Първоначално изпратено от Наивник
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнениеТез пожари ми отвлякоха вниманието от въпросите за битието.
С тостер може да се подпалиш и у вас - това означава ли, че хапартаментът ти се е самозапалил - или ти си го запалил? Виде ли го оня малоумник долния преди малко.
Корабът се бил самовзривил? Сам, бре - станало му скучно и си баМннал ...
Господ да вземе да си прибере версиите май, че толкоз фростития ми идва много да чета.
П.П. Па, аз чудех що никой не те вземе на бачкане - ти отдет' минеш само палиш корабите на 'орицата, бря?
Ха, наздраве!Last edited by marandi; 11.01.2014, 11:42.
Коментар
-
Тез пожари ми отвлякоха вниманието от въпросите за битието. Ето какво е казал Лайбниц във връзка с моето прозрение:
"82. Що се отнася до духовете или разумните души, то аз наис*тина намирам, че всъщност при всички живи същества и при всички животни въпросът стои така, както току-що бе изложено (имен*но че животното и душата възникват само заедно със света и не за*вършват по-рано съществуването си от него)."
Лайбниц - МонадологияБаба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Добрутро!!! Какво слънце е навън10 дни бяхме забравили, че съществува.
Така де.... И след най-голямата мъгла изгрява слънце. Да си седим у мъглата или да търсим слънцето. Има ли смисъл да го търсим или да приемем, че рано или късно, ще изгрее?
Слънчев ден на всички!!! И Слънчев бряг на станалите, които мразят Гергов
Коментар
-
А и ся последния рейс горяхме на пристанището в Дакар. Но беше малко пожарче. Добре, че екипажа бяха все свестни. Тръгнахме веднага всички да гасим, справихме се бързо. Изгоря само работилницата в машинно отделение. Третия механик се наложи да го пратим в болница, щото се беше надишал докато гаси. Но оздравя, продължи си рейса, слязохме заедно от кораба.Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
А, това е вярно. И аз съм горял на кея. Тогава търговските класна в четвърти курс имахме военен стаж във военноморските бази. Бях на едно ПЛК в Атия. Запали се на кея през нощта. Аз спях. Една част гледали телевизия. Накарали готвача да им направи сандвичи и той забравил тостера включен. Пожарът е тръгнал много бързо. Не са успели да го овладеят. Имахме една уговорка с офицерите от кораба, като чуем сигнал за тревога да не излизаме от кабините, защото бяхме много разпасани и да не разваляме впечатлението за подготовката и дисциплината на екипажа с присъствието си. Аз чух алармата. Чух трополене, но не тръгнах да излизам, защото си мислех, че е учебна тревога. По едно време в кабината влетя един мичман школник, едва успя да каже "Ставай бре, ще изгориш", и хукна обратно. Като отвори вратата и кабината се напълни с пушек, не можеше повече да се диша. Едвам успях да изляза в пушека и тъмнотията.Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Добро утро, Мечо!
Добро утро, тайфата!
Не знам защото се завъртяха така нещата у моя хабитат, но се оказа, че през почивните дни аз съм дежурна по дебело псе. За фтори път от началото на годината, а уж не го изтеглих този късмет от новогодишната баница.
По-едрата 1/3-та пълноправен член на домочадието ще ходи да закрива ловния сезон, ама като проследих списъка с покупките и отговорите на два, три уточняващи въпроса, които зададох, впечатленията ми са, че до употреба на уружие няма да се стигне...
По-дребна 1/3-та пълноправен член на домочадието се изниза още снощи и речи, че отива у Балканя да кара ски. Сега като погледна от прозореца към високите сини планини, сняг въобще не виждам.
Вярно, има една закътана писта, по която да може да се кара, но ... общо взето имам усещането, че съм прекарана
Приятно почивни дни ви пожелавам, аз отивам на разходка с дебелото псе!
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
В един среднощен монолог прочетох следното изречение: „Все едно кораб да се запали преди да потегли ... ( смешно ми е ) ...”
По тоя повод реших да си послужа с елементарен пример от живота. Трагичен. Истински.
Трябва ли всички да имат такива преживявания? Не е задължително!
Ако не е задължително да са преживени някакви катаклизми от всички, тогава – какво?
Тогава, хората БИ ТРЯБВАЛО да не са така категорични в преценките си..., примерно – за причините, които могат да доведат до една експлозия..., било то – на борда на кораб, или пък – на самолет... Значи, трябва да сме умерени в преценките си, още повече, ако нещата са се случвали в детската ни възраст и ако не знаем доста от подробностите /т.е. - историци винаги ще има, НО е важен прочитът на историята, който всеки прави за себе си!!!/..., ако все пак схващаме, какво точно казвам тук...
ЦИТАТ: „Все едно кораб да се запали преди да потегли ... ( смешно ми е ) ...”...
Даммм, на мен НЕ МИ Е така смешно, предвид долната история...
...но ме напушва смях, когато хора, под влияние на изпито голямо количество алкохол, които нямат достатъчно опит и впечатления – говорят убедено във виртуалните форуми, без да отчитат факта, че им липсва достатъчно практика, за да правят обобщенията си – и то от нивото на „обучени да строят кораби, самолети или – каквото там дойде...”... "Обучен" да си днес!...
Няма да обяснявам надълго и широко случая: ще оставя „обучените” – сами да потърсят фактите в подробности...
Само, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО – ще трябва да посоча ФАКТЪТ, че – КОГАТО НАВЛИЗАХ в професиите на корабостроителите – ПРЕДИ МЕН имаше хора, които – за няколко десетилетия - бяха участвали в строителството на ПО НАД 150 – 180 кораби.../разбира се – в екипи - със стотици свои колеги/...
Няколко години по-късно /когато Маранди е вървял прав под масата и е бръмчал с уста: „брррррррръммм” и все още не е бил дори ученик.../, точно тогава се случи тоя катаклизъм, което „видният обучаван корабостроител от форума” – дори не е регистрирал /с малкото си камионче под масата/ и по тая причина СЕГА дори не може да допусне, че би могло да се случи... „кораб да се запали преди да потегли ... ( смешно мУ е ) ...”
Тогава в корабостроителниците работеха хиляди работници, инженеро-технически персонал, контрагентни структури, а също работеха и войници /работата беше много – нямаше свършване..., каквото и да означава такава констатация, неразбираема днес от всички.../...
Един ден изтрещя страхотен взрив...
...стотици /на бегом/ - за минути окупираха кейовата стена до кораба /който дори не беше потеглил – припомнян ЦИТАТ на Маранди: „Все едно кораб да се запали преди да потегли ... ( смешно ми е ) ...”/...,
....след взрив и пламъци – почнахме да ги вадим на носилки от помещенията, под палубата: целите им тела бяха обгорели, почернели и разранени от взрива в затворените помещения....., тук-там висяха скъсани парчета от дрехите им..., а сирените на линейките, които напълниха двора на корабостроителницата – виеха..., в очакване – поредният изваден от „ада” - да бъде откаран към болницата... /с извинения за достоверното описание – не винаги такива се приемат за реално възможни на прима виста...
Да, но си случи: 5 човека натоварихме на линейките...
След като имам тия впечатления, някакъв /теоретик/ тук се опитва да ми вменява начин на разсъждения...ЦИТАТ: „Все едно кораб да се запали преди да потегли ... ( смешно ми е ) ...”
Наистина, трагедията беше голяма!
И аз отново повтарям, че в диалози тук вече не влизам..., но и ДРУГОТО ОТНОВО ще повторя, защото някакъв опонент, който мисли, че историята почва от него – се опитва да ми навира в очите свой прочит И на историята ... Няма да стане! То е същото, което прави, когато ми навира и колелото, което /може би/ Ще създаде като „обучен корабостроител”..., па и топлата вода, де – и нея /вероятно/ ЩЕ измисли..., защото - ДО ПРЕДИ НЕГО – хората тревица са паслЕ....
Е, няма да стане!
В заключение: И историята, има откъде САМ да прочета – не е необходимо някой да ми я обяснява, че и да ми сочи съмнителните си линкове, където да намеря взаимствани исторически събития и ограничени факти в рамката на нечие субективно мислене...
Сигурно е, че И за колелото – също има откъде да прочета!
„Бррррррръмммм” – под масата – това е най-достоверното, което може да се очаква..., понякога от някои „герои”...
Е, още ли живеем с ясното съзнание, че сме преживели всички възможни неща на тоя свят? Знаем ли всичко за възможните катаклизми?
Съмнявам се... и дано не се случват такива аварии!
Последното ме навежда на мисълта, че хората, които дават мнения от типа „мнението ми е от последна инстанция” – най-малко, би трябвало да са доста по-умерени в своята категоричност ТУК /защото блоговете могат да се пълнят с всякакви измислици..., за съжаление.../.
Коментар
-
"Простую мысль о чистом бытии как об абсолютном и как единственную истину высказали впервые элеаты, преимущественно Парменид, и последний в сохранившихся после него фрагментах высказал ее с чистым воодушевлением мышления, в первый раз постигшего себя в своей абсолютной абстрактности: лишь бытие есть, а небытия вовсе нет. — В восточных системах, главным образом в буддизме, ничто, пустота, является, как известно, абсолютные принципом. — Глубокомысленный Гераклит выдви-
{69}
нул в противоположность вышеуказанной простой и односторонней абстракции более высокое, целостное понятие становления и сказал: бытие столь же мало есть, как и небытие, или, выражая эту мысль также и иначе, говорил: «все течет», т. е. все есть становление. — Популярные, в особенности восточные, изречения, гласящие, что все, что есть, носит зародыш своего уничтожения в самом своем рождении, а смерть есть, наоборот, вступление в новую жизнь, выражают в сущности то же самое единение бытия и ничто. Но эти выражения предполагают субстрат, в котором совершается переход: бытие и ничто удерживаются вне друг друга во времени, представляются как бы чередующимися в нем, а не мыслятся в их абстрактности, и поэтому также и не мыслятся так, чтобы они сами по себе были одним и тем же."
Георг Хегел - Науката логикаБаба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Добро утро tnm
Добро утро на почти всички
Сега ми просветна. Прераждаме се същите или почти същите и живеем живота си или подобен живот отначало. В преражданията няма наказания. И награди няма. Не може човек да се прероди в лисица, а лисица да се прероди в човек. Всяко едно цяло живо се преражда в почти същото живо, което е било. Ако има развитие или изоставане, то е малко.
Няма нирвана. Преражданията са до безкрайност.Last edited by mechobikov; 11.01.2014, 07:24.Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
До-о-о-обброо утро-о-о-о!
/На почти сички Виетнамци./
Старостта май наближава, да го ебеш.
Снощи, оня горе ми бил дал сигнал, пък аз чак сега го усетих.
Та значи, джморнал три големи и налял четвъртата водка, съм позаспал. В два ставам, се едно като след двайсет часа къртене. Един вид - росна китка, ма не съвсем.И нещо ми е ч̀оглаво.
Пък сичко си ми е ур̀ед! Ма толлкоз кукуряк, че ръгнах да работя. То не, че бе останало бачкане, но знае ли човек! И казва ли ти някой?
В последния, ма дословно в последният момент се спрях. И усилията щото сложих, ма стреснаха та се замислих.
Какъв е проблема?
Някъде отдолу, сякаш идваща от детцике години, ме е пролази таз тревожна мисла. Неоформена, безлика. Дребна, пък непозната.
Бах мааму!!
Почна да расте!
Сипах си, дето беше най-наблизу от водката и се замислих къде е вронга:
- Н̀ачи, да не би щото не си направи кафе?
- Ниье бре! Тва е щото те мързи. И друг път е било, пък не си бил в дискомфорт.
- Бива. А какво прави вчера? Някоя лоша дума да си рекъл? Нещо да си не свършил?
- Нн-е-е-е, доволен работен ден. Даже и на чираците по пеесе кинта кихнах, щото ме кьореха като жабета. Не е от това.
- А пи ли? В смисъл, по-малко или по.......
- Що па да не съм пил? Да не би да съм болнав? Половин кило бърбън на пресекулки. Както си е редно. Помня, веднъж отвъртях три глът̀ока преди излизане и още три, гат се прибрах. Ма тях ги тургаме в графата нулиране на температурните разлики.
После три пъти по три, щото единия шивач го гепнах първо да реже, пък после да мисли. Но те заминават по алинеята - "Пазете перцонала - и те са ора." Пък и той ми д̀оде като крояч на бронежилетки. Сменила се властта - спряли поръчките и той ѝощ е в потрес.
После три тройки, щото се замислих за женки. А това е непростимо-о-о! ̀Опита показва, че щом продължиш ..........., абе оѝде коньо у реката.
После - "Пиронкова-а, за твое здраве!" Не е като да не си тр̀ебе.
После две по три, щото клиента го отнем̀а на пробата, меѝгяна ньеден! Шест саато стан̀а, моделиерката кибичи накипрена, и с токчета вече.......................
Б̀аси!
Сетих се
Чак с̀ъга ми трекн̀а от де ми е дошло неразположението!
Е-е, не! Н̀емам думи........
Начи, като съм си на четвъртата водка, преди да се капична в постелята и да заапа палец кат сукалче, аз съм свършил една простотия. Наглед дребна за нефелите, но ме вкара в куп излишно-непотребни притеснителности - зел чашата, съм я излял отново в бутилката, место да я си я гаврътна подобаващо.
И оня горе веднъг ми прати анатема.
..............
Чашата ли да сменя или да пропиша в "Политиква"?
Ха наздраве, че в сьем излизам.
http://www.youtube.com/watch?v=1qecULT01iE
http://www.youtube.com/watch?v=qw7e_qvPgksLast edited by sergo; 11.01.2014, 07:01.
Коментар
-
Типичен пример за мащеха - пардон Държава, дет' не дава на 'орицата да се пенсят:
----------------------------------------------------------
ЩУРЦИТЕ ХАМЛЕТ 1984 ( интересно как са си писали песните преди 30 години кат' нямат стаж-ъъъъъъ ....... ).
http://www.youtube.com/watch?v=v8WcHLh9MVM
-------------------------------------------------------------
Текст:
Искате да свирите на мен?
Държите се сякаш познавате
всички дупчици на ума и сърцето ми.
Искате да изтръгнете
скрития звук на тайната ми,
да ме просвирите от най-ниската
до най-високата ми ноти?
Не!
За какъвто щете
инструмент ме смятайте -
можете да ме разстроите,
но не и да свирите на мен!
О, в такава нощ минава само трамвай,
като последна стража.
Последен звън и друго няма.
Сега и аз мога да ви кажа.
Във спор със свойта млада памет
един връстник на всяка младост,
съвременен объркан Хамлет
пресича сред нощта площада.
О, все още крачи Хамлет в мрака,
трепери от студа среднощен,
по дънки и със тънко яке
той чака своя знак все още.
Сред булевардите се вглежда
във непознатия прозорец.
Там будна е една надежда,
там някой днес ще му отвори.
Къде момче, сега отиваш
и наш'те сънища тревожиш?
Дали все още Хамлет жив е -
средновековно невъзможен?...
О, в такава нощ минава само
трамвай, като последна стража.
Последен звън и друго няма.
Какво не мога да ви кажа?
Дали все още Хамлет жив е?
Дали все още се тревожи?
Да бъде или да не бъде -
средновековно невъзможен...
-----------------------------------------------------------------------------------------
Бат' Данчо и той не мо'е се пенсионира в БГ - няма как фросту - щот' няма "стаж" да'е ....
Сигнал - Може би
http://www.youtube.com/watch?v=NoKqL74T5X0
----------------------------------------------------------------------------------------
Текст:
Може би
В този град след толкова години
може би, може би.
Може би случайно ти ме срещна
може би, може би.
Може би за да ми кажеш нещо
може би, може би.
Нещо във сърцето затрептяло
може би, може би.
Ала безвъзвратно закъсняло
може би, може би.
Но с добър ден
да те посрещна аз не мога
как добър ден
щом не е добър деня.
Не с добър ден
да си кажем с тебе сбогом.
Не с добър ден
сбогом за последен път.
Няма да те лъжа, че до вчера
може би, може би.
Аз при спомена за теб треперех
може би, може би.
но да кажа имам сили вече
може би, може би.
Моят ден на друга е обречен
може би, може би.....
-------------------------------------------------------------------------------------
П.П. Как свършва приказката ли? Разбира се, че модераторката, която ме трие ще се изпенси нявгиж.
Тя е по-голема двИздъ от бат' Данчо и бат' Киро и те не успяха да се пенсят в БГ-стан - ма, тя ще усфеее .... ( ооо ... йеее ........ ) - бикоуз ши ис а стар ( двИздъ ,де ) .. - па те са никви да'е .. - кои бяха бат' Данчо и бат' Киро?
Мейд ин БГ-стан - роди ме Мамо фроста - аз сама ще се изруся ...Last edited by marandi; 11.01.2014, 02:47.
Коментар
Коментар