If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят
Не че вярвам, чер в 6-ти клас си нарисувал нещо, което в 8-ми не си го познаваш
Е, различни хора сме все пак... Аз лично помня много точно какво казвам с години назад, че чак хората се чудят. Защото много хора се навъдиха дето си мислят, че имат право да перефразират/тълкуват чуждите думи като са нагли да казват, че цитират, а не тълкуват/перефразират
Малките съм ама мноооого сигурен, че ще харесат салатата.
Аз от както са се родили всичките им внушавам, втълпявам подсъзнателно как плодовете и зеленчуците първо са много вкусни и второ много полезни.
Ха ха ха, когато искат да ядат нещо сладко (шоколад примерно) казват - първо трябва да изядем нещо полезно, за да получим нещо вредно.
Та това е едно от нещата с което съм горд като родител - научих ги всичките не само да ядат, но да обичат плодовете и зеленчуците
Не базикам, че не помня - то навремето в Приморско като ме водеха нашите и аз келеш на 4-ти клас.
3 поредни години им печелех конкурс за рисунка на асфалт с цветни тебешири от 300 хлапета - само помня, че едната година бях направил изправен бял кон, вдигнат на задните си крака и отгоре Аспарух с меча сочи напред - дата 681 година и толкоз.
Като се върнах от Варна следването и лочим кафенца с приятелите и единият ме базика - вика - хаха .... - как ти се разтече гълъба на онова тържество.
Щот' аз водещ и чета пред 1200 души в киното 2 часа си мятаме реплики с една друга мацка - демек четен по готов текст и си мятаме реплики един на друг по сценарий. Ма, то претъкна залата 900 души даскалото и 300 баби и родители вътре и не мо'е се диша.
И има подготвена сцена на дървени платна да се обърнат за 30 сек. и аз имах да рисувам син гълъб с клонче в човката - па, приятелчето излизат там 5-6 деца ( т'ва в 5-6-ти клас някъде да е било ) и той до мен и има да рисува дъга.
Ма, аз мятам микрофона и хуквам с тях и имаме 30 сек. да обърнем картините - гълъб, дъга, замък ко беше тама още ........
И хуквам аз и бяхме репетирали като идиоти - тоя умрел гълъб можех да го нарисувам със затворени очи да'е ... - ма за всеки случай пуснат и контур с молив.
И хакам аз - ама ми разредили малко повече боята ( синята ) от колкото трябва и съм натиснал малко повече с четката.
Обръщаме картините едновременно за 30 сек. и моя гълъб в долното крило както излита започна да му се стича боята надолу и направи тънка струйка.
Та, приятелчето преди 5-6 години ми го припомня това и се хилихме яко - щот' вика - бе, ай бягай оттук, бре - нали на теб ти се разтече гълъба тогава - хахаха
Па, аз го бях забравил. Голям смях - глей ко остава после като спомени
Бе, готвенето е като рисуването - въпрос на цвето-усещане.
Обаждал ли съм ти навремето - имаме часове по рисуване и вече ще се махаме 8-ми клас от основното даскало.
И вече сме пълни мърди и се лигавим - и даскалката по рисуване влиза в кабинета си и вади 2 портрета натюрмор рисувани - ваза, сложена на държена подложка - в нея няколко различни вида цветя сложени и каренце под подложката за основа.
И идва да ни бучи - това кога ще го нарисувате?
И аз стоя гледам картината - и веднага си преценявам възможностите и викам - това никога не бих могъл да го нарисувам.
П.П. И тя ми вика - ха сега виж датата в 6-ти клас дет' стои и кой го е русувал това?
Гледам долу в кишето - баф' мама' - аз съм го рисувал т'ва наистина.
И тя вика - мърди - по-рано рисувахте - ся почнахте да мацате - хихии
-----------------------------
Те, така - ма, наистина не можех да си повторя рисунките 2 години по-късно. Па, тя ме навика яко - хихи
Ха, наздраве - за ракийка е 6+ тая салатка
Дано я харесат канибалчетата и да ви е сладко!
Ха ха ха,
направо ме разсмя
Не че вярвам, чер в 6-ти клас си нарисувал нещо, което в 8-ми не си го познаваш
Е, различни хора сме все пак... Аз лично помня много точно какво казвам с години назад, че чак хората се чудят. Защото много хора се навъдиха дето си мислят, че имат право да перефразират/тълкуват чуждите думи като са нагли да казват, че цитират, а не тълкуват/перефразират
Малките съм ама мноооого сигурен, че ще харесат салатата.
Аз от както са се родили всичките им внушавам, втълпявам подсъзнателно как плодовете и зеленчуците първо са много вкусни и второ много полезни.
Ха ха ха, когато искат да ядат нещо сладко (шоколад примерно) казват - първо трябва да изядем нещо полезно, за да получим нещо вредно.
Та това е едно от нещата с което съм горд като родител - научих ги всичките не само да ядат, но да обичат плодовете и зеленчуците
Бе, готвенето е като рисуването - въпрос на цвето-усещане.
Обаждал ли съм ти навремето - имаме часове по рисуване и вече ще се махаме 8-ми клас от основното даскало.
И вече сме пълни мърди и се лигавим - и даскалката по рисуване влиза в кабинета си и вади 2 портрета натюрмор рисувани - ваза, сложена на държена подложка - в нея няколко различни вида цветя сложени и каренце под подложката за основа.
И идва да ни бучи - това кога ще го нарисувате?
И аз стоя гледам картината - и веднага си преценявам възможностите и викам - това никога не бих могъл да го нарисувам.
П.П. И тя ми вика - ха сега виж датата в 6-ти клас дет' стои и кой го е русувал това?
Гледам долу в кишето - баф' мама' - аз съм го рисувал т'ва наистина, щот' там се мъдри моя подпис.
И тя вика - мърди - по-рано рисувахте - ся почнахте да мацате - хихии
-----------------------------
Те, така - ма, наистина не можех да си повторя рисунките 2 години по-късно. Па, тя ме навика яко - хихи
Малко бледа стои наистина - ама е перфе на вкус като я гледам.
За зеленото грах сварен от консерва само 2-3 лъжици, ако имаш да изпъкне малко като цвят - за жълтото може с леко парченца кора от лимон, но царавица също с страхотно, ако имаш.
На консистенция си я докарал - точно така трябва да бърде - не много водниста - можело е още малко морков да удари оранжевия цвят.
П.П. Бе, супер си!!! Гледай да зарадваш малките канибали
Очертай я сега с 5-6-10 черни маслини за контраст. Ще и сменят цялата визия на салатката, че изглежда малко бледа да'е ...
Да, на вкус стана страхотна - както казах не бях ял такава комбинация - определено много ми хареса. Иначе настъргах половината кора на лимона (само жълтото на кората, не месото) и стана много вкусно. Самите стърготинки не се виждат, защото се загубиха в млякото, но пък се усещат много добре.
И за грах и за царевичка си мислех - да светнат цветовете, ама сега ще сядаме и няма време. Иначе като вкусови качества - е перфе!
Тънкю за идеята.
П.П. На вкус малко ми напомня за онова с пастата и морските дарове. Почвам да си мисля, че е нещо от рода на 20% майонеза и 80% кисело мляко или някакви подобни пропорции. Обаче там соса беше много гъст, не течен, та това ме навежда на мисълта, че трябва да ползвам цедено мляко...
Малко цветовете ми се загубиха - особено жълтото и зеленото.
Ама не смея да сложа повече целина, защото е много силна подправка, на тази купа съм сложил поне 10 големи листа накълцани.
Жълтото и то ми се позагуби - кашкавалът беше от този светлия - хем казвам толкова пъти на жена ми - кашкавал само тъмно жълт(като царевица) и твърд. Онези дето белеят на цвят или са меки като гъба - не.
Та единствено бих сложил малко царевичка, тя леко сладни и с киселото мляко ще се харесат много
Малко бледа стои наистина - ама е перфе на вкус като я гледам.
За зеленото грах сварен от консерва само 2-3 лъжици, ако имаш да изпъкне малко като цвят - за жълтото може с леко парченца кора от лимон, но царавица също с страхотно, ако имаш.
На консистенция си я докарал - точно така трябва да бърде - не много водниста - можело е още малко морков да удари оранжевия цвят като контраст -съвсем малко.
П.П. Бе, супер си!!! Гледай да зарадваш малките канибали
Очертай я сега с 5-6-10 черни маслини за контраст. Демек хакай шепа маслини черни вътре и объркай с лъжицата. Ще й сменят цялата визия на салатката, че изглежда малко бледа да'е ...
Малко цветовете ми се загубиха - особено жълтото и зеленото.
Ама не смея да сложа повече целина, защото е много силна подправка, на тази купа съм сложил поне 10 големи листа накълцани.
Жълтото и то ми се позагуби - кашкавалът беше от този светлия - хем казвам толкова пъти на жена ми - кашкавал само тъмно жълт(като царевица) и твърд. Онези дето белеят на цвят или са меки като гъба - не.
Та единствено бих сложил малко царевичка, тя леко сладни и с киселото мляко ще се харесат много
Ха, сега я качи на снимка да погледна и те зачеша с метлата по дупето къде какво не е добре.
П.П. С перфекционисти да си нямаш работа - хихи
Шегувам се - няма какво да объркаш
Чакам критиките
Та да си кажа и аз мнението за салатата на Маранди.
1.Нова комбинация от вкусове за мен
2.Освен, че е нова комбинация - много ми хареса
3.Освен, че е нова, мисля, че се вписва изцяло с така наречения български вкус
4.Става и за предястие, става и за основно ако е с ракия
Ан тъй - само миксер и плющиш в купата - става за 1 мин. точно соса.
Топвай пръст после и си го опитвай - демек да го изтеглиш като вкус и тогава подправките сол, чер пипер, както ти харесва. За да е по-лек кофа кисело мляко поне.
После белтъците може да ги разбиеш на лека пяна, за да не ги изхвърляш и пак да ги добавиш в сос-а - ще му придаде на консистенцията хем гладък, хем леко пуфкав вид - мехурест демек.
--------------------------------------------------------------------------
П.П. Мани, аз днес още не съм решил какво да правя на Ламята - той хукна по гробището пак да види Мама - всяка събата е там - цветя - ааа ... уу .... - аз му казах, че нямам психика още за гробища да ходя всяка седмица и се депресирам яко.
Та, той мусаката я омахал и нещо трябва да му измислям пак в стил бързо, лесно русо да'е ..
Ха, наздраве! ( че събота и неделя ) хич не ми е готвещо да'е ... - някоя супа мо'а му перна, че стават с поглед - хихи
Примерно доматена супа с паста - ей т'ва е 'ноу яко па се прави за 10 мин.
Точно така, обичам много лек майонезен сос. Когато е тежък не ми харесва. Затова повечко мляко.
Иначе когато останат белтъци - жена ми ги разбива, ние му викаме сладък сняг. Малките подлудяват.
Но това за разбиването на белтъците и после добавянето им не го знаех, а сега вече ми звучи много резонно - така се увеличава стоидж фактора на соса - демек става по лек (лек в смисъл на малка плътност, което пък от своя страна - и лек на вкус).
Да да, разбира се, че количеството ще го намаля. Идеята е пастата като е сварена да се овъргаля само в соса. А не да плува в сос
Тъй де, както казваш - соса е само за вкус, а пастата е за наяждане.
Ан тъй - само миксер и плющиш в купата - става за 1 мин. точно соса.
Топвай пръст после и си го опитвай - демек да го изтеглиш като вкус и тогава подправките сол, чер пипер, както ти харесва. За да е по-лек кофа кисело мляко поне.
После белтъците може да ги разбиеш на лека пяна, за да не ги изхвърляш и пак да ги добавиш в сос-а - ще му придаде на консистенцията хем гладък, хем леко пуфкав вид - мехурест демек.
--------------------------------------------------------------------------
П.П. Мани, аз днес още не съм решил какво да правя на Ламята - той хукна по гробището пак да види Мама - всяка събата е там - цветя - ааа ... уу .... - аз му казах, че нямам психика още за гробища да ходя всяка седмица и се депресирам яко.
Та, той мусаката я омахал и нещо трябва да му измислям пак в стил бързо, лесно русо да'е ..
Ха, наздраве! ( че събота и неделя ) хич не ми е готвещо да'е ... - някоя супа мо'а му перна, че стават с поглед - хихи
Примерно доматена супа с паста - ей т'ва е 'ноу яко па се прави за 10 мин.
Ааа .. ако е само с паста намали олиото тогава - наполовина или 1/3-та - демек на 150-200 грама.
П.П. Морските дарове и зеленчуците са обирали част от мазнината - ако ги няма ще стане много мазно така
Да да, разбира се, че количеството ще го намаля. Идеята е пастата като е сварена да се овъргаля само в соса. А не да плува в сос
Тъй де, както казваш - соса е само за вкус, а пастата е за наяждане.
Аз паста само я правя със стерилизарано домати за сос.
Т'ва не бих го ял при тая комбинация - или намали соса само за декорация с морките дарове и пастата и зеленчуците.
Демек, колкото да го полееш после леко отгоре за привкус.
Тоя сос е за салата прясно зеле, моркови, прясна зелена салата и т.н. - не е за пасти - а за салати.
П.П. Ама, паста и такъв сос никога не бих избрал такъв вариант. С домати ще го трясна
По кръчмите раздават наготово горчица, майнеза и горчица - цъкаш 5-6 точки около чинията на пастата и топиш в едното, в другото - месиш вкусовете и как ще ти хареса.
Т'ва ти е най-евтиния вариант - с точки по чинията и си ги месиш само за паста. Иначе такъв вариант едва ли ще ти хареса. Ще стане много мазно без месце и зеленчук.
1. Чукнете яйцата в буркан от 800 милилитра
2. Прибавете солта, лимонтузуто и олио до свивката на гърлото на буркана. Накрая киселото мляко.
3. С помощта на миксер разбивате отначало бавно, послена бързи обороти около 30-40 секунди
4. Добре е готовата майонеза да разредите с кисело мляко и горчица, за да не е 'тежка'.
Салата зеле и моркови:
1/2 настъргана зелка + 5-6 настъргани моркови. Обърква се с половин доза от горната рецепта ( всичко количества за майонезата са наполовина ).
Зелена салата ( за около 1 кг ) – горните мерки за майонеза.
------------------------------------------------------------
П.П. За другите продукти предполагам са сварили пастата отделно в кипяща подсолена вода за 8-10 мин. Оцеждаш.
Зеленчук и морските дарове на слаб тиган за 4-5-10 мин.
И после смесват вкусовете - те така готвят доколкото съм гледал и подправиките.
Украса накрая и воала. Ма, не знам точно какво си ял? Трябва да го видя поне.
Вчера тоя сос го правих без жълтък яйце за соса и без стрит синап да имитирам горчица, че нямам. И вместо лимонтузо го правих с половин изцеден лимон.
Аз готвя винаги с пресни продукти и меся вкусовете - такива неща кетчуп, майнонеза, горчица няма в къщи
Другата седмица ще пробвам горния майонезен сос само с паста като за начало. Ако ми хареса, следващия път ще добавя и други неща.
Коментар