IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts



  • Това е завод за изгаряне на отпадъци.Намира се в самия център на Виена.Построен е през ,992 г. по проект на ген.австр.художник и архитект Хундертвасер.

    Коментар


    • Лъвов мост през 1910 г. До Освобождението на мястото, на което сега се намира Лъвов мост, са екзекутирани престъпниците. В Османската империя е съществувало правило – ако престъпникът не е от града, да бъде обесен пред тази врата, през която е влязъл в него. Така например Левски е обесен до Източната порта. Местните обаче са екзекутирани по площадите. До Лъвов мост са обесени участниците в Априлското въстание Стойчо Рашков и Тодор Малеев. Тук е екзекутиран и най-младият от четиримата софийски книжари – Георги Стоицев, псалт в църквата „Св. Крал“ (сегашна „Света Неделя“). Веднага след Освобождението Христо Г. Данов предлага на това място да се изгради паметник на обесените книжари и революционери. Идеята бързо е споделена от интелектуалци и политици и се стига до изработването на един много мащабен проект за мемориал. Проектът е на Вацлав Прошек. Изпълнението му става през 1889 – 1890 г. от фирмата „Братя Прошек“ и струва огромните по това време 260 000 златни лева. От целия комплекс е построен само мостът, на който лъвовете символизират четиримата обесени от турците българи книжари.

      Коментар


      • – Ела на тати комарджийчето!

        Снимка от 1941 г.

        Коментар


        • "...Всички в селото знаеха, кога Майстора е продал картина. Той първо отивал в магазина и плащал всички вересии на сиромасите а после в кръчмата почерпвал всички. Взимал участие във всичко, което се случва в селото. По-честен човек не е имало от него. Когато рисувал от натура в имота на някой, след това отивал и му казвал: Изял съм толкова и толкова череши или друго. Въпреки, че никой не е искал да вземе пари от него, той настоявал и си плащал. Кога харесал некоя мома за модел я питал къде отива да работи и каква и е надницата за деня. Тя ако кажела 20 лв., той и казвал ето ти 40 лв. днеска да си ми модел. Винаги рисувал по две картини, една малка и една голяма. Малката я подарявал на човека, който е рисувал."
          Добре е да се сещаме какви хора се раждат по земите ни. И днес без съмнение дишат и творят Учители, няма как да ги няма. Ако запазим тишина може и да ги чуем.



          Ревностен вегетарианец, той приема за неморален всеки акт на насилие. Художникът никога не вкусвал животинска плът. Веднъж деца го запитали защо не яде месо и той, обръщайки се към бащата на едно от тях, казал: „Ето, Кольо, ти сега ще запрегнеш кравите и ще отидеш да работиш с тях, ще докараш отавата. Друг път ще ходиш да ореш, да си прекараш ябълките, гроздето или пък да свършиш някаква друга работа. Те са ти първи помощници. Даже вечер, когато заедно сте грохнали от работа, ти ще ги запрегнеш в колата, ще се качиш в нея и те ще те докарат до дома. През това време ти си почиваш, а те продължават да работят. Те имат друго предназначение - дават ти мляко, от което получаваш масло, извара и сирене - помагат ти в изхранването на семейството. За всичко това, за благодарност ти ги заколиш и изядеш. Не ти ли е съвестно? Защо да наказваме невинните животни? Аз не мога така. Не е честно спрямо животните. Защо да не ползваме от тях само млякото, маслото, сиренето, яйцата? Защо да не се храним само с това, което ни дава земята - плодове и зеленчуци? Обичай всяко дърво, всяко цвете и всяко животно като себе си.“.


          Коментар


          • Светилници с фалическа форма, открити в руините на Помпей, 79 г. сл. Хр. Неаполски археологически музей.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от forman777 Разгледай мнение
















              ‎ Български кавалерист геройски загинал със сабя в ръката. Български достоен син на майка България, напоил с горещата си кръв, свещената българска земя бранейки я и положил доблесно живота си пред олтара на Отечеството. Добруджа, 1916г.





              Велик син на Майка България, която ние, сегашните ... (не мога да намеря думи, които да не безкрайно нецензурни) мърсим с присъствието си. Един от вихрената кавалерия на генерал Колев - бесарабският българин, показал как се сражава за Родината. За него (ген. Колев), един от най-големите тактици на блицкрига - Гудериан, пише - Ние се учехме на блицкриг от действията на конната дивизия на генерал Колев в Добруджа!

              А знаете ли, че в боевете през 1916 България е ударена на два фронта - на юг в Македония, и на североизток в Добруджа, като само две държави от всичките сигурно 20 различни народности, срещу които сме се изправили в Първата световна, които се изправят лице в лице с нас и на двата фронта са.... да, познахте, омразните шумадийски плескавици ииииии изненада, може би - руснаците! по този повод най-големият русофил в България - Иван Вазов, двама от братята на когото са сред най-прославените ни генерали за периода - Георги и Владимир, пише прочувственият стих "Нови екове". Стих, който е забравен от новата власт след 1944, точно както е забравена и епопеята в полята на Добруджа, сравнима само с настъпленията в Тракия на Крум Страшни, Симеон Велики, Калоян Ромеоубиец и величавият подвиг от 1912. Поклон пред героите!

              О, руси, о, братя славянски,
              защо сте вий тука? Защо сте
              дошли на полята балкански
              немили, неканени гости?

              Желали би вас възхитени
              да срещнем со сълзи и с китки...
              Но идете вий настървени,
              на грозни зовете ни битки!

              Желали би вас да прегърнем
              и тоз път сърдечно, горещо.
              Но взорът ви свети зловещо...
              Как ръце сега да разгърнем?

              О, руси! Аз друг път ви славях
              за подвиг велик и чудесен,
              високо ви ликът поставях
              във мойта душа, в мойта песен!

              Вий някога знаме Христово
              развяхте за благо човешко –
              строшихте ни игото тежко,
              а днеска ни носите ново!

              И пак не ви мразим (не крия:
              обича ви още народа);
              но любим и свойта свобода,
              стократно по любим я ния.

              За тоз кумир ние се бием
              и с чужд, и със близък упорно
              и няма ний врат да превием
              пред никакво иго позорно!


              О, колко ви, братя, жалея!
              О, как би желал, братя клети,
              свобода и вам и за нея
              кат нас да живейте и мрете!
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

              Коментар


              • Началото на Амазон, с един от най-богатите хора днес Джеф Безос. Между другото една от първите поръчки (ако не и първата), идва от България. Парите са скрити в дискета и на английски има инструкция къде да бъдат намерени.
                Ето какво казва Безос по случая:
                "B пъpвитe шecт мeceцa ниe имaxмe caмo eднa пopъчĸa и тя дoйдe oт Бългapия. Aз нe знaex, чe пpeз 1995 г. тaм e имaлo интepнeт дocтъп, нo тe имaxa. Toзи ĸлиeнт нe плaти c ĸpeдитнa ĸapтa, a в бpoй, ĸoeтo e плaтeжeн мeтoд, ĸoйтo ниe нe нacъpчaвaмe. Kлиeнтът бeшe cлoжил двe cтoдoлapoви бaнĸнoти cгънaти в мaлĸa oпaĸoвĸa. И бeшe cлoжил тaзи мaлĸa oпaĸoвĸa c пapитe в диcĸeтa. Oтвopил e мaлĸoтo мeтaлнo ĸaпaчe и ги e cĸpил вътpe в диcĸeтaтa. Cлeд тoвa ни я изпpaтил пo пoщaтa, a нa oтдeлнa бeлeжĸa пишeшe: „Πapитe ca cĸpити в диcĸeтaтa“. Πишeшe cъщo, чe митничapитe щeли дa oтĸpaднaт пapитe, aĸo знaeли aнглийcĸи. Oтвopиxмe диcĸeтaтa и видяxмe вътpe в нeя 200 дoлapa. Бяxa cи нaпиcaли нoмepa нa пopъчĸaтa, зa дa мoжeм дa cвъpжeм плaщaнeтo c нeя. Дocтaвиxмe им ĸнигитe и пopъчĸaтa бeшe пpиĸлючeнa“, paзĸpивa Бeзoc пpeд ayдитopия в CAЩ."
                Източник:
                https://www.kaldata.com/…/%D1%88%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82-%D…

                Коментар


                • Първоначално изпратено от forman777 Разгледай мнение
                  Фрайбургската катедрала е едно от чудесата на средновековната архитектура. Строена е около два века (13-14 в.) и през това време са се сменяли много дарители, архитекти, майстори. Един от дарителите бил голям задник. Непрекъснато ги гонел да бързат и да работят извънредно, променял през ден това, което иска, после не го харесвал и отказвал да го плати, изключително неприятен човек. На главния архитект така му писнало, че наредил да направят този водоливник (гаргойл) и да го монтират на катедралата точно срещу къщата на гадняра. Така той всеки ден до края на живота си, като погледнел към катедралата, щял да вижда присмехулния задник срещу себе си.
                  Click image for larger version

Name:	456.jpg
Views:	1
Size:	50.5 КБ
ID:	3616203

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от forman777 Разгледай мнение
                    Има народи, благословени с големите си политици. Французите са едни от тях. Благодарение на Влади Николов, споделям този забележителен исторически документ - призива на генерал Шарл Де Гол "към всички французи". Съвсем сам, той има куража да се обърне към сънародниците си, позорно изоставени от своите управници, капитулирали пред нацистка Германия. Същият генерал Де Гол, който е един от бащите на Обединена Европа!

                    Бати куражлията избегал чак у Африка.

                    Коментар




                    • Историята се повтаря...
                      Това стихотворение, написано през 1869 г., препечатано по време на пандемията през 1919 г.

                      Написана е през 1869 г. от Катлийн О’Мара:

                      "И хората останаха вкъщи
                      И четяха книги
                      И слушаха
                      И те отпочинаха
                      И правеха упражнения
                      И правеха изкуство и играеха
                      И научиха нови начини да бъдеш
                      И спряха и се ослушаха
                      По-дълбоко
                      Някои медитираха, някои се молеха
                      Някой срещна сянката им
                      И хората започнаха да мислят по различен начин
                      И хората се лекували.
                      И в отсъствието на хора, които
                      Живееха по невежи начини
                      Опасен, безсмислен и безсърдечен,
                      Земята също започна да лекува
                      И когато опасността свърши и
                      Хората се намериха
                      Те скърбяха за мъртвите
                      И направихме нов избор
                      И мечтаехме за нови визии
                      И създаде нови начини на живот
                      И напълно излекува земята
                      Точно както оздравяха."
                      Препечатано по време на испански грип

                      Пандемия, 1919 г.
                      Снимка, направена по време на испанския грип...

                      Коментар


                      • Фрайбургската катедрала е едно от чудесата на средновековната архитектура. Строена е около два века (13-14 в.) и през това време са се сменяли много дарители, архитекти, майстори. Един от дарителите бил голям задник. Непрекъснато ги гонел да бързат и да работят извънредно, променял през ден това, което иска, после не го харесвал и отказвал да го плати, изключително неприятен човек. На главния архитект така му писнало, че наредил да направят този водоливник (гаргойл) и да го монтират на катедралата точно срещу къщата на гадняра. Така той всеки ден до края на живота си, като погледнел към катедралата, щял да вижда присмехулния задник срещу себе си.
                        Last edited by forman777; 19.06.2020, 10:26.

                        Коментар



















                        • ‎ Български кавалерист геройски загинал със сабя в ръката. Български достоен син на майка България, напоил с горещата си кръв, свещената българска земя бранейки я и положил доблесно живота си пред олтара на Отечеството. Добруджа, 1916г.






                          Коментар




















                          • ‎ Жителите на Прага обграждат съветските танкове пред сградата на Чехословашкото радио в централната част на Прага през първия ден на съветската инвазия в Чехословакия. 21 август 1968 г.






                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от forman777 Разгледай мнение
                              Неустоим сваляч от 80-те!
                              Лада 2101 и клош панталон - класика...










                              Комбито не се ли водеше 2102?

                              Коментар


                              • Северен Виетнам, 1967. Пленен лейтенант от американските ВВС...












                                Коментар

                                Working...
                                X