IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето...(архив до 13.08.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
    ....................
    Анемията на баща ти на какво се дължи ?
    Жега + анемия е гадно...

Коментар

Преди 3-4 дена готвих подобно на Ламята - една тава дроб сарма със заливка, ма съм 'ноу смотан с ориза на фурна.

И затова предварително го сварих в подсолена вода почти напълно. Вместо агнешко го заместих с черен свински дроб, че Ламята има нисък хемоглобин и ся му го вдигам без да знае - демек дефицит на желязо има в кръвта, ама нормално предвид възрастта му.

Ма, се изнервих яко с тоя джигер докат' го почистя от жилите и накълцам на кубчета.
      --------------------------------

Та, чакай ти обадя цялата рецепта как го дръннах, да'е дроб сармата да'е ...

1. Сваряваш ориза в тендера.
      2. Лук, морков задушаване за 3-4 мин. + добавяш ( имах лопуш, нямах спанак ) и го цвърваш само за 1-2 мин. заедно ( т.е. последно го добавяш да омекне ) - спестяваш бланширането така да чакаш да кипне вода.
      3. Дробът на малки кубчета отделно го цвърваш на тиганя, колкото да си смени цвета на умерен котлон с малко мазнина.
      4. Правиш в една купичка малко зехтин/олио 2 суп. лъжици, цяла шепа юзум, 10 скилидки чесън, 1 лимонен резен или 1 лъжица оцет и т'ва всичкото го счукваш на ръка, ама малко - не да го пасираш.
      5. Дробът на кубчета си го полял само с 2 суп. лъжици олио и малко черно пиперче за 30 мин. преди да го пръжнеш за 2-3 мин.

--------------------

Ся свареният ориз го разстилаш в тава, ръгаш му задушените морков, лук, спанак/лопуш и го разбъркваш.

Леко запържения дроб го омесваш в счуканите олио, юзум, чер пипер, сол, малко захар и лимон да се овкуси.
      --------------------

Ръгаш го и него в тавата и объркваш всичко. Хакаш у фурната първо долЕ и доливаш вода да покрие ориза за 20-30 мин. После заливаш с предварително разбит бъркоч от 2 яйца, кисело мляко 1/2 кофичка, прясно мляко 100 мл., 2 суп. лъжици брашно и малко вода и местиш на горен реотан. След 10 мин. е готово на горен реотан.

После кат' е готово, отваряш вратата на фурната и оставяш 5 мин. да стои полуизвадена тавата.

Тоя фокус се прави да остане ориза сочен и след 2-3-4 дни - иначе изсъхва и става на подметка.
      -----------------------

П.П. Тоя път стана добре и Ламята си облиза веждите, но много мразя да правя ориз на фурна, щот' съм смотан и не мога и затова правя тия трикове уж, че е само на фурна, ама не е.

----------------------------

Другият път ще ти обадя как се прави зелен боб плакия - уникален става наистина. Там съм мастър, ма с ориза хич ме нема - хаха

Ха, наздраве!
      огладнях,ПАК
      Има стари трейдъри има и смели трейдъри, но старите и смели трейдъри са само няколко

Коментар

• Първоначално изпратено от playmen Разгледай мнение
        Мерси!Копнах си я....ще я пробвам....ще разкажа!
        1 суп. лъжица сладък червен пипер на 400 гр. бобец с калпак и яко бъркане като го сложиш още.

П.П. Той ще неутрализира киселото от домата, който после се добавя и ще го пречупи със сладкия си вкус.

Някои слагат после и 1-2 суп. лъжица брашно, разбито в чашка с малко студена вода след доматите, т.е. накрая, за да сгъсти.

Ти решаваш - тествай и сподели

П.П.П. Може се изнесе акцента олио, червен пипер и брашно като запръжка накрая тоже след домата, но не съм го правил още - иначе щях да ти кажа определено

По принцип овкусяването на чесън/лук с червен пипер го правя така и после сгъстявам в стил яхния, ако реша с брашно.
        ----------------------------------------------

Ъъъ ... по нашият край бобецът му се подрязват връхчетата и се реже на 3-4 см. парчета <- това забравих да спомена. Много досадна оперейшън, щот' ги режа по 3 чушки на дъската и докато превъртя половин кило, отидоха 5 мин.
        Last edited by marandi; 04.08.2013, 18:36.

Коментар

• Първоначално изпратено от ExtraRange Разгледай мнение

Наздраве,здраве за Ламята!
          Моите отдавна ги няма,пиейки кафенце сутрин,си говоря с тях.
          Съжалявам,

някои "дупки" в сърцето се оказва, че после нямат запълване.

Поне са отледали добър син.

Чиърс!

Коментар

• Айде през седмицата по некой лев за осиротелите.

http://society.actualno.com/news_433711.html

Коментар

• Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
              Значи скилидките цели... а?
              Нямам самочувствието на Мечката да ти казвам какво да харесваш и как да го харесваш.

П.П. Ако искаш го прави с пресовани скилидки след заливката с вода и боба да къркри, преди да добавиш доматите. Киселината на доматите спира варивото ( в случая чесън ) и затова 10 мин. преди домат.

Нямам идея какво и как го харесваш, но по принцип мога да го направя, каквото и да е.

Когато готвиш - готвиш за другите, а не за себе си.

П.П.П. Може да консумираш чесъна и отделно после - дали пресован, дали на скилидки.

Варианти много, просто споменах акцента на комбинацията, а технологията не е толкова важна.
              Last edited by marandi; 04.08.2013, 18:06.

Коментар

• Значи скилидките цели... а?

Коментар

• Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
                  Маранди, ама чесъна цял ли бре?
                  Писал съм скилидки и температура. По принцип аз махам и зелените кълнове по средата на скилидките, ако ги има като почиствам.

Иначе владея и номера с ножа, дет' го слагаш плоско и биеш един тукмак да сцепи чесъна. По принцип бачкам много бързо из кухнята. Т'ва дет' е описано става за 40 мин. заедно с почистените съдове после едновременно всичко и сервирано.

П.П. По принцип чесновите хлебчета за мазане с чесън се правят около 30-45 мин. на температура 60 градуса целзий.

Т.е. чесънът също е много деликатен при обработка и трябва да се внимава да не се прегори, а да се маже.

Няма как да съм при сладко бебе Пеймен и да гледам как го прави точно.

Той е профи и се вижда - предполагам ме е разбрал. Русото е аматьор и готвач по неволя
                  Last edited by marandi; 04.08.2013, 18:00.

Коментар

• Маранди, ама чесъна цял ли бре?

Коментар

Хъх ....

чекай да се сетя ся как го правех, че бях изчел поне 20 рецепти и все го водят зелен боб плакия по различните региони.

1. Бе, накисва се боба в студена вода и се сменя 3 пъти за 1 час.
                      2. През това време си подготвяш яко чесън ( 20-30 скилидки ) и копър.
                      3. Настърган домат.
                      ------------------

Дотук е класик, по желание може да се експериментира с глава лук и морков тоже ( някои от познавачите на кухнята отричат комбинацията копър и морков, но може да пробваш ).

Та, сварява се бобецът в подсолена вода отделно.

В тиган с малко мазнина се задушава чесънът с червен пипер за 2-3 мин., но на по-ниско от умерен огън, демек на около 100-120 градуса и се бърка яко, че червеният пипер е много деликатен и загаря. Аз го правих и с малко лук за плътност, освен посоченото. Демек първо лука за 4-5 мин. при тая температура и чак после чесъна и червения пипер за още 2-3 мин. с подхвърляне на тигана.

После люсваш свареният вече зелен боб, вода да покрие с 2 пръста отгоре и копър яко за 10 мин. - като кипне добавяш настърган голям домат на ренде <-- ей, т'ва най-много го мразя да стържа на ръка. Под голям разбирай по-голям от юмрука ти за 400-500 гр. боб.

10 мин. да къкри на тих огън и махаш. После имаш варианти с кисело мляко, изнесени отделно и т.н.

Хубаво е да не изхвърляш бульона от сварения боб предварително, а да ползваш него.

П.П. Основното е да спазиш акцента зелен боб, копър, чесън, домат.

Останалото е фантазия и всичко е позволено. Манджичката става 'ноу бързо и е уникална.

Ха, наздраве!
                      Мерси!Копнах си я....ще я пробвам....ще разкажа!
                      Животът е дар от бога за изживяване, а не план за изпълнение!

Коментар

• Първоначално изпратено от playmen Разгледай мнение
                        Не се кахъри,аз от толкоз години в бранша не съм видял готвач на който ориза на фурна да му става всеки път еднакъв/сочен/...един път става три пъти не става.А ти добре си го решил.А за зеления боб плакия пусни ми го на лични да не го пропусна....много обичам!!!
                        Хъх ....

чекай да се сетя ся как го правех, че бях изчел поне 20 рецепти и все го водят зелен боб плакия по различните региони.

1. Бе, накисва се боба в студена вода и се сменя 3 пъти за 1 час.
                        2. През това време си подготвяш яко чесън ( 20-30 скилидки ) и копър.
                        3. Настърган домат.
                        ------------------

Дотук е класик, по желание може да се експериментира с глава лук и морков тоже ( някои от познавачите на кухнята отричат комбинацията копър и морков, но може да пробваш ).

Та, сварява се бобецът в подсолена вода отделно.

В тиган с малко мазнина се задушава чесънът с червен пипер за 2-3 мин., но на по-ниско от умерен огън, демек на около 100-120 градуса и се бърка яко, че червеният пипер е много деликатен и загаря. Аз го правих и с малко лук за плътност, освен посоченото. Демек първо лука за 4-5 мин. при тая температура и чак после чесъна и червения пипер за още 2-3 мин. с подхвърляне на тигана.

После люсваш свареният вече зелен боб, вода да покрие с 2 пръста отгоре и копър яко за 10 мин. - като кипне добавяш настърган голям домат на ренде <-- ей, т'ва най-много го мразя да стържа на ръка. Под голям разбирай по-голям от юмрука ти за 400-500 гр. боб.

10 мин. да къкри на тих огън и махаш. После имаш варианти с кисело мляко, изнесени отделно и т.н.

Хубаво е да не изхвърляш бульона от сварения боб предварително, а да ползваш него.

П.П. Основното е да спазиш акцента зелен боб, копър, чесън, домат.

Останалото е фантазия и всичко е позволено. Манджичката става 'ноу бързо и е уникална.

Ха, наздраве!
                        Last edited by marandi; 04.08.2013, 17:37.

Коментар

• Харесва ми това,че влизаш в детайли не за да си интересен,а защото така се прави.
                          Мога да преценя.

Напред си в готвенето,то е дарба,наточен нож си.

Борех се с ориза,па една китайка вика-мии го яко,докат изчезне бялото

Стана работата

Наздраве,здраве за Ламята!
                          Моите отдавна ги няма,пиейки кафенце сутрин,си говоря с тях.

Коментар

Преди 3-4 дена готвих подобно на Ламята - една тава дроб сарма със заливка, ма съм 'ноу смотан с ориза на фурна.

И затова предварително го сварих в подсолена вода почти напълно. Вместо агнешко го заместих с черен свински дроб, че Ламята има нисък хемоглобин и ся му го вдигам без да знае - демек дефицит на желязо има в кръвта, ама нормално предвид възрастта му.

Ма, се изнервих яко с тоя джигер докат' го почистя от жилите и накълцам на кубчета.

2. Лук, морков задушаване за 3-4 мин. + добавяш ( имах лопуш, нямах спанак ) и го цвърваш само за 1-2 мин. заедно ( т.е. последно го добавяш да омекне ) - спестяваш бланширането така да чакаш да кипне вода.
                            3. Дробът на малки кубчета отделно го цвърваш на тиганя, колкото да си смени цвета на умерен котлон с малко мазнина.
                            4. Правиш в една купичка малко зехтин/олио 2 суп. лъжици, цяла шепа юзум, 10 скилидки чесън, 1 лимонен резен или 1 лъжица оцет и т'ва всичкото го счукваш на ръка, ама малко - не да го пасираш.
                            5. Дробът на кубчета си го полял само с 2 суп. лъжици олио и малко черно пиперче за 30 мин. преди да го пръжнеш за 2-3 мин.

--------------------

Ся свареният ориз го разстилаш в тава, ръгаш му задушените морков, лук, спанак/лопуш и го разбъркваш.

Леко запържения дроб го омесваш в счуканите олио, юзум, чер пипер, сол, малко захар и лимон да се овкуси.
                            --------------------

Ръгаш го и него в тавата и объркваш всичко. Хакаш у фурната и доливаш вода да покрие ориза за 20-30 мин. Заливаш с предварително разбит бъркоч от 2 яйца, кисело мляко 1/2 кофичка, прясно мляко 100 мл., 2 суп. лъжици брашно и малко вода. След 10 мин. е готово на горен реотан.

После кат' е готово, отваряш вратата на фурната и оставяш 5 мин. да стои полуизвадена тавата.

Тоя фокус се прави да остане ориза сочен и след 2-3-4 дни - иначе изсъхва и става на подметка.
                            -----------------------

П.П. Тоя път стана добре и Ламята си облиза веждите, но много мразя да правя ориз на фурна, щот' съм смотан и не мога и затова правя тия трикове уж, че е само на фурна, ама не е.

Другият път ще ти обадя как се прави зелен боб плакия - уникален става наистина. Там съм мастър, ма с ориза хич ме нема - хаха

Ха, наздраве!
                            Не се кахъри,аз от толкоз години в бранша не съм видял готвач на който ориза на фурна да му става всеки път еднакъв/сочен/...един път става три пъти не става.А ти добре си го решил.А за зеления боб плакия пусни ми го на лични да не го пропусна....много обичам!!!
                            Животът е дар от бога за изживяване, а не план за изпълнение!

Коментар

• Първоначално изпратено от ExtraRange Разгледай мнение
                              Жената пожела спанак с ориз,постно.Викам,ще сложа и плешка,да не ми се смее
                              кучето.Те хапнаха,доволни са,ма аз не,щот хапването ми разваля пиенето

--------------------

--------------------

Ръгаш го и него в тавата и объркваш всичко. Хакаш у фурната първо долЕ и доливаш вода да покрие ориза за 20-30 мин. После заливаш с предварително разбит бъркоч от 2 яйца, кисело мляко 1/2 кофичка, прясно мляко 100 мл., 2 суп. лъжици брашно и малко вода и местиш на горен реотан. След 10 мин. е готово на горен реотан.

-----------------------

Ха, наздраве!
                              Last edited by marandi; 04.08.2013, 16:48.

Коментар

Аа .. спокойно - кат' ме изтрият модераторите и спирам да пиша пак

П.П. Щом някой ме трие = по-подготвен от мИня => Русото винаги дава шанс на по-подготвените да ви забавляват те и млъквам.

Ха, наздраве!

Баси, изпих 5 бири, сега ходих до магазина да си взема още толкоз + 500 водка и неква Милка с лешници. Имам и една кутия сладолед от 1 литър - затова си взех водка, че си е класика направо комбинацията.

Дали ще се направя "убавец" до довечера? Я, да помисля?
                                Жената пожела спанак с ориз,постно.Викам,ще сложа и плешка,да не ми се смее
                                кучето.Те хапнаха,доволни са,ма аз не,щот хапването ми разваля пиенето

Коментар

Working...
                                X