IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
    На един кораб ядох нещо, което много ми хареса - беше комбинация от паста/макарони(по нашему), морски дарове, майонеза и тук там някакви зеленчучи, ама не си ги спомням.

Та търся някаква рецепта, рових се из нета, ама все нещо не ми харесват или нещо не достига. Аз като го видя и веднага ще получа дежа ву, ама не ми идва.
    Яденето беше и като предястие или основно, щото там беше жабарски кораба и винаги имаше по няколко вида паста всеки ден. Обаче не беше много тежко, демек не беше чиста майонеза, а нещо смесено с майонеза - може би кисело мляко, може би нещо друго.
    За соса това е било предполагам. Нещо от типи:

--------------------------------

Продукти

4 бр.яйца ( само жълтъците )
    500 млолио
    1 ч.л.сол
    1 ч.л.лимонтузу

Допълнително после:

1 кофичка кисело мляко

Начин на приготвяне:

1. Чукнете яйцата в буркан от 800 милилитра
    2. Прибавете солта, лимонтузуто и олио до свивката на гърлото на буркана. Накрая киселото мляко.
    3. С помощта на миксер разбивате отначало бавно, послена бързи обороти около 30-40 секунди
    4. Добре е готовата майонеза да разредите с кисело мляко и горчица, за да не е 'тежка'.

Салата зеле и моркови:

1/2 настъргана зелка + 5-6 настъргани моркови. Обърква се с половин доза от горната рецепта ( всичко количества за майонезата са наполовина ).

Зелена салата ( за около 1 кг ) – горните мерки за майонеза.
    ------------------------------------------------------------

П.П. За другите продукти предполагам са сварили пастата отделно в кипяща подсолена вода за 8-10 мин. Оцеждаш.

Зеленчук и морските дарове на слаб тиган за 4-5-10 мин.

И после смесват вкусовете - те така готвят доколкото съм гледал и подправиките.

Украса накрая и воала. Ма, не знам точно какво си ял? Трябва да го видя поне.

Вчера тоя сос го правих без жълтък яйце за соса и без стрит синап да имитирам горчица, че нямам. И вместо лимонтузо го правих с половин изцеден лимон.

Аз готвя винаги с пресни продукти/консервирани и после меся вкусовете - такива неща кетчуп, майнонеза, горчица няма в къщи - зависи как ще ме избие, че мразя да правя едно и също нещо.

Демек от мен готвач не става - те там са като роботи и много им ценя труда - ма, аз ям според настроенито си и всеки път е различно
    Last edited by marandi; 23.11.2013, 10:18.

Коментар

На един кораб ядох нещо, което много ми хареса - беше комбинация от паста/макарони(по нашему), морски дарове, майонеза и тук там някакви зеленчучи, ама не си ги спомням.

Та търся някаква рецепта, рових се из нета, ама все нещо не ми харесват или нещо не достига. Аз като го видя и веднага ще получа дежа ву, ама не ми идва.
      Яденето беше и като предястие или основно, щото там беше жабарски кораба и винаги имаше по няколко вида паста всеки ден. Обаче не беше много тежко, демек не беше чиста майонеза, а нещо смесено с майонеза - може би кисело мляко, може би нещо друго.
      Те, жабарите готвят много лесно и затова кухнята им е наложена в цял свят.

П.П. Ами, не знам - аз владея и някои неща от средиземноморската кухня, ама съм пълен лаик.

Те, хората готвят от поне 2-3 хил. години и нямам представа как е било точно - трябвало е да питаш.

Аз съм много нахален и като ми хареса нещо и ходя да ги нахваля и си питам директно - т'ва нещо как точно сте го направили като техника.

И 'орицата ми казват - все пак аз отивам да ги хваля - не да ги хокам. И като похвалиш на някого труда и профисионализма - нямаш идея колко много информация получаваш после.

Добра дума ... и толкоз .... ( иначе жабарите живеят в по-толъл край ) - ние тук сега зимата готвим малко по-мазно и тежко като храни - ма нормално. Зимата се изтощава организма и затова - скоро почваме по-мазничко - хихи

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
        Да, и за мусака ще е много подходяща - аз точно мусака бях предния ден и викам - чек и една салата да има на другия - че тя се яде бавно 2 дни поне.

Ма, ще стане супер
        Имаш ли идея за паста с майонеза и морски дарове, два поста по надолу.

Коментар

Аз сега почвам да я правя. Те децата и жената излязоха, та е свободно. Иначе жената почна мусака да прави. Със салатата от зеле и кисело мляко - много добра комбина.
          Иначе как така ще се прави мусака? Ами жената извадила от фризера нещо снощи и то се размразило сутринта и се оказало кайма Така се реши за мусаката - ама каймата от хубавата - то дори не е мляно, а накълцано месо - не е от ония пастетовидни неща, дето ги продават в магазините под името кайма.
          Да, и за мусака ще е много подходяща - аз точно мусака бях предния ден и викам - чек и една салата да има на другия - че тя се яде бавно 2 дни поне.

Ма, ще стане супер

Коментар

То, Арбанаси ми е на 3 км - щот' живея в топ център - добри са много там, ама на мен ми е писнало направо.

То всеки като дойде тук и заведи ме на Арбанаси и кафа вече - честно - хихи

П.П. Красив ни е края много - ама, 30 години едно и също - много се уморих вече да'е ...

Иначе си прав - т'ва е за профи готвачи - имат нужното оборудване - имат всичко - имат и търпението за глезотии да правят.

Аз кат' нямам условия за какво да го правя - той оня гулаш в Унгария хлебната питка е правена на пещ на дърва - ся и пещ на дърва ли да си правя да'е ...

Отиваш мяташ 6-7 евро сметка и толкоз

Ха, наздраве! ( и направи салатката на малките канибали ) - ти ще я поркаш с ракия, а па за тях кюфтета или кебапчета.

Много е подходяща в тоя вариант
            Аз сега почвам да я правя. Те децата и жената излязоха, та е свободно. Иначе жената почна мусака да прави. Със салатата от зеле и кисело мляко - много добра комбина.
            Иначе как така ще се прави мусака? Ами жената извадила от фризера нещо снощи и то се размразило сутринта и се оказало кайма Така се реши за мусаката - ама каймата от хубавата - то дори не е мляно, а накълцано месо - не е от ония пастетовидни неща, дето ги продават в магазините под името кайма.

Коментар

• На един кораб ядох нещо, което много ми хареса - беше комбинация от паста/макарони(по нашему), морски дарове, майонеза и тук там някакви зеленчучи, ама не си ги спомням.

Коментар

Като ти видях гулаша в хляба (снимката) се сетих наскоро гледах в предаването на Звездев беше на гости в Арбанаси и майсторът там направи арбанашка лютика в коюничка.
                В едно гювече сложи лист за баница и после го пекна и като го извади беше станало като кошничка (изважда я от гювечето) - принципа на вафлената кофичка за сладолед, само че в тази кошничка вече си слагаш най-различни глезотийки и вкусотийки.

Порових се и ето го клипчето, точно на 8 мин се вижда кошничката.
                http://www.btv.bg/shows/kuhniata-na-...oshnichka.html

Много вкусно и апетитно изглежда, ама аз нямам нерви за дълго готвене.
                То, Арбанаси ми е на 3 км - щот' живея в топ център - добри са много там, ама на мен ми е писнало направо.

То всеки като дойде тук и заведи ме на Арбанаси и кафа вече - честно - хихи

П.П. Красив ни е края много - ама, 30 години едно и също - много се уморих вече да'е ...

Иначе си прав - т'ва е за профи готвачи - имат нужното оборудване - имат всичко - имат и търпението за глезотии да правят.

Аз кат' нямам условия за какво да го правя - той оня гулаш в Унгария хлебната питка е правена на пещ на дърва - ся и пещ на дърва ли да си правя да'е ...

Отиваш мяташ 6-7 евро сметка и толкоз

Ха, наздраве! ( и направи салатката на малките канибали ) - ти ще я поркаш с ракия, а па за тях кюфтета или кебапчета.

Много е подходяща в тоя вариант

П.П.П. Звездев е много добър готвач - ма, нормално той човека си е профи и пак не знае всичко и ходи да събира рецепти и да се учи. Евала на човека.

Аз съм кат' торнадо - бивш комп. спец. винаги търся най-бърз и лесен вариант и толкоз.

Как беше оня виц:

За колко време свършват програмистите при секс?
                Отговор - 2-3 сек. макс и после какво трябва да се решава пак като казус?
                Last edited by marandi; 23.11.2013, 09:54.

Коментар

• Като ти видях гулаша в хляба (снимката) се сетих наскоро гледах в предаването на Звездев беше на гости в Арбанаси и майсторът там направи арбанашка лютика в коюничка.
                  В едно гювече сложи лист за баница и после го пекна и като го извади беше станало като кошничка (изважда я от гювечето) - принципа на вафлената кофичка за сладолед, само че в тази кошничка вече си слагаш най-различни глезотийки и вкусотийки.

Порових се и ето го клипчето, точно на 8 мин се вижда кошничката.
                  http://www.btv.bg/shows/kuhniata-na-...oshnichka.html

Много вкусно и апетитно изглежда, ама аз нямам нерви за дълго готвене.

Коментар

Аааа, разбрах,

бъркаш, слагаш 2-3 лъжици, бъкаш, опитваш, пак слагаш и така докато го докараш на вкус. Аз останах в началото с разбирането само за 2-3 лъжици.

Е, сега няма как да не стане
                    Да!!!

Салата винаги я опитваш при такъв вариант - щот' трябва да си прецираш вкуса докато я правиш. И затова претриваш прясно зеле на ръка още в началото - после само добавяш и бъркаш с багера за салата като се добавят вкусовете. Слагаш, бъркаш, слагаш, бъркаш - то става за 5 мин. всичко - хич не е сложно, щот' всичко директно в купата и преценяваш да имаш 4-5 пръста под ръба - демек да не стане препълнено, че ще цапаш и ще се бавиш.

При сладкарството се готви с везни и точни грамажи - ама, за салата - ева ли му майката кое колко грамаж е било.

Демек изтегляш я в движение на визия вкус и опитваш от време на време докато ти хареса - гледаш да не стане прекалено водниста основа и да не остане прекалено суха - хихи

Ха, наздраве!

После качи снимки

П.П. По принцип захар не се слага - ама половин изцеден лимон сока май й дойде много кисел вкус и затова хакнах половин лъжичка захар да го омекотя малко. То на половин кило салата, ако не ти кажа, че има половин лъжичка захар - няма и да разбереш - ти кафето си го пиеш с повече захар за 40 мл
                    Last edited by marandi; 23.11.2013, 09:39.

Коментар

Не бе, братле бъркаш направо в купата по описания начин и си следиш за визия цветове и вкусове като ги истегляш.

Ако го обичаш по-течно - аз кофичката от кисело мляко даже я опкнах с още 50 грама вода и я люснах.

Демек кат' пропорции е четвърт малка зелка - почти един морков, щот' на ренде техника ще си удариш пръстите, ако го стържиш цял - па аз го хвърлих последните 3 см - да се готви за нещо друго.

около 100-120 кисело мляко и ползвах даже 30-40 грама топла вода да умия кофичката от млякото.

Бъркаш както е описано и така ги добавяш нещата - понеже олио/зехтин винаги се слага накрая.

Понеже мазнината запечатва продукта и как да го овкусиш с подправките, като тя ще ги отблъсква - прави маслен клин.

За цветове - прясно зеле и млечния сос - това е бялото, морковите са оранжеви, а зелено е целината - може да поръсиш пак леко накрая.

П.П. Аз бачкам с предварително подготвени продукти в пликчета у фрузеро и само вадя ръся и прибирам.

Жалко, че не я снимах да я видиш как изглежда. С прясна зелка - сорт Балкан ( български ) или Кюсе сорт.

Викам, Ламя малко сварен грах от пликче пак у фризеро да ти сложа ли половин шепа.

Ама, той се шашка от такива неща - за него се водят изгъзици и затова не сложих. Накрая черни маслини пак 5-6-7 за цвят само и контраст по цветовете.

Бе, Русото е голям педант и бърз - по-скорост ще ти бия даже и Иван Звездев на готвене при макс качество, а той си е профи готвач. Аз съм шматка в готвенето - хихи
                      Аааа, разбрах,

бъркаш, слагаш 2-3 лъжици, бъкаш, опитваш, пак слагаш и така докато го докараш на вкус. Аз останах в началото с разбирането само за 2-3 лъжици.

Е, сега няма как да не стане

Коментар

• С прясна зелка, братле се прави това!!!!!

Не с втасало или кисело зеле. Затова се намачква за 20-30 секунди на ръка.

Т'ва ти писах долу - салата се прави ВИНАГИ с пресни продукти - иначе не е салата - я, предястие ( топло/студено ).

С кисело зеле или втасало правиш манджи - сърми, свинко зеле и т.н.

Успех! ( снимай после и качи ) да погледна - ще ти кажа дали е същото станало.

Коментар

Брей, как съм изпуснал да прочета това!

Изглежда ми много лесно, значи е точно за мен.
                          Само да питам - 2-3 лъжици кисело мляко достатъчни ли са на половин зелка? Няма ли да се загуби млякото, щото аз като нарежа положин зелка тя заема една голяма купа и само 2-3 лъжици к.мл. мисля, че ще се загубят. Все пак питам - ако е такава пропорцията изрично - така ще го направя.
                          И да питам за цветовете - щото за мен също е много важно освен вкусно, да е и приятно за очите - под бяло оранжево, зелено - разбираш киселото мляко, кашкавала и зелето?
                          Това с настърганата коричка лимон звучи много добре.

А наздраве!
                          Не бе, братле бъркаш направо в купата по описания начин и си следиш за визия цветове и вкусове като ги истегляш.

Ако го обичаш по-течно - аз кофичката от кисело мляко даже я опкнах с още 50 грама вода и я люснах.

Демек кат' пропорции е четвърт малка зелка - почти един морков, щот' на ренде техника ще си удариш пръстите, ако го стържиш цял - па аз го хвърлих последните 3 см - да се готви за нещо друго.

около 100-120 кисело мляко и ползвах даже 30-40 грама топла вода да умия кофичката от млякото.

Бъркаш както е описано и така ги добавяш нещата - понеже олио/зехтин винаги се слага накрая.

Понеже мазнината запечатва продукта и как да го овкусиш с подправките, като тя ще ги отблъсква - прави маслен клин.

За цветове - прясно зеле и млечния сос - това е бялото, морковите са оранжеви, а зелено е целината - може да поръсиш пак леко накрая.

П.П. Аз бачкам с предварително подготвени продукти в пликчета у фрузеро и само вадя ръся и прибирам.

Жалко, че не я снимах да я видиш как изглежда. С прясна зелка - сорт Балкан ( български ) или Кюсе сорт.

Викам, Ламя малко сварен грах от пликче пак у фризеро да ти сложа ли половин шепа.

Ама, той се шашка от такива неща - за него се водят изгъзици и затова не сложих. Накрая черни маслини пак 5-6-7 за цвят само и контраст по цветовете.

Бе, Русото е голям педант и бърз - по-скорост ще ти бия даже и Иван Звездев на готвене при макс качество, а той си е профи готвач. Аз съм шматка в готвенето - хихи

Коментар

Ха, наздраве да'е ...

Сипах си една ракойка и правих кавър на салата зеле с настъргани моркови.

Накратко - зеле - кълцане, мачкане/сриване в купа.

И се почва - настърган морков, целина - пак мачкане - сол.

После се почва с бъркоча - половин лимон сок изцеден - бъркане - 2-3 лъжици кисело мляко бъркане - чер пипер щипка - и тук се опитва?

За 400 гр. зеле и почти 1 настърган морков - стана малко по-леко кисела, отколкото исках и за бам половин чаена лъжичка захар - бъркане. Донагласяне на сол и чер пипер на вкус, ако има нужда.

Накрая маслинки и ситно нарязани късчета кашкавал и лимонена кора за акцент. Бъркане и финиш и олио/зехтин на вкус.

Голям майтап е като хапваш и да налетиш я, на парченче кашкавал, я на коричка лимонена кора. Кашкавалчето на конкасе техника - около 5 мл кубченца - просто закачка към салатката - щот' много се хиля със себе си. Лимон кора на стърготини съвсем малко пак.

Цветово също я барнах да е перфе - бяло, оранжево, зелено - много я тача тая комбинация - напомня за лято да'е ...

Ха, наздраве!

П.П. Те - т'ва е кавър на салата моркови/зеле в стил Русото - прави се за няма и 5 мин. - ма тряя се плющи веднага, че на другия ден ще завехне и ще стане на задник - затова всичко на око - колко ще се изяде?

Пардон изпие вечерта - хихи

П.П.П. Млечното сосче имитира домашна майнеза без яйцата в нея, ама без консерванти - па не ми се играеше да счуквам и синап, за се да вкара привкус и от горчица като нюанс - иначе носи 1 лъжичка да'е ...

Ма, Русото винаги готви различно и не мога си повторя 2 манджи после една след друга - зависи в какво настроение съм.
                            Брей, как съм изпуснал да прочета това!

Изглежда ми много лесно, значи е точно за мен.
                            Само да питам - 2-3 лъжици кисело мляко достатъчни ли са на половин зелка? Няма ли да се загуби млякото, щото аз като нарежа положин зелка тя заема една голяма купа и само 2-3 лъжици к.мл. мисля, че ще се загубят. Все пак питам - ако е такава пропорцията изрично - така ще го направя.
                            И да питам за цветовете - щото за мен също е много важно освен вкусно, да е и приятно за очите - под бяло оранжево, зелено - разбираш киселото мляко, кашкавала и зелето?
                            Това с настърганата коричка лимон звучи много добре.

А наздраве!

П.П. Единствената промяна е, че няма да мачкам зелето. Много мразя да го мачкам. Аз го режа, посолявам и оцет и след 1-2 часа е спихнало, все едно е мачкано. Иначе ако е за незабавна употреба - тогава искам не искам го посмачквам, че иначе много твърдо и не е вкусно.
                            Last edited by luboil; 23.11.2013, 09:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение
                              Мамут е хубав МОЛ. Другия май беше Уест Енд.. Дето се влиза направо от метрото и има като водопад на стената на централния вход...
                              А бе, тоя МОЛ дет' е до халите и посроен от 2-те страни на улицата горе с топлата връзка след 3-тия етаж над пътя.

Може и Мамут да беше - аз не помня имена - само на хора се напрагам да ги запомням като техника. За улици, търговски обекти и т.н. - хич не се напъвам. Те кат' фалират после първата работа на новия собственик е да ги смени имената.

За к'во да ги помня - то трябва да откача да'е ..

Ха, наздраве!

П.П. Мисълта ми е, че не ни обясниха, че то на това се яде и издълбаната пита и т'ва ти е хляба демек - само ни гледаха странно? То шъ каеш, че всеки ден съм в Унгария да'е ... от къде да знам, че така го поднасят.

Иначе се разкисва много добре и не протича топката - много интересна техника - сефте я видях там.
                              Last edited by marandi; 23.11.2013, 09:00.

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                                Тръстика
                                Добрутро!
                                Иначе тук се е опънало яко слънце.
                                Надявам се и на тръстиката у другата част на Софето да е така
                                УжасТ... работохолик
                                Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                                Мечо

Коментар

Working...
                                X