Едно мезе да споделя...
Кисело зеле по моя рецепта:
Зная, че всеки е разбирател.. Зная, че гордостта на българина понякога му играе лоши шеги.. Вижте и преценете...
Рецептата е изчистена от всякакви излишни глупости, интерпретации и изпълнения, които развалят вкуса на зелето... Всичко е сведено до санитарния минимум, необходим за получаването на стегнато чисто зеле и бистър зелев сок с отлично качество. Създадена и изпитана от мен над 3 пъти, няма да ви разочарова, гарантирам.
Подбирате средно големи зелки от сорта "Косе", познават се по това, че са по-леки, появяват се на пазара след началото на октомври. Количеството да е толкова, че да остане една педя до гърлото на бидона. Подреждат се с кочана надолу, не се цепи на кръст, в никакъв случай. По средата на зелките се паркира един лимон, срязан от двата края. Това е единствената добавка, която накрая дори не си личи, че е участвала.. Без никакви кочани, хрянове, оризи, луци и прочее измислици, развалящи вкуса му....
Най-важна е солта. За да втаса едно зеле, е необходима концентрация на сол от 2.5%, не повече. Не е нужно да се слагат 4% сол. Не е нужно да ядете сол.
Вземате морска сол и я слагате в тиган и на котлона. Загрява се, за да се изпарят химичните и добавки. Сами ще помиришете за какво става въпрос, но не стойте и не дишайте това, което се отделя...
Като се изпАри солта и се изчисти от химиите, зелето става с естествения си вкус, без допълнителни боклуци.
И така - измит бидон, зеле, сол, вода (може и преварена), всеки решава сам колко маниашко ще го прави... сол 2.5%.
Затиска се с ПВЦ бутилки с вода. Пълни се догоре, след това ще спадне малко..
Две седмици се държи на по-топло, пред това време бидона се клатучка и търкаля по малко всеки ден, за да не застоява чорбата.Капака му трябва да е с добър уплътнител, за да не си миете краката по време на процедурата..
Не се претака, продухва и прочее глупости, отново развалящи вкуса..
След това се вади на студено и след седмица папате най-чистото и стегнато кисело зеле. Сага няма да има!!!
Чист и неутрален съд, чисто зеле, чиста сол, чиста вода, чиста тежест - това е цаката. Хайде със здраве да ме споменавате..
Кисело зеле по моя рецепта:
Зная, че всеки е разбирател.. Зная, че гордостта на българина понякога му играе лоши шеги.. Вижте и преценете...
Рецептата е изчистена от всякакви излишни глупости, интерпретации и изпълнения, които развалят вкуса на зелето... Всичко е сведено до санитарния минимум, необходим за получаването на стегнато чисто зеле и бистър зелев сок с отлично качество. Създадена и изпитана от мен над 3 пъти, няма да ви разочарова, гарантирам.
Подбирате средно големи зелки от сорта "Косе", познават се по това, че са по-леки, появяват се на пазара след началото на октомври. Количеството да е толкова, че да остане една педя до гърлото на бидона. Подреждат се с кочана надолу, не се цепи на кръст, в никакъв случай. По средата на зелките се паркира един лимон, срязан от двата края. Това е единствената добавка, която накрая дори не си личи, че е участвала.. Без никакви кочани, хрянове, оризи, луци и прочее измислици, развалящи вкуса му....
Най-важна е солта. За да втаса едно зеле, е необходима концентрация на сол от 2.5%, не повече. Не е нужно да се слагат 4% сол. Не е нужно да ядете сол.
Вземате морска сол и я слагате в тиган и на котлона. Загрява се, за да се изпарят химичните и добавки. Сами ще помиришете за какво става въпрос, но не стойте и не дишайте това, което се отделя...
Като се изпАри солта и се изчисти от химиите, зелето става с естествения си вкус, без допълнителни боклуци.
И така - измит бидон, зеле, сол, вода (може и преварена), всеки решава сам колко маниашко ще го прави... сол 2.5%.
Затиска се с ПВЦ бутилки с вода. Пълни се догоре, след това ще спадне малко..
Две седмици се държи на по-топло, пред това време бидона се клатучка и търкаля по малко всеки ден, за да не застоява чорбата.Капака му трябва да е с добър уплътнител, за да не си миете краката по време на процедурата..
Не се претака, продухва и прочее глупости, отново развалящи вкуса..
След това се вади на студено и след седмица папате най-чистото и стегнато кисело зеле. Сага няма да има!!!
Чист и неутрален съд, чисто зеле, чиста сол, чиста вода, чиста тежест - това е цаката. Хайде със здраве да ме споменавате..
Коментар