Първоначално изпратено от hemilio
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнениеТехнологията, която описах е от чирпанския край, а той се славел с хубав катък. Изрично ми казаха, че се слага само сол. За съжаление, нямам връзка с човека, който ми даде млякото, за да го питам подробности.
Нормално е да се отделя вода/цвик, при положение, че съм сложил сол. Тя променя осмотичното налягане в клетките и вади водата от тях. Въпросите са дали е трябвало още да изпарявам млякото, дали тази вода трябва да остане, за да пази повърхността на самия катък от последваща ферментация (като саламурата на сиренето) или трябва да се отнеме, както съм направил аз. Казват, че едно време слагали катъка в кладенеца и до пролетта бил ОК. Значи нещо му придава трайност. Дали е само солта в него или трябва и отделената вода да стои.
Иначе, за мен продуктът получи страхотен вкус.
Както и да е. Ще видя какво ще стане и догодина ще знам. Оставих и един буркан с водата и ще видя кое е по-правилното.
Печи чушка, бели, смачкай, смачкай и чесън, малко сирене - и смесвай с цеденото млекце
А, и узото ... или ракийка
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеКатък се прави с кисело мляко, но не само с него. Не е монолитен продукт, смес е - а ти имаш в момента просто високомаслено мляко и отгоре цвик.
Нормално е да се отделя вода/цвик, при положение, че съм сложил сол. Тя променя осмотичното налягане в клетките и вади водата от тях. Въпросите са дали е трябвало още да изпарявам млякото, дали тази вода трябва да остане, за да пази повърхността на самия катък от последваща ферментация (като саламурата на сиренето) или трябва да се отнеме, както съм направил аз. Казват, че едно време слагали катъка в кладенеца и до пролетта бил ОК. Значи нещо му придава трайност. Дали е само солта в него или трябва и отделената вода да стои.
Иначе, за мен продуктът получи страхотен вкус.
Както и да е. Ще видя какво ще стане и догодина ще знам. Оставих и един буркан с водата и ще видя кое е по-правилното.Last edited by anon6706; 30.09.2015, 13:12.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеДай боже всекиму
Няма време. Требе се бачка, да става ора
ПАРИТЕТНОТО 1,00000 ела здравей !!!:):):):):):):)
Коментар
-
Първоначално изпратено от hemilio Разгледай мнениеЛамята май си ти ,рано е естествено,за да се избистри си требе студ,а студ още няма
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеНе знам, ама винцето си е добре и омахах половин литър, както не лоча вино. Ламята вика, че му е рано, щото още ферментирало и отделно сега щяло да започне да се избистря.
Не се меся аз в делата божии, фрост юзер ми е перфеАко един проблем може да се реши с пари,той не е проблем-той е разход.
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеhttp://paper.standartnews.com/bg/art...article=231644
Сега не мога да намеря точната статия, но чалъм на това сирене било дървените каци, в които да отлежава и оттам правел мухала. Издирват едни стари хора в някаква махала на майната си, които нямали ток и не били сменили дървените качета с пластмаса.
Трябва да питаш някоя баба по селата според мИня. Явно и най-дребните детайли имат значение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнениеНаздраве Маранди! и на останалите!
Маранди, а и който знае, да питам за съвет. Това лято го раздадох малко провициално и ми доставиха овче мляко от пресъхващи овце. Баш което си е за катък (над 10-12% масленост).
Варих го на водна баня докато не изпарих 10% от водата в него. Дори придоби леко кремав цвят и това било добър признак, че съм го обезводнил максимално. Сложих му сол около 15 гр. на литър и го оставих в тенджерата на стайна температура (около 20 градуса). Не добавях сирене, сирищна мая или закваска за кисело мляко, а го правих по класическия начин - само сол и млечно-киселите (ако са такива, де ) бактерии от въздуха. Разбърквах го по няколко пъти на ден. Взе да се сгъстява, замириса на хубаво и на 10-тия ден го прехвърил в буркани и в хладилника. И тук се появи проблемът - в бурканите изплува вода около 1-2см. от капачката. Сега отлях водата, цедих го през тензух няколко часа и пак в бурканите.
Та въпросът ми към знаещите е - трябва ли да се образува тази вода? Пречи ли на трайността на катъка? Добре ли съм направил, че съм я махнал?
Поздрави!
П.П. А и няма да откажа някоя друга технология за катък, но от старо време.
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнениеЖалко! Рових из интернет доста, но голяма част са някакви изгъзици. Да не говорим, че повечето хора смятат цеденото кисело мляко за катък.
Сега не мога да намеря точната статия, но чалъм на това сирене било дървените каци, в които да отлежава и оттам правел мухала. Издирват едни стари хора в някаква махала на майната си, които нямали ток и не били сменили дървените качета с пластмаса.
Трябва да питаш някоя баба по селата според мИня. Явно и най-дребните детайли имат значение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеНе знам, браточка. По сирена и млека хич ме няма.
Сладко от смокини издъних 20 бурканчета по много секси рецепта, ама тук не мога да помогна.
Поздрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеТъкмо сефтосвам новата реколта, вече е на винце след 10 дни, ама да стои още 10.
Ето, на който му се срича за бай Вълчан войвода - 'убаф чиляк: https://www.facebook.com/ziezibook#
Ха, наздраве!
Маранди, а и който знае, да питам за съвет. Това лято го раздадох малко провициално и ми доставиха овче мляко от пресъхващи овце. Баш което си е за катък (над 10-12% масленост).
Варих го на водна баня докато не изпарих 10% от водата в него. Дори придоби леко кремав цвят и това било добър признак, че съм го обезводнил максимално. Сложих му сол около 15 гр. на литър и го оставих в тенджерата на стайна температура (около 20 градуса). Не добавях сирене, сирищна мая или закваска за кисело мляко, а го правих по класическия начин - само сол и млечно-киселите (ако са такива, де ) бактерии от въздуха. Разбърквах го по няколко пъти на ден. Взе да се сгъстява, замириса на хубаво и на 10-тия ден го прехвърил в буркани и в хладилника. И тук се появи проблемът - в бурканите изплува вода около 1-2см. от капачката. Сега отлях водата, цедих го през тензух няколко часа и пак в бурканите.
Та въпросът ми към знаещите е - трябва ли да се образува тази вода? Пречи ли на трайността на катъка? Добре ли съм направил, че съм я махнал?
Поздрави!
П.П. А и няма да откажа някоя друга технология за катък, но от старо време.Last edited by anon6706; 29.09.2015, 22:40.
Коментар
-
Тъкмо сефтосвам новата реколта, вече е на винце след 10 дни, ама да стои още 10.
Ето, на който му се срича за бай Вълчан войвода - 'убаф чиляк: https://www.facebook.com/ziezibook#
Ха, наздраве!
Коментар
Коментар