If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето...(архив до 13.08.2013 г.)
Имах цели осем месеца, през които само ви четях, преди да напиша - "Пък аз съм шивач".
През това време, често си задавах въпроса кое е туй нящо дет ме дърпа при вас, место да си кьорам на моя огромен, зупер хай дефинишън монитор - сите най-екзотични ... плажове по света?
Сегиш, съм по-близо до отговора.
......................
Гат бех на семнайсе, прочетох "Моби дик".
Натюрлих нищо не помня от него.
С едно изключение - огромната/до необяснимост/ мощ на океана.
Та Мелвил ми вмени една задача. Дори и добре да си живял, преди да привършиш с това начинание - намери време и сили да пристъпиш, на до самия край на брега и ... да се взреш в океана.
Инак си живял мърцина.
...............
Пет години по-късно, четейки една от биографиите на Хемингуей, срещнах една реално случила се случка:
Некъв зупер-талантлив младеж от средната класа, се докопал до висшата. Първообраза на главния герой от "Великия Гетсби". После написал роман и станал известен.
/Тия двамката, освен че са поркали цузамен дългосрочно, менкали са си каките реципрочно,.... са праели дисекция на едно и също общество, индивиди, течности и океана от любов./
... После некак си загубил пътя и .... музата го отебала. Минало време и той се гнявел в собствените си лайна. Хем бил приет на всякъде от тези, които правели историята, хем той нищо не можел да принади.
/Както сега Маранди, Мечо, Манчо, Темидчето и ....тугедъл./
Бягайки от собсвеното си резил, веднъж се озовал пред ... океана.
Пуст сто километров залив. Ного животинки и никакъв юман.
Стои си нашия образ и водата облизва мазола на петата, придобит от регулярното носене на модни чепици.
По некое време съзрял в далечината една движеща се точка.
След час разбрал, че е човек.
След още два - жена.
Минало още доста време.
Когато тя го подминавала, в мига който видял в нея една красива девойка - той открил в себе си силата да я ... заговори.
След две седмици се оженили.
След още две прочел във вестниците, че момичето от брега е единствената дъщеря на некъф медиен мангнат от ранга на Робърт Едуард Търнър III в днешно време.
..............................
Толкова за океана от народ, дето щял да счупи синджиря.
Било по единия или било по другия начин.
Алпинизъма не го научих. Но отвреме на време се разхождам из горите и чукарите. И в къщи като съм сутрин бягам от града до крепостта.
Обаче морето ме грабна от малък. Най красивото нещо на земята са плажовете.
"Изправен кат съветски багер
с глава като на боздуган
... му като дисаги
клатушкат се насам натам"
Пеньо Пенев
Те това им е поезията на комунистите !!!
Ми като са избили интелигенцията, останали са баш ЧЕРВЕНИТЕ поети. Дано да победи революцията, да се отървем от вездесъщото ПОЛИТБЮРО.
върна ме ...в детството ми
в гимназията имахме държавен изпит или матура по литература, не съм сигурна как го наричаха, но се провеждаше през април, точно след пролетната ваканция - един вид достатъчно време да се подготвим...
Но отборът юнаци, с който обикаляхме балканите имаше сериозна алпийска експедиция по същото време - 10 дни -ваканцията
След малко препирни вкъщи, решението беше да напълня моя самар с тухли -биографии, произведения, всичко, което не ми е добре познато...а някой друг да поеме и моите въжета, клинове и чукове, за да има място за ...литература
Никога не съм разбирала зубренето на готови анализи, теми - нито като малка, нито като голяма родителка )
И така в раницата ми се беше озовала и биографията на Пеньо Пенев - по-дебела от "Война и мир" ))...от Любен Георгиев или....май ми избяга автора...
Прочетох я скоростно, защото първо ме грабна огромната разлика в представянето на Пенев и това, което ни набиваха в гимназията за 30-те стотинки и заводите ..., после открих една изключително чувствителна, романтична душа, много влюбчива, обичаща без граници ...и един голям идеалист
"Биографията" беше пълна с любовната му лирика, непозната в изучаването му
В деня на изпита и той изпълнен с екшъни, защото закъснях с 10на минути и вратите бяха заключени...една "любима" учителка-цербер в кабинета после, но като видях темите на дъската - знаех за кого за кого ще пиша и че никак не ме бърка погледа на церберката, която негодуваше, как хем закъсняла...хем ще пиша...
Нямаше възторзи за строя, а за строежа, който е градил с душата и любовта си
Едно момче, влюбено в живота и имащо сърце да обича същността, не формата
След седмица ме извикаха да отбележат, че темата и мнението ми е много различно, избягвам да подчертая някои неща и това е пропуск, но съм оценена с отличен за познаване на творчеството, ....перестройката беше в пълен ход ))
Толкова за "комуниста" Пеньо Пенев ...всъщност, бил е голям любовчия )
както, впрочем и Радой Ралин, друг "комунист", незабравил истината
Пенев е и сатирик, който не спестява видяното и само ранното му бягство го отдалечава от Ралин...
Коментар