IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Шарл Шампо (1865 - ?) е единственият представител на България в първите Олимпийски игри в Атина през 1896г.












    Коментар


    • Ален Делон Жан Габин Лино Вентура
      1969


      · Преглед на оригинала · Оценете този превод


























      Коментар



      • "Атентатът" срещу Тодор Живков. На 1 юни 1980 г. във Враца младеж изскача от тълпата, дошла да посрещне Тодор Живков за традиционните Ботеви чествания. Първият пада, а милицията задържа "атентатора" - така започва историята за опита за "покушение" над човека, владял България повече от 35 г. Т Неслучайно в града на Ботевата слава са освирквани доста първи мъже - от княз Фердинанд до Росен Плевнелиев. Историята с "атентата" обаче е комична. Младежът, който "напада" Живков, е 20-годишният Цветан Килограмски, родом от Кнежа. Събитието пък остава в историята, като опит за покушение срещу Живков. Всъщност Килограмски просто искал да говори с първия човек в държавата. Младежът разбрал, че Живков ще присъства на Ботевите тържества във Враца. И отишъл. Искал да говори с него заради болния си баща, който след като бил трудоустроен, не можел да си намери работа. Килограмски видял пролука в тълпата и хукнал към Първия. Хванал го за ръката, но уплашеният Живков пада на ръце и колене. Едва тогава охраната от УБО реагира. Цветан Килограмски е задържан и откаран с кола. Тоталитарната власт обаче налага пълно информационно затъмнение над случая. Медиите отразяват само официалната част от посещението на Тодор Живков. Снимките, направени от присъстващия фотограф на БТА Димитър Викторов излизат наяве едва след 10 ноември 1989 г.


        Коментар




        • Васко Абаджиев – име, което за огромно съжаление е малко познато, незаслужено забравено или по една или друга причина напълно заличено от историята ни.

          Едва на 7-годишна възраст, Васко заминава заедно с баща си за Виена, където участва на Първия международен конкурс по пеене и цигулка и смайва с таланта си над двадесет световни виртуози.

          Уникалният дар му позволява изключително бързо да напредне в изучаването на цигулката. Така на 9-годишна възраст, Васко завършва Консерваторията в класа на баща си. Това го прави най-младия абсолвент на музикалното училище, както и безспорно дете-чудо от ранга на австрийския гений Моцарт.

          С всяка изминала година българинът не престава да покорява различни международни конкурси и да спира дъха на публиката и на журито. На 12-годишна възраст печели конкурса в Париж “Фриц Крайслер”, а една година по-късно, едва на 13 години, завършва с пълно отличие Брюкселската консерватория.

          Считан е за единствения цигулар, който е изпълнявал в един концерт 24-те капричии на Паганини, всяко от които поотделно е смятано за подвиг за виртуози, а на следващия ден ги изпълнява отново, но в обратен ред.

          Цяла Европа познава името му, възхищава се на таланта му, превърнал се в същинска сензация. В България обаче той става жертва на комунистическия режим и е принуден да избяга в Западна Германия през 50-те години на миналия век. Името му е забранено за произнасяне, книгите, в които се споменава за гения му са премахнати от книжарниците и са унищожени.

          Намерен е мъртъв в железница в Хамбург. Днес той няма нито паметник в България, нито улица с неговото име.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
            Това е барон Хирш.
            На негово име са наречени улици в няколко израелски града.

            Коментар


            • Това е барон Хирш. Той е контролирал най-важните железопътни връзки в България в края на 19ти век. Баронът е бил трън в плътта на българското правителство защото е държал цените на превозите високи. Монополист.
              За да го принудят да клекне, нашите започнали да строят успоредна линия на неговата железница. Но се провалили. Не си направили сметката, а и барона не клекнал. И за да бъде провалът пълен му отдали новопостроените линии на 25 годишна концесия.
              Та урокът за мен е - когато искаш да притиснеш монополист, единствения начин е повече конкуренция с дерегулация.
















              Коментар





















              • Коментар


                • "Зилберфогел" (Сребърната птица) - проект на височинен суборбитален бомбардировач космолет, разработен от австрийския учен д-р Ойген Зенгер в нацистка Германия по времето на Втората световна война. Първи детайлен проект на хиперзвуков самолет и на авиационнокосмическа система. Основното предназначение на този апарат е бомбардировки на територията на САЩ и поспециално – на Ню Йорк, както и на далечни промишлени райони в СССР, (Урал и Сибир). По проект Сребърната птица трябва да носи до 30 тона бомби. Теглото на бомбения товар зависи от разстоянието до целта (при разстояние от 6500 km до Ню Йорк, разчетът е 6 тона бомби). През 1941 г., заедно с всички останали амбициозни проекти, непредполагащи незабавна възвръщаемост, проектът е временно замразен. Към края на Втората световна война (1944 г.) проектът е възобновен, придобивайки статус на „оръжие на възмездието“. Въпреки това, при тогавашната ситуация, неговата практическа нереализуемост е очевидна дори за немското командване и работата по проекта стига не по-далеч от предварителните чертежи.














                  Коментар


                  • Мис СССР 1988 г., непълнолетната Юлия Суханова.

















                    Коментар


                    • Първата "Кока кола"!


















                      Коментар


                      • 6 април, 1959 г.: На препълнения стадион Васил Левски във финала на Европейското първенство по футбол за юноши до 18 г., след центриране на Никола Котков, нападателят Антон Кръстев забива неспасяемо в италианската врата. България печели първата от общо трите си европейски титли за юноши.






                        Финалът с Италия се играе пред 50 хиляди зрители на „Васил Левски“. Единственото попадение в мача вкарва нападателят на ЦСКА Антон Кръстев, който се разписва в 22-рата минута след центриране на легендарния Никола Котков. Част от онази талантлива генерация са и други митични фигури като Георги Соколов, Добромир Жечев и Димитър Якимов. Соколето е избран за най-добър играч на турнира.
                        След финала в чест на шампионите е организирано празненство в хотел „Балкан“ (днешния „Шератон“), но се оказва, че българските футболисти нямат костюми за него. Налага се от БСФС да им дадат дрехите, които олимпийската ни делегация е носила на летните игри в Мелбърн през 1956 г.




                        Коментар





                        • "За ред и морал в държавата!" - под този лозунг на 10 май 1933 г. пред Операта в Берлин нацистите изгарят на клада книгите на Ерих-Мария Ремарк, Хайнрих Ман, Ерих Кестнер, Ернст Глезер и др. бележити автори, под предлог, че са... "негермански". Държавното Радио, командвано от Гьобелс, директно предава зловещото аутодафе. То бива повторено и в други германски градове. Така, с изгаряне на книги, със запушване на устата, новите властници започват своя мракобесен поход срещу свободата на словото...








                          Коментар








                          • Победителката в конкурса за красота " Мис Найроби Кения, 1966 г.





                            Коментар


                            • „Всички знаят биографията на цар Борис. Той е един от най-популярните владетели в Европа. Той е много обичан от народа си. Известна е голямата му страст към механиката. Когато той напусна Рим миналия януари, за да се върне в България, влакът се беше спрял на една малка гара в Трентино. Цар Борис се доближи до машиниста и го помоли да му отстъпи мястото. Посред общото учудване, той взе управлението на локомотива, който потегли със съвършенство, без пътниците да забележат, че тоя ден са имали за машинист един цар.“
                              „Гадзета де Лозана“ Швейцария, 15 октомври 1930г.












                              Коментар


                              • Фестоският диск е диск от печена глина с двустранно отпечатани символи, праисторическа археологическа находка от минойския дворец във Фестос на остров Крит. Описание Датировка Съмнение за автентичност Предназначение Откритие Символи Експозиция Вижте също Източници Бележки Представлява кръгла теракотена плоча с диаметър 16 сантиметра, покрита с 241 групи символи. В групите са изброени 45 уникални символа. Символите не са издълбани, а щамповани. Датиран е като средно- или късноминойски. Датировката е несигурна и се базира единствено на датировката на археологическия пласт, в който е намерен. Ив Дюу датира диска като 1850 г. пр. Хр. – 1600 г. пр. Хр. Йепесен – след 1400 г. пр. Хр, Луи Годар разширява датировката до по-голямата част от 2-рото хилядолетие пр. Хр. и най-накрая Дж. Бест - първата половина на XIV век пр. Хр. Общото мнение на археологическите среди е, че дискът е оригинална находка. Въпреки това някои професионалисти изказват съмнения за неговата автентичност. Предназначението на диска е неясно. В годините след откритието му са изказани множество хипотези, измежду които текстово съобщение, игра, геометрична теорема и предмет с религиозно предназначение. Открит е през 1908 г. в североизточното крило на дворцовите руини. Италианска археологическа експедиция, водена от известния археолог Луиджи Перние разкопава пода на стая №8 в сграда №101 и открива диска заедно с табличка PH1, носеща надпис на критско линейно писмо А. Стая № 8, в която са намерени двете находки, е достъпно само отгоре подземие на храм, вероятно увреден от земетресение. Дъното му е било измазано с фина мазилка и покрито с дълбоки наслаги от пръст, пепел и изгорели животински останки.



















                                Коментар

                                Working...
                                X