IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
    Сутринта като тръгвах, де що имаше комшия с кола се спря, за да вика да се кача при него. Ама аз нали съм инат - нееее, пеша ще ходя.
    Как не се претрепах докато стигна до кафенето - не знам. Обаче натрупах студ за целия ден.
    Ама, и ти си една.

Кажи им да си купят кон, бря и тогава да те канят. Кола - пфу ...

П.П. Бел със сива двИздъ на челото и опашката да се влачи 5 метра след коня - хи хи
    Last edited by marandi; 31.01.2014, 09:00.

Коментар

Сутринта като тръгвах, де що имаше комшия с кола се спря, за да вика да се кача при него. Ама аз нали съм инат - нееее, пеша ще ходя.
      Как не се претрепах докато стигна до кафенето - не знам. Обаче натрупах студ за целия ден.
      Секунди за реклама

Майтап, желязна си! А ако спазваш правилната посока няма да усещаш чак толкова студа. Отвътре навън!

'убав ден на всички!

Коментар

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение
        Д-д-д-добро утро. Минус 17
        Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
        Мечо

Коментар

Добро утро, Мечо!
          Добро утро, тайфата!

Русото, от вчера си умирисал форума на прясно изпечена баница.
          Вземи се спри за малко, че някои хора се мъчим да влезем в едни тесни рокли.

П.П. Хубав петък на тайфата!
          Добро утро tnm
          Добро утро на почти фсички

Да немаш шотландска жилка. Толко камъне ти аризах, пък икономисваш плата !!!
          Баба ме научи на много неща.
          tnm

Коментар

• Д-д-д-добро утро. Минус 17

Коментар

• Добро утро, Мечо!
              Добро утро, тайфата!

Русото, от вчера си умирисал форума на прясно изпечена баница.
              Вземи се спри за малко, че някои хора се мъчим да влезем в едни тесни рокли.

П.П. Хубав петък на тайфата!
              Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
              Мечо

Коментар

• Нещо такова трябва да стане.

Макар, че на втората снимка са я изгорили леко - затова на умерена фурна се прави и е без заливка като я гледам.

П.П. За солена/зелена/млечна под заливка го разбирай около 1 чаша ( около 250 гр ) равномерно отгоре - т.е. малко - каквото си си избрал да я изтеглиш като вкус.

За сладка - тя носи - там може и почти литър да изтряскаш - ще го поеме и ще се натаи добре ( сиропира ).

П.П.П. Действай! То докато ти опиша как се прави - щях да съм направил 5 тави баници досега да'е ...
                Attached Files
                Last edited by marandi; 31.01.2014, 08:41.

Коментар

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
                  Нещо ми се е прияла баница, та ше кажа дощерки да направи събота-неделя.

Тя използва кори "Сърбиянка", както се научи от майка ми.
                  Прави ги добре баницата, ама я избива на бюрек - толко много яйца и кисело млеко слага.

Еее, помна, ено време, баба ми си точеше-дърпаше корите за баница. Печеше я в кухненската печка на дърва. Това е най-вкусната баница, която съм ял.

Е, и майка ми, млада жена тогава, пробва да се научи на тея кори, и се научи. Ама пусто време не остава, от това време и жените почнаа да работат, та ин ги не оставаше сили след работа, скапани, да дърпат и корите...

Та сега ядем баница от готови кори. Не, че е лошо, ама помна и по-вкусни времена.

---------
                  А вие какви кори харесвате за баница?
                  Тя Ламята всяка седмица си търси баницата кат' наследство да'е ...

Накрая ми писна и го виках 3 пъти да гледа как се прави най-бързо, че ми писна и сега си ги върти сам. Пак не може да ги докара, ама ко да направя - той си ги яде.
                  --------------------------------------------------------------

Най-лесно става - грабваш някакви готови точени кори - ама гледаш да са 14 листа вътре - пише го на опаковката, че някой път пробутват с 10 листа и няма да ти стигнат.

Разстилаш ги на масата и вече си правиш някаква плънка в една купа ( за солена - 2 яйца, натрошено сирене - основно ) - объркано.

За тиквеник - настъргана тиква, орехи счукани, малко захар и канела.

За зелена баница - към яйцата и сиренето добавяш спанак, лобода, лопуш - ама, го бланширай във вряла вода преди това за 3-4 мин. и го изцеди ( т'ва зеленото преди да го смесиш.
                  ------------------------------

И после грабваш краве масло и една четка ( дадох на Ламята и четка да е само за това ) - топваш в кравето масло и мажеш корите - слагаш плънката в долния край и завиваш.

Намаслена тава - и почваш да ги редиш по външния диаметър навътре като спирала - демек последните парчета кори ще ти се паднат най-отвътре ( в центъра ).

По 2 кори сгъваш - демек от 14 парчета - ще ти станат 7 броя - точно за една тава.

После предварително сгорещена фурна ( умерена ) докато станат златисти. Ще боцкаш с 1-на дървена клечка да гледаш кога ще излезе суха.
                  ------------------------------------

И накрая заливаш - зависи какво правиш. Ако е солена баница - може със сода, лимонада, вода с малко захар и яйце - варианти много, прясно мляко/кисело и т.н. - както ти се хапва си харесваш нещо и к'вот имаш под ръка.

Идеята е да стане сочна. Вадиш после, покриваш с кърпа да изстива бавно.

Ако е за тиквеник си правиш захарен сироп - вода и захар да къкрят докато сгъсти и стане като сироп.

Пак, поливаш накрая - вадиш и покриваш с кърпа.
                  ------------------------------------

Т'ва ти е най-бързия начин - за 10 мин. си наредил тавата с корите и плънката. Пуснал си фурната - след 20-30 мин. вадиш - поливаш - загъваш с кърпа и след 30 мин. хапваш.

Успех!

Ей, ти варианти за 10 вида баници - като само сменяш плънката вътре - к'ват' ти се хапва - сладка/солена/зелена ... - не ти знам вкуса - трябва да те видя 2 пъти какво 'апваш и после ще ти уцеля вкуса от раз
                  Last edited by marandi; 31.01.2014, 08:10.

Коментар

• ДОБРО УТРО ЛЪВОВЕ И ЛЪВИЦИ- УСПЕШЕН ДЕН

Коментар

• Първоначално изпратено от annbet Разгледай мнение
                      да се посмеем, щом ще се смеем...

когато са ми правили тая баница - макарина- като малък - Гугъл все още го е нямало, а едни неерудирани хора - са съществували само в нечии.... фантазии...

после - когато се пръкнаха - същите тия неродени моми, любители на меки китки - научиха, че имало Гугъл..., с 20-вида баници..., па - готвят ли - готвят..., между застраховките и дракането по форуми...
                      Ъмм ... умножи по 2-3 вида баница - 200 района в България и ще се ориентираш за точната бройка колко ли вида баници има.

П.П. Т'ва, което си го дал е много трудоемко и става бавно. Отделно не виждам смисъл от 2 вида тесто, понеже вече има готварска хартия да не залепне тавата + печките се регулират като температура и няма да изгори.

Разбира се - едно е да си ти правели наготово някога баница, а друго е ти през живота си да си правил баница, налЕ?

Има мастъри дет' като ти вземе 1 топче тесто ( както си го дал ) - не ги разточват корите с точилка, а само замахват и го прасват в масата и така с 20 удара ти изтеглят кората от едно топче за няма и 2 мин.

Демек, дал си рецепта, която се е правела в малко помещение ( кухня ) с малка маса и липса на място. Правена на стара печка с дърва.

Ама, иначе я препоръчваш на бебе Манков - ами опитай да я направиш ти първо, бря и тогава я препоръчвай

П.П. Баницата дет' си е дал от района на П.Тръмбеш или още й викат Болярска баница.

Ма, аз щот' не съм от тоя край и да ти казвам, че не съм виждал някой да яде подобна баница - сигурно ти по-добре знаеш какви баници ядем по нашия край
                      Last edited by marandi; 31.01.2014, 04:27.

Коментар

• да се посмеем, щом ще се смеем...

когато са ми правили тая баница - макарина- като малък - Гугъл все още го е нямало, а едни неерудирани хора - са съществували само в нечии.... фантазии...

после - когато се пръкнаха - същите тия неродени моми, любители на меки китки - научиха, че имало Гугъл..., с 20-вида баници..., па - готвят ли - готвят..., между застраховките и дракането по форуми...

Коментар

• http://www.youtube.com/watch?v=gIuotFZnBtk

Спокойна нощ на всички

Коментар

• Първоначално изпратено от annbet Разгледай мнение
                            "А вие какви кори харесвате за баница?"

попарени във вряла вода...

Препоръка: научи щерката да прави макарина, ако й прилягат специалните кулинарни изпълнения и има достатъчно търпение и старание в тая област.
                            Ти правил ли си я тази баница, бря Зарколино? ( и колко пъти досега )?

П.П. Да не излезеш и ти филмов герой кат' Чичката - дет' сефте правил баница, ама била по-юбава от на жена му.

Ай, раздуй да се посмеем - хъ-хъ-хъ .... ( то така се прави бан'ца да'е - само със сричане в гугъл ) и гледане на картинки.

Че и препоръки дава - ти правил ли си тая бан'ца с ръчно месено тесто поне 1 път в животя си досега - ку не е тайна? ( или я "наготви" през гугъл? )
                            Last edited by marandi; 30.01.2014, 22:40.

Коментар

• Лека ви нощ.

http://www.youtube.com/watch?v=t4IrUW7xicA

Коментар

• Фини кори- "Янис". Едно време имаше и "Фини софийски кори", които бяха добри, но не съм ги виждала от години.
                                Баници стават и с корите на "Бела" ,макар да са леко мазни самите листи.

Коментар

Working...
                                X