If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят
Еийй, благодаря,
записах ги, и тея дни ще кажа резултата
Около 8-9 картофа забравих да ти кажа сваряваш в подсолена вода директно необелени и с моркова, бе около 700 гр картофи - и тлъст морков от тия дет' са по-големи от бубатата ти и по-дълги
Прави се заради скорбялата това, ама пак не ми се обяснява защо. После ги обелваш, че става най-бързо, а в същата вода ръгаш граха - той става за 10 мин. и после го оцеждаш преди смесването.
През т'ва време соса и картофите ( пюре ) действаш.
П.П. Демек, Русото готви на око винаги - с пропорции за цветове, размери, подправки и сие ...
Да радва окото - жълта основа с зелено и оранжево и на вкус почтни никога не опитвам, защото знам какъв ще е крайния резултат.
Днес само млечния сос опитвах - топиш с пръст в соса и облизваш - после си го гласиш на вкус - сол, чер пипер, чесън ситно нарязан, синап ( смлян ). лимонена кора и преценяваш количеството, с което после да залеееш картофеното пюре да не прекалено гъсто, да не е прекалено воднисто.
Успех!
Ма, днес кат' някой аматьор бях да'е - 2 пъти си топих в пръста за соса и даже давах на Ламята 4 пъти да тества - викам още малко сол му трябва - той вика добре е - па после го гледам си го соли да'е ....
Ха, наздраве!
После ще ти пиша за зеле и домати, че съм нещо много уморен - а, па тунайт почва търговията и трябва да я дочакам как ще отвори. И се чудя ся да легна ли за малко - или да гледам Берое - Лудогорец да'е ...
Ми то така всеки може...
Просто Маранди искаше два продукта, ама може да се използват и други
Например картофи, ориз, патладжан, червени (зелени) чушки...
...
Продукти: лук, моркови, чушки, зеле, магданоз, ориз, булгур, черен пипер, сол, зехтин. Ако не постиш - едно яйце.
Почистваш чушките и ги изброяваш - пропорцията е на 1 чушка, една лъжица ориз.
За 12 чушки ти трябват 12 лъжици ориз, 2 лъжици булгур, 1/4 от малка зелка, 2 средно големи моркова, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, зехтина / на око/, черен пипер и сол на вкус.
Почистваш ориза и булгура и ги измиваш. Поставяш ги в купичка.
След това измиваш чушките и ги надупчваш с нож или с шишче за месо, клечка за зъби, вилица ... все тая. Осоляваш ги леко отвътре и ги оставяш до купичката с ориз и булгур. Нарязваш зелето, посоляваш го и също го оставяш до ориза.
Нарязваш лука ситно, настъргваш морковите и ги слагаш в зехтина, които трябва да е вече на котлона... леко загрят. Когато зехтина се оцвети в оранжево, добавяш зелето. Запържваш леко и след като зелето си промени цвета, добавяш ориза и булгура. Разбъркваш и чакаш ориза да стане стъклен.
После добавяш вода - съотношението е 3 части вода 1 част ориз /затова ориза е беше в купичка/.
Когато ориза набъбне сваляш от котлона, добавяш нарязан магданоз, черен пипер и едно яйце. Пълниш чушките, редиш в тавата, наливаш вода до половината на съда и печеш на умерена фурна.
П.П.
Добро утро, Мечо!
Добро утро, тайфата!
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Ми то така всеки може...
...
Добре, ще ти кажа какво правих преди малко на Ламята и той диабетик тип 2 ( захарен ) + исхимична болест на сърцето + още 7 заболявания и в къщи е панери с лекарства.
-------------------------
Сваряваш картофи с 1 морков. Морков е странен екземпляр - при термо-обработка си повишава свойствата в пъти за разлика от останалите храни, които обикновено си губят част от свойствата.
След 20 мин. кат' си ги сварил нещата в леко подсолена вода - Ламята бели картофите, а Русото с белачката моркова.
Кълцам моркова на кубчета по 5 мл. - буркан кисели краставички и по същата формула на 5 мл.
През т'ва време докато е топъл котлана още шепа грах ( замръзен и полу-сварен от пликчето у фризеро ).
-------------------------------------------------------------------
После почва да се прави соса - купа - 1 яйце, 100 мл олио - миксер за 20 сек.
През т'ва време съм връчил на Ламята са стрива синап ( че нямам горчица в момента ) - 2 гр зърна някъде.
Аз стържа в шербета кората на половин лимон, че нямам и лимонтозу в момента - демек къпя на заместили да изтегля вкус Х.
Сол, черен пипер, лимонови стърготини - смляно семе от синап + блъскаш половин кофа кисело мляко при яйцето и олиото накрая.
Миксер пак - първо бавни - после бързи обороти за 30 сек. - не ме питай защо така се прави.
Млечния ти сос е готов вече за салатата.
---------------------------------------------------
С горещата вода от граха, капваш малко при сварените картофи + бучка краве масло и мачкаш с преса за картофи от кухненския комплект ( 2 мин. макс ). Сол, чер пипер и копър.
Топла вода + лъжичка кисело мляко, щото нямам и прясно мляко в момента и ще имитираме картофено пюре.
После добавяш сварените моркови, киселите краставички и сварения грах към пюрето.
Накрая добавяш млечния сос, както е описан по-горе + 2 ситно нарязани скилидки чесън в него + замръзен копър.
-------------------------------------------------------
Цялото упражнение за картофена салата с варен морков, грах и кисели краставици и млечен сос - 30 мин. ( като са ти сварени картофите и моркова заедно - преди това ).
После остана 1 миксер за почистване, 1 купа дет' бърках соса и 1 чиния и дъска дет' рязах.
В къщи Ламята мие - аз само готвя с т'ва дет' има в наличност.
-----------------------------------------------------------
Ми то така всеки може...
...
След като от 24 години ни управляват едни и същи с обещанието, че аха аха ето и ще направят промяна, ама не я правят в действителност, означава ли това, че промяна е невъзможно да се направи ???
Не се случи тази промяна заради християнския подход за помирение. Да, хубаво нещо е това, но когато имаш насреща си смирени хора, а това- с арогантни комунистически копелдаци, няма как да е било възможно.
След като от 24 години ни управляват едни и същи с обещанието, че аха аха ето и ще направят промяна, ама не я правят в действителност, означава ли това, че промяна е невъзможно да се направи ???
Добре, ако е така, то това няма нищо общо с пряката демокрация. Ако имаш предвид демагогията в Русия, това си е демагогия, която в България не минава. И в казашка махала ще ти се смеят.
Имам предвид, че тук сме същите азиатци. Не обичаме да планираме и носим отговорност. По тази причина си избираме и харесваме такива карикатурни вождове като живков,, царя, борисов. Те отразяват собствените ни въжделения за лична власт (без царя). Заигравките пък с юпита, царе и разни външни спасители и професионалисти с бг корени, показват пълната ни импотентност за каквато и да е съзидателна дейност и нацонален комплекс- ако е отвън ще е по- добро- Дръжки!
Много хубаво каза монопол. Той е много по- възможен в режим/система на вишегласие. Побеждават тези, които са повече, не по-умни, по- прави, а просто- повече. Доминиращите имат рефлекс на стадото. Това, което не могат да абсорбират, променят, набият му в мозъка, превъзпитат го смачкват. Не като да не го е имало тъдява това и то до съвсем скоро.
Вземи рекламния пазар и широко потребяваните стоки. Този пример можеш да го екстраполираш към пазара на идеи/политики. Ще победят тези- с по-добър комуникационен канал, по- кресливите, по- платените.
Ама не ще, ами е. То сега е така. Това трябва да се промени.
Това, което казваш не е ЩЕ, то Е !!!
Настоящето описваш, а не някакво променено бъдеще.
Ми каквото искаш питай. И не само един въпрос, а по въпрос на пост, и чакай да ти отговоря преди да зададеш втори, щото ми стана интересно.
Ти към кои се причисляваш ??? Питам за да разбера защо мислиш, че ще сте аутсайдери.
А иначе без да знам от кои си, мога да кажа следното. Точно при самоуправление, най няма аутсайдери. Монополът създава аутсайдери. Колкото повече самоуправление, толкова по малко монопол.
Много хубаво каза монопол. Той е много по- възможен в режим/система на вишегласие. Побеждават тези, които са повече, не по-умни, по- прави, а просто- повече. Доминиращите имат рефлекс на стадото. Това, което не могат да абсорбират, променят, набият му в мозъка, превъзпитат го смачкват. Не като да не го е имало тъдява това и то до съвсем скоро.
Вземи рекламния пазар и широко потребяваните стоки. Този пример можеш да го екстраполираш към пазара на идеи/политики. Ще победят тези- с по-добър комуникационен канал, по- кресливите, по- платените.
Значи е член 1. Аз си мислех, че по- важно е било, че е Народна Република, а ръководната роля е била- 2, но не би..
Добре, ако е така, то това няма нищо общо с пряката демокрация. Ако имаш предвид демагогията в Русия, това си е демагогия, която в България не минава. И в казашка махала ще ти се смеят.
Какво да те питам? С механизма, който предлагаш, аз и тези покрай мен, ще бъдем политически аутсайдери.
Ми каквото искаш питай. И не само един въпрос, а по въпрос на пост, и чакай да ти отговоря преди да зададеш втори, щото ми стана интересно.
Ти към кои се причисляваш ??? Питам за да разбера защо мислиш, че ще сте аутсайдери.
А иначе без да знам от кои си, мога да кажа следното. Точно при самоуправление, най няма аутсайдери. Монополът създава аутсайдери. Колкото повече самоуправление, толкова по малко монопол.
Коментар