 г таралясници.Няма бензинови коли масово мотори по 1,2-1,4-1,6 кубика човек нема кво да си купи.Много хора не искат дизел бензинови коли свестни почти няма.Или ако има цената е умопомрачителна и безсмислена.Аз с удоволствие бих си куппл 3-5г волво хс 60 бензин ама няма
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
То какво друго имаше?
Румънска Дачия - не бяха много вървежни в България, не знам дали изобщо ги внасяха.
Шкода - там се чакаше още повече даже от за Лада
От ГДР-то Варбург - там се чакаше повече от Лада. Евентуално Трабанче - ама и за него се чакаше.
И остава един Москвич, Запорожец и полски Фиат - ония малките - ама и за тях се чакаше. Москвичите по селата бяха вървежни, щото много държаха на товарене и там ги купуваха.
В общия случай 7-8 год за Запорожец и Трабанче - които не бяха коли. Москвич - 10 год. А вече Лади, етц - над 12 год. Наште имаха вноска за кола направена на сватбата. А купиха Лада аз като почти бях готов за книжка. Да съм бил на 12-14 год. Те отложиха реда си малко - щото нямаха пари. Ама пак едва ли преди 12 година им е излязъл реда.
Като дойде колата имаше нещо като преглед в сервиз или нещо такова знам ли - до 3-тия месец или нещо такова. И дали дойде чупена или там като влезе в сервиза някой капут механик смени една част от запалването. В последствие се оказа че е супер дефицитна и няма намирана. Аре пак връзки за тая проклета част. Сещаш се как беше намерена - заменена от друга кола влязла в сервиз. Тая лада толкова ядове имаше с това запалване, че не може да бъде. И накрая двигателя се развали като беше на около 80 000 км. И отиде за скрап и наште си взеха друга.
За сведение сега карам вече 12 години кола западна кола - закупена нова. И нямам никакви проблеми с нея - правя си обслужването както си требе и колата си върви. Имам 2-3 крушки изгорели. Над 150 000 км е.
И не само за коли се чакаше. Ми и за ТВ и радио и телефон да ти прекарат. За всичко квото се сетиш се чакаше или ставаше с връзки. А ако се развали части няма - трябваше да чакаш за части.
Елементарни плочки и фаянс за банята се купуваха с връзки или с много късмет и чакане.
Изобщо социализма беше рай за дребните далавераджии - магазинери, закупчици, снабдители, механици, фаянсаджии, партийни секретари, етц.
Коментар
-
Първоначално изпратено от panther Разгледай мнениеНащо сдс и като цяло нашите десни могат само да крадат, да продават и да рушат.
Коментар
-
panther - така че ако може да се разберем да не го строим пак соца, че той иска да умира и се чуди къде да стори това и ние точно в такъв момент да се набутаме с такова строителство ще си бъде чисто разточителство. Щял да расте ! Може ако може да се расте надолу. Само стойте и гледайте какво ще стане с петролния соц., ще ни залеят със социалистически рожби тръгнали на лов за социални осигуровки и к..ви. Признавам че понякога съм писал глупости от симпатия към аудиторията, но електрическите коли наистина идат - тръгнаха и макар да не се наложат в този си чист и неопетнен вид с литиеви акумулатори и дори и да харчат петрол и газ този харч ще е почти 10 пъти по малък и още по лошо че сега това което се изполва особенно от петрола за енергия със сигурност ще се разшири. В момента около 30 процента е за енергия - горива и останалото за неща които се хвърлят, при възможност да се увеличи до 90% и реално да достигне 50% само, този спад от 10 пъти ще се умножи прогресивно по коефициен почти 2. И както се казва щастието или трагедията ще са пълни, което ще опровергае твърдението че нямало пълно щастие.
D.Y.F-091066
Коментар
-
panther - просто няма как да не са, но правилния въпрос е кой е най близо до комунизма..т.е. къде най първо соца ще затъне и закъса както трябва и му се полага. На мен ми изглежда това да е ЕС. Първо няма да се разпадне колкото и да им се ще на социалистите да докажат че това е възможно и да правят опити чрез ЮКей, които ще тръгват на еспедиция да търсят ресурси за още соц. Така че дружно ще осъмнем с пенсионни системи които няма как да продължат да работят ако не стане чудо да дойдат арабските инженери и доктори да ги реанимират, съответно и всякакви осигурителни глупости ще се бъгнат от липса на средства..а застрахователите ще ни се качат на главите и ще трябва да ги сваляме със сопи.
D.Y.F-091066
Коментар
Коментар