IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • София Лорен и Джейн Мансфийлд, 1957г.
    Цялата женска завист е събрана в тази снимка.

    Коментар


    • Последователността на произхода на думата карат.
      рог
      рожково дърво
      кератион
      карат

      Кароб е рожков или рожково дърво. На гръцки кератион е рог, така са наричали и дървото.
      Семената му са в шушулки с формата на рог и, освен за храна, служели за измерване на везна на скъпоценни камъни и перли, защото се отличават с доста еднаква тежест всяко от тях.
      Било е важен източник на сладост преди откриването на добиването на захар от цвекло или тръстика.

      Във времената на късната Римска империя монетата солидус тежала 24 карата, 24 зърна на това дърво. Ако е била от чисто злато, в нея имало 24 карата тегло злато. Ако не била от чисто злато, то било по-малко в нея и затова и давали друго каратово число. От тук идва и мярката за чистота на златото в карати.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Carob

      Ето дървото



      Ето шушулките



      Ето зърната в шушулките




      Ето и шоколад от кароб

      Last edited by R1a1; 03.06.2020, 12:32.

      Коментар


      • Няма бпричина да се обвиняват вандалите в САЩ, че са анархисти...
        Те са толкова анархисти, колкото повечето от вас, а и аз...
        Първи Пиер Прудон (френски либертарен теоретик и философ, и политик) се идентифицира като анархист, поради което е наричан основател на модерната анархистична теория.
        Собствеността е кражба“ заявява той в първия си голям труд, „Какво е собствеността?“ - Qu'est-ce que la propriété? - Recherche sur le principe du droit et du gouvernement, публикуван през 1840.

        Комунизма също не е "лагери и чистки"!
        Това, че някои, някога е бил член на комунистическа партия, а е изтезавал, убивал невинни, грабил е, а сега е станал капиталист не го прави комунист...
        Комунизма е европейска политическа доктринна, родена в малък град в Германия на Бисмарк!
        Манифеста на Комунистическата партия - Das Manifest der Kommunistischen Partei е написан на немски език в една кръчма в идеалния център на Брюксел през 1848 година..
        Веднага е преведен на френски и английски език, а на руски език е преведен чак през 1882 от теоретика на анархизма Михаил Бакунин, на китайски през 1919 година, а на български през 1891 година....

        Но в САЩ, безспорно, стават интересни неща...



        Коментар


        • Ребетико – музиката на отритнатите
          Пeсни за мъка, любов и хашиш: ребетико (мн. ч. ребетика), музиката на гръцкия ъндърграунд от 20-те години на миналия век, днес е известна в цял свят. Дръзка, сурова, пълна с болка и искреност, това е музика, каквато само живеещите на ръба могат да изпеят и изплачат.
          Някогашната презряна музика на низините днес се е превърнала в културна емблема. Изпълнява се на най-престижните музикални сцени от хора, които никога не са се докосвали до живота, за който разказват песните. Причините да сравняват гръцкото ребетико с американския блус са много.
          В света тези, които обичат, ядат мръсен хляб. И тяхната страст следва подземни пътеки. – пее музикантът, свирещ на бузуки или баглама (малоазийският баща на бузукито).
          https://www.youtube.com/watch?v=cipC4ZHEBAY














          Коментар


          • Роден на 31 май 1930 г в Сан Франциско, кариерата на Истууд е опънала противоречията и пукнатините на американския политически и културен живот. След като израства в бедност и свири на пиано за монети, Истууд започва да играе в нискобюджетни телевизионни уестърни и B-клас След ролка в хитовото западно телевизионно шоу Rawhide (1959), големият му пробив идва да играе безмилостната преднина в трилогия от спагети уестърни с италианския режисьор Серхио Леоне Започвайки с Fistful of Dollars, заснет в Испания през 1964 г. и въз основа на самурайската епопея Йоджимбо от Акира Куросава, допълнително се превръща като разбойник без име за няколко долара повече и Добрият, Лошият и Грозният Истууд глобална звезда. Обичаше да играе анти-герой и да се движи отвъд клишетата на белия рицар в блестящи доспехи. Извеждайки тази предпоставка на следващото ниво, той въплъщава бруталното, ледено ченге във филмите на Мръсния Хари от 1970-те и 80-те години на миналия век. " Чувствам ли се късметлия?" Истууд известява един престъпник, на път да бъде раздаден смъртоносно правосъдие. " Ами ти пънк?" След дебюта си в психтрилъра от 1971 г?" Play Misty for Me, той започва да влияе пряко да влияе на мелодрами като The Bridges of Madison County от 1995. г.

            Last edited by Kiro; 01.06.2020, 14:07.

            Коментар








            • Христо и Жан Клод




              Коментар


              • Георги Аспарухов - Гунди си отиде само на 28! Минаха толкова много години, но
                остана завинаги в националната памет не само с футболните си умения и успехи, но преди всичко с личността си!













                Коментар























                • Това е една от най-необичайните и забележителни скулптури в света. Създадена във Франция (19 век) от неизвестен автор. Намира се в музея Салар Джунг в Хайдарабаде, Индия. Изработена е от цяло парче от древното дърво сикамор. Статуята е двойна - от едната страна е мъж, а от другата е жена. Известна е по света с името "Мефистофел и Маргарита ".

                  ВЕЛИКО..

                  Коментар




















                  • Американски протестер бяга с плячката от разбит магазин..






                    Коментар


                    • Някога швейцарците са се прехранвали главно като наемни войници. Бедни планинци, не са имали друг сигурен начин да поминуват! И до днес в руския език "швейцар" означава "портиер". Как се променят нещата! Днес не Швейцария, а България е "най-бедната страна в ЕС". И не ни е срам от това.На 9. Juli 1386 г. швейцарците дават решителна битка на австрийците. По същото време ние не даваме никаква битка на турците..












                      Коментар










                      • Имам въпрос, как се чувствате, виждайки тази снимка???








                        Коментар








                        • Това е кметът на Минеаполис, Джейкъб Фрей




                          Коментар


                          • Прочетете на всяка цена написаното от Георги Господинов. Само като увод. Русофилът Бобчев, министър на просветата, една неизвестна и заслужено забравен от историята фигура, унизява големия Пенчо Славейков, като го уволнява от поста директор на Народната библиотека и го прави уредник на училищен музей, който е на четвърти етаж, знайки за трудностите с придвижването на поета. И го принуждават на напусне Родината си, заедно със Мара Белчева.








                            На днешна дата преди 108 години Пенчо Славейков умира в Брунате, недалеч от едно езеро. През 1921 г. на препогребването му Боян Пенев ще каже "Един голям поет живя като чужденец между нас, умря далеч от нас, охулен и отречен..."
                            Точно преди година минавах с влак покрай онова езеро и се опитах да снимам през прозореца в движение, валеше, имаше мъгла, дано съм познал мястото. На връщане взех пътнишкия влак, защото видях, че спира за няколко минути на гарата в Комо, където трябва да е слязъл Пенчо, последната му гара. Нямах нищо подръка за снимане този път, изведнъж ми се прииска да изпуша един цигар, и цигар нямах, само стоях надвесен през прозореца, гледах хаотично бутащите се пътници на перона и ми беше кой знае защо родно и тъжно... Колко ли трябва да ти е писнало от сплетни и бобчевци, за да се вдигнеш болен, трудно ходещ, на 45, да напуснеш завинаги София през август 1911 и да тръгнеш през чужди гари. Представях си ги двамата с Мара Белчева в суматохата, с куфарите, той трудно повратлив, тя изискана, оправна, европейка пар ексаланс, с няколко езика, превела брилянтно Нитче, един български поет и една поетеса, чужди там, чужди тук, тя ще заложи къщата си на улица "Христо Белчев" (по името на убития й мъж, вече се е казвала така по нейно време, струва ми се), за да покрие разноските на изгнанието и смъртта. Министерството на просвещението, до което бие телеграма какво да прави с тялото на Пенчо, мълчи безответно. Девет години по-късно приятели успяват да върнат този "чужденец". Допреди две години гробът му беше покъртен, вече е оправен. И добре, че на този ден проф. Игов връчва една своя награда "Дъбът на Пенчо", на Курубаглар, днешен Лозенец, под Дъба на Пенчо. Хубав личен жест и май единственият днес, припомнящ ни датата.
                            Стана дълго, някой ще каже тоя пък сега какво иска - нищо не ща. Само да си спомним. Щото Бобчевци бол, Славейковци - кът.







                            Коментар


                            • "Носете маски или отидете в затвора".
                              Снимка на 102 години от времето на испанския грип.










                              Коментар


                              • Полицай в пълна екипировка. Държавна полиция Варшава-1934г.












                                Коментар

                                Working...
                                X