IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts



















  • ‎ Тази прекрасна чаша е направена от един голям скъпоценен камък изумруд, известен още, като смарагд и емералд. 252 каратовата чаша е с инкрустирани персийски стихове на нея и е принадлежала на император Джахангир - владетел на империята на Великите моголи в Индия в края на 16-ти век...






    Коментар


    • С колко точно жени е преспал Фидел Кастро? Според някои предположения те са над 3 хиляди. Според други – десет пъти повече. В Куба се говори, че персоналната охрана на Ел Коменданте лично „набирала“ красавици за салнята на диктатора. Това се случвало най-вече по плажовете, където най-ясно се виждали перфектните мерки на хубавиците. Те пък никога не отказвали на любезната покана. Просто в Куба това било в реда на нещата.












      Коментар


      • Попитали Марк Твен защо тръстовите магнати не го обичат. Вместо да отговори направо, той подал на своите събеседници да прочетат следната негова отпечатана във вестника литературна скица: “Една муха имала две дъщери, които много обичала. Веднъж тя прилетяла с тях в една сладкарница, по-малката поискала от майка си позволение да си близне малко от хубавите червени бонбони. Но щом кацнала върху бонбона, крилцата й потреперели и тя паднала мъртва. Бонбоните били отровни, понеже били производство на американския бонбонен тръст. След тази трагична случка мухата заобичала още повече дъщерята, която й останала. Един ден на малката й се доял колбас. Майка й я завела в близкия деликатесен магазин. Но едва си близнала от един салам, и малката мушица се загърчила в конвулсии и след няколко мига се проснала с вирнати нагоре крачка. Саламът бил отровен, защото бил производство на американския колбасарски тръст. Мъка стегнала майчиното сърце на мухата, тя не намирала смисъл повече да живее и за да сложи бърз край на живота си, алчно започнала да ближе отровата на една книжна мухоловка. Обаче смъртта не дошла. Хартията –мухоловка се оказала съвсем безвредна, понеже била производство на американския мухоловен тръст.”













        Коментар


        • Препълнен автобус в Лондон, 1865 г.












          Коментар







          • ‎ В кореспонденцията си за вестник "Кьолнише цайтунг" немският журналист фон Хун пристигнал в България за да отрази Сръбско-българската война през 1885 г. пише: "Княз Александър е напуснал българските позиции край Сливница. Столицата е в опасност. Обща паника сред населението. Навсякъде се виждат безутешни лица и крайно отчаяние. Само една млада, малка госпожа прави изключение – Катинка Каравелова – любезната съпруга на министър-председателя. Само тя остана непоколебима. Не вярваше на слуховете, които се пръскаха из града… Право се говореше сетне, че на 7 ноември 1885 г. г-жа Каравелова беше единственият мъж сред софийското население…".





            Коментар


            • Казахска девойка в народна носия и скален орел в ръката си. Този вид орел (Aquila chrysaetos) е известен още и като беркут. Ловът със скален орел е традиционно занимание в Казахстан и Киргизия. Ловците, т.нар. беркутчии, обучават скалните орли за лов на зайци, лисици и дори вълци. В последния случай биват хващани предимно млади, ненапълно пораснали вълци.












              Коментар


              • Културната революция се захвана със Сервантес, Харпър Ли и Марк Твен, разбира се.
                А, да - и с Френсис Скот Кий. Автор на текста на химна на САЩ.










                СЕРВАНТЕС Е БИЛ ВОЙНИК, ПЛЕННИК И РОБ ЗА ЧАСТ ОТ ЖИВОТА СИ..И ПАК Е ПОРУГАН..






                Коментар


                • Мис България 1930 г. - Кунка Чобанова на 21 г. от Плевен.












                  Коментар


                  • Сержант Хенри Джонсън от американската армия във Франция по време на ПСВ. През 1918 г. е награден с кръст за храброст. Останал сам в окопа оказва ожесточена съпротива с картечницата срещу прииждащите немци, докато другарите му се оттеглят. Получил 21 куршума в тялото си е сметнат за мъртъв от врага. Оцелява за да се върне в Ню Йорк и да установи, че инвалидната пенсия му е отказана, както се установява заради чиновническа грешка. Умира в мизерия през 1929 г. Посмъртно му е дадено "Пурпурно сърце".


















                    Коментар


                    • Последното изпълнение на Бийтълс на живо, на покрива на централата на Apple Records в Лондон, 1969 г.












                      Коментар


                      • Уолис Симпсън
                        През 30-те години на миналия век въпросът как една толкова невзрачна жена може да омае Едуард VIII дотам, че да го накара да зареже управлението на държавата, е сред най-често задаваните в пресата. Явно има особен чар, след като успява да погребе един съпруг, да се разведе с втори и да се установи в Лондон с трети, преди да хване окото на краля.
                        Симпсън била американка, човек от хайлайфа с редица съпрузи, третият от които бил Принц Едуард Осми, херцог на Уиндзор. Тя е известна с това, че е прелъстила младия принц да се откаже от трона заради нея. Слуховете са, че тя е използвала странни китайски сексуални техники. Непосредствено преди скандала - през септември 1936 г., крал Едуард VIII е на посещение в България. Придружаван от "дамата на своето сърце", британският държавен глава е посрещнат подобаващо.През 1937 г. те посещават Германия и се срещат с Адолф Хитлер. През 1940 г. херцогът е назначен за губернатор на Бахамските острови, където двамата живеят до 1945 г. През 1950-те и 1960-те години херцогът и херцогинята се движат между Европа и САЩ, водейки охолен живот като обществени знаменитости. След смъртта на херцога през 1972 г. Уолис заживява в уединение и рядко се появява на публични места. Личният ѝ живот става обект на много спекулации. Тя умира през 1986 г. и е погребана до мъжа си в кралското гробище във Фрогмор, близо до замъка Уиндзор.[1] Уолис остава противоречива фигура в британската история и до днес.

















                        Коментар


                        • "Покоряването на света върху кон е лесно. Да слезеш от коня и да го управляваш след това е трудното."
                          Чингиз Хан













                          Коментар


                          • АНТОН СТАНЕВ (1860 - 1036)
                            Андон Станев е роден в гр. Клисура през 1860 г. Родителите му Станю Попов и Ана Попова са убити по време на Априлското въстание (1876). Андон Станев напуска родната Клисура и избягва в Анадола.
                            След Освобождението на България се установява в Пловдив. Започва работа в кантората на заможната пловдивска фамилия Ракаджи.
                            През 1891 год създава винарска винарска изба "Извор" в Пловдив. Основател на дружество „Оцетна индустрия“ и пловдивската лозарска кооперация „Гранит“. Крупен производител на вина, награден с 6 почетни дипломи и 14 медала от международни изложби. През 1897 г. е член на журито на Международната винарска изложба в Ница, Франция.
                            Съосновател и дългогогодишен действителен член на управителния съвет на Пловдивската Търговско-Индустриална камара от основаването ѝ през 1895 г. до 1919 г.
                            Съосновател и първи председател на управителния съвет на Пловдивската Популярна банка (днес Банка ДСК) в периода 1913 – 1920 г. Съосновател на електрическа компания „Въча“ (Кричим).
                            Съосновател съвместно с Георги Говедаров на пловдивския вестник „Юг“ (1918 – 1944).
                            Съосновател на Пловдиска Тютюнева Банка през 1917 г. (по-късно преобразувана в Тютюнева фабрка Левски, 1917 – 1948). Тютюнева Банка има за цел да подкрепи с ниско-лихвени кредити българските тютюневи индустриалци.
                            Със съпругата си Елена Ракаджи основава фондация „Елена и Андон Станеви“.
                            Фондацията построява гр. Клисура трапезария за безплатно хранене на ученици.
                            В дарената от него сграда се помещава кметството на гр. Клисура. Дарител на Пловдивското окръжно сиропиталище за войнишки сираци.
                            Умира през 1936 г. в гр. Пловдив.




















                            Коментар


                            • Сватбен портрет на Райко Алексиев и актрисата Весела Грънчарова, 1939 г. Непосредствено след преврата на 9 септ. 1944 г. завърналият се от Чамкория в София Алексиев е арестуван от Лев Главинчев като „враг на народа“ поради широко известните му недвусмислени карикатури на Сталин. Алексиев бива пребит до смърт на 18 ноември 1944 година в София.












                              Коментар


                              • "Мастурбацията на Хитлер", картина на Салвадор Дали, 1973 г., акварел...
                                https://www.wikiart.org/en/salvador-dali/hitler-masturbating













                                Коментар

                                Working...
                                X